Mutfak penceresinden disariya bakiyoruz... Bak yapraklar dokulmeye basladilar bile diyorum, belki degisik renklerde toplayip bana getirirsin birkac tane... Burnunu cekiyor.. Hava cok sicak.. Cok nemli.. Cok yapis yapis... Ama ruzgar var.. Gunes gokyuzunde ama, gokyuzu grimsi...
Anne bu mevsimin adi ne diyor.. Bu mevsimin adi Roma diyorum..

10 Aralık 2010 Cuma

KOMSUDA PISER...


Bu Aysegul'un onerisi... Birbirinizle lezzetli ama kalorisi yuksek olmayan tarifleri paylasmaniz acisindan cok yararli olacagini dusunuyorum... Hepinizin katkilarini bekliyorum...


Elinize saglik simdiden...

Aralik 2010 'Roma

28 yorum:

nihalasli dedi ki...

Kendi yaptiklarimdan bahsedeyim:

Canim cok tatli istediginde

ELMAYI DILIMLEYIP UZERINE TARCIN EKLIYORUM VE GERCEKTEN TATLI ISTEGIMI KORELTIYOR.ILLA DAHA DA TATLANDIRMAK ISTIYORSAM UZERINE MINNACIK BAL EKLEYEBILIYORUM.

Arkadaslarin paylasimlarini da merakla bekliyorum.

Elif dedi ki...

Merhaba,

Ben zaman zaman yaptığım,salata tarifimi iletmek istedim.
Çünki salatadan çok sebze yemeği.

Karnıbahar ve brokoli dalları istenirse havuç da ilave edilerek kendi buharında hafifçe pişiriliyor.Sosu ise;yoğurt,1 kaşık zeytinyağı,kırmızı pul biber,nane vs.karışımı olarak hazırlanıyor.Sebzeler hafif ılık hale gelince limon sıkıp üzerine de sosu ilave ederek afiyetle yeniyor:)
Efill

Adsız dedi ki...

2 Kabak,1 küçük Brokoli,3 dal pırasa,2 dal taze soğan,1 kuru soğan,2 kırmızı biber,2 domates,bir tutam pul biber,taze çekilmiş beyaz biber ve kara biber-az sulu olarak pişirilip rondodan geçirilecek daha sonra üzerine 1 kaşık zeytin yağı gezdirilecek,yerken limon sıkarsanız lezzetine doyum olmuyor,Afiyet olsun.İzmirden ARZU ATA

Adsız dedi ki...

İzmir'den Şehri Abay
Haftada 2 kez yumurta yeme hakkımın birini aşağıdaki şekilde değerlendiriyorum.

Malzemeler
1/2 havuç,
1/2 kabak,
1 adet yumurta,
2-3 dal roka

Hazırlanışı

Yarım kabak ve havuç küp şeklinde doğranır. Yumurta ayrı bir kasede çırpılır. Yumurtalara havuç ve kabak parçaları eklenir. Hepsi teflon tavaya ( yağsız )dökülüp pişirilir. Taze roka veya maydanoz yapraklarıyla süslenir.

Adsız dedi ki...

Merhaba; Sebze yemeklerini oldum olası severim benim derdim çevremdekilere sevdirmekte. Yine de pek başarılı olduğum söylenemez. Tembel işi dediğim bir sebze yemeğim var. Kabak, karnabahar, brokoli, bürüksel lahanası, kırmızı salçalık biber (hepsi bir ara da ya da tek çeşit)Derince bir kaba doğranıyor.Soğan ve sarmısak isteğe göre eklenebilir tuz karabiber, biraz kırmızı biber, bir kaşık sıvı yağ hepsini derin kapta iyice karıştırıyoruz. Fırın poşetine atıyoruz. 180-200 derecede yaklaşık 30 dk. sebzelerin durumuna göre pişiriyoruz. Fırın poşetinde tencereden daha lezzetli oluyorve yemek fırındayken başka işler yapacak zaman kalıyor. Afiyet olsun,
BEGO

Elifin Terazisi dedi ki...

