Mutfak penceresinden disariya bakiyoruz... Bak yapraklar dokulmeye basladilar bile diyorum, belki degisik renklerde toplayip bana getirirsin birkac tane... Burnunu cekiyor.. Hava cok sicak.. Cok nemli.. Cok yapis yapis... Ama ruzgar var.. Gunes gokyuzunde ama, gokyuzu grimsi...
Anne bu mevsimin adi ne diyor.. Bu mevsimin adi Roma diyorum..

11 Mart 2010 Perşembe

FILIZ'IN YENI YASI, YENI DURUSU, TANIDIK GUZEL GULUMSEMESi...


“Günaydın,

Bugün benim doğum günüm.45 yaşımı çok sevdim.46 yaşımı şimdiden daha da çok sevmeye başladım.

Yaşamımda önceliğim yakınlarım ve memleket meseleleri olmuştu.artık bunlara birde kendimi ekledim.hayatımda artık filiz'de var ve ben onu seviyorum. katkılarınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim. “ Filiz

Mesajiyla basladi gunum... Oglumu bugun okula ben biraktim, istedigi yere oturabilecek kadar erken ulastik sinifa, sonra gidip en sevdigim barda mis gibi kokan bir kahve ictim kendi basima, faremize yem aldim, eve dondum...

Filiz’in guzel oykusunu yeniden okudum... Ona butun kalbimle saglikli, keyifli, yasamayi diledigi gibi bir yeni yas diliyorum... Boyle guzel gulmseyen bir kadina, umarim hayat hep onu gulumsetecek oykuler yasatir...
......................................................................

Merhaba,


ben Filiz.Bu güzel sınıfın şanslı öğrencilerindenim. 8 ayda 16 kg vermeyi başardım. 72 kg idim, şimdi 56 kg. dayım. 3 aydır (9 ayım kalmış)kilomu koruyorum.
Ergenlikten itibaren klasik yurdum kadını formunda olan ve kendimi şişman hissetmem için çevremden sıkı destek alan bir kadın olarak yaşıyordum. Sigara içerdim. Fakat sonra sigaradan rahatsız olup bırakır oldum, daha sonra rahat rahat sigarayı bırakabildiğimi farkettim. Çünkü 6 ay sonra herhangi bir nedenle tekrar başlıyordum.

Bu arada 21 yaşında dünya tatlısı yakışıklı bir oğul annesiyim ve 5 yıldır yalnız yaşıyordum. 5 yılı boşa harcamadım,kendimi tanımak için yardım aldım ve çok verimli bir süreç yaşadım. Ne istediğini ,niçin istediğini bilen; hayır demeyi öğrenmiş,kendisiyle barışık bir yaşam sürüyorum artık.Kolay olmadı ama ilk kez kendim için birşeyler yapmayı öğrendim.

Bu arada kronik bir hastalığım olduğu gerçeğiyle karşılaştım. Haşimato... Depresyonun ne ve nasıl olduğunu biliyordum ama daha da beter bir durumdaydım. İlk kez bir hastalığım olduğuna hekim arkadaşımla birlikte çok sevindik. Halimize şaşırıp çok gülmüştük sonra. Düzenli ilaç kullanmam gerekiyordu,rutin kontrollerimi yaptırmam ve sanki vucudumdan salınıyor gibi hep aynı saatte ilaç almaktan başka yapabileceğim hiçbirşey yoktu.4 ay sonra inanılmaz bir tatlı yeme isteği başladı. Bu zaman zaman olurdu fakat yedikçe daha fazla yiyor ve daha çok acıkıyor, üstelik kilo alıyordum. Tekrar testler yapıldı ve insülin direncim olduğu saptandı. Bu sefer sevinemedim. Ama daha önemli bir şey öğrendim, eğer doğru beslenmeyi öğrenir ve düzenli egzersiz yaparsam bu hastalıktan kurtulabilirdim. İlaç başlandı ve kilo vermen gerekli denildi.

Diyet, egzersiz yazılıp bir diyetisyene yönlendirildim. Verilen klasik listelerdi. Bu işin mantığı beni rahatsız etti. Ben işin mantığını kavrarsam ve doğruluğuna inanırsam sorun yaşamam, mutlaka çözerim, hallederim, yarım bırakmam. Zorlanıyordum , yaklaşımın basitliği ve sıradanlığıda beni rahatsız etmişti ‘al listeyi eline -uygula’. Bu iş o kadar kolay olsa kimsenin kilo verme sorununun olmaması gerekirdi diye de düşünüyorum.
.

