Mutfak penceresinden disariya bakiyoruz... Bak yapraklar dokulmeye basladilar bile diyorum, belki degisik renklerde toplayip bana getirirsin birkac tane... Burnunu cekiyor.. Hava cok sicak.. Cok nemli.. Cok yapis yapis... Ama ruzgar var.. Gunes gokyuzunde ama, gokyuzu grimsi...
Anne bu mevsimin adi ne diyor.. Bu mevsimin adi Roma diyorum..

25 Şubat 2009 Çarşamba

BILMEM ANLATABILIYOR MUYUM?...


Once dunku sorularin cevaplari;
1) Ay cicek yaginin kalorisi, zeytinyagindan daha azdir
YANLIS: Butun yaglarin kalorisi uc asagi bes yukari aynidir (yaklasik 9 kcal/gr) Ama soylemekten bikmayacagim, zeytin yagi ilahi bir besindir. gunu gelir yazarim nedenlerini.. Siz arada baska yaglar da deneyin.. Ama zeytin yagindan hic vaz gecmeyin derim ben..

2) Ananas zayiflamaya yardim eder
YANLIS: Ananas bromelin icerir. Bromelin, proteinlerin sindirilmesine yardim eden bir enzimdir. Ozellikle sap kisminda bulunur. Bu meyvenin asiri tuketilmesi, zayiflamaya yardim etmez ama alinan seker miktarini artirir.

3) Dusuk mineral icerikli su, zayiflatir
YANLIS: sadece idrar yoluyla su kaybini artirir. Sahte bir kilo kaybidir. Ama su icmek, vucut sagligi acisindan genel anlamda onemlidir.

4) Zayiflamak icin bazi ogunler atlanabilir (aksam yemegi gibi)
YANLIS: Ogun atlamak metabolizmayi “kriz” duzenine sokar ve enerjiyi tasarruf etmeye yonlendirir. Bu nedenle, organizma metabolizma hizini azaltir ve buldugu her kaloriyi, yaga cevirip, ozellikle bel kisminda depolar.

5) Kilo vermek icin, diyetten ekmek, makarna ve princi cikartmak yeterli ve gereklidir.
YANLIS: Hayir, uygun miktarlarda tuketildiginde, gerekli enerjinin alimi icin sarttir.

6) Fiziksel aktivite yapmadan zayiflamak mumkun degildir.

HEM DOGRU HEM BIRAZ YANLIS
Onemli olan yag kitlesinden kaybederek zayiflamaktir. Dogru yapilmayan diyetlerde, kas kitlesi kolayca kaybedilir. Vucuda saglik kazandirmak icin, kas tonusunu artiran fiziksel aktivite yapilmasi onemlidir ama sart degildir. yani yapilsa cok iyidir ama yapilmadan da zayiflanir.

7) Kahve, kirmizi biber gibi bazi besinler bazal metabolizmayi hizlandirarak, kilo kaybetmeyi kolaylastirirlar.
DOGRU AMA COK TA DEGIL : Metabolizmayi hizlandirilar ama bu besinlerin omuzlarina kendilerinden cok buyuk bir gorev yuklememek gerekir.

8) Kilo korumak icin, cok miktarda meyve yemek gerekir.
YANLIS: Cok meyve, cok seker demektir ayni zamanda. Ayrica kuru meyveler yagdan da zengindirler. Gunde 2-3 ogun, taze mevsim meyvelerinden degisik tiplarde yemek en uygunudur.

9)Saglikli beslenmek icin diyetten "yagli besinleri" cikartmak yeterli ve gereklidir.
YANLIS: Yagsiz diyet kalorisiz diyet demek degildir. Yagdan fakir bircok besin maddesi yuksek karbonhidrat icerir.
Ayrica yagda cozunen vitaminleri ve essensiyal yag asitlerini alabilmemiz icin diyetimizde mutlaka ozellikle bitkiel yaglar bulunmalidir. Sardalya ve ton baligi da, almamiz gereken yaglari iceren besinlerdir.

10) Obez anne babalarin cocuklari da mutlaka obez olmaya egilimlidirler.
YANLIS: Egilim yaratir ama genetik gecis gostermez. Daha cok beslenme aliskanliklari ve yasam stili ile iliskilidir. O nedenle obez anne babalarin cocuklari, mutlaka yasantilarinda, gunluk aliskanliklarinda ve beslenmelerinde koklu degisiklikler yapmalidirlar.