Merhaba, ıspanaklı çılbır tarifini vermek istiyorum. Sabahki yumurtayı öğlen ya da akşama kaydırıyorum, önerilen etin ve sebzenin yarısını kullanabileceğimiz bir tarif diye düşünüyorum.Ölçüler 4 kişilik, tabi Mehtap Hanım onaylarsa

Malzemeler:
• 1 kg ıspanak
• 1 büyük kase sarımsaklı yoğurt
• 4 yumurta
• 1 küçük kuru soğan
• 1 küçük havuç
• 1 çay kaşığı salça
• 2 kaşık sirke
• tuz, karabiber, pulbiber
• 1 kaşık zeytinyağı
Yapılışı:
• Önce ıspanakları yıkayıp, doğradım.
• Kızgın ateşte suyunu çekene dek kavurdum.
• 1 küçük soğanı doğrayıp, 1 kaşık yağda kavurdum.
• Havucu da rendeleyip soğana katıp kavurdum.( Havucu ıspanağın kekremsi tadını kırmak için kullanıyorum.
• Salçayı da koyduktan sonra ıspanakları, tuzunu baharatını koyup karıştırıyorum.
• Yayvan kalın dipli bir tencerede 3 parmak kadar su kaynatıyorum.
• Kaynayınca tuz ve sirke ekliyorum.
• Yumurtayı bir kaseye kırıyorum. Kaynayan suya kaydırırcasına bırakıyorum.
• Diğer yumurtalar için de aynı işlemi yapıyorum.
• Yumurtalar suyun üzerine çıkıp, akları pişiyor.Sarılarının üzeri de beyazlanınca pişmiş demektir.Sarılarının tamamen katılaşmasına izin vermiyorum.
• Diğer taraftan ıspanakları 4 servis tabağına bölüştürüyorum.
• Üzerlerine sarımsaklı yoğurt koyuyorum.
• Yoğurdun üzerine de süzgeçli servis kaşığıyla yumurtayı koyuyorum. Üzerinede 1 tatlı kaşığına yakın biberli zeytinyağı gezdiriyorum.
• Soğutmadan yenmesini tavsiye ederim.
(Kişi başına yaklaşık 4 kaşık ıspanak, 2 kaşık yoğurt , 1 yumurta)
Yarasın:)

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar merhabalar
Ben havuç hiç yemedim henüz; içindeki şekerden dolayı, Mehtap hanımın önceki yazılarından kökü yenen sebzeler karbonhidrat olarak değerlendirilir diye hatırladığım için
İki yumurtayı akşamları et yemek istemediğim bir gün pırasayı ince ince dorayıp suyu bitinceye kadar kendi kendine pişirip,Sonra 1 yemek kaşığı sızma ekledikten sora yumurtalarımı kırıp karıştırarak yiyorum.Karabiberle en az sebzem 200 ,300 gr. oluyor,azıcık değil
Tatlı isteğim olunca ikindi öğünüme bir parça kek yiyorum ama bana göre bir kek diyet
Yağ yerine 3 tam ceviz
şeker yerine organik bulamazsm normal pekmez koyuyorum
Saf kepek kullanıyorum,çavdar unu,yarım yağlı yoğrt ve 1 yumurta,tarçın,1/2 kabartma tozu,potakal kabuğu rendesi biraz muffin kalıbında pişiyor.1 Tane yiyorm.
Kolay gelsin herkese
Esma

çakmadeli dedi ki...

Aslında akşam öğünü için sebze çorbası yapmak için geçmiştim ocağın başına ama sebzeler pişince o kadar üzel göründüler ki gözüme vazgeçtim çorbadan;yemek olarak yedim:)
1 bütün koy yeşil kabak(kabuklarıyla),kereviz sapı ve yaprakları,pırasa orta büyüklükte doğradım 1 kaşık z.yağı ve yaklaşık 2 bardağı su ile yumuşayana dek kısık ateşte pişirdim,deniz tuzu karabiber ekledim.Biraz ılıyınca üzeine limon sıkıp yedim.Şahane oldu bence:)

Karma Has kicked My Ass dedi ki...

Tatlı krizi tuttuğunda... önce olgun bir Trabzon hurmasını yıkayıp, kabuklarını soyuyoruz. Eğer varsa çekirdeklerini ayıklıyoruz. Sonra çukur bir kaba koyup çatalla eziyoruz. Ardından üzerine bir bardak light süt ekleyip, blender yardımı ile bol köpüklü, doğal şeker içeren, nefis bir milkshake elde ediyoruz. İçimimizi daha zevkli hale getirecek, zevkimize göre cam bir bardağa koyup, keyifle içiyoruz. :) resmi için buraya tık: http://karmahaskickedmyass.wordpress.com/2010/12/03/diyette-tatli-krizi-nasil-atlatilir-trabzon-hurmali-mikshake/

Adsız dedi ki...

