Mutfak penceresinden disariya bakiyoruz... Bak yapraklar dokulmeye basladilar bile diyorum, belki degisik renklerde toplayip bana getirirsin birkac tane... Burnunu cekiyor.. Hava cok sicak.. Cok nemli.. Cok yapis yapis... Ama ruzgar var.. Gunes gokyuzunde ama, gokyuzu grimsi...
Anne bu mevsimin adi ne diyor.. Bu mevsimin adi Roma diyorum..

19 Mart 2009 Perşembe

BEN SANA KÜSÜM ASLINDA, HABERIN YOK...


Sabahlari erken kalkarim.. Surekli haber programi veren bir tv kanalini acarim genellikle.. Arada ise gitmek icin gececegim yoldaki trafikten de haber verirler..
Arabada genellikle, hergun bir gazetecinin konuk oldugu ve gunluk gazetelerin ilk sayfa haberlerinin yorumlandigi bir radyo programini dinlerim..
*
Saat 10 civarinda eger vaktim varsa, 1 kahve icip (iki yudumdur espresso, oyle uzun uzun keyfi yapilmaz), hastanenin barindaki gazetenin sayfalarini hizli hizli ceviririm..
*
Aksam evde, haberleri izlemeyiz. Yemek yerken televizyon kapalidir. Genelde Federico’nun sectigi bir müzik dinlenir. 15 gunde bir, isteyenin istedigi yerde yemek yemesine, isterse televizyon seyretmesine, isterse sandwic yemesine izin verilen özgur gecemiz vardir.. Benim icadimdir.. Hic kimsenin de itiraz ettiği duyulmamistir.. O zaman, televizyonun karsisina elimde tepsiyle oturup, aksam haberlerini izlerim, dayanirsa yüregim..
*
Ama bir suredir haberlere küskünüm.. Oldukca uzun sayilabilecek bir süredir hem de..
*
Sabahlari hic televizyonun yanina yaklasmiyorum.. Arabada sadece müzik yayini yapan bir kanali dinliyorum.. Kahvemi moda dergilerine bakarak iciyorum ve gazete okumuyorum artik..
*
Haberlerin verdikleri haberlerle, benim haberlerim arasinda dunyalar kadar fark var nedense.. Onlarin anlatip durduklarina bakinca, kendimi bu dünyanin o kadar cok disinda hissediyorum ki, o zaman kendi secimimle disarda kalayim daha iyi diye düsünüyorum bir suredir.. Son günlerde Türkiye’den gelen arkadaslarimin getirdikleri gazeteleri de okumuyorum.. Turk televizyonlarindaki haberleri de seyretmiyorum.. Babam, Türkiye’den haber veriyor ara sira.. Anlatiyor messengerda.. Benim kadar icinde yasadigi dunyayi, ulkeyi ve sehri izleyen bir insanin, bu kadar herseyden “bi-haber” olmasina anlam veremiyor..
Küsüm ben haberlere diyorum.. Cok küsüm hem de..
2030 yilinda, dunyanin yarisi susuz kalacak. Birlesmis Milletlerin 5. Su Forum’u Turkiye’de yapiliyor su gunlerde. Orta Dogu Ulkeleri, dunya rezervinin %1inden daha azina sahip, Arap ulkeleri ise yaklasik % 5’ine.. Su nasil paylasilacak?

Beslenme bozukluklari anoreksi ve bulimiya, 12-25 yas arasi genclerde, olum nedenleri arasinda 1. sirada..

11-24 yas arasindaki genclerde, alkolizm riski yaklasik % 24. Ozellikle kizlarda, icilen miktar cok daha cabuk hasar verici boyutlara ulasiyor.. Genclerin uyusturuya ve alkola olan ilgileri her gecen gun daha da artiyor..

Sadece Avrupa’da su an 675.000 kisi isini kaybetmis durumda. Bunun 453.000 kisisi Euro kullanan ulkelerde.. Ustelik bu daha bir baslangic..

Bunlar benim gundemimdeki haberler.. Kilise’nin preservatif kullanimiyla ilgili son gunlerdeki tutumunun, ozellikle AIDS konusunda yaratabilecegi tehlikeye, Darwin’i dergiye kapak yapan bir insanin bazi ulkelerde isini kaybedebilecegine dair haberler de verebilirim..

Siz isterseniz, Lady Obama’nin gardrobunu, elinde mikrofon bas bas bagirarak, kimin daha kotu isler yaptigini anlatmaya calisan “al birini vur otekinelerin” haberlerini, Rai’a kimin baskan olacagini filan izlemeye devam edebilirsiniz..

Ben küsüm.. Niyeyse kimsenin bundan haberi yok..