2009 yılının nisan ayındaydık.Yine, çok sevgili hekim arkadaşım; ‘bilirsin beni, farklı siteleri takip ediyorum , bir site var 4 ihtisaslı bir hekim ve hemde bayan, ben çok severek takip ediyorum, sende baksana, sevebilirsin’ dedi. ‘Bu aralar sanırım bir diyet programına başlayacaklar daha doğrusu tam diyette denmez sen bir bak sanırım senin için uygun olacaktır adı ‘mevsimlerden roma’’ dedi.

Adıyla başladı ilgi çekiciliği, adının tanıtım yazısıyla devam etti ve mehtapla tanıştım. Arkadaşım yanılmamıştı. Akıl, mantık, kararlılık, özgüven ve yalnız olmadığını bilerek kollektif bir güçün parçası olmak; dünyada bir kişi bile başarmışsa senin başarmaman için bir neden yok diyen bilgi ve yüreğini bizimle paylaşan güzel bir anne, kadın ,hekim,….mehtap. takıldım arkasına .ne dediyse harfiyen yaptım.

Doğru beslenmeyi öğrenecek, yemek yeme alışkanlıklarımı değiştirecektim, en çok sevdiğim yemek yapma faaliyetinden tek başına yaşarken vazgeçtiğim günleri geride bırakıp, kendim için yemek yapmaya başladım. Başlangıçta mehtap ne dediyse sadece onu yapıyordum. İşime de geliyordu. Henüz mutfağa tekrar girmeye tam olarak hazır değildim.

Deneyimlerini paylaşan bir arkadaşımız verilen listeleri kendisinin nasıl çeşitlendirdiğini paylaştı bizimle. Çok yaratıcı ve güzel tarifleri benim tekrar mutfağımla buluşmama vesile oldu. Bu arada bizden istenenleri düzgün birşekilde yaparsak ayda 4-6 kg vermemizin beklendiğini öğrendik. Ben ayda 2kg verebiliyordum. Haşimato nedeniyle olduğunu düşünüyordum.

Mehtapla paylaştığımda haşimatodan değil insülin direnci nedeniyle olduğunu ve beni kutladığını belirtti. Motivasyon üst düzeyde gidiyordu; hergün ilk iş ‘mevsimlerden roma’ olmak, anlamak, uygulamak, tüm kışkırtıcılara karşı kör ve sağır ve de koku alma duyusunu kaybetmiş şekilde davranmayı öğrenmek.

Bu durumda mehtap ve tüm sınıf biraradayız, kafamıza ne takılırsa soruyoruz, birbirimizin sorularından öğreniyoruz, yaptığımızherşeyin mutlak bir nedeni olduğuna inanmasak ve mehtap’a güvenmesek birde bu sıkı program ömür boyu sürmeyecek ideal kilolarımıza ulaşıp,1 yıl da korumayı becerirsek ömür boyu rahat edeceğiz, bunları bilmesek ne mümkün bunları yapmak.

Bu duygular işin başındayken vazgeçmenize engel olan önemli etkenler. Sonra kimse sizi vazgeçiremiyor, hiç korkmayın yeni başlayacak arkadaşlar, bizler başardık.

Bu arada mehtap kendi yaptığı kaçamaklarını da bizimle paylaşmayı ihmal etmeyip (taze cevize olan düşünlüğünü unutmadık),nispet yapıyor tüm sevimliliği ile, ben o yollardan geçip döneli çok oldu sıra sizde deyip bizi daha da coşturuyor. İş yerindeki arkadaşlarım, ailem şaşkın ve özenerek beni takip ettiler, türlü testlere tabi tutuldum vazgeçmedim. Artık bende sağlıklı beslenmeyi öğrenmiş bir birey olarak yaşamımı sürdüreceğimi bilerek devam ediyorum. İlk zor gelen en az 8 bardak su içmek oldu, sonra 5 öğün yemek,birde üşenmiyeceksin hareket edeceksin istersen dans et, sakın mehtap’ a partnerim yok deme al sana rengarenk birbirinden yakışıklı ve de güzel süpürgeler der onları verir eline, bahane yok, hareket var.

Mehtapcım artık ben süpürgelerle dans etmeyeceğim(oğlum bana liseli diyor,şımarık velet annesiyle nasıl konuşuyor).
Artık içtiğim suyun kaç bardak olduğunu saymıyorum, yemek yeme düzenim oturdu, ara öğün olmazsa olmazım oldu, haftada iki kez spora gidiyorum,haftasonları fırsat buldukça uzun yürüyüşlere katılıyoruz.bahar geldi biraz er kenmiş gibi görünsede bizim hep ‘mevsimlerden roma’.


