Mutfak penceresinden disariya bakiyoruz... Bak yapraklar dokulmeye basladilar bile diyorum, belki degisik renklerde toplayip bana getirirsin birkac tane... Burnunu cekiyor.. Hava cok sicak.. Cok nemli.. Cok yapis yapis... Ama ruzgar var.. Gunes gokyuzunde ama, gokyuzu grimsi...
Anne bu mevsimin adi ne diyor.. Bu mevsimin adi Roma diyorum..

26 Şubat 2009 Perşembe

BEYLER.. YA SIZ..?


Bugun oldukca siradisi bir gundu.. Aklimda birbirine dolanmis binbir dusunce ile erken erken eve geldim.. Calismam gerekiyor bu gunlerde.. Hem de cok.. Stress katsayim tavan yaptiginda, evime kacarim ben.. Kactim..

Yarim elma (yesil), yarim portakal (turuncu), bir avuc nar (kirmizi) ve 4 cevizle(kahverengi) bir meyve tabagi hazirladim kendime (bu satirin altini ciziyorum, siz de cizin).. Kahve suyumu koydum caydanliga.. Bilgisayarin basina oturdum..

Bloguma yollanmis bir mail buldum... Istanbul’da, cok bilinen bir insaat sirketinde yoneticilik yapan bir beyden geliyordu mektup.. “Ben sizi, blogunuzda soyadiniz oldugu gunlerden beri okuyorum.. O nedenle adimi soyadimi yazacagim.. Bildiklerinizi de, bilmediklerinizi de cok keyifli yaziyorsunuz da, sizi sadece kadinlar okumuyor ki” diyor ve beni gulumsetiyordu..

Gulcin’de messengerden, beslenme ve kilo yalniz kadinlari mi ilgilendiriyor? diye soruyordu.. Aslinda sormuyordu da, uyarmanin diplomatik yolunu kullaniyordu..

Haklilar da.. Oyleyse soralim..

Sevgili Beyler.. Ya siz?

Siz hangi gruptansiniz? Daha hizli calisan metabolizmanizin size verdigi bu sansi sonuna kadar zorlayip, belinizin etrafinda biriken yaglari Italyan’larin tanimladigi gibi “ask tutamaci” deyip gecistiriyor musunuz?

Kolay kilo almasaniz bile, organlarin etrafinda ve damarlarin icinde kadinlara gore daha kolay yag biriktirdiginizi biliyor musunuz?

Gobekli olmayi erkegin sanindan kabul edip, pantolonlarin belini kapatmak zorlastikca, kemer gibi guzel bir aksesuarlardan vaz gecip, pantolon askisi kullanip, sirin ve cool mu takiliyorsunuz?

Elinizden sigara dusmuyor mu yoksa? Simdi hic vakti degil mi sigarayi birakmanin?
Is yemekleri yuzunden mi, bu git gide kalinlasan siluet..? Yurumeye, yuzmeye, kurek cekmeye, ev islerine (butun uygar erkeklerin yapmasi gerektigi gibi) katilmaya vaktiniz mi yok?


Doga, kilo konusunda kadinlara biraz haksiz davransa da, erkekler de, ozellikle sagliklarini tehdit altinda tutan kalp-damar ve akciger hastaliklari nedeniyle yediklerine ictiklerine dikkat etmek, ve dogru bir yasam stili izlemek konusunda titiz davranmalidirlar..

Ama belki de siz, bilincli ve bilgili bir insan olarak, sporunuzu ya da yuruyusunuzu muntazam yapip, gectiginiz koridorlara acilan odalarda hafif ic cekislere yol acan, hos, bakimli, guzel kokan, neseli, pozitif, kilosu normal, yemekle olan bagini “yemegi bilen (buona forchetta)” degil, “tatmayi bilen (buon gustaio)” olarak kurmus erkeklerdensinizdir....
Oyleyse ne mutlu yasaminizdaki, yakininizdaki butun kadinlara.. Annenize, kiz kardesinize, sevgilinize, esinize, kizlariniza, is arkadaslariniza ne mutlu…

Destek olursunuz degil mi onlara?
Saglikli ve guzel olmak icin gosterdiklari cabalara katilirsiniz bir kenarindan.. Alay etmezsiniz pazartesi baslayip, sali gunu sallanan, persembeyi, carsambadan gormus, cumaya ulasamayan diyetleriyle..
Baskalarinin onunde istahlari yuzunden mahcup etmezsiniz degil mi onlari?
Hamilelikle alinip verilemeyen kilolari, her ay hormonlarin elinde oyuncak olmus sinir sistemleri, aile-kariyer arasinda dengelemeye calistiklari gunleri icinde, eskisi kadar bakimli ve “fit” gozukmuyor olabilirler.. Ama olacaklar.. Farkindalar, istiyorlar ve yapacaklar..

Belki sevildiklerini duymaya daha cok ihtiyaclari vardir.. Anneniz, kiziniz, sevgiliniz, kariniz olmalari, sevginin varligini hissedecekler ama duymak istemeyecekler demek degildir ki..

Siz onlari sevginizle doyurun.. Yapabildiginiz kadar.. Guzel gozlerle bakin yasaminizdaki kadinlara.. Sevginizi, askinizi, dostlugunuzu esirgemeyin..

Bakin bakalim o zaman, gereksiz kalori veren besin kavonozlarinin kapaklarina bu kadar toz nereden konmus…
.
P.S: Gelecek yazida artik kahvalti ile basliyoruz yediklerimizi gozden gecirmeye.. Nihayet hazirim...:-))
.
27 Subat 2009'Roma

16 yorum:

Zehra Gürgen dedi ki...

