Mutfak penceresinden disariya bakiyoruz... Bak yapraklar dokulmeye basladilar bile diyorum, belki degisik renklerde toplayip bana getirirsin birkac tane... Burnunu cekiyor.. Hava cok sicak.. Cok nemli.. Cok yapis yapis... Ama ruzgar var.. Gunes gokyuzunde ama, gokyuzu grimsi...
Anne bu mevsimin adi ne diyor.. Bu mevsimin adi Roma diyorum..

19 Nisan 2009 Pazar

AHMET, MEHMET, SUREYYA....



Eve cok yorgun donuyorum.. Dadiya soyledigim saatten te cok gec bir saatte ustelik.. Federico icin hersey denenmis, ama onun yuzu asik yine de..

Yemeginiz mutfakta diyor dadimiz Giulia.. Pestolu makarna ve ispanakli tavuk ayirmislar benim icin.. Istemiyor canim.. Hastanede birseyler atistirmistim diyorum israr etmesinler diye..

Hemen cikalim mi diyorum Federico’ya.. 10 dakika sonra diyor.. Babama bir bakayim o zaman diyorum messenger’dan.. Bilgisayarinda bir sorun vardi, belki tamir olmustur, bir merhaba deriz sonra hemen cikariz..

100 civarinda mektup var postamda.. Bana 40 yilin basi yazan, Ahmet’in ve Mehmet’in messengerdeki mesajlari ust uste aciliyor.. Aaaaaaaaaaa... Ask olsun Sureyya, sen niye yazmadin diyorum.. Sureyya diye bir arkadasim yok, olsaydi sarkiyi tamamlamis olurduk ama ne ben "bos veriyorum dunyaya", ne de onlar bir "ruyanin" parcalari.. Akillari baslarinda, islerinde guclerinde, dunyaya cok da “vakif” insanlar.. Biri okyanus otesinde yasiyor, oburu kapinin arkasinda ama yine de uzakta.. Sureyya hakkinda, henuz tanismadigimiz icin, bir fikrim yok.. butun aksam dilime takiliyor sarki.. "ahmet, mehmet, sureyya.. hepsi bos, hepsi ruya.. bir gun hayat bitecek, dersin gormusum ruya.." kim soylerdi bu sarkiyi hatirlamiyorum..

Babam messengerde.. Annem de geliyor.. Federico ile konusuyorlar daha cok.. sonra biz cikiyoruz..

Yeterince gece olunca bizim evde, kendimi sizin mektuplariniza adiyorum.. Hepsini basip, cevapladiklarimin ustunu ciziyorum.. Odev duzelten ogretmenler gibiyim.. Biraz da, is, evde de devam ediyormus gibi oluyor ama pesinizi birakmamaya kararliyim..

Boyle bir sey, insanin basina bir kez gelir hayatta.. Sonradan psikologlar, ya da toplum bilimciler bizi incelemeye alirlar mi bilmem, ogrenci tezlerine konu olur muyuz onu da bilmem.. Ama bu ilk grubu yalniz birakmayacagim ve sonra izin verirseniz, blogumu tekrar gunde en fazla 100 kisinin okudugu eski haline dondurmek niyetindeyim.. Onun icin, bu firsati iyi degerlendirin derim ben size..

Gelelim geride kalmis sorulara..

Nukhet, 29 yas, 1.60 boy, 82 kilo coz fazla.. gercekten cok fazla.. neden kendinizi aclik krizi yasayacaginiza dair sartlandiriyorsunuz? Yetereince protein alirsaniz, acikmazsiniz.. cok dayanamiyacak gibi olursaniz, 1 bardak yarim yagli sut icmeyi deneyin.. simdilik yemeklerinizi evden goturun, sonra secerek yersiniz ya da yarim porsiyon alirsiniz yemekleri.. benim sizlerin mektuplarindan anladigim kadariyla, Turkiye’de oglen yemekleri gunluk kalori ihtiyacinin neredeyse tamami alinacak kadar yuksek kalorili hazirlanmis.. iyi ki yemek veriyorlar ama biraz az yiyerek bu durumu kontrol edebiliriz, istedigimiz kiloya geldikten sonra..

Adsiz, sessiz sedasiz okumayin, baslayin.. hemen simdi, bu satirlari okur okumaz..

Cheetos, birbirimizin yasamina dokunduk degil mi.. hem de cok yurekten dokunuslar oldu bunlar..

Ayse, nasil isterseniz o eklemeyi yapabilirsiniz.. limon ekleyin, ihlamur ya da ada cayi ekleyin.. siz bilirsiniz..

İzmir’den Yasemin, kararliliginiz cok guzel ve guven veriyor.. Bir genc kiz annesi olarak, “ben sana kusum aslinda” isimli yazimi okuyun lutfen.. Annelerin veya babalarin ozellikle kizlarini bekleyen bu tehlikenin cok farkinda olmalari gerek.. Kilo sorununu, odak noktasi haline getirmeden, siradan bir seymis gibi cozmeye calismalari gerek.. Cay ve kahve sekersiz olduklari surece sorun degil.. Nar eksisinin icinde ne oldugunu bana yazarsaniz ben soylerim.. Hardal yagli bir tohumdur. Simdilik koymayin isterseniz..

