Mutfak penceresinden disariya bakiyoruz... Bak yapraklar dokulmeye basladilar bile diyorum, belki degisik renklerde toplayip bana getirirsin birkac tane... Burnunu cekiyor.. Hava cok sicak.. Cok nemli.. Cok yapis yapis... Ama ruzgar var.. Gunes gokyuzunde ama, gokyuzu grimsi...
Anne bu mevsimin adi ne diyor.. Bu mevsimin adi Roma diyorum..

1 Temmuz 2009 Çarşamba

RAMAZAN AYINDA SAGLIKLI BESLENMEK ICIN...

Cocuklugumun ramazanlarini nasil buyuk bir mutlulukla animsiyorum.. Yasanirdi, hissedilirdi ramazan.. Sahura kalkilirdi bizim evde..Davulcu gelirdi, maniler soylerdi, saat filan kurulmazdi onun icin.. Biz de heveslenirdik oruc tutmaya.. Ben zayifliktan kopacak bir cocuktum ama hevesim kirilmazdi yine de ve "fincan orucu" tutardim. Yani ya oglen yemegine kadar ya da ogunler arasinda birsey yemeyerek.. Ama arife gunu, kurtlar kuslar bile oruc tutardi ya, dayanirdik biz de..
.
Top atilacagina yakin, mahallenin butun cocuklari nobette olur, ilk mujdeyi veren bayagi bir gururlanir, bazen yanlis alarmlar ile birkac mahallelinin orucunu erken acmasina sebep olunur, pide kuyruklarinda beklenir, evden eve tabaklar yollanir, ertesi gun o tabaklar dolu olarak geri gelir, ilan etmeden, ortalara dokmeden ihtiyaci olanlara erzak yardimlari yapilir, dostlar iftara davet edilirdi.
.
Gece kusu olacaginin isaretlerini daha cocukken veren benim icin, sahura kalkmak cok eglenceliydi. Hele evde bizim oralarda bulunmayan otlu Van peyniri ve kavut varsa, bayram ederdim.. Ketemiz hic eksik olmazdi.. Erzincan usulu peksimetimiz de..(kavutun ne oldugunu bilmiyorum su anda ama tereyagi ile helva gibi pisirilen bir cesit undu).
.
Ramazan bolluktu, bereketti, paylasmakti.. Anlamakti..
.
Simdi de oyle.. Ama ne ramazan davulcusu var, ne sahur ne de bayram buralarda..
.
Neyse..
.
Ramazan aylarinda nasil bir beslenme programi uygulamamiz gerekiyor..? Ustelik gunlerin cok uzun oldugu bu yaz aylarinda, hem dengeli beslenmek, sagligimizi korumak ve kilo almamak icin neler yapmaliyiz..?
.
Benim onerdigim beslenme programinin 3 ana ve 2 - 3 ara ogunden olustugunu artik biliyorsunuz.. Ramazan ayinda da, almaniz gereken besinleri tek ogunde sinirlamamaya dikkat etmek, dogru bir yaklasim olacaktir.
.

Butun gun ac durduktan sonra, tek bir ogunde asiri derecede besin almak, cok fazla ve cok degisik besini ayni anda tuketmek, kendini reklam filmlerinin acimasiz ve neredeyse arsizca hatta gorgusuzce hazirlanmis izlenimi veren iftar sofralarina benzer sofralari kurmaya mecbur hissetmek, hem bedeniniz hem de ruhunuz acisindan sizi yorar.
.
Ben her ramazan ayinda, televizyondaki reklamlara bakip, evine goturebildigi tek fazladan posetin icinde bir kac cesit “iftariyelik” olan, sofrasina ramazanin bereketi olarak cesitlilik katmaya calisan ama ibadetini kendini yemege bogarak odullendirmeyen insanlari dusunurum hep.. Ve dusunurum, o muhtesem sofralari televizyonda seyredip, onundeki tek tabak yemege yine de sukrederek uzanan kasiklari..
.