Mehtap hanımdan aldığım izin üzerine günde 3 adet keçiboynuzu (bazen 5 i buluyor özel dönemlerde)tüm tatlı krizimi önlüyor, ayrıca çok tok tutuyor.100 gr.308 kaloriymiş bilginize. 3 adet yeterli yani :)

Adsız dedi ki...

yeşil çorbayı yeşil yemek gibide yiyebiliyoruz geçen yıldan hatırlıyorum.bir tarifde ben yazayım bu hafta arzu eden kullansın.
pazı
kişi başına 1 kaşık bulgur
soğan
sarımsak
kişibaşına 1kaşık zeytinyağ

bir tencereye su ve bulgur atılır kaynadıktan sonra kalınca doğranmış pazılar eklenir
pişince hepsi süzülür
ince doğradığınız soğan sarımsak zeytin yağında kavrulur pazılarve bulgur eklenir tuzve pulbiber ilave edilir çok güzel oluyor .bulgur yerine patateste eklenebilir böylede şahane
NAYLOŞ

GZNTPSEDA dedi ki...

Evimizde sıkça yapılan ve çok sevilen yalancı kızartma ve patlıcan salatasını ileteyim;

Fırın tepsisine yağlı kağıt serpip dilimlenmiş kabak, çeşit çeşit biber, soğan, hatta brokoli dalları, yenmesine izin olan zamanlarda havuç dilimleri damak tadınıza göre baharatlarla ovulup (1 kaşık zeytinyağ gezdirdeniz de olur gezdirmeseniz de olur.)koyulur. 200-210 derecede yumuşayana hatta biraz kızarana kadar pişirilir. Servis tabağına alınır, üzerine ister sarımsaklı yoğurt, ister 1 kaşık yağ ile hazırlanmış sarımsaklı domates sos gezdirilir.

Patlıcanlar (5 adet) yine yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yıkanıp kurulanmış şekilde eklenir.220 derecede yumuşayana kadar közlenir.(Ben karnıyarığıda bu şekilde pişiriyorum.) Sıcak sıcak soyulup, kararmasın diye limonlu su içine eklenir. Servise yakın alınan patlıcanlar çatalla iyice ezilir, 2 kaşık zeytinyağ, sarımsak rendesi , tuz karışımı sos ile harmanlanır. İstenirse içine kendi suyuyla pişmiş ıspanak yaprakları da eklenebir.

Afiyet olsun.
Seda

SAFİŞ dedi ki...

herkese selamlar;
ben de kurabiye tarifi vermek istiyorum çok hafif ve lezzetli oluyor bu ölçülerden 8-9 adet çıkıyor
1 yumurta
1 yemek kaşığı lıgt yoğurt
2 yemek kaşığı meyveli müsli
1 çay kaşığı tarçın
8-9 adet ikiye bölünmüş kuru üzüm
9-10 adet damla çikolata
3 yemek kaşığı kepekli un

afiyet olsun:)))

Tijen dedi ki...

Çorbalara lezzet katmak için bir öneri:
Diyelim ki salata yaptınız, marulun dış yapraklarını, maydanoz, dereotu ve diğer otların saplarını atarız. Kereviz, yerelması, havucu kabukları, tepeleri, uç kısımları, pırasanın, yine kerevizin veya lahanın dış yaprakları, brokoli veya karnabaharın sap kısımları... Atmayın. Güzelce yıkayın, üzerini geçecek kadar suyla pişirin. Süzüp kavanoza koyun, soğuyunca buzdolabına alın. 3-4 gün bekleyebilir. Sonra da çorbalarınızı bu suyla yapın. Çok daha lezzetli ve aromatik olduğunu göreceksiniz. Bir de yeşil çorba için pek çok tahıl alternatifi var, kabuklu buğday, arpa, yulaf, çavdar, tam pirinç, köy bulguru. Tahıl ezmelerinden de yararlanabilirsiniz bulabilirseniz. En kolayı yulaf ezmesi, diğerleri de kimi doğal ürün dükkanlarında bulunabilir.

Adsız dedi ki...

geçenlerde bir televizyon proğramında görüp denedim
harika oldu.
balığın yanındada iyi gidiyor
brokoli
vok tavasında 2kaşık zeytin yağıyla hafif diri kalacak şeilde
tuz ilavesiyle 15 dakika kadar kısık ateşte çevrilir
ılınınca limon ilave edilir
aynı tarif ıspanaklada olabilir
Nayloş

aysegül dedi ki...

güzel tariflere ek olarak bende kendi yaptiklarimi yazayim
2 adet kabak ve 3 tane yesil soganin kesil kisimlari ,bol baharat ,
öncelikle 1 kasik z.yagda yesil sogan soteleniyor,sonra kabaklar ekleniyor(damak tadina göre bol aci pulbiber,kuru nane,kekik)10dk da hazir,üzerine sarimsakli veya sade yogurt.