Nilayy, kilolu olmak guzellige engel degil.. Ama sagliginiz acisindan cok onemli.. 27 yasinda 100 kilo olursaniz, 50 yasinda ne yapacaksiniz..? herhangi bir saglik probleminiz var mi? Polikistik over, insulin direnci acisindan hic arastirma yapildi mi? Tatli krizleri asilir, hic korkmayin.. ama ne yiyorsunuz, ne kadar yiyorsunuz bize yazin.. Bakalim, ne kadar bos kalori aliyorsunuz.. Uzulmeyin, zayiflarsiniz.. Yeter ki isteyin... Bu arada, hayir ucret karsiligi yapmiyorum .. aslina bakarsaniz, niye yapiyorum ben de bilmiyorum...

Canan, nar eksisinin icindekileri yazin lutfen bana.. Cemen nedir? 1 tatli kasigi bala evet (haftada iki gun), fistik ezmesini hemen goz onunden kaldirin.. Ara ogun yogurt biskuvi zaten vermistim. Peynir biskuvi hayir. Kuru meyve+kuru yemis tabii ki hayir.. Gri bir Ankara gununde, hayatinizi yemekle degil, yurumekle renklendirseniz? Biraz dayanin ne olur.. aliskanliklariniz degisir.. Hicbirsey kendimizden daha guclu degil..

Sultan, gun icinde yenenelerin hepsi saglikli bir beslenme aliskanligi icin gerekli.. Gelin bir anlasma yapalim.. Aksam cayin yaninda, sadece bir tane ama tek bir tane hamur isi yiyin.. ama soz verin, listeye harfiyen uyacaksiniz ve hergun 40 dakika yuruyeceksiniz..

Fatma, herhangi bir saglik ocagina bas vurup genel kan testlerini ve mumkunse tiroid testlerini yaptirin. Doktor size mutlaka yardimci olacaktir. Benim verdigim dengeli bir beslenme ornegidir ama diyabetlilerin ve bobrek hastalarinin uzaktan uzaga izlenmeleri dogru olmaz.. Niye basaramiyasiniz ki? Basaranlarin hepsi daha once bazi olumsuz deneyinler yasamislardi.. karar verin, baslayin ve direnin..

Nukhet, cay suya dahil degil. Yani olmasin daha iyi.Pzt, et (sakin yagina ekmek banmayin), domates corbasina kasar koydurmayin corba salata
Sali; Pirasa, salata, 1 dilim ekmek
Carsamba; Tavuk (yarim porsiyon), corba, salata
Persembe; az rosto, az corba, salata
Cuma, eger cok yagli gorunmuyorsa yarim karniyarik, corba, salata

Belgin, hos geldiniz.. Haberlenizi bekliyorum..

Ruzgarin Kizi, onemli olan baslamak.. semizotu keske bulsam da ben de yesem.. Nedense Italya’da bilinmiyor da, satilmiyor da.. Saksilarda tesadufen cikan semizotlarina gozum gibi bakiyordum, yardimcimiz ot diye yolup atmis hepsini.. bizim listemizle aclik hissinin 3.4. gun ortadan kalkmasi gerekir. Bekleyin bir kac gun bakalim.. sakin vaz gecmeyin..

Nilambara, vejeteryan diyet yolda.. Bol su icmeye, metabolizma cayini ve haftada 3 gun yesil corbaya baslayabilirsin istersen..

Hilal, oyle cok soru geliyor ki, yeni yazi hazirlamaya vakit kalmiyor..

Elif, once 60’li kilolara bir gelelim.. sonra 59’u gorelim ve sonra ben size ozel “kilo koruma yardimi” verecegim.. soz veriyorum..

Suspect, siranin bana gelmesini istiyorum size “supersiniz” demek icin

Silveric, ac kalmak hele de hipotiroidiniz varsa cok ama cok yanlis bir davranis. Hemen bize katilin.. Bu kadar sey var yenecek.. yarin baslayin ama baslayin..

Neseli Gunler, dondurma kisa bir sure icinde, ara ogun olarak yasantiniza donecek.. biraz sabretmek gerekli yalnizca.. hos geldiniz..

Sevil, gecmis olsun.. kendinize dikkat edin.. iyilesir iyilesmez bekliyorum..

Egeli Mubeccel, zaten buradaki liste butun ev halkina uyacak bir liste.. et var, sebze var, corba var, salata var.. evet simdilik borek, corek, manti, pilav, makarna filan yok ama, ev halki da hergun hamur isi yemese daha iyi olur. Ustelik siz egelisiniz.. muthis bir ot ve zeytinyagli kulturu vardir orada.. Ogle yemegini atlayin tamam ama, acisini aksam yemeginde cikartmayin..

NuNu, harikasin.. bu kadar guzel seyler pisirip, bu kadar cok misafir agirlayip, yine de kendini tutman ornek bir davranis, inan bana.. ilk kirmizi kurdeleyi sana takacagiz herhalde..

Kagittan gemiler, dayanin gececek bu kriz anlari.. cok bunalirsaniz 1 elma , salatalik, iki kuru erik yiyin ama sakin vaz gecmeyin..