11 Mart 2010' Roma

20 yorum:

Filiz dedi ki...

mehtap sen birtanesin.yeni bir hayata ilk adımlarım bunlar.tüm iyi dileklerin için kucak dolusu sevgiler.bundan daha güzel bir hediye alamam artık.çok çok teşekkür ederim.

ikizlerimbenim dedi ki...

tebrik ederim Filiz Hanım, çok tatlı anlaşmışsınız..

bahar dedi ki...

Merhabalar, uzun bir zamandır buralarda olamadığım için sanırım bu güzel kararlı diyet olaylarını da kaçırmışım. Burdaki herkesten çok benim ihtiyacım var aslında zayıflamaya..her neyse..sevgiler

Ferat dedi ki...

Sevgili Mehtap,

Bence biz bu yasam tarzina "Genclik Iksiri" diyelim.

Burada seninle kilo veren herkes daha bir genclesti.

Filiz,

Harika bir degisime imza atmissin. tebrikler. Yazinin en cok sevdigim tarafi "9 ayim kaldi". Her sey ne kadar guzel oturmus herkesin kafasina.

Ferat

Tijen dedi ki...

Mutlu yıllar sevgili Filiz,
Bu yıl senin en güzel yılın olsun, her anlamda. (Aşk da olsun ama, içimden öyle geldi...)

Beyza dedi ki...

Filiz hanimin, durusu, bakisi, gülüsü her seyi degismis. Yepyeni bir insan olmus, iyi ki de olmus :) Harika bir sonuc bu. Yürekten tebrik ediyorum.

Ben ise basarili bir ögrenci olamadim ne yazik ki ve gecen yil vermis oldugum kilolarin (6 kg) hepsini kisin geri aldim :( Mart basinda bu gidise bir dur diyerek tekrar saglikli beslenmeye basladim. 2. haftam bitiyor. Sindirim sistemim yine mükemmel calismaya basladi. Bu beslenme seklini ömür boyu aliskanlik edinmek istiyorum artik.Cünkü yasayarak görüyorum ne kadar dogru bir beslenme sekli oldugunu. Hedefledigim kiloya 10 hafta sonra ulasacagimi düsünüyorum. Sonra tabii asil marifet verilen kilolari korumakta.Böyle güzel hikayeleri okudukca onun da zor olmadigini görüyorum. Insan yeter ki istesin.

Sevgiler

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Filiz, nasil da degismid gulusunuz... Ferat hakli, genclik iksiri icmis gibi olmussunuz... Son haftalarda Fetat'in cesaret vermesiyle baslayan fotografli oykulerde ne kadar belirgin bir genclesme var degil mi?

Yeni yasi, geriye dogru mu aldiniz acaba?

Yine de hepsinin basi saglik diyor, tekrar tekrar kutluyorum.. Sizin yerinizde olsam, yasimi asla soylemem artik kimseye... Bilmesinler ne olacak ki?

zeynep dedi ki...

Mehtap hanım başarılarınızı insanları cesurca yüreklendirmenizi tebrik ediyorum doğrusu malesef bizim hiç haberimiz olmadı ve aslına bakarsanız iki haftadır diyete başladım ama daha hiç veremedim sanırım yanlış beslebnmeden şimdi size sormak istediğim birşey var aceba 2010 için yenikayıtlar almayacakmısınız?Alırsanız bizde böylelikle sizi sıkı sıkı takip edip faydalanmış oluruz:)belki tek tek ilgilenmeniz zor sizden bunu rica edemem ama yeni üyelik olursa bende çok mutlu olurum size başarılar diliyorum sevgilerimi yolluyorum

zeynep dedi ki...

Mehtap hanım başarılarınızı insanları cesurca yüreklendirmenizi tebrik ediyorum doğrusu malesef bizim hiç haberimiz olmadı ve aslına bakarsanız iki haftadır diyete başladım ama daha hiç veremedim sanırım yanlış beslebnmeden şimdi size sormak istediğim birşey var aceba 2010 için yenikayıtlar almayacakmısınız?Alırsanız bizde böylelikle sizi sıkı sıkı takip edip faydalanmış oluruz:)belki tek tek ilgilenmeniz zor sizden bunu rica edemem ama yeni üyelik olursa bende çok mutlu olurum size başarılar diliyorum sevgilerimi yolluyorum

Terazi dedi ki...