11) Esmer undan yapilmis makarna ve ekmek, sebze ve meyvelerden daha cok lif icerir.
DOGRU: Esmer undan yaplimis makarna ve ekmek, sebze ve meyvelerin neredeyse iki kati lif icerir. O nedenle diyetteki ekmegi farkli unlardan secmek dogru bir davranistir.

12) Besinlerden tuzu tamamen cikartmak, zayiflamak ve saglikli olmak icin gereklidir.
YANLIS AMA DOGRULUK PAYI VAR: Tuz, organizma icin degerli bir besindir ama alimini abartmamak gerekir. Ozellikle ailelerinde yuksek tansiyon ve kalp hastalari olan bireyler, yemegin tadina bakmadan tuz ekleme aliskanligini tamamen terk etmelidirler.

13) Serbest radikaller saglik icin yararlidirlar.
BU SACMA BIR SORU OLMUS: :-)) Cunku serbest radikaller oksijenin kullanimi sonucu olusurlar, onemli kimyasal reaksiyonlarda rol alirlar ve cok buyuk bir hizla elimine edilirler. Gereklidirler ama asiri miktarlarda uretilir ya da elimine edilmelerini saglayan mekanizmalar yetersiz kalirsa, vucuda onemli hasarlar vermeye baslarlar. Aclikla yapilan diyetler(!), kizartma besinler, sigara, asiri gunese maruz kalmak, agonistik spor yapmak, stress serbest radikal olusumunu artirir. Sebze ve meyveler ise, serbest radikalleri elimine eden anti-oksidan ozelliktedirler. Ama yine de, gereksiz vitamin alimindan kacinmak gerekir. Cunku ayni vitaminler, iki yuzu keskin bicak gibi, bazi kosullarda serbest radikal olusumunun artmasina aracilik edebilirler.

Bu arada, size soz etmek istedigim bir nokta daha var.. Kendinizi oldugunuzdan daha sisman goruyor olabilir misiniz diye sormustum.. Arastirmalar, kadinlarin boyle bir egilimleri oldugunu soyluyor. Bu durum, kilo vermek isteyen kisilerde gercekci olmayan isteklere de yol acabiliyor. 20 yasinizdaki kilonuza 45 yasinizda donmek isterseniz, guzel ve saglikli gorunmeme olasiliginiz cok yuksektir.

Ayrica son yillarda “IDEAL KILO” kavrami yerini “ARMONIK IDEAL KILO”’ya birakmistir. Yani vucut kitle indexi (body mass index) sonuclariniz cok normal olabilir ama ust kisminiz cok ince, poponuz cok buyuk, ya da gogusleriniz buyuk, bacaklariniz cop gibi ise, omuzlariniz cok dar, bacak boyunuz cok kisa ise, zayif olsaniz da, sizi tatmin eden bir goruntunuz olmayabilir.

Ya da, belki biraz kilo fazlaniz vardir ama cok duzenli dagilmistir ve cok hos, cok havali, cok cekici gorunebilirsiniz.

Guzel olmak icin, illaki cok zayif olmak gerekmez. Ozellikle sagliginizi tehdit eden nedenler yoksa, bir kac kilo sizi daha canli, teninizi daha gergin gosterir. Sellulit denen seyin tek nedeni, fazla kilolar degildir

Ayrica temiz, bakimli, ozenli, canli olmak, hayatin karsisinda degil yaninda durmak, zaman zaman giyim tarzinizda, sacinizda basinizda degisiklik yapmak, sadece disiniza degil icinize, yureginize dogru bakmak, sadece anne, es, arkadas degil kadin oldugunuzu hatirlamak sizi; fazla oldugunu dusundugunuz 4-5 kiloyu vermenizden cok daha fazla guzel kilar..