Zarpandit, yurttaki birinin belirli bir diyet programi izlemesi cok zor.. biz de sizin yemeklerinize gore ayarlariz kendimizi.. Ne yemek cikiyor yurdunuzda, bana yazin..

Zehra, pismanlik hic sevmedigim bir soz.. yediniz, ne yapalim, ucunda olum yok ya.. yarin yemezsiniz belki.. oburgun akliniza bile gelmez.. uzulmeyin sakin.. ama bir daha da yapmamaya calisin..

Adsiz, Allah anali babali buyutsun bebeginizi.., bu arada siz sakin kendiniz icin oyle seyler soylemeyin.. hele ki emzirirken.. butun negatif duygular bebeginize gecer.. zaten emzirirken kilo verilir. Siz duzenli beslenmeye calisin.. bebege alerji yapacak gidalardan uzak durun, duzenli ve sik araliklarla yiyin.. bebeginizle beraber tempolu yuruyusler yapin. Simdilik kiloyu dusunmeyin..

Pazar sabahi isterseniz 1 tatli kasigi yag, yumurta ve peynir ile guzel bir omlet yapabilirsiniz..

Yuruyus yapmak icin hicbir firsati kacirmayin..

Su icmeyi unutmayin..

En azindan karninizda hafif bir duzlesme fark etmis olmaniz gerekir.. olmadiysa da uzulmeyin..

Tartilmayin.. tartiyi ortadan kaldirin.. 1 haftada kilo vermeyi ummayin.. sabirli olun.. sonra siz bile saymaya yetisemiyeceksiniz verdiginiz kilolari..

inanmazsaniz Funda’nin son yazisina bakin..

Artik basladiniz... Sakin ama sakin vaz gecmeyin...
19 Nisan 2009' Roma

30 yorum:

ferulago dedi ki...

Bu kadar işinize rağmen ne çok kişiye yardım ediyorsunuz. Çok takdir ediyorum sizi :)

paNDuf dedi ki...

Herşey için çok teşekkürler Mehtapçım. Ben sözümün eriyim herşey iyi gidiyor, ilk günkü tatlı krizlerini de aştım.
Görüşmek üzere. İyi Pazarlar.

paNDuf

Kağıttan Gemiler dedi ki...

Herşey çok güzel olacak bunu biliyorum. Yazın giyeceğim şortumu ve askılı tişörtümü düşünüyorum, mutlu oluyorum. Selamlar

Belgin dedi ki...

Mehtapcim, biliyorsun biraz seker sorunum var, ama senin listeyi uyguladigimdan beri, o ani inip cikmalar olmuyor artik:)) Benim diyet cok iyi gidiyor, cok tesekkürler canim:))
Kucak dolusu sevgiler:))

parka dedi ki...

Bazen canım sıkılıyor o kadar fazla yiyorumki hocam, tutabilene aşk olsun.

Söyle sene be hocam; neden tutana aşk oluyorda, yiyip götürenin şarkısını çalan kemancı bir köşede mahsun ve yitik.

Garip olanda bu zaten hocam. Bu dünyada yiyende bir, yemiyende. Yani aynı şarkıdaki gibi, Ahmet, Mehmet, Süreyya, Hepsi boş, Herşey bir rüya.

Saygılarımla

Ahmet

Nane Şekeri dedi ki...

Romaya kucak dolusu sevgiler. Sayfanızı sevgili Delfina sayesinde keşfetme şansını buldum.
36 yaşımdayım.Yaklaşık 15 yıldır (profesyonel diyetçiyim :) çeşitli zamanlarda diyetler uyguladım.Herhalde alıp verdiğim kilolar 200 bulmuştur. Şu an utanarak söylüyorum (sabah tartıldım) 109.5.Boyumun 1.68 cm olduğunu düşünürsek ciddi bir kilo obez üzeriyim sanırım.
Yeme bozukluğu bende hep vardı ancak daha gençken hareket yüzünden kilom 62 üzerine çıkmadı. Sonradan birden kendimi 80 li kilolarda buldum. Bundan 5 yıl önce doktorum PCOS teşhisi koydu ve diyabet bölümü oradan da endokronaji-umarım doğru yazdım- hormon testleri vs. Tüm değerlerim normaldi tokluk şekerimi düşük bulduğu için birde şeker yüklemesi yaptırıldı ve sonuçtan anlaşılan insülin direncimin yüksek olduğu prediyabetik olduğumdu.
En son myom tespit edildi ama bende hala bir hareket yoktu. Ancak bebek istediğim ve hiç doğum yapmadığım yaşımın 36 olması doktorumun ya hamile kal yada ameliyatla alalım myomu demesi bende soğuk su etkisi yaptı.
Şimdilerde tek düşünebildiğim yaşam şeklimi beslenmemi tümden değiştirmek. Ama maalesef Hollanda'da yaşıyorum ve Türkiye'deki gibi bir destek almak oldukça zor.
Yardımınızı rica ediyorum.
Teşekkür ederim.
Sevgiler

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

:))
öncelikle ŞARIYI : Ajda ve Nilüfer seslendirdi onlardan dinlerdim ben çokk eski yıllarda.
Asıl konumuza gelince, Hedefe ulaşmak isteyenleri sanırım hiç birşey caydıramıyor !
Biz çalışkan öğrenciler KIRMIZI KURDELAYI ilk hedefleyeniz.
Ben geç takarım ama olsun mutlaka takacağım. Ben tiroidden daha inatcıyım, varsın ağır yaksın yağları.
ÖNEMLİ OLN NİYETTİR VE KALICI OLMAK.
NASIL TEŞEKKÜR EDECEĞİZ SANADA BİLEMİYORUM Kİ.... :(

Gül dedi ki...

