Mutfak penceresinden disariya bakiyoruz... Bak yapraklar dokulmeye basladilar bile diyorum, belki degisik renklerde toplayip bana getirirsin birkac tane... Burnunu cekiyor.. Hava cok sicak.. Cok nemli.. Cok yapis yapis... Ama ruzgar var.. Gunes gokyuzunde ama, gokyuzu grimsi...
Anne bu mevsimin adi ne diyor.. Bu mevsimin adi Roma diyorum..

11 Şubat 2009 Çarşamba

HAZIR ORTADA KIMSELER YOKKEN...



Ben bu isi en son yapacak olanlardanim biliyorum..

Ama sevgili blog komsularim, bakmadan gecmediklerimden “Ilahi Tatlar” bizi kabakli kisle birakti birakali,

sevgili “Babis’e Yemekler” once Oscar Wild ile yuregimize bir gul dikeni batirip, sonra, “beni hep kizlar okuyor, gidiyorum” deyip yerini firtinadan onceki aslana terk etti edeli (Yunus’la huzunlu bir donus yapmis olsa da),

sevgili “Urfa Mutfagi” muhtemelen yemek yarismalarindaki cig kofte servislerinden sonra suskunluga gomuldu gomuleli,

sevgili “Bir Dut Masali” mutfagini bir masal prensine kaptirdi kaptirali ve

sevgili “Cafe Fernando” bu seferlik bize yemek yerine basimizin caresine bakmamiz icin bir arama motoru armagan edeli beri, icimde acemilerin o cahil cesareti kipirdayip duruyor..

Acemi dediysek, “iki yumurta kir” deyince, kalkip cekic arayanlardan olmasam da, oyle pek yemek tarifi filan yazacak kadar mutfakla ilgim oldugu soylenemez.. Ama sevgili “bilenler” zaten ben hic bilmeyenlere yazdigimi soylemistim taaaa basindan beri… Yani siz isterseniz, gazetenizi, cayinizi alin ve soyle ayaklarinizi uzatin bir koltuga…

Ve siz hic bilmeyenler, hadi gelin bakalim…. Misafir agirlayacagiz birlikte..
Baslangic..



*Eger insan yemek pisirmeyi bilmiyorsa, yemege misafir almaz.. Yok illaki agirlamak istiyorum diyorsa, yemekleri disardan getirtir.. Illaki ellerimle pisirecegim diyorsa (ki bu en makbul olanidir) o zaman basit ama siradan olmayan bir menuyle ise baslar..


*Cagiracagi konuklara uymayan seyler pisirmemeye calisir (dini inanclarina saygi gosterir ornegin. Katoliklere cuma gunu et vermez, muslumanlara domuz eti pisirmez, vejeteryanlara et yemesi icin israr etmez..)


*Mutfak malzemelerini gozden gecirir. Guzel ortuler, muhtemelen ortunun takimi kumas peceteler, kucuk mumluklar, ya da minicik vazolar alir, iclerine mis kokulu fulyalar ya da minicik papatyalar koyar..


*Karisik, yapmasi zor, mutfakta uzun sure kontrol etmeyi gerektiren ve misafirlerini yalniz birakmasina neden olabilecek yemekler secmez.. Cunku aslinda arkadaslarimiz evimize doymaya degil, bizimle olmaya gelirler..

*Yemesi zor turden yiyecekleri, enazindan ilk davet icin secmez.. Spaghetti ornegin zor yenir, insanin elbiselerini kirletebilir, kirarak yaparsaniz o da spaghetti olmaz..

Ilk davetimiz icin gelin, hem yapimi cok kolay, hem lezzetli, hem de goruntusu guzel bir portakalli somon yapalim.. Cok lezzetli bir fransiz tarifidir..Ustelik porsiyon halinde oldugundan servisi de kolay olur..Yanina da bol renkli bir salata.. Taze ekmek.. Guzelce sogutulmus beyaz sarap.. Ustune guzel, hazir alinmis bir sorbe ya da dondurma ve kahve..

Yetmez mi diyorsunuz?

Ben yeter diyorum.. Cok istersek belki onden midyeli risotto yapabiliriz ama biz “PRINCIPIANTE (yeni baslayanlar)” grubuyuz unutmayin.. Ayrica bu isin kitabini yazanlar grubundan da olsak, bence bu “resmi” olmayan bir davet icin cok yeterli bir secimdir.. Davet resmi ise, zaten ne menuyu secmek, ne de pisirmek bize duser merak etmeyin..