Sahur, ozellikle yaza denk gelen ramazan aylarinin atlanmamasi gereken ogunudur. Mumkun oldugu kadar imsaka yakin uyanmak, sizi gun boyunca tok ve enerjik tutacak bir kahvalti yapmak, bol miktarda su icmek en dogru yaklasimdir. Kahvaltida yenen besinler ayni olmakla birlikte, miktarlar biraz artirilabilir. Yani hergun farkli secilmis, iki dilim ekmek, peynir, zeytin, domates, salatalik, roka, 1 tatli kasigi bal veya recel, haftada iki gun yumurta seklinde onerdigim temel kahvalti bicimi ramazan ayinda sahur icin uygundur.
İsterseniz 2 dilim borek, 1 meyve veya 2 yumurtali menemen ve 1 dilim ekmek, gibi secimler de yapabilirsiniz.
.
Arzuya gore, bulgur pilavi, komposto, biraz sebzeli veya etli yemek te yenebilir ama ben en dogru secimin kahvalti oldugu dusuncesindeyim. Mumkun oldugu kadar cok su, cay veya ayran ya da cok sekerli olmayan komposto icilerek, su acigi da kapatilabilir.
.
Gece yemek yiyerek yatma konusunda hic hemfikir degilim. Zor oldugunu, ozellikle sabah ise gitmesi gerekenlerin uykusunun bolundugunu, tekrar uykuya dalma zorluklarini anliyorum ama sahura, mumkun oldugu kadar imsaka yakin saatlerde uyanmanin dogru beslenme acisindan onemini tekrarlamak istiyorum.
.
Iftar yemeginde elbette sofranizda ramazanin bollugunu ve bereketini yasamak, dostlarinizla, ailenizle bunu paylasmak istersiniz.. Ama lutfen abartmayin..
Iftar sofranizda bulunsa bile, peynir, zeytin, sucuk, bal gibi besinleri cok fazla olmayan miktarda tuketin. Hatta sadece tadina bakmakla yetinin.

Iftarinizi actiktan sonra, cok kaynar olmayan bir kase corba icmek midenizi rahatlatir. Mumkun oldugu kadar sade, cok yag eklenmemis, kremasiz corbalar secmeniz, sagliginiz acisindan daha uygundur.
.

Yemeginizi yavas yavas yemege ozen gosterin. Bunu hem midenizi yormamak, hem de doygunluk merkezinin ihtiyaci olan zamani tanimak acisindan yapin.
.
Yemekler arasinda biraz zaman birakin. Sofranizda her aksam hersey olmasin. Siraya koyun. Bazi aksamlar corba, sebze yemegi, borek ve komposto, bazi aksamlar corba, pilav ,etli bir yemek, salata, bazi aksamlar corba, dolma ve cacik ya da bazen karniyarik, pilav, cacik veya salata gibi.

Bazen de, guzel bir patates salatasi, firinda yumurtali-peynirli-maydanozlu ekmekle hazirlanmis kahvalti turu bir iftar da olabilir.
.
Ama her aksam hem pilav, hem borek, hem dolma yerseniz, hem sindirim sisteminize gereksiz yere yuklenmis, hem de kilo almaya zemin hazirlamis olursunuz. Porsiyonlarinizi her zamankinden daha buyuk tutmayin..

.
Yemeginizin yaninda, salata, cacik veya komposto yemegi ihmal etmeyin..
.
Tatliniz varsa, hemen yemegin uzerine degil, biraz ara verdikten sonra yiyin (komposto veya hosaf hem meyve hem tatli yerine gecer unutmayin, kalori acisindan hosafi degil, taze meyvelerle yapilmis cok tatli olmayan bir kompostoyu tercih edin). Cok agir, cok tereyagli tatlilar yerine meyveli dondurma veya sutlu tatlilari secmeye ozen gosterin.
.

Yemekle beraber, cay icmemeye calisin. Cayi yemekten enaz iki saat sonra tuketin. Boylece basta demir olmak uzere, bircok onemli maddenin emilimini olumsuz yonde etkilememis olursunuz.
.
Cayin yaninda, dilerseniz kucuk bir avuc kuru yemis, veya incecik bir dilim evde yapilmis kek veya bir minik kurabiye yiyebilirsiniz. Bu konuda kendi kendinizi kontrol edin. Aksam yemeginde ne yediginizi, ne kadar yediginizi ne kadar yagli yediginizi dusunun ve o bir dilim keki yemege ya da yememege kendiniz karar verin.
.