Merhaba Mehtap Hanım,
Sizi izleyerek yeni bir başlangıç yapıyorum. Benim için çok önemli bir adım ve çok heyecanlıyım.:)Tüm yaptıklarımı blogla düzenli yazabileyim dedim. Sizi takip ediyor olacağım. Siz de yorumlarınızla yardımcı olabilirseniz çok çok mutlu olurum.
Sevgilerimle..
Gül

Adsız dedi ki...

Tekrar merhaba,sessiz kalmayı bir kenara bırakıp bende katılmak istiyorum bu coşkuya.
Bugün pazar ve 1 saatlik bir yürüyüşle başladım güne.Bana verdiğiniz güçten mi yoksa baharın gelişinden mi müthiş hissediyorum kendimi,nasıl teşekkür etsem size bundan ötürü?
Şöyle söyleyeyim;hep kiloluydum da iki sene öncesine kadar 72 kiloyu aşmayan biriydim,sonra dikkat etmeyi ve tartılmayı reddedip yemek yemenin verdiği zevke bağımlı oldum(hem iş hem özel bir çok sorun yaşıyordum).
Bütün gün doğru düzgün yemeyip akşam eve geldiğimde ne bulursam yiyorum.İşin kötüsü artık yerken ne hissettiğimin bile farkında değilim,yemek yerken zevk almıyorum ama vicdan azabı da duymuyorum.Psikolojik yardım almayı düşünsemde kendimden utanıyorum,nasıl anlatılır ki böyle bir şey...
Şu anda 30 yaşındayım ve vermem gereken tam 35 kilo var,bu zamana kadar neden bir şey yapmadın dediğinizi duyar gibiyim ama işte öyle ...
İşyerinde yemek yemiyorum ,o yüzden verdiğiniz listeye sadık kalarak evde yemek yapıp götürmeye karar verdim,yarından itibaren böyle yapacağım.
İki sene önceki kıyafetlerimi hep bir umutla saklıyordum bir gün içine tekrar girebilirim diye,az önce Funda'nın bloğunu okuduğumda o umudum daha arttı,ben de yapabilirim değil mi...?
Tekrar teşekkür ederim,selamlarımla

Nur

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Ben herkesten biraz geç başladım ama olsun başladım ya önemli olan bu :))) Bugün 4.günümdeyim ve kendimi iyi hissediyorum.Bugüne kadar daha canım tatlı istemedi.Ben bunu şuna yorumluyorum. Çayın içinde elma ve tarçın var. Dengeliyor diye düşünüyorum. Dün tekrar çayımı hazırladım ve içiyorum. Yürüyüşlere devam ediyorum.
Dün bir ara acıkır gibi hissettim kendimi o zamanda bir salatalık yiyerek ve aradan zaman geçince çayımı içerek açığı kapattım.

Benim daha önce yaptığım yanlış tekdüzen kahvaltı idi sanırım. Bir dilim peynir,ekmek,zeytin,maydanoz ve dereotu idi. Şİmdi verdiğiniz listeye göre arada değişiklik yapmaya başladım.Dün haşlanmış yumurta yedim.
Öğle ve akşam yemeklerimi daha az tabağıma almaya başladım. Artık işe evden daha sık yemek götüreceğim. Et yersem hep yağsız yerim sizin söylediğiniz gibi... Genel de tavuk ve hindi etini tercih ediyorum. DÜn tavuk göğsü haşladım akşam ondan yedim biraz. yanında yoğurt ile birlikte...

Motivasyonunuz için teşekkür ederim Sevgili Mehtap.Bu çok önemli... ÇOk da işe yarıyor :)))
Tekrar teşekkürler...

Sevgiler...

suspect dedi ki...

Merhaba, yarın bir hafta dolacak ve benim 2. günden itibaren mide kazınması durmum olmadı. Annem 63 yaşında ve hayatında ilk defa diyet yapıyor - ben bildim bileli atıştırma huyu vardır- o da gayet tok hissediyorum kendimi diyor, kardeşim de aynı şekilde. Biz kardeşimle her gün hazırladığımız menüyü bir ajandaya yazıyor, yediklerimizin yanıan artı işareti koyuyoruz. gün sonunda güzel bi motivasyon oluyor bence :)Karnımda düzleşme, pantolonumda bollaşma hissetmekteyim :) Asayiş berkemal yani :)Mutlu bir gün ve yorucu olmayan bir hafta dilerim size :)

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Ferulago, sonuc aldiginiz gun yorgunluklarimin karsiligini alacagim ben de..

sevgili Gulin, umarim bu bir iki gun icinde tatli krizleriyle ilgili bir iki not yazabilirim size yardimci olsun diye.. dayanin..

sevgili kagittan gemiler, hayal etmek cok yardim eder insana.. Onun icin arada guzel giysiler ve aksesuarlar koyuyorum buraya.. gardrop tumden degisecek cunku..

sevgili Belgin, dikkatli olun yine de.. Cantanizda her zaman bir sekerleme, bir iki biskuvi bulunsun..