PORTAKALLI SOMON..


(pisirme suresi en fazla 10 dakika surer. Mutlaka sicak sicak servis yapilir unutmayin)

Celik bir sahanda, iki tatli kasigi tereyagini eritin. Tereyagi kizinca somonlari koyun ve unutmayin sadece bir kez cevireceksiniz.. Somonun kokusu cikmaya baslayinca genis bir spatula ile hafifce kaldirip, kizarip kizarmadigina bakin.. Kizardigindan emin olunca cevirin(kizartin diyorsam, hafifce kahverengilesecek). Cevirir cevirmez, taze cekilmis karabiber (mutlaka bir degirmen edinin, principiantesiniz ama “esperto”(uzman) olacaksiniz birgun ) ve tuzunu ekleyin..

Alt tarafi da kizarmaya baslayinca, taze olarak hazirlanmis portakal suyunu ilave edin.. Portakal dilimlerini de ayni sahanin kenarlarinda hafifce ama hafifce yumusatin.. Tabaklara sicak sicak servis yapin. Sahanda kalan sosu baliklarin uzerinde gezdirmeyi unutmayin.. portakal dilimleri ile beraber servis yapin.. Aslinda bu baligi uzerinde cevizli bir harcla, firinda da pisiriyorum ama simdilik bu basit tarifle yetinelim ve cevizlerimizi salataya ekleyelim..

SALATA


Salatanin da tarifi mi olur demeyin.. Tabii ki olur.. Salata yaparken icinde enaz 3 renk olmasina ozen gosterin (bu sadece saglikla ilgili birsey ve gunumuzun konusu degil..) Yani salatanizda, kirmizi, koyu yesil, sari, beyaz, bordo, turuncu renklerden birbirine yakin olmayan renkler olmali.. Salatanin icine koyacaginiz sos, yemeginizin tadini ortmemeli..
Benim salatamda, klasik marul, radicchio vs yaninda, eksi yesil elma, bir avuc pembe nar (mutlaka pembe olacak ona gore!) **, cok az permesan peyniri ve biraz da ceviz var..
Sos olarak zeytinyagi, balsamik sirke, iki tatli kasigi cekirdek hardal ve taze cekilmis karabiber kullandim..

Gerisi sizin guler yuzunuze, tatli sohbetinize kalmis..
Afiyet olsun..


** Saka yapiyorum, pembe nar konusunda.. Begene begene aldigim narlar pespembe ciktilar..


11 Subat 2009’Roma




16 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ahh yaşasınn..
yaşasın..
en klas doktorum :)) en klass yemeğimi yapmışş oleee... :)))
balık deyince somon olacak, hemde portakallı seçilecek, bizde memniyetle tabaklarımızı uzatacağız hiç şüphesiz..
Hem kim demiş''acemi''diye bakim ben ne cevherler olduğunu biliyorum, amaaaa
kimseye söylemiyorum !!! :)))
devamını bekliyoruuuuuzzzzzzz..
ELLERİNE SAĞLIK. :)))))
ÇOKKKKKK SEVGİLERRR.....

Zamandan Sızan dedi ki...

prowtPRINCIPIANTE (yeni baslayanlar) gurubunda kendimi ilk numarayı veriyorum..bunun bloglarımızda gelenekselleşmesini istiyorum..büyük büuük aşcıların özel izinleriyle..

Adsız dedi ki...

Mehtapcım ben balık sevmem ama bunun görüntüsü pek güzel yaaaa.. Aslında ben senin sağlıklı beslenme yazılarını merak ve heyecanla bekliyorum bu arada..

beenmaya dedi ki...

ne zaman geliyorum yemeğe :)))

Unknown dedi ki...

hayır diyemediğim şey her daim salata ve senin salata da ye beni hemen diyor nasıl güzel görünüyor:)
ellerine sağlık...

Brajeshwari dedi ki...

