Mutfak penceresinden disariya bakiyoruz... Bak yapraklar dokulmeye basladilar bile diyorum, belki degisik renklerde toplayip bana getirirsin birkac tane... Burnunu cekiyor.. Hava cok sicak.. Cok nemli.. Cok yapis yapis... Ama ruzgar var.. Gunes gokyuzunde ama, gokyuzu grimsi...
Anne bu mevsimin adi ne diyor.. Bu mevsimin adi Roma diyorum..

21 Şubat 2009 Cumartesi

ISIN SIRRI DENGEDE..


Aslinda soylemek istedigim sey suydu.. Hangi diyeti uygularsaniz uygulayin kilo verirsiniz..

Hepsi sihirlidir! Hepsi zayiflatir..

Lahana diyeti, karpuz diyeti, Atkinson diyeti (yuksek protein icerir), Blackburn diyeti, (normal protein icerir), Akdeniz diyeti, Akdeniz-Italyan diyeti (buraya ***** koyuyorum), Sibel Can diyeti, Gyneth Palthrow diyeti... Simdi adini hatirlayamadigim mankenin onerdigi, bogurtlen diyeti.. Secin secin alin.. Makarna diyeti verelim, kuruyemis diyeti verelim, kan grubu diyeti verelim..

Daha bilimsel olalim.. Glisemik indexe gore secelim besinleri mesela.. “Yerine” diyeti verelim.. Hani bir hamburger yerine, 7 kasik pilav yersiniz filan..

Aclik verelim..

Kulaginiza igne takalim onu ogusturun, bu arada soda icin, ve sadece salatalik, domates, biber yiyin.. Unutmadan, cantanizda mutlaka, bayildiginizda arayabilecegimiz bir numara olsun..

Ustelik ne bana, ne de baska bir uzmana ihtiyaciniz var bunlar icin... Internete bakin, gazete kupurlerini kesin, kibrit kutulariyla huzunlu peynir dilimleri kesip, uzgun kahvaltilar yapin... Komsunun gelinine, Ankarali doktorun verdigi diyeti, butun apartman birlikte uygulayin.. Ne guzel iste..

Zayiflarsiniz.. En cok su kaybedersiniz, sonra kas dokusundan, en az da yag kaybedersiniz cogunlukla.. Yani en cok gitmesi gereken doku, yapisip kalir ustunuze.. Vucudunuzun ust kismi zayiflar mesela, gogusleriniz sarkar ama poponuz ve karniniz butun hasmetleriyle orda kalirlar cogu kez.. Kemikleriniz kalindir belki..(!) Belki su icseniz yariyordur..(!) Sakin besin intoleransiniz filan olmasin (!)?

Bir suru zahmet, heyecanla her sabah ustune cikilan tarti, gram gram verilen kilolar..

Ya sonra..?

Istatistikler en fazla 3 yil icinde verilen butun kilolarin geri alindigini soyluyorlar..

Oyleyse isin sirri nerede? Siz neyi yanlis yapiyorsunuz? Niye alinip-verilen kilolarla vucudunuzu “metabolik sendrom” adi verilen derde hazirliyorsunuz.. ?

Ustelik yedikleri hicbir besini disarda yag olarak depolamayan, atletik vucutlu kadinlar da cok sevinmemeliler.. Bu yapidaki kadinlar, yaglari organlarin etrafinda biriktiriyor ve ornegin daha kolay kalp krizi geciriyorlar..

O kadar kolay ki cozum.. o kadar sihirli, o kadar kalici, o kadar sizi guzellestirecek, cildinizi parlatacak, nesenizi yerine getirecek, hayati kolaylastiracak bir cozum var ki elinizin altinda..

Isin sirri dengede.. Icinizde, disinizda, mutfaginizda, sinir sisteminizde, hareket sisteminizdeki dengede..

Ben beslenme kismindan soz edecegim..

Yani hangi cografyada yasiyorsaniz, hangi besinleri kolayca bulabiliyorsaniz bu besinlerden dengeli olarak yiyerek, bazi kucuk ve cok kolay ogrenilebilecek kurallara dikkat ederek, benim “emniyet subabi” dedigim kacamaklara elbetteki izin vererek once kilo vereceksiniz, sonra edindiginiz saglikli beslenme aliskanligini koruyarak kilo almiyacaksiniz..