Sevgili Kara Kalem, bu konuya sakaci da olsa aciktan aciga yazabilen tek erkek okurum olarak size elbetteki ask olacak.. uzulmeyin, kemanciyi da nazlariz biz.. Siz 40 yasinda 97 kilodan yoruldugunuz gun bana haber verin yeter.. o zamana kadar, ben sebzesiz makarna tariflerinde hizmetinizdeyim..Bilmis olun..

Sevgili Nane Sekeri, kilonuz cok fazla gercekten.. yani sakasi yok bu durumun.. ne yiyorsunuz bir gun icinde, ne kadar yiyorsunuz..? hic bir hastanenin diyet bolumune bas vurmayi dusunmediniz mi? Ben size yardimci olmayi denerim ama daha yakin kontrolde diyet yapmanizda fayda var.. uzunca bir yol cunku.. Ama imkansiz degil.. soylediginiz her sorunun caresi var.. zayiflarsiniz siz de merak etmeyin..

Sevgili NuNu, ben sana kirmizi kurdelayi arkadaslik bilincinden coktan takmistim bile.. gec zayifla onemli degil, guc zayiflama ama..

Sevgili Gul, ben buralardayim.. sizi izliyorum.. merak etmeyin.. Basliyor muyuz birlikte o halde?

Sevgili Nur, tabii ki yaparsiniz.. niye yapmayasiniz.. Onemli olan sizin karar vermeniz ve bu kararinizin arkasinda durmaniz.. hos geldiniz..

sevgili Zerrin, onemli olan baslamak.. gerisi gelecek bu defa.. yogurdu da mumkun oldugu kadar az yagli secin eger mumkunse.. goreceksiniz, kilo vermeye baslayacaksiniz ve umdugunuzdan daha cok vereceksiniz..

sevgili suspect, 3'unuzde harikasiniz.. sakin tartilmayin olmaz mi? Dayanin, tutun kendinizi ve tartilmayin..

Delfina ; dedi ki...

Mehtapcım az önce misafirlerimi uğurladım,yaptığım onlarca çeşitten tadına bile bakamadım.Onlar gidince minik bir tabağa 2 yaprak sarması ve minik bir kandil simidi aldım,oturdum dinleneyim bir yandan da karnımı doyurayım dedim.

Kendime inanamıyorum ya,tabağa elimi sürmedim ve yemekten vazgeçtim.Deli misin delfina,herşey boşa gidecek hooop kndine gel dedim :))

Teşekkürler Mehtapcım tekrar tekrar..

Bu arada sınıfımızı oluşturdum,yeni yazımda duyurdum,eğer bu uygulama sana ters gelirse lütfen haberdar et.

Sevgiler,

Nane Şekeri dedi ki...

Sevgili Mehtap Hanım,hemen yanıt verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Son zamanlarda aklınıza gelebilecek tüm abur cuburu yedim şu an inanılmaz bir suçluluk duyuyorum. Saatli beslenmedim.
Aralık ayında Marmara üniversitesi kliniğinde diyetisyenine danıştım kendisine 4 yıl önce gitmiştim kilo vermemde hiç sorun yaşamıyordum.13 kilodan fazla verdim 6 ay süresince. Bırakır bırakmaz kiloyu tutamadım.
Evlenip Hollandaya taşındım.Çalışmaya devam ettim.Ancak stres yada üzüntü sırasında daha fazla gereksiz ve zamansız yediğimi keşfettim. Aile doktoruma danıştım ama pek yardımı olamadı. Burada bir destek grubu bulamadım.Şu anda elimde diyetisyenimin benim için hazırladığı 1900 kalorilik bir diyetim var(Karbonitrat grubu 9 porsiyon- ekmek,haşlanmış bakliyat değişimli-3 porsiyon peynir 2 porsiyon süt grubu et porsiyon meyve-1 porsiyon kuru erik kayısı şeklinde tüketmemi tavsiye edildi- 4 porsiyon 12 yk pişmiş sebze yağ 6 tatlı kaşığı -bunların bir kısmını fındık ceviz şeklinde tüketmemi istediler- Ve su tabiki.6 ay önce litrelerce içtiğim diet kolayı bıraktım.Zor oldu ama ağzıma sürmüyorum şimdilerde.Bu listeye Salı günü başlamayı planlıyorum-Klasik Pazartesiyi kırmak değil amacım eşimin yarın doğum günü var ve dışarıda yemek yemek istiyor-.Benim şu an psikolojik olarak motivasyona ihtiyacım olduğunu düşünüyorum.Sizin sayfanızı okuduğumda bunu çok fazla hissettim.Yaşam şeklimi,yeme alışkanlıklarımın kimse tarafından değiştirilmeyeceğini biliyorum ama bunu yaparken bu işi nasıl olduğunu bilen anlayan birinin motivasyonuna ihtiyacım var.Üzerimde baskı hissetmek değil arzum ama birinin desteğinin beni daha olumlu etkileyeceğini
düşünüyorum.
Teşekkürler
Not: Heryıl düzenli kontrollerimi yaptırıyorum.Kan testlerimi ihmal etmiyorum. Bu yılda son yapılan testlerimde normaldi.Ancak Haziran da Türkiye ye gittiğimde değişiklik olsun ben hiç olmazsa 6 kilo vermiş olayım istiyorum.