18 Mart 2009’Roma

32 yorum:

Biraz dedi ki...

sabahlari dukkana giderken arabada npr'i(http://www.npr.org/)
dinlerdim...bir suredir biraktim sadece muziklerimi dinliyorum radyodan da diil..CDye cektiklerimden...gerceklerden kacmak icin degil..nasil olsa gun icinde yaklanacagim haberlere ya meraktan ya da kendiligmden...bari sabahtan baslamayayim diyorum...galiba ben de kuskunum haberlere ama sabahlari

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

:((((
ÖYLESİNE OLUMSUZLUKLAR ÜZERİMİZE GİYDİRİLİYORKİ,
artık kendimize uygun ! bir tarz bulamaz olduk.
Yaratılan tarz öylesine değişmez ve kötü görünümli ki,kabullenmeye şartlandırıldık :(

HAKLISIN KÜSSS !!!
VE
HİÇ BARIŞMA !!!!
Ben tam 11 ay öönce KÜSTÜM !!
eVET İnanabilirsin !!
DÜNYADAN Bİ HABERİM !!!
Çok iyiim,bazen fıstık gibi hatta.
Üzerimize bu kadar gelmelerine müsade etmiyorum. Kararlarımı kendim veriyorum ! Asla onların bütnlerinin bir parçası olmuyorum.
Kahve yasak !
ama moda dergilerine ara sıra kuşburnu ! çayımla izliyorum :)
ve,
ÖZGÜR AİLE KARARLARINIZI ! HAYRANLIKLA İZLİYORUM :) BRAVO ANNE MEHTAPA.
BRAVO KADIN MEHTAPA.
BRAVO TÜRK ! MEHTAPA.
BİZ SENİNLE HİÇ KÜS!MEYECEĞİZ.
SÖZ !!! :)))

ferulago dedi ki...

Çok haklısınız, maalesef haberlerin hepsi birbirinden kötü :(

beenmaya dedi ki...

ben küsemedim hala bir yerinden mutlaka yakalanıyorum ve hergün sinirlerim biraz daha bozuluyor hatta kimi zaman ağlıyorum :((

kekvekahve dedi ki...

mevsimlerden roma,
aslında blogunun adı bile beni umutlandırmaya yettiğinden önce yavaş yavaş seni izleyip sonra okumadığım hiçbir yazını bırakmadım. Benim gündemdeki iç karartıcı haberlerden kaçma yolum bu işte. Sevdiğim, içimi açan bloglardaki tüm yazıları baştan sona okumak ve onların duygu ve düşüncelerine tanıklık etmek. Ama bildiğim bir şeyi tarihiyle söyleyince, 2030 da dünyanın yarısını susuz kalacağını okuyunca yazında elime hesap makinasını aldım ve o tarihte kızımın olacağı yaşı hesapladım. 23. Sonra düşündüm, acaba böylesine gündemden kaçarak, hiç bir konuda aktivist olamdan kalarak, en basitinden duş alma süremi bile istanbulun barajları %90 doldu diye eskisi gibi kısa tutmayıp biraz daha uzatarak iyi mi ediyorum. İyi etmiyorum gibi geliyor, iyi etmiyorum...

Belgin dedi ki...

Ben seyretmiyorum, zaten depresif bir yapim var, bunlari duydukca, gördükce temelli dibe vuruyorum, onun icin yillar oldu ben onlara küseli. Ama ne yazik ki onlar bana küsmedi, dönüp-dolasip buluyorlar genede.
Sevgiyle kal

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Biraz, aslinda haberlere degil, haber bultenlerinin haberlerine kusum ben.. artik ana haber bulteninde Sarkozy ve karisi hakkinda bir tek sey daha duyarsam, midem bulanacak diye korkuyorum..
secim meydanlari neden hep ilk haber.. ? Neden sence?
hicbirseyin dogrusunu bilmiyoruz.. Onlar neyi ne kadar bilmemizi isterlerse o kadarini biliyoruz..
sabahlari kus olmak iyi bir fikir.. Gun daha sabahtan kirlenmemis oluyor..

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili NuNu, iyi ediyorsun kusmekle.. Bu umursamamak degil asla.. "Umursanmayi talep etmek"..
Bu arada ozgur aksam fikri nasil ama?
Bir de ozgur ogleden sonram var benim.. o kadar.. sadece gurluyorum yani, yagmiyorum daha
:-))

sevgili ferulago, oncelikler dogru degil bence.. Siralamalar dogru degil..

Sevgili Beenmaya, bilgi kirliliginden yorgunuz da ondan.. sen de gel bizim saflara.. sadece ayakkabilardan konusalim bir sure.. :-))

Sevgili kek ve Kahve, dusunun ustelik bu forum Turkiye'de yapiliyor su gunlerde.. Secim meydanlarindan firsat kalsa, belki nufusunun buyuk bir bolumu genc olan Turkiye'de bazi aliskanliklar hala degisebilir.. Ben de ayni reflexle hemen oglum kac yasinda olacak ve nasil bir hayati olacak diye dusundum..

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Belgin, onemsenmiyen haberler diye bir haber saati yapsalar da, asil onemli haberleri izleyebilsek diyorum..

funda dedi ki...