Gecen yil, universitede “armonik goruntu ve estetik” uzerine bir dersteydik. Iki guzel kadin fotografi gosterdiler ve bir kagida hangisini guzel buldugumuzu ve kendi cinsiyetimizi yazmamizi istediler.
Fotograflardan biri, cok ince ve uzun, genis omuzlu, cok zayif, kaslari belirgin, iri goguslu bir kadina aitti.
İkinci fotograf ise, yuvarlak hatlari olan, balik etinde sayilabilecek diri ama daha yumusak gorunumlu bir kadindi..

Tahmin edebileceginiz gibi, kadinlarin %95’u birinci fotografi, erkeklerin % 100 balik etli kadina ait olan ikinci fotografi secmisti..

Bilmem butun bu ayakkabilari buraya koymamin nedenini anlatabiliyor muyum..?
.
26 Subat 2009'Roma

25 yorum:

Brajeshwari dedi ki...

Mehtapcım
verdiğin bilgiler harika.Ben bir öncekini yeni okudum.(Kapıda beklerken uyuya kalmışım da:)

Besinleri tanımak,doğrusunu bilmek çok önemli bencede..Tuzu, zeytinyağını, pirinci pilavı..Ama ben zayiflamaya gitmeden yıllarca okudum, pirinçten çok bulgur daha yararlı.. Peynirden alma sadece proteinini et de ye..Salataya yağ dökersen, sebze klasmanına girer vesaire..vs...Bunları bilmek önemli ..Ama muhim olan, diete başlamak.. Bu konuda kendi dietisyenime bayıldığımı söylemeliyim.O Bambaşka bir yol denedi. En yakın dietisyen arkadasımı ekip, gidip ona para vererek diet aldım.Çünkü arkadasimin diete yaklaşımı benim istediğim değildi. Kendi dietisyenim bana bu konuda hayat koçluğu yaptı önce.. Çünkü bilgiler değil, önce kafamızdaki düşünceler önemli.. Eylem, inanç ile başlıyor. Bana ilk hafta hiç diet vermedi. Dediki " sağlıklı besleniyorum" diyeceksin her agzina attigin lokmada ve bana ne yedigini yazacaksin.Biz böyle başladık diete.Ben o algıyla ilk hafta gerçek dietime kavuştum, zihnimde "sağlıklı yemek yemeye".. Zayıflayıp, boy göstermeye değil.. Pirinç -peynir- bulguru unuttum bilgileri.. Bir takım önemli seyler var tabi diete dair.. Neyi yemedigim, ne kadar yersem digerleriyle dengede olacagina dair. Ben o gündür, hala aynı mantıkla yiyorum.Kilo alıyorum ama verebiliyorum da..Hep dedigim "saglıklı besleniyorum ve ne yersem o'yum" olarak bir telkinim var.Bu beni yedigim noktada farkında kılıyor.Dietin amacı, insanın zihni, yemeğe olan algısı, yemek yemenin ve kilo almanın altındaki nedenlerde çok iyi tahlil edilip, gerekirse o kodlar temizlenmeli.. Üzerinden 1 yıl gecmesine rağmen kilomu böyle koruyorum.Çünkü bu uzun soluklu bir yaşam mottosu benim için artık.. Bunun kalici olması muhim..

Hala yuvarlak hatlı, ama sağlıklıyım.Su içsem yarıyor derler ya..Bana da yarıyor, cildime iyi geliyor su...( yeni girdiğim kod bu bünyeme:)

Bu yorum minik bir paylaşımdı.Nacizene..

Öperim.

New York Muhtari dedi ki...

harika bir yazi dizisi olmus, elinize saglik.

Adsız dedi ki...

kendimi 10 kilo vermiş, ve benzer ayakkabıları giymiş salınırken düşündüm de, oofff yaaa.. çok hoşuma gitti.. :))

durutarifler dedi ki...

Ben de diyorum bu ayakkabılar niye bu konuda duruyor. Amaç gözü ayaklara yöneltmekmiş.
Verdiğin bilgiler için teşekkürler
Sevgiler

Adsız dedi ki...

MERHABA

ÇOK GÜZEL BİR YAZI.
SİZİ ZEVKLE TAKİP EDİYORUM.
KİLO PROBLEMİM ŞU AN YOK AMA MERAKLA DİYETİNİZİ BEKLİYORDUM.
SEVGİLER

GÜZİN

Belgin dedi ki...