Gece yatmadan once yarim fincan sut icebilir veya bir meyve yiyebilirsiniz.
.
Ramazan ayinda aldiginiz kalori miktarinin biraz artmasi beklenir birseydir ama siz yine de kendinizi kontrol edin.
.
Ramazan ayinin, baska hicbir dinde bulunmayan o derin anlamini iyice dusunun ve doyurulmasi gereken acligin ne oldugunu elinizi uzattiginiz her besinde birkez daha hatirlayin..
.
.
30 Haziran 2009'Roma
.
P.S: bu sarki seciminin konuyla ne alakasi var diye sorarsiniz belki.. Hicbir alakasi yok.. ben sevdigim icin.. Benim icin..

26 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

merhaba mehtapcığım
ne şeker anılardı '' O BİZLERİN RAMAZANLARI '' aynı duygularla sana iştirak ediyorum.
Kendimi ne önemli sanırdım :)))
pek ehemmiyetli bir ifadesi vardı oruç tutmanın, benim için !!
aynen sen gibi bende ,kopma derecesinde ince upuzuuuuuun bir İP Çocuktum :)))
Şimdi biraz TOMBUL DUT oldum :))
Benim tartım uzun zamandır, gramları göstersede kaplumbağa olsamda, tavşanı mutlaka ve mutlaka geçeceğim !!!!!!!!
O resmi sana ömrüm vefa ettiğince kesinlikle yollayacağım. Beyaz tshortümüde , senden alacağım :)))))))
Burda henüz ramazan hazırlığı başlamadı, yaz ağırlığı devrede.
Ama yazını okuyunca hem çok sıcak :(
hemde uzun yaz günlerine aklım takıldı doğrusu.
Mutlaka sabrla aşacağız bu ibadet aylarımızı.
TEŞEKKÜRLER EDİYOR,
SEVGİler YOLLUYORUM.

*
( çeşmeden sakızlarını,
bahçeden vişnelerini ayırdım sana ! emanetin bendedir )

Naile dedi ki...

çok güzel yazmışsınız yine, teşekkürler..

Efsun dedi ki...

Günaydin, sabah sabah ilk yorumu ben yapayim dedim:) Bir önceki postunuza yiyebileceklerimin bir listesini yazmistim, ürtiker diyeti yapiyorum, hatirladinizmi?Vaktiniz oldugunda bakabilirseniz cok sevinirim. Sorularimla sizi sIkmak istemem ama en ufak bir yardiminiz bile beni mutlu eder...Sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba Mehtap Hanım. Öncelikle seçtiğiniz bu şarkının çok güzel olduğunu belirteyim. Beni eskilere götürdü, gençlik hatta çocukluk yıllarıma. Sonra vermiş olduğunuz ramazan ayı bilgileri için teşekkürler. Kavut bizim de çocukluğumuzun vaz geçilmez tatlarındandı. 60'lı yıllarda babamın görevi dolayısıyla bulunduğumuz Uşak'da pazarlarda Kavut, tavşan ağdası(tahta kutularda pekmezin koyu kıvamlısı) satılırdı. Annemle pazara çıktığımızda mutlaka alırdık. Kavut, leblebi unu bildiğim kadarıyla. Bizi çocukluğumuza götürdünüz, unuttuğumuz tatları ağzımızda hissettirdiniz.Ama bunları şimdiki nesil bilmiyor sanıyorum. Çünkü onlar albenisi fazla yapay gıdalarla beslendiler.Bizlerde önceleri reklamların etkisiyle, bilinçsizce bu gıdalara adeta saldırdık. Neyse geçte olsa bazı şeylerin bilincine vardık. Artık kısmet olursa torunlarımızı daha bilinçli büyütürüz İnşallah ! Fazla karaladım herhalde, size iyi günler diliyorum. Herşey gönlünüzce olsun.
Gülsüm

Leylak Dalı dedi ki...

Ramazan anıları ne kadar benzeşiyor, ne yazık bizim çocukların bu tür anıları pek olmayacak. Kavut demişsiniz, ben onu leblebi tozu olarak biliyorum, doğru mudur?
Sevgiyle kalın...
Nurşen

Tinker Bell dedi ki...

Öyle içten anlatmışınız ki,hatırladığım ama artık buralarda bile hatırlanmayan ve yaşanmayan ramazanlar.Gülümsedik bu sabah ve mutlu oldul :))

Ebru dedi ki...