Bundan güzel yemek olur mu ? Kim ki deneysel de olsa, mutfaga girip sevgiyle birşey üretmeye çalışırsa o kişi iyi yemek yapar.Çok beğendim menüyü...Ellerine sağlık Mehtap..

berrin dedi ki...

mehtap cığım her zamanki gibi alçakgönüllüsün
seni tanıdığımdan beri
çok güzel pişirirsin
çok güzel masalar hazırlarsın
çok güzelde misafir ağırlarsın....
oran daki evi hatırladım
ne çok yemek yedim senin evinde:))

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili bir dut masali, cevher filan degil, basinin caresine bakmak diyelim.. cevher sizin evde.. hem pisirdikleri, hem de hazirladigi sofralarla.. ismi de NuNu..

sevgili Kiymet, buyuk ahcilar benim yazdiklarima hafifce gulumseyerek bakiyorlardir ama olsun.. her "esperto" bir principiante idi bir zamanlar.. Cesaret.. :-))

cheetos'cugum, yazacagim dedikce yazamiyorum.. ama super besinler grubu ile ilgili soylemek istediklerim var size.. balik sevmemene uzuldum.. Ustelik en fazla omega-3 somonda bulunuyor.

sevgili beenmaya, sen seni ne zaman havaalanindan alalim onu soyle.. ucaktaki gazeteleri atma lutfen..

funda'cigim, ben de cok salata severim.. Corba ve salata en cok sevdigim yiyecekler.. her mevsim, her ogun..

brajeshwari'cigim.. sevgiyle yaptigim dogru.. Yani ugrasiyorum en azindan.. Sen neler pisirirsin? biraz tuyo versen genc mutfak hakkinda..

berrin'cigim.. Mutevazilik degil de gercekcilik benim ki.. ne guzel gunlerdi degil mi.. Or-an sehri, gol yuruyusleri, kus gozlemi azarlarin bana ve betul'e (bizde nerde o sabir).. o yemekleri guzel yapan, sizin varliginizdi.. gercekten.. Gelicem ankara'ya anilari tazelemeye..

Nilambara dedi ki...

Mehtap'cığım, ustalar aynı zamanda hoşgörülüdür de hele hele böyle lezzetli menüleri, böyle güzel anlatanlara karşı.. :)

sen yap lütfen, ara ara bu güzel anlatımlara devam et :)
salatada nar, ceviz ve yeşil elmayı ben de çok severim.. nar özellikle rokaya da çok yakışıyor :)

ve Ankara seni bekliyor, büyük bir keyifle :))

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Belgin dedi ki...

Mehtapcim bu baliktan ben de istiyorum, ne zaman geleyim;-))
Saka yaptim, cumartesiye arkadaslarimizi cagirdim ve senin tarifin tam zamaninda geldi, cok güzel görünüyorlar.
Sevgiler

ferulago dedi ki...

Yazıyla alakasız olacak yazdığım ama bir ödülünüz var bende, haberdar etmek istedim.

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

sevgili Nilambara,
gelecegim ve muhtesem olacak.. bu arada narla roka tam benim dedigim renk grubundalar.. yani koyu yesil ve kirmizi.. ilk firsatta deneyecegim..
sevgili Belgin, almanya kapinin arkasinda.. ne zaman istersen gel lutfen.. Biz misafir severiz..

sevgili ferulago, benim blogumla ilgili tanimin beni cok mutlu etti.. "Siir gibi".. hala gulumsuyorum..

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Keşke bu yazıyı, dün somon pişirmeden okusaymışım.:)
Olsun, varsın! Gelecek sefer için iyi bir tarif var, artık.:))

Adsız dedi ki...

Mehtap Hanım,
Ne güzel tarif vermişsiniz! Umarım devamı da gelir. Somon salata ikilisi benim de soframdan hiç eksik olmuyor. Portakal ne kadar yakışıyor değil mi? Pişerken suyu buharlaşınca içindeki şeker iyice karamelize olup yapış yapış örtüyor somonu. Gece gece yine karnım acıktı :)

Flame dedi ki...

Mehtap hanım merhaba;
Nasıl kaçırmışım bu blogu ben :)

Çok özenli bilgiler var işime çok yarayacak. Bir süredi diyetteyim sanırım 7 hafta oldu. 5 kilo verebildim. Eskiden daha rahat kilo verebiliyordum :( Henüz 28 yaşındayım ve 30 olmadan hafiflemek istiyorum :) Çok şey mi istiyorum sizce?