Cok dusuk kalorili diyetlerle karsi karsiya kalacaginiz, su-elektrolit dengesi bozukluklarindan korkmayacaksiniz.. Urik asit dengenizi bozmayacak, bobreklerinize zarar vermeyecek, safra kesenizde durduk yerde tas olusturmayacaksiniz..

Benim size onerecegim Akdeniz-Italyan beslenme bicimidir.. Turkiye’de yasayanlarin cok kolaylikla uyacaklari, belki zaten uyguladiklari ideal bir beslenmedir..

Dunya uzerinde 100 yasi gecmis insan sayisinin en yuksek oldugu ulkelerden biridir Italya.. Son yillarda bu guzelim diyetten uzaklasan, kendilerini cok fazla onemsemekten cocuklarina vakit ayiramiyan yetiskinlerin fast food agirlikli besleme bicimleri nedeniyle, Avrupa’nin en kilolu cocuk nufusuna sahip olsa da, obezite butun dunyaya paralel olarak artis gosterse de, butun dunyada ders olarak okutulan, saf, basit, lezzeti asla goz ardi etmeyen saglikli bir mutfaktir Italyan mutfagi.. Turk mutfaginin olaganustu zenginligi ve cesitliligi ile karsilastirildiginda, belki orta halli bile kalabilir.. Ama ben zaten size, hangi mutfagi tercih ederseniz edin, bunu Akdeniz-Italyan beslenme biciminin prensiplerine gore duzenlemeyi ogretecegim..

Yani su boregi de, manti da, kuru kofte de, sucuklu kasarli arjantin tost da yiyeceksiniz.. Cayinizin yaninda kekiniz, bazen kuru yemisiniz, yaz aksamlari sakizli maras dondurma hakkiniz da olacak..

İnanmiyor musunuz?

Ahh.. Benim arkadaslarim utanmasalar da yazsalar size cesaret vermek icin.. Ayakkabilari elbivenleri dahil, butun gardroplarini yenilemek zorunda kaldiklarini, simdi yasamlarinin nasil hafifledigini, nasil sucluluk duymadan yemek yediklerini, kendilerine nasil guvendiklerini anlatsalar..

Cok uzadi biliyorum..
Hadi anlat artik ne anlatacaksan diyorsunuz.. Ama bugunluk bu kadar yaziyorum.. Bu konuda cala kalem yazma serbestligini gormuyorum kendimde.. Size soylediklerim ve soyleyeceklerim, benim aslinda isim.. O nedenle yazdigim herseyi tekrar kontrol etmem gerekiyor..

Yarin cok yogun bir gun olacak.. Ama mutlaka yazacagim ve bu konuyu izninizle yarin kapatacagim..

Kendinize iyi bakin.. ve Sevgili Funda ve Beste'nin onerilerine (bir onceki yazinin yorumlarina bakiniz lutfen) yarin degil, bugunden, simdi, su andan itibaren uymaya baslayin... siz yeterki kararli olun..
"Degismeyen tek sey degismektir" diyor buyuk felsefeci.. Istersek, herseyi degistirebiliriz..
21 Subat 2009’Roma

17 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

evet evet sevgili mehtap,
işin tek sırrı DENGE.
AZ YE- ÇABUK YAK
DENGELİ YE, ÇOK ÜZÜLME !!
Her zaman başarılı olamasakda ki konumuz bu değil,
KONUMUZ BAŞARMAK !!
:)
BAŞARACAĞIZ.
GEL YARIN GELL...... :)

Brajeshwari dedi ki...

Mehtapcım
bu benim dietisyenimin "giriş" konuşması oldu şimdi.. Tekrar depolandım inançla.. Bekliyorum.

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili NuNu.. Sen onemlisini basardin.. derdimiz fazladan iki kilocuk olsun:-))

Sevgili Burcu,
tam senin yazini okurken, bloglar araciligi ile birbirimizi duydugumuzu soylerken sen bana, yorumun geldi..