Ben de tebrik ederim Filiz hanım. Bakışlarınız her şeyi anlatıyor aslında. Yazının başlığı da bu değişimi çok güzel özetliyor

Yeni duruşunuzun ömür boyu sürmesi dileğiyle, nice yaşlara...

Mehtap, ben başaranları saymayı bıraktım. Merakla beklemeye başladım. Sırada kimin hikâyesi var?

Benimkini yazmaya verdiğim 'aralar' bitti nihayet. Size son yazan da olsam, tek kelime de olsa yazdığım, bileceksiniz ki "başardım".

Güzel bir hafta sonu diliyorum.

Eda dedi ki...

Şu fotoğrafların aynı insana ait olduğuna inanmak gerçekten zor! kilolar gitmiş yerlerini parlak bi gülümseme, içleri gülen gözler, hayat neşesi almış!
Tebrik ederim! :)

Lale Göl dedi ki...

Sevgili Filiz,seni kutluorum olağanüsü bir değişim geçirmişsin.Sırf fiziki olarak değil,resimlerine de yansıyan bir enerji,huzur,mutluluk hali sezdim. Mehtap'ın da dediği gibi yaşı da geri almış gibisin ve gençliğin verdiği bir enerjı fotoğraflarından yansıyor,başardığın dönüşüm için seni tüm kalbimle kutluyorum. Sevgili Mehtap,artık fotoğrafları ve öykülerı büyük bir keyifle izliyoruz.Motivasyonunla desteğin ve ilginle bu kadar çok insanın hayatına güzellikler kattın.Bu anlamlı günde seni kucaklıyorum ve tıp bayramını kutluyorum.Herşey gönlünce olsun güzel insan. Lale Göl

Eda dedi ki...

Mehtap Abla, tıp bayramın kutlu olsun! (:

Filiz dedi ki...

sevgili mehtap,sevgili arkadaşlarım,46.yaş günüm (pardon yaşımı söylemeyecektim ama ben şaşırtmayı da seviyorum) sizlerle unutulmaz bir doğum gününe dönüştü.çok teşekkür ederim. sizlerinde farkettiği bu değişimler (ben asık suratlı ve gamlı baykuş tipli biri idim)o artık yüzümden eksilmeyen gülüşüm ve gözlerimdeki ışıltı,tüm yaşantımda silbaştan başlamayı başarmanın verdiği kendine güvenle oğlum ve yeni hayat arkadaşım (adım liseliye çıktı) hep beraber güzelliklere yelken açmamızın etkileri.mehtap'ın dediği gibi umarım hayat hepimize bizleri gülümsetecek öyküler yaşatır.sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Filiz hanım tebrikler... Gözleriniz ne güzel parlamış kiloları verdikten sonra..
Giden sadece kilolar olmamış yeni gelen yaşam enerjisini de içinize almış gibi bakmışsınız..
Mehtap hanım, hergün insanlarla birlikte yarattığınız bir mucizeyi daha takip eder oldum..
ben de 3. haftamdayım.. benimle birlikte 6 kişi daha var.. Eşim de dahil:)
Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda her öğünü ve her haftayı içeren listeler yaptım. bire bir uyguluyoruz hepimiz..
kendimize yaptığımız bu iyilik için size çok ama çok teşekkürler...

Kocamann sevgiler buradaki herkese...

ps: Geçmiş Tıp Bayramınız kutlu olsun...
Nilgün KİTAPÇI

ios dedi ki...

mehtap bunlar harika işler ..sen kahraman rolüne soyunmuyorsun asla ama sen gerçek bir kahramansın canım ..ben sana ve diğer tüm arkadaşlarımla sağlıklı beslenmeyi öğreniyorum ve anneme de öğretmek istiyorum bunu..ama onun yüksek kolestrolü var .. bize verdiğin listeleri ona önersem yanlış birşey yapmış olur muyum sence ?

beggie dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
ECZADE dedi ki...

Selam filizciğim,harika olmuşsun ,azmine hayran oldum darısı başıma.Görüşmek üzere..

Şehnaz dedi ki...

Günaydın,

Filiz Hanım öykünüz harika duruşunuz, bakışınız o kadar belirgin değişmişki tüm güzelliklerin bundan sonraki hayatınızda sizinle olmasını diliyorum.

Şehnaz

Nilay dedi ki...

Filizcim ben Nilay :D yazdıklarını okudum çok güzel.fotoğraflarında ise her zamanki gibi çok güzelsin .seni çok seviyorum ve çok özledim.GÖRÜŞMEK ÜZERE