birde yogurt corbam var
1 kase yogurt, 1 kasik un,1/2l.su
karistirarak kaynatiliyor,icine önceden haslanmis 1 kasik bugday,ve bol ufak dogranmis pazi yapraklari 10 dk beraberce kaynadiktan sonra 1 kasik yag ve bol nane,pulkirmizi biber.(ekmeksiz yeniliyor)

birde cokca yaptigim evde ne sebze varsa farketmiyor hepsini ufak dograndiktan sonra 1 kasik yag ve 2 kasik kirmizi mercimek ve salcali su ilavesiyle harika corba yemek arasi bisey oluyor
sevgiler AFIYET OLSUN...

bir demet feslegen dedi ki...

Lahana ile yapılan kapuska yemeği bir harika oluyor.. Diyet için de en uygun sebze yemeklerinden olduğunu okumuştum İster kıymalı ister zeytinyağlı yapılabilir..

Lahanaları yıkayıp doğruyoruz. Tencerede soğan ve kıymayı kavurup salça ile lahanaları ekliyoruz. Az su ekleyip pişiriyoruz.Hepsi bu.. kuru domates ya da pul biber kullanılabilir zevke göre..
Afiyet olsun
Eda

Esma Kütükcü dedi ki...

Arkadaşlar yeşil,yemyeşil çorbamı yaptım şu an içiyorum.
14,15 çeşit yeşil YAPRAKLI sebze koydum,1 kaşık yağ koydum ve kaynattım.Blendırdan geçirdim ,tuzunu kırmızı biberini koydum sonra ayrıca haşladığım buğdaydan beden kitleme uygun olan 2.5 kaşık yarmayı da bu akşam yiyeceğim kadar çorbamı ayırdıktan sonra onun içine karıştırdım.Üzerine bolca limon sıktım çok lezzetli oldu.
Burada sanırım dikkat etmemiz gereken şey yağ miktarı ve içine koycağımız pirinç,bulgur veya buğday..ın mıktarı çorba istediğimiz kadar içebiliyoruz
Herkese afiyetler olsun
Esma

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

merhaba, herkese sevgiler yolluyorum..

bilenler var !
ama bilmeyenlerde varsa lütfen sayfamdaki ''diyet yemekler bölümüne ''bakabilirler.
yakında diyet-tatlı-msı ! :) önerileri de vereceğim.

neşeli dedi ki...

Merhaba,
Yeşil çorba yapmaktı niyetim ama aynı malzemeleri susuz pişirdim, nefis oldu. Bir büyükçe kuru soğanı halka halka doğrayıp tencerenin tabanına yerleştirdim, üzerine 3 ufak kabağı yarım daire şeklinde kalın kalın doğradım, üzerine 2 pırasa dilimledim, biraz kereviz sapı ve yaprağı,biraz brokoli, bol sarımsak soydum aralara serpiştirdim,1 domatesi soyup en üste koydum,1 kaşık zeytinyağı ,1 kaşık bulgur, tuz ve karabiberle çok kısık ateşte kendi suyu ile pişti. Pazar akşamı balık-salata yediğimiz için sadece tadına baktım harika olmuştu, akşam olsa da yesem diye sabırsızlanıyorum.
Mehtap hanım'a sonsuz teşekkürler, kendimi çok hafiflemiş hissediyorum. Ev halkı da bu düzene alıştı.Sağlıklı beslenme programı gün geçtikçe kolay ve zevkli hale geliyor.İzmir'den sevgiler

Jale dedi ki...

Merhaba bende bana göre çok lezzetli olan bir kaç tarif vermek istiyorum

Yeşil mercimek salatası :bir gece önce ıslattığım yeşil mercimeği haşlayıp süzdükten sonra soğuyunca içine bol dere otu,maydanoz,taze soğan,limon suyu,tuz ve bir kaşık yağ koyup iyice karıştırıyorum dolapta biraz bekleyip bütün lezzetler birbirine karışınca çok güzel oluyor :)

Lahana kavurması :Beyaz lahanayı ince ince kıyıyorum onları buhar tenceresinde haşlıyorum diğer tarafta piyazlık doğradığım bol kuru soğanı bir yemek kaşığı yağ ile iyice kavuruyorum içine haşladığım lahanalarıda atıp birazda onunla karıştıp kavuruyorum tuz ve arzuya göre pul biber ekliyorum afiyetle yiyorum :)
Birtanede tatlı krizi için tarif elmaları kabuklarını soyup dilimliyorum buhar tenceresinde biraz haşlıyorum ılınınca üzerine ceviz,tarçın ve bir küçük tutamda vanilya ekliyorum
Afiyet olsun :)

yaseminnn dedi ki...

yardım: metabolizma çayı????
Mehtap hanımın dediği gibi fokurdatmadan yaklaşık 1 litre kalıncaya kadar kaynattım ancak bu 1 saati buldu ve limondan dolayı çok acı bir tat ortaya çıktı 1 bardak zor içtim:(
lütfen bir yanlışmı yapıyorum yardımcı olun!!!