Merhaba

'...doyurulmasi gereken acligin ne oldugunu...' unutmayalım...
Harikasın Mehtap, seni gerçekten çok seviyorum. Enerjin bol, sağlığın her zaman yerinde olsun.

Sevgiler

Ebru (ancient)

Not: Bu arada ben 1.haftadan itibaren tekrar başladım uzun süredir bir liste görmeyince..., başıboş davranmamk için tekrar ancak böyle disipline olurum diye düşündüm :)
...(kaçamak yaptığım zannedilmesin sakın bu söylediklerimden)

Saliha dedi ki...

MERHABALAR MEHTAP HANIM..RESIM COK HOSUMA GITTI YUZUMDE KOCAMAN BIR GULUMSEME BELİRDİ İNANIN:)RAMAZAN ANILARINIZ BENIDE ANILARIMA GOTURDÜ ÖZELLİKLE FİNCAN ORUCU:)

RAMAZAN İÇİN SAGLIKLI BESLENME ÇNERİLERİNİZİ OKUDUM VE ÇIKTISINI ALACAĞIM..MERAK ETTİĞİM KONU,RAMAZAN İÇİN TAVSİYELERİNİZ YENİDEN BAŞLAYANLAR İÇİNDEMİ GEÇERLİ ACABA?
AYRICA ÇOK NAZİKSİNİZ...GÖNÜLDEN TEŞEKKÜRLER...YAZINIZIN İÇERİĞİ NE OLURSA OLSUN YÜZÜMDE BİR GÜLÜMSEME KALBİMDE HUZURLA OKUYORUM.....ÇOOOKKK TEŞEKKÜRLER..MALESEF ŞU FANİ KELİMELER DUYGULARIMA TERCÜMAN OLAMIYOR MEHTAP HANIM....

Hadiye dedi ki...

Merhaba Mehtap Hanım,

Ne kadar güzel anlatmışsınız ramazanı,içindeki incelikleri,Göreneklerimizi.Anılarınız hepimizin anılarına çok benzer.O maneviyat paylaşma duygusu ve kulluk vazifesinin yapılması sonucu alınan tat huzuru yaşamak çok güzel.
Ayrıca abartmayıp midemizi değilde gönlümüzü doyurmaya çalışmalıyız katılıyorum size.
Sağlıklı beslenebilmeyi ramazandada devam ettirebilmek açısından her daim takipcinizim.

Sevgiler*

Adsız dedi ki...

merhabalar,ben süt(yağsız)yoğurt(normal yağlı) çok tüketiyorum.öğlen ve akşamları mutlaka yoğurt yiyorum.sizce bu kilo vermede sorun yaratır mı?? sema

Nur dedi ki...

Merhaba Mehtap Hanım

Ben Şehnaz'ın kardeşi Nur ben 8 haftanın sonlarındayım ve bugün sabah tartıldım 81.5 kilo olmşum başlangıç kilom 94.5 yani başlangıç kilomla şu anda tam tamına 13 kilo var.Yaşım 21 ve hedeflediğim kilo 65 her sabah 5 km yürüyorum ve günde 5 öğün besleniyorum kaçamak hala yapmadım.Bu diyete ablam sayesinde başladım aslında bu yaptığım artık benim için diyet değil yaşam tarzımin değişmesi ve doğru beslenmeyi öğrenmiş olarak bundan sonraki haytımı devam ettirmek olucak.diyete başlamdan önce haftada iki gün muhakkak dışarda pizzadır hamburgerdir yiyordum.doğru beslenemyi öğrendikten sonra onların hiç birine yüz vermiyorum artık hatta hiç de canım çekmiyor.Bu sağlıklı beslenme programına da ablamın zoruyla başladım aslında, ablam bütün yicekelerimi alıp gelmişti listemi de önüme koydu bende başladım ama başlarken dedim ki;abla başlıyorum ama eğr 3 haftanın sonunda çözüm olmazsa bil ki Nur eski Nur ve yemeye dewam edicek diye başladım ve 3 haftaın sonunda 7 kilo gitmişti o yüzden hiç durmadan devam ediyorum.Sizinle tanışmama vesile olduğu için ablama minettarım.Size de ayrıca çok teşekkür ediyorum.Benim gibi yemeği çok seven birinin bile yaşam tarzını değiştirdiğiniğz için şükranlarımı sunuyorum


Biraz uzun oldu kusura bakmayın:):):)hoşçakalın


NUR

etki alanı dedi ki...