Sevgili Mehtap sayende bildiklerimi hatirladim, bilmediklerimi ögrendim. Coookk Tesekkürler, bekledigime degdi, eline saglik.
Devamini bekliyorum.

Sevgiler

Belgin

Unknown dedi ki...

valla kendi namıma inanılmaz doyurucu bir yazıydı...
ben beden eğitimi öğretmenliği mezunuyum...
fakat dünyanın yanlışını yapıp dönem dönem kilo verdim 5 gün boyunca ülker peynirli çubuk yedim mesela tek taraflı beslenme ne yapar bir sürü kilo kaybeder tabi o zaman insan verdiği kiloya bakıyor giden sağlığına değil...
mesela 170 cm 55 kg gezdim senelerce hep etimek-galeta-tatlandirici fakat son 2 sene bir 5 kg var yani 60kg den düşmem ne hikmetse namümkün :(
şimdi yaş ilerledi metabolizma hızım yavaştır zaten spor da bitti eee kaldı 5 kg :(
şimdi senin yazdıkların ışığında hakikaten öğün sektirmeden bu kötü 5' ten kurtulacağım...
Amma uzun oldu pardon )

funda dedi ki...

ben giyicem ya o ayakkabılardan hangisini seçsem diye koydun onları biliyorum ben :)

beenmaya dedi ki...

çok fazla hatam olmamış. emin olmadıklarımdan da yakın cevaplar çıktı yani yazılıdan geçtim sayılır. şimdi sıra pratikte tabi :))

ha bu arada anladım :))

Adsız dedi ki...

Ben ayakkabilari anlamadim :)

Beste

Zehra Gürgen dedi ki...

Dün akşam bir önceki yazıya yorum yazmış ama netin azizliğinden kaydedememiştim.
Şimdi yazıyı okuyunca aa sanırım kaydettim dedim. Çünkü dün yazıp kaydedemediğim sorularımı ve yanıtlarını buldum :) yaş-kilo-boy,kilonun vücudumuzda nerede yer ettiği?
benim dengesiz beslenmemden dolayı, yani öğün atlamalarım ve aç kalmalarım nedeniyle karın bölgemde yağlanma oldu geçen yılın yarısında. Bunun bir kısmından kurtuldum ama hala 5 kilo var.Hatta aslında toplam 8 kilo versem daha da iyi olacak:)
Bilmek yetmiyor, inanıp kararlı olmak gerekiyor, her işte başarılı olmanın koşuluda bu değil mi?.Şimdilerde kendime; kendini terbiye edemeyen ve kendisinde böylesi basit şeyleri değiştiremeyen nasıl hayatını değiştirir diyorum.Bu soru beni kendime getirmeye başladı.

sevgiler..

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

sevgili Burcu'cugum, yazdiklarin cok guzel ve cok onemli.. insan psikolojisi, yemek davranisi konusunda cok onemli bir rol oynuyor.. Ayrica, danisilan profesyonel ile kurulan bag da cok onemli.. cunku, size aliskanliklarinizi kalici olarak degistirtebilecek bir bag olusturmak cok ta kolay degil..

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

sevgili New York Muhtari, sevindim begendiginize..
Sizin orda nasil kilo durumlari?

sevgili Cheetos, gel bu konuda da ben sana kocluk yapayim.. Sen ayakkabilar icin bir kenara parani ayir..

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Nilay, guzel olmanin tek yolu illaki zayif olmak demek degildir diyordum..
biraz balik etli olup, cok cekici olan kadinlar taniyorum..

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Guzin, o zaman dogru yiyorsunuz demektir.. korumaya calisin aliskanliklarinizi..selamlar..

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Belgin, cok tesekkur ederim.. aslinda soylediklerim ve soyleyeceklerim cogumuzun bildigi ama belki de bile bile uygulamaktan vaz gectigi dogrular..

Sevgili Funda, hic yasanir mi oyle huzunlu peynirli cubuklarla.. 5 kilo dedigin nedir ki.. beraber verecegiz.. Goreceksin..

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Funda, ayakkabilarin hepsi gectigimiz sezonun.. ustelik en usttekini artik Victoria Beckham da giydi benden sonra.. Biz sana daha guzellerini aliriz.. :-))

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Beenmaya.. haklisin tek basina teori ise yaramaz.. sira pratikte..