:)
yüzümde bir gülümseme ile okuyorum...

eşim yanımda uzanmış uyuyor,bakıyorum fazla kilosu yok. Ama sorun bakalım nasıl besleniyor yada yaşıyor? sabaha kadar tüm gece çalışıp öğlene kadar (hatta öğle sonu )uyuyarak, bol sigara, sert kahve,bilgisayar başında atıştırmalar.Akşam yemeğinde sadece normal bir öğün..

Benim neden işten çıkınca kilo aldığımda belli oldu. O yemedikçe ya bende yemiyorum yada sinirlenip hepsini ben yiyorum :(

sevgiler.

suspect dedi ki...

sessiz sedasız, heyecanla bekliyorum :)

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Zehra, oyleyse kontrolu ele alin ve once sigara degil de, hos bir losyon kokan biri olmasini saglayin.. sonra birlikte kahvalti aliskanligimizi degistirecegiz..

ben de gece calisan bir insanim.. aklim daha cok calisir geceleri.. o yuzden de cok kahve icerim ve bazen de cok yerim.. sonra sabah tok uyanip, kahvalti etmeden ise giderim..

Ama kendimi oyle bir hizaya sokarim ki, kendim bile korkarim hizimdan ve kararliligimdan..

Dengelemeye mecburuz...

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Suspect,
cok beklettim biliyorum.. Meger ne cok seyim varmis acilis konusmasinda soyleyecek...:-))

Unknown dedi ki...

bu arada nasıl etkilendiysem yazından öğün atlamıyorum artık :)
az da olsa yiyorum aman diyorum depolarıma elleme yeterince simidim var ve yeterince basen :))
bu arada yorumuma bıraktığın beni teşvik edici notuna d ayrıca teşekkür ederim evet ya 5 kg dediğin ne? boşa taşımışım 2 sene gidecek artık kesinkes :)

beenmaya dedi ki...

güzel bir noktaya parmak basmışsın beyler kısmına da değinerek. özellikle de fotolardaki beylere bayıldım söylemeden geçemeyeceğim :)))

Adsız dedi ki...

sabırsızlanıyorum :)

yass dedi ki...

cok dogru aslında.. hayat seklı halıne getırmek ve saglıklı beslenmek anahtar kelıme.. cok sevdım bu yazı dızısını ben:)

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili funda, sadece ogun atlamamak bile olsa sana ulastirabildigim aliskanlik, inan ki cok sey degistirir vucudunda.. goreceksin, farkina varmadan gidecek o kilolar..

sevgili beenmaya, benim tercihim 1.fotograftaki "cool".. :-))

Sevgili downfall, geldik artik.. kahvaltiyla basliyoruz..

tesekkur ederim sevgili Yass..

sevgili Kiymet, evdeki butun bireyleri icine katarsak, hayatimiz kolaylasir.. fotograflar hoslar gercekten.. Bir daha gulumseyeyim..:-))

Nilambara dedi ki...

bugünlerde hayatı kaçırıyorum gibi hissettiren bir yoğunluk içindeyim... hayatı değilse bile seni çok kaçırmışım Mehtap :))
hayli geç oldu, son 3 yazına şöyle bir göz attım yarın detay detay okuyacağım... şimdi sadece bir iyi haftasonları demek için uğradım :)
sevgilerimle,

Wilwarin dedi ki...

Ben hafif kilolu olmasını tercih ederim erkeklerin.. Yinede ikinci resimdekini verirsen hayır demem ablacım. =)
İtalyanların 'Aşk tutamacı' tabiride çok hoşmuş. Benim gibiler bulmuş olsa gerek. =)

MAVİ UMUT dedi ki...

:) Fazla kilom şahsen bende dikkat ederim. doğayı ve doğa yürüyüşlerini severim. İş güç değer verdiğim hiçbirşeyin önüne geçemez. Moralim iyiyken kendime bakar kötüyken biraz salarım, kötü huyum işte.:) Bakımı, bakımlıyı severim ama genede..
Hoş bir yazıydı.:)

Tijen dedi ki...

Yanında bu yakışıklılar da geliyorsa ben çatlaya patlaya kilo vermeye razıyım. (Dün biri bana Roma'nın pazarlarını, çarşılarını anlattı. Biliyor musunuz Roma'yı dedi, biliyorum ama anılarım çook eskilerden dedim.)

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Nilambara, ben de sanki bir kamera sakasinin kahramani gibi hissediyorum kendimi, hergun yeni bir yigin cikiyor onume ve beni cok rahatsiz eden "hersey yarim kaliyor" duygusunun altinda eziliyorum..
sinav bittiginden beri nefes almak istiyorum, daha da artiyor yogunluk..
Ama neyseki sagligim yerinde ve kosacak, bazen de yarim olsa bile birseyleri yine de tasiyacak enerjim var..

Sevgili Willwarin, ask tutamacini bence belleri gitgide kalinlasan beylerden biri bulmus olmali..

sevgili Ufuk Cizgisi, ben tam tersini yaparim. Moralimin bozuk oldugunu kimse anlamaz.. daha da cok ozen gosteririm kendime eger moralim bozuksa.. degilse, zaten keyfim yokken bir de bakimsiz olursam, iyice tadim kacar..

sevgili Tijen, Roma'nin carsilari cok guzeldir, pazarlari ayri guzel.. Hatirlatsan kendine.. bir kahve molasi versen Roma'da..?

Demli Hayat dedi ki...

Şimdi ne desem bilmiyorum.
Kendimi bir kategoriye soksam mı acaba?.

Ama pantolon askısı da şirin oluyor..

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Demli Hayat, pantolon askisi kareli gomlek, kadife pantolonla "sirin", takim elbisenin icinde "cool" olur..
Ama siz fasulye yemez bir vejeteryan, gobekten haber verin once.. :-))