Adsız dedi ki...

bende bugün başladım:) pazartesiyi bekleyemedim resmen :) sadece demir anemim var ve senelerce vejeteryandım şuan çok azda olsa yemeye çalışıyorum ama çoook az..sadece bol süt ve peynir tüketiyorum.Bu konuda dikkat etmem gereken birşey varsa önerilerinizi bekliyorum :)

Halime dedi ki...

Sevgili Mehtap Hanım ;
Ben 1 haftadır sizinleyim sizin mevsimdeyim.İlk zamanlardaki tatlı krizlerim gitti.Hatta bazen 6 yemek kaşığı sebze yemeği bile karnımı şişiriyor.Kaçamak yaptın mı derseniz bir kere metabolizma çayıma bir ksme şeker attım ama karış(a)tırmadım bile.Ben sadece haber vermek burdayım demek için yazıyorum.
Sevgilerle...

bitkicayi dedi ki...

Sevgili Mehtap,
Ben de teşekkür ediyor ve diyete basladigimi mujdeliyorum. Sorum yarim yagli sutten mayalanan kefir ile ilgili, yogurt bende inanilmaz siskinlik yapiyor ara ogun olarak kefir icebilir miyim?
Federico'ya ve size sevgiler.

Esin dedi ki...

Gördüğümde gözlerime inanamadım,bize sağlıklı beslenmeyi öğreterek çok güzel birşey yapıyorsunuz.
Ben 1 aydır diyetisyene gidiyorum ve kesinlikle şunu söyleyebilirim ki yazılarınız birebir diyetisyen görüşmelerimden daha faydalı oldu.
Özellikle chesecake örneğine inanamadım.
Bu güzel blog için gerçekten teşekkürler.

zarpandit dedi ki...

ya ya ya yurt hayatım mayısta bitiyor :( en azından kısa sure sonra özgürüm :D

şimcik durum şudur.. yurtta yemek çeşitleri değişiyor..ama ben kendimi çöyle anlatayım et kesinlikle haz ettiğim bir yiyecek değil sosis salam sucuk patstırmaya asla hayır demem :( ekmek aramam ama tam tahıllı olanları cok lezzetli buluyorum beyaz ekmek olmasada olur yani :)

çayı şekersiz içerim hiiiç problem değil hatta yeşil çay bile içerim (ucunda duzgun zayıflamak varsa:))yalnız metabolizma cayı diye birşey dolanıyor blogda onu pek idrak edemedim nedir ne değildir bilgi plss :(


sebzeye ota yogurta zeytin yagına dur diyemiyorum o guzel sanırım :)

kahvaltımız genelde 2 parmak kalınlıgında peynir (bazem tam bazen yarım yaglı) dilediğimiz miktar zeytin ve su porsiyonluk recel marmelat şokella oluyor ben bu porsiyonlukları tadları dolayısıyla yemiyorum..

bunlara takviye hergun biri olmak uzere;

menemen(yumurta beyazı var yemem :D)
domates salatalık (tıka basa yerim:D)
patates kızartması (itiraf ediyorum yerim:D)
patates haslama (bak bu cok kalorili değil :D)
sucuk(ne idüğü belirsiz diye dokunmuyorum :D)
sigara boreği (yorum yok :D)
cıkıyor geneli bu..

yemekler oldukca değişik salatalar,baklagiller,sebzeler,etsiz yemekler,borekler vs vs vs klasik yurt vukuatları..genelinde ne yapmalıyım sence mehtap :( kafayı yemek üzereyim..

bir insan vücuduna bakıpta ben mini bir buzagı oluyorum dermi? ben diorum :(

Adsız dedi ki...

Bu yoğunlukta tek tek cevap yazdığınız için ayrıca teşekkürler. Biz hafta sonunu kazasız kaçamaksız atlattık:)Cumartesi sabahı Ada'yla baharlık vitrinleri dolaştık, kıyafetler beğendik, hafta sonunu atlatmamızda yardımcı oldu. Hardal ve nar ekşisi konusundaki uyarıyı aldım. Nar ekşisinin içinde ne olduğuna bakmak aklıma gelmemişti (ki herşeyin etiketini okurum guya), nar ekşisi yanında glikoz şurubu da varmış, o nedenle sizi beklemeden ben çıkardım bu dönemdeki listemizden.İkimiz için de tatlı krizleri tehlikeli, ama henüz girmedik. Girersek yazacağım:)Sevgiler ve kolaylıklar. İzmir'den Yasemin

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili delfina, bir kez oto kontrol basladi mi, bu is olmus demektir. yani artik seni hicbir sey tutamaz.. harikasin..

Sevgili nane sekeri 1900 kalorilik diyetle hic aclik hissetmemeniz gerekir, sonra siz zayifladikca gunluk kalori gereksinimiz de yavas yavas azalir. bu sizin icin guzel bir diyet gibi gozukuyor. Onemli olan baslamaniz, pazartesi-sali fark etmez.. ben buradayim.. elbetteki size yardim ederim.. kolay gelsin..