Gece kususun biliyorum.. Aslinda sen, benim soyleyeceklerimin hepsini biliyorsun.. favori meyven degil, meyvelerin olmali.. yani o ananasin yanina (sari), yarim da olsa Kiwi (yesil), belki iki dilim elma koy sen (kirmizi)..:-))

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Burcu'cugum, ben senin blogunda yazdiklarina buradan cevap verdim nedense..

Brajeshwari dedi ki...

Mehtapcım, muhim olan iletişimde olmak, nereye yazdığımız muhim değil. Ananasın yanında başka meyvelerde yiyorum ama her hafta bir gözdem oluyor böyle.. Bu renkleri ayrıştırmanı seviyorum. Ben kırmızı yiyince kalbim şenleniyor, yeşil yiyince huzur alıyorum diye yerim bazen...Gerçekten de böyle etkileri varmış meyvelerin..Bekliyorum hala..

Zehra Gürgen dedi ki...

evet denge..hayattaki herşeyin sırrı bu :)

yarını bekliyorum :)

sevgiler.

Demli Hayat dedi ki...

Isin sirri dengede.. Icinizde, disinizda, mutfaginizda, sinir sisteminizde, hareket sisteminizdeki dengede..

Aradığım buydu...Teşekkürler...

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

sevgili Zehra, umarim her zamanki saatlerde yazma firsati bulacagim.. Aslinda bildiginiz ama belki de uygulamadiginiz seyler hepsi..

Sevgili Demli Hayat, ben 3 bin kilometre uzaktan, o dengenin Ankara'daki evde cok ince ince kuruldugunu ve yasandigini hissediyorum nedense..

gezicini dedi ki...

bekliyorum ben de..azimliyim :-)
sevgiler
gorki

Adsız dedi ki...

merhabalar, tijen hanımdan okudum sizi. merak edip okudum yazdıklarınızı. bütün anlattıklarınızı üç aşağı beş yukarı yaşamış ve öyle görünüyor ki daha da yaşayacak biri olarak yazacaklarınızı acaip bir merakla ve heyecanla bekliyorum. yazacaklarınızı en azından bir kişinin gerçekten büyük bir merakla beklediğni ve büyük ihtimalle yazacaklarınızdan fazlasıyla yararlanacağını bilmenizi isterim. şimdiden teşekkürler ve selamlar.

Zamandan Sızan dedi ki...

pazartesiler vardır ya hani hep mühim kararların alındığı gündür hani..
denge sırrı açığa çıkıyor bende uzun zamandır kendmi hazırladığım ve birkaç gündür hızla kazanan yaşam biçimime ilk adımı atıyorum..daha bilinçli ve daha dengeli olarak..

Adsız dedi ki...

ben de dort gozle bekliyorum tesekkurler ...

beenmaya dedi ki...

o dengeyi sağlama niyetindeyim bende bu aralar ve heyecanla beklemekteyiz senden gelecekleri :)))

Adsız dedi ki...

Mehtapcım, dün Berrin'e yaptığım kurabiyeler vicdan azabı gibi masanın üzerinde duruyordu; getirdim ofisteki arkadaşlarıma ikram ettim.. Hani, "tanrım beni zayıflatmıyorsan arkadaşlarımı şişmanlat" olayı :))))

yazının devamını heyecanla bekliyorum..

Nilambara dedi ki...

Mehtap'cığım, geç kaldım diye üzülüyordum ama neyse ki henüz birşey kaçırmamışım :) devamını bekliyorum ve
"siz yeterki kararli olun.. Istersek, herseyi degistirebiliriz.." sözüne yürekten katılarak kararımı güçlendiriyorum :)

paNDuf dedi ki...

44 (Kırkdört) gözle bekliyorum yazılarınıı...

Tam hayallerimdeki cümleler olmuş.
Bitanesin... Moral deposu; Mehtap.


paNDuf

Kadriye dedi ki...

Bu Dieti anneme uygulattircam. Yillardir kilo vermesi gereiyor, üc gün ac kaliyor dördüncü gün hepsini birden yiyor. Simdide diz agrilari basladi.
Size inaniyorum. Tesekkürler!