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Beste, ayakkabilar sadece hos ve bakimli olmayi hatirlatmak icindi..

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Zehra, umarim sorularinin cevaplarini ilerleyen gunlerde bulursun..

Adsız dedi ki...

valla Mehtapcım, diyet konusunda benim durumum MFÖ'nün sözleriyle, "teorik dersen zehir gibi, pratik dersen sallantıda.." :)) Aslında çok vahim durumda değilim, evlilik nedeniyle alınan fazla kilolar sözkonusu, ama tabii vermek lazım, çünkü bu halimle çok da rahat hissetmiyorum..

Ee koçların da koçlara ihtiyacı vardır, rehberliğinden mutlu olurum.. sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

biliyor musunuz bu çok yararlı olacak. Bazı soruların cevapları konusunda kafam çok karışıkmış :) Umarım bize örnek dengeli beslenme menüleri vereceksiniz. Çünkü bunlar çok motive edici oluyor.
Ben bir buçuk sene arayşla anne olunca ve iki küçük çocuğun bakımıyla yapayalnız, eve tıkılı olarak uğraşırken bırakın yemek yemeyi, günde bir bardak su içemeyecek kadar kendimi kaybetmiştim. Öncesinde yaşam biçimim haline gelmiş bazı alışkanlıklarımı da tamamen kaybettim. Örneğin hiç olmasa günde iki meyve yerdim mutlaka, bol su içerdim ve asansör kullanmazdım, mümkün olduğunca yürürdüm. Hayatımda hiç "zayıflama" diyeti ya da düzenli spor yapmadım ama hep formda olmuştum. Çünkü çocukluğumdan beri bol meyve, sebze ağırlıklı, zeytinyağıyla pişirilmiş yemeklerle beslenmiştim ve sonra da onu koruyor olmak yetmişti (İzmir'li olmanın faydaları). Çocukluk döneminde sağlıklı ve dengeli beslenmenin ileriki yaşlarda da sağlıklı olmak için çok önemli olduğunu (hepimiz biliyoruz artık) bizzat yaşıyorum. Son dört-beş sene içinde bütün alışkanlıklarım altüst olduğu için bir sorun yaşıyor olsam da bu işe el attıktan kısa bir süre sonra sonuç almaya başlayacağımı da biliyorum. Siz ne dersiniz :)

bir de bir sorum olacak. Çocuklarımın da boğazlarından geçen şeylere dikkat ediyorum. Bol meyve yemelerini motive ediyorum ve sağlıklı öğünler hazırlamaya gayret ediyorum. Ama oğlum her kahvaltıda iki dilim tereyağlı ekmek yemek istiyor ve yiyor, bir güzel de tuzluyoruz. Bu bana çok geliyor. Tereyağ yerine zeytinyağlı ekmek veriyoruz bazen, o da tuzlu tabii ve toz kırmızı biberli :) Tereyağını tamamen kaldırmalımıyım, hatta dolaba bile mi sokmamalıyım ? Ya da o yağ bu yağ farketmez böyle ekmeğe yağ sürüp yeme alışkanlığını tamamen mi unutturmalıyız. Valla bizden gördüğü bir şey değil :)

Adsız dedi ki...

oğlum beş buçuk, ben otuz yaşındayım... yani belki merak edersiniz diye... :)

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

sevgili Downfall, cocuk beslenmesi basli basina bir uzmanlik konusudur. Sabah kahvaltisinda ya da ikindi ogunu olarak 1 tatli kasigi tereyagi surulebilir ekmegin uzerine tabii ki. tereyagi da degerli bir besindir. Miktarini kontrol etmek gerekir.
ama tuz konusunda, dikkatli olmanizi oneririm. Tuzun verdigi lezzet, surekli aranir sonradan da.. kirmizi bibere hicbir sey demem, ama tuzu yavas yavas azaltin derim ben.. hele ailenizde yuksek tansiyor sorunu varsa..

YsM dedi ki...

Bakiyorum okuyucularin en fazla 8 kilo fazlasi var ne guzel birde bana sorun o fazlalari benim tam vermem gereken kilo sizin suan oldugunuz kilo kadar belkide ...Ama basladim bakalim nasil olacak