Guldem, en son kan degerleriniz nasildi? Bu diyet dengeli bir diyettir. Yani en azindan sizin aneminizi kotulestirmez. ama eger demir eksikliginiz fazla derecede ise, belki bir kur demir tedavisi gormenizde fayda var. doktorunuzla konusmanizi oneririrm size..

sevgili Halime, bana yazmaya devam edin, cunku bu mektuplar cesaretsizlere, guveni kirilmislara yardimci oluyorlar..

Sevgili Bitki cayi, elbette kefir icebilirsiniz, neden olmasin..

sevgili esin, farkinda olmadan gunluk kalorimizi 4000'lere cikartiyoruz ve sonra da su icsem yariyor diyoruz.

sevgili Zarpandit, lutfen diyet yazilarini basindan itibaren okuyun. Oradan kendinize ve yasam kosullariniza uygun kahvaltiyi secin.. Metabolizma cayi da tum ayrintilariyla orada.. bana istediginiz herseyi sorabilirsiniz.. her kosulda zayiflanir. Yeter ki siz isteyin..

Sevgili Yasemin, simdiye kadar girmediyseniz, simdiden sonra da girmezsiniz artik krize.. yazdiklariniza cok memnum oldugumu da ayrica eklemeliyim..

filiz dedi ki...

mehtap hanım merhaba, yoğunluğunuzun farkında olarak yinede şansımı denemek istedim. ben 45 yaşında dişhekimiyim. yoğun çalışmıyorum. fazla hareketli bir yaşamım yok.20 yaşınada bir oğlum var. 4 yıl önce boşandım. yalnız yaşıyorum.3 yıl psikolojik destek aldım.artık kendimi tanıyorum ve farkındalığım artı. ağustos 2008 yılında haşimoto teşhisi kondu bana.tsh 6.88,(referans aralığı0.27-4.2)anti TPO>600.0, total kollestrol 205 diğer tetkiklerim normal sınırlar içindeydi.düzenli olarak ilacımı(euthrox 50 mg)1*2 kullanıyorum.kilo almaya başladım. tatlıya karşı özellikle dayanamamak gibi bir davranış gelişti. tatlıyı severdim ama hiç böyle olmamıştım.diyetisyen tarafından verilen 1500 kalorilik diyetide layıkıyle uygulayamadım.şimdi OGTT yapıldı .
0 121 glu. 0.414 ins.
1 157 47.02
2 141 34.99
sonuçlarım bunlar
hekimim düzenli diyet ve egzersiz önerdi.ve 2*1/2 glucophase kullanacağım.
sizin diyetinizle karşılaştırdım kendi diyetimi sizin önerilerinize göre daha fazla yemem gerekiyor.
bana önerilen diyette 9 un 4 et 4 meyve 2 süt tüm gün boyunca almam gerekiyor. yine 6 öğün. ne dersiniz.
haşimoto ve insülin direnciyle başetmem için (özellikle haşimoto)önerileriniz olursa çok sevinirim.
ben şu anda 72 kg oldum hayatımda ilk kez böyle oluyorum 162 cm boyum.özellikle basen ve göbek kısmı çok belirgin halde sınırlarımı aşmış durumda.

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Cafe Gusto dedi ki...

merhaba,Bugün tamamen tesadüf sonucu bloğunuza ulaştım.Ben de çok şişman ve sağlık sorunları olan 41 yaşında bir bayanım.Şimdi sıkı durun boyum ve kg mu söyleyeceğim.sakın yanlış yazdığımı düşünmeyin.140 cm 78 kg.1,5 kg olarak hayata gözlerimi açmışım büyüye büyüye bu kadar büyümüşüm.Yüksek mühendis olup,183 cm boyunda dalyan gibi koca bulup üstelik birde çocuk doğurmuşum.
Yani boyumu ve kilomu görmezseniz çok sanşlıyım.
Üniversitedeyken 45-49 arası kilolardaydım.Yüksek lisansta bu kilom arttı.59 oldu.Evleneceğim diye akapunktura gittim.50 kg ma zor düştüm.Evlendim 60 kg ma çıktım.33 yaşında 60 kg ile hamile kaldım.Doğumdan sonra 62 ye indim.6 yıldır bir kuruyemiş fabrikasında işletme müdürlüğü yapıyorum ve günde 10 saat oturuyorum.Samsun'da gitmediğim diyetisyen kalmamışken (tabi arada zar zor 4-5 kg kaybedip bırakırken)birde hastanede obezite bölümünün açıldığını duyunca ona da gideyim dedim.Endokrinoloji bölümüne yönlendirdiler.Doktoruma da gitmediğim yer kalmadı zayıflayamıyorum dedim.Bildiğin bir hastalığın var mı dedi.Yoktu.Sadece hamilelik sırasında şekerim yükselmişti.Bir yığın tahlil sonrası tip 2 şeker hastası olduğum ve hipotroidim olduğunu öğrendim.Şu an kullandığım (geçen hafta tahlillerim yapıldı)ilaçlar sonucunda şekerim ve troidim düşmüş.Artık zayıflayabilirsin dedi.Ama şimdi ben nasıl başlayacağımı bilemiyorum.Spor yapmaya ise fırsatım yok.Cumartesi dahil akşam 20.00 de eve geliyorum.8 yaşında ilgi bekleyen bir oğlum var.onu saat 10 gibi yatırınca bende baygın düşüyorum.Bana neler yapmak konusunda bilgi verir misiniz?Yada beni de zayıflatmaya var mısınız?