Bu yazı için çok teşekkür ederim...
Ramazan ayı,ibadet ayıdır,arınmadır bana göre...
Nefsinin gücünü ölçen bir irade gücü...Bir ay öncesinden evlerdeki hazırlık beni hep dehşete düşürmüştür...Hamur işleri ve pirinç ,bulgur,makarna gibi gıdaların sanki kıtlık geliyormuş gibi stoklanmasını hiç anlamam.Tamamiyle gösteriş ve görmemişlik.
Benim evimde bunun tamamiyle aksi uygulanır.1 ay boyunca,az ama besleyici ve tok tutan yiyecekler tüketilir.Ara ara çocuklarım isyana yakın ayaklanmalar yapsalar da,bu uygulama değişmez evimizde...Varlığın ve elindekilerin kıymetini bilmeleri için bu kısıtlanmayı ve yokluğu anlamaları gerekiyor ki,yoksula el uzatılsın,elinden tutulsun...

Üstelik ben şişman bir bayanım ve gece atıştırmalarım zaten kilolarımın sebebi.Buna rağmen ramazan ayı benim için inanılmaz güzel bir aydır...Dinlenme ve tatil ayı...Adeta şarj oluyorum o ayda..Bunun dinle veya inanışla alakası yok...Tümüyle iradeyi test eden bir ay olduğu için seviyorum bu ayı...
Sanırım siteniz tam bana göre...sağlıklı zayıflamanın tüyoları bana öncülük yapacağını umuyorum...
Sevgilerimle...
TüTü

hatice yildiz dedi ki...

benim için ramazan daha karışık geçiyor sahura kalkamıyorum ve akşamda yemek yiyemiyorum ortalama her razamanda 10 kilo vermiş oluyorum ama ramazan bitince tekrar o kiloları alıyorum inşallah bu ramazan her ruhen hem bedenen iyi geçecek cumba yıldız

Fatma dedi ki...

Merhaba Mehtap Hanim,biz tavsiyelerinizi beklerken siz harika bir yaziyi da hediye ettiniz ve yine size has hos uslubunuzla buyulediniz.

cok tesekkurler.....
fatma

egeli dedi ki...

BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM SEVGİLİ MEHTAP....ÇAY KONUSUNA DEYİNDİĞİN İYİ OLDU,BÜTÜN GÜN ÇAY KRİZİNE GİRDİĞİM İÇİN İFTAR SOFRAMA İLK KOYDUĞUM O OLUYORDU ÇÜNKÜ:))

New York Muhtari dedi ki...

ben simit resminde koptum... nasil ama nasil canim simit cekiyor... Su NY'ta Tazmanya'dan bile meyva varken, neden simit satmazlar hala cozemedim...

Ramazan pidesi bile hergun bizim markette satilirken, cay/simit ikilisinin ozleminden yazdigim yorumdan dolayi simdiden ozurler..

NY'ta simitsiz yasamaya calisan muhtar :-((

Unknown dedi ki...

Mehtap, simdi kizmayin ama ufak bir not duseyim istiyorum; Ny muhtari arkadas isterse "evcini" isimli blog'u ziyaret etsin, ben hamur isi hic beceremem,onun tarifi ile benim simidim bile buradaki Turk arkadaslardan tam not aldi! Inanilmaz kolay bir tarif! Simit hasreti memleket hasreti ile ayni sey, yazmadan duramadim:-)

Bir de her zamanki gibi, belki benim gibi cok yogun ve dengesiz saatlerde calisan arkadaslara yardimi olur umidiyle ramazan ogunlerimi yazmak istiyorum. Yanlis birsey yapiyorsam lutfen soyleyin tabii, ama sanmiyorum benim butun ramazanlarim inanilmaz duzgun geciyor bu sistem sayesinde. (bende ki cesarete bakarmisiniz arkadaslar, cok bilirim ya herseyi hahahaha)

Ben her sene oruc tutarim, hep boyle dengesiz bir calisma duzenim oldugu icin kendime bir program yaptim ve gercekten cook rahat ve saglikli geciriyorum ramazan ayini:

1- Kahve delisi bir insan oldugum icin ve sabah kahvesiz yapamadigim icin ramazandan iki hafta evvel sabah kahvelerimi aksamustu saatine cekiyorum.
2- Iftar saati benim en yogun oldugum saatlere veya yolda oldugum saatlere denk geldigi zaman, iftarimi meyve veya bir dilim kek eger evdeysem corba ile aciyorum. Evde bile olsam kesinlikle hemen sofra kurmuyorum. Bundan sonra suyumu icip yemek hazirlamaya basliyoru, isteysem calisiyorum zaten!!! sonra kahvemi iciyorum. Ondan sonra aksam yemegi yiyorum. Aksam mutlaka bir kocaman kase (genelde sekersiz yaparim ben) komposto veya hosaf iciyorum. Ozellikle elma veya ayva kompostosu bagirsaklar icin cok iyi.
3- Sahurda kalkip (dediginiz gibi sonuna dogru) bulgur pilavi, borek, yumurta, yabani pirinc, gibi bir cesit tok tutucu bir yiyecegin yanina mutlaka sebze, yine komposto veya coook acik limonlu cay. Ramazanin sonlarina dogru genelde insanin istahi iyice kapaniyor (aslinda benimki simdiden kapandi ya neyse!) oyle zamanlarda bir muz ve bir buyuk bardak sut iciyorum.

E tabii arada bol su, pilav, makarna, hamurlu yiyeceklerden ozellikle sahur zamani uzak durmaya calisiyorum cunku benim sindirim ve bosaltim sistemime ozellikle dikkat etmem gerekiyor. Simdi, sizin tavsiyelerinizle tabii ki hepimizin bir duzenleme yapmasi lazim:-) fakat zaten zaman kisitli oldugu icin ve hele yazin iftar vakti aksam saatlerine kaydigi icin biraz daha dikkatli olmakta fayda var degil mi?

Herkese mutlu ve huzurlu ramazanlar, ben bu sene de ramazan havasini (yine) internetten takip edecegim, bir de okudugum bloglardan. Siz yazin, biz gurbettekiler mutlu olalim. Herkesi kucakliyoruuumm.

suspect dedi ki...

Ne güzel yazmışsın :) Geçen yaz itibariyle en son aldığım pantolon 54 bedenken şu anda 46 beden giyebiliyorum. Çok teşekkürler herşey için. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

ah NE GÜZEL VE NE ANLAMLI yazmışsınız yine..hep yazın olurmu..sevgilerimle..
Ü.A.A.

Unknown dedi ki...

Size aradan not mehtap:-)

Uc ay sonra, Temmuz itibari ile 12 beden olmus bulunuyorum. Nisan'sa basladigimda 17 bedendim. 12 oyle ustumden dusmuyor ama cuk diye oturdu :-))) Hersey yolunda yani.... sevgiler

gülenyüz dedi ki...

bu yazınızı okuduktan sonra sizinle beraber bir yola çıktığım için birkez daha nekadar mutlu olduğumu anlatamam...iyiki varsınız...

Adsız dedi ki...

Mehtap Hanım
Bu konu başlığı ile ilgili olmayacak ama bir konu hakkında bilgi almak istiyorum.Bu yaz annemle beslenme /diyet programınızı uygulamak istiyoruz.Annemin en büyük problemi çok sık acıkması ve bu acıkmalarda eli ayağı titriyor, çok halsiz düşüyor. Sonuçta sinirli bir şekilde yemeğesaldırıyor.Beslenme programınızı uygularken nelere dikkat etmeliyiz.
Teşekkürler Deniz
NOT:ŞEKER HASTALIĞI YOK .BOY 160CM KİLO 78

Ilker Erdem dedi ki...

Bu guzel ve degerli bilgileriniz icin tesekkurler. Sevgiler

Hande dedi ki...

Mehtap Hanim,
Cumartesi sabahi Piazza Spagna'da turuncu/hardal arasi renkli kücük bir arabada mi oturuyordunuz? Eger o sizseniz, ben de o kisacik sacli, "Beyoglu Mahmut" T-shirtli, günes gözlüklü, size siritan kadinim....

suspect dedi ki...

Sevgili mehtap, umarım iyisindir ve herşey yolundadır. sevgiler...

fatma u. dedi ki...

bukadar sessiz kalınca sizi merak ediyoruz,sorunmu var acaba?
ses verin lütfenn:(