Adsız dedi ki...

Tijen Hanım günaydın,
Pazar günü sizin tarifiniz olan yağsız,şekersiz kekinizi yaptım, bir harika oldu. Şekersiz, yağsız lezzeti nasıl olacak diye düşünürken sonucu görünce misafirlerim bile çok şaşırdı.Tarif için çok teşekkür ederim.
Bundan sonra kek hakkımı hep bu tarifi kullanarak değerlendireceğim.
Tüm arkadaşlara şiddetle tavsiye ederim. Tarife Tijen Hanım'ın sitesinden ulaşabilirsiniz.
Sevgilerimle,
Şehri Abay(İzmir)

Esma dedi ki...

Yaseminnn!!!!!!
Benimde ilk yaptığım çay acı olmuştu yinede içtim.Sonraki yaptığım daha güzel oldu.Limonu yuvarlak kestim böylece limonun aroması tam olarak çaya geçmiş .Birde karabiberi tepeleme değil silme yaptım ölçüsünü,karanfilinide 1o.15 adet koydum.
Kolay gelsin.
Esma

Adsız dedi ki...

Yeşil çorbaya pirinç bulgur yerine 1 kaşık un kavurursak daha lezzetli oluyor.

pelin

rhea dedi ki...

Merhaba,
Sabah kahvaltısında peynir yanında domates salatalığın yanısıra biberi çiğ yemekten hoşlanmadığım için közlüyorum ve hafif tuzlayarak yiyorum.Çok lezzetli ve doyurucu oluyor özellikle kırmızı biber.
Bu hafta köfte serbest olduğu için tavuk göğsünü rondoda kıyma haline getirerek köfte yapıyorum. İnternette bolca tarifi var. normal köfte gibi yapıyorsunuz.

Haaa bu arada ben yeşil çorbaya yağ eklemeyi unutuyorum yine de çok lezzetli oluyor:)))Deneyin yağ hakkınızı başka şeylerde kullanın.

Tijen dedi ki...

Şehri Abay,
Mesajınızı yeni gördüm. Afiyet olsun. Bu tarifi baz alıp çeşitlendirebilirsiniz.

Karma Has kicked My Ass dedi ki...

Pratik Balıklı Atıştırmalık

1 ufak kereviz
1 ufak havuç
bir kutu diyet ton balığı
çok az tuz
karabiber
sarımsak
yoğurt
salatalık turşusu
kırmızı biber
hardal

Ton balığını çatalla iyice ezin ve karabiber ekin. Ardından kereviz ve havucu rendeleyip, balığın üzerine ilave edin. Sarımsağı dövdükten sonra yoğurt ile karıştırıp, bunu da balığın üzerine ilave edin. Yarım çay kaşığı hardal, çok minik küp şeklinde doğranmış turşu ve kırmızı biberleri de ekleyin. Bütün malzemeyi iyice karıştırın. Tost makinesinde kızarttığınız bir dilim tam buğday ekmeğinin üzerine bu karışımı sürüp dereotu ile süsleyin. Afiyet olsun.

Yumurtalı Hafif Tost

1 dilim esmer ekmek
1 yumurta
2 tatlı kaşığı lor peynir
pul biber, tuz
yeşil soğan, dereotu

Bir dilim esmer ekmeği önce tost makinesinde ısıtıyoruz. Sonra bu ısıtılmış ekmeğin üzerine lor peyniri sürüyoruz. Üzerine lor peyniri sürülmüş bu nefis dilimi bir teflon tavaya hiç yağ koymadan koyup üzerine bir yumurta kırıyoruz. Birazcık tuz, birazcık pul biber, azıcık yeşil soğan ve dereotunu yumurtanın üzerine serpiştirdikten sonra kısık ateşte yumurta pişene kadar bekliyoruz. Ama yumurtayı çok da fazla pişirmiyoruz. Sonuç ne mi oluyor, az yağlı peynir, hiç yağlı yumurta ve yeşilliklerden oluşan nefis bir kahvaltılık hazırlamış oluyoruz. Afiyet olsun