Adsız dedi ki...

Mehtap hanım; bugün rastlantı sonucu komşumdan adresinizden haberdar oldum.56 yaşında 156kilo üç yıldır şeker, 10 yıldır yüksek tansiyon, 15 yıldır obsesif kompulsif, tansiyon ve şekere bağlı kalp ritm bozukluğu hastası öğretmen emeklisi bir kadınım.Kiloma bağlı olarak diz eklemi ağrıları çekiyorum.Kilo vermem konusunda verdiğiniz diyet bana uygun mu?Ek olarak önerebileceğiniz bir detay var mı?Yardım ederseniz çok mutlu olurum.
Serap öğretmen

Adsız dedi ki...

Mehtap hanım; 36 yaşında 1.78 boy 150 kiloyum.Beş sene önce Hipotroid tanısı aldım.Bir süre ilaç kullandıktan sonra normal sınırlara geldim.B12 eksikliği ve kansızlığım var.Fe bağlama kapasitesi yüksek demir oranım düşük.Cilt kuruluğu, sinir, ileri derecede saç dökülmesi var ve allerjiye meyilli bir bünyeye sahibim (genelde yiyecekle ilgili değil; toz, güneş ve polen ağırlıklı)
Daha önceleri kilo verebiliyorken şimdi kilo verme konusunda başarılı olamıyorum.Balık hariç et ürünleri yiyemiyorum.Vücudumdaki ödemleri azaltıp kilo vermem konusunda bana yardımcı olur musunuz?
Şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Sevgiler.
Şebnem

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili cafe Gusto, karar verin yeter. zayiflamaya karar vermeniz gerekiyor once. sorunlarinizin hicbiri asilamiyacak seyler degil. ama mutlaka bir yerlerde bir seyleri yanlis yapiyorsunuz ve zayiflayamiyorsunuz.. lutfen butun yazilari dikkatle okuyun.. kacagin nerede oldugunu bulmaya calisin ve bana neyi, ne zaman ne kadar yersiniz yazin..

sevgili Serap Ogretmen, yasiniza gore hem kilonuz cok fazla, hem de bu yas icin cok fazla ve cok ciddi problemleriniz var. kilo var olan sorunlari agirlastiriyor, o sorunlar buyudukce hayat kalitesi dusuyor ve geriye yemek yemekten baska birsey kalmiyor ve bir kisir donguye giriliyor.
benim verdigim diyet cok saglikli ve dogru bir diyettir ama sizin mutlaka ve mutlaka yakindan takip edilerek kilo vermeniz gerekir.
hastaliginizin bundan sonraki hedefleri sinir sisteminiz, bobrekleriniz ve gozleriniz olacaktir. daha cok gencsiniz. Lutfen iyi bir merkezden yardim alarak zayiflamaya ve mevcut durumu agirlastirmamaya calisin. kilo vermeyi basarirsaniz, diabetinizle, kalp ritminizle ve eklemlerinizle ilgili problemlerde buyuk oranda gerileme gozlenir.
Lutfen yasantinizi heba etmeyin ve hemen iyi bir merkeze bas vurun..
sevgilerimle

Adsız dedi ki...

mehtap hanım meraba ben ankaradan yazıyorum 30 yaşında 1 60 boyunda ve 74 kiloyum bi hafta önce düzenli yemek yeme alışkanlığı edinmeye başladım sitenizi yeni buldum mümkün olduğunca takip ediyorum.benim 5 yasınde bir kızım var ana sınıfına gidiyor okulu 10 dakka uzaklıkta sabahları yürüyerek bırakıyorum ayrıca mümkün olduğunca haftada bir kaç gün yarım saat kırkbeş dakka egzersiz yapmaya çalışıyorum sizden ricam bana uygun bir diet listesi yazabilirmisiniz (et yerine kurubakla yazarsanız sevinirim) bu arada ev hanımıyım ilgilenirseniz çok sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Adsiz, ben hickimseye boyle tek tek diyet vermiyorum internetten... Blogda yazilanlari iyice okuyup, uygulamaya calisin lutfen...

Adsız dedi ki...

mehtap hanım teşekkür ederim cevabınız için yazılarınızı okudum ama ne bilim ogün bir kalıba ihtiyacım vardı heralde ama bugün geçti 15 gün önce karar verdim diete bu ilk değildi ama bugün anladım farklıymış bu seferki kararlılığım benide şaşırttı pes etcek gibi olduğumda yazılarınızı okuyorum ilk defa bugün tartıldım 3 kg 600 gr vermişim çok mutlu oldum bugün metabolizma çayı içmeye başladım yazdıklarınızı harfiyen uyguluyorum desem yalan söylemiş olurum ama daha dikkatli ve özenliyim ..bugünki sonuç için size çok teşekkür ederim inanın yazılarınızın çok faydası oldu iyiki bloğunuza girmişim iyiki varsınız