Ben başka bir yol öğrendim aslında. Emreden.. Duymak istemediği şeyleri ben en yüksek sesimle bağırarak söylesem de duymuyor. Canı isterse duyuyor, istemezse duymuyor.. Ben de öyle yapıyorum artık..Kulağımın dibinde bile borsadan doların yükselip alçalmasından söz etseler duymuyorum..
Bak şimdi salonda haberler açıktı mesela, bir sürü kavga sesi filan vardı duymadım onları, şimdi hava durumunu söylüyor spiker, onu duyuyorum, yarın güneş açsın, ben dışarı çıkıyım istiyorum çünkü..

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Funda, biraz da duyulacak seyler soyleseler keske.. Ben daraldim bu tarz haber bultenlerinden.. Usandim..
umarim yarin guneslidir sizin oralar.. Bizim koye yeniden soguk geliyor..

Aydan Atlayan Kedi dedi ki...

Bir gazeteyi elime aldığımda ilk işim iyi bir haber var mı diye şöyle bir göz atmak olur. Bir ya da iki tane bulursam rahatlarım. Ve bu rahatlama nedeniyle de dünyanın gidişine acırım. Sonra haberleri en kötüden daha az kötüye doğru sıralarım. Ve dünyanın içinde bulunduğu hale şaşar kalırım. Ama umudun yok mu dersen var derim. Güzel şeylerin varlığını sürdürdüğü bir hayatta umut olmaz mı? en azından kendi üzerimize düşeni yapsak bir karınca gibi yangına damla damla su taşısak, hani çoğalsak damlalar olsak belki kurtuluruz. Olmaz mı dersin?

Adsız dedi ki...

Sevgili Mehtap,

Haberleri çok güzel özetlemişsiniz zaten
''hicbirseyin dogrusunu bilmiyoruz.. Onlar neyi ne kadar bilmemizi isterlerse o kadarini biliyoruz.. ''

Neyse,lafı uzatmayayım. Çok keyifle blogunuzu okuyorum.Yazmaya küsmeyin olur mu?

Sevgiler
Emel

K®HAN dedi ki...

zaten küsmeseydiniz
küstürmeye niyetliydik biz de :)

yalnız bakıyorum da
hala negatif yüklüsünüz
ve gözünüz bardağın boş tarafında.

açtırmayın ağzımı,
öyle güzelliklerden bahsederim ki,
aynı dünyada yaşadığımızdan şüphe duymaya başlarsınız.
yaparım :)

Zehra Gürgen dedi ki...

Maalesef haberleri 4 yıldır izleyemiyorum.
Uzun uzadıya ballandırarak anlatılan vahşet haberlerine dayanamıyorum,
Çocuk istismarcıları,adi suçluların değil,zihinlerde(!) tacize uğramış mağdurları yargılatan ve rencide eden haberlere inanamıyorum.
Birsürü sorun varken first leydilerin döpiyesi,onun aşkı,bunun arabası magazin zırvaları ile doldurulmuş haber saatlerine katlanamıyorum.
aman bizim holding batmasın derdiyle hazırlanmış, ucundan azıcık soruna değinip ağızlara bal çalan ama ardından hemen çark edip işsizlik ve kriz yok değilmi canım büyüğüm yağları damlayan oturumları izleyemiyorum.
İzlemekte istemiyorum.Duyarsız değilim.Sadece beynimi temiz tutmaya çalışıyorum.

Bu güzel konuyu gündeme taşıdığın için teşekkür ederim.

Brajeshwari dedi ki...

Ben sabah kendi manşst başlıklarımı okuyorum içimden.. Gazetemin ismi " iyi günler, iyi haberler"...

3 yıldır gazete okuyumuyor, hic tv izlemiyoruz neredeyse..İlk ergenekon olayları çıktığında o nedir diye sormuştum.Sorumun şapşallığıyla, mutluluğum ters orantılı..Bende uzaylılardanım, ilgilenmiyorum.

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Aydan atlayan Kedi, elbetteki umut olacak. ustelik hayat pembe beyaz papatyalarin icinde kosup yuvarlanmaktan ibaret degil ne yazik ki.. ya da iyi ki degil..
Benim itirazim, haberlerdeki habercilerin oncelikleri.. Iyi seyler de, kotu seyler de benim icin "onemli" olacaklarla ayni sirada degil..

Sevgili Emel, hos geldiniz.. Evet onlar ne kadar isterlerse, ve dikkatimizi neye cekmek isterlerse o kadarini biliyoruz.. Ustelik korfez savasinda oldugu gibi, yaniltiliyoruz da cogu zaman..

Sevgili Korhan,
adim cikmis dokuza.. :-((

"gazete dergi okuma
televizyona bakma.
anlamı çıkardıysan; iyi ettin.
zira ben söyleyemiyorum ama
uyguluyorum :)" diyen benim sevdigim bir blog yazaridir.. Cok akilli bir insandir..

Ben haber programlarindaki "onemli" haberlerle, bence onemli olmasi gerekenlerin ayni siralarda olmadiklarina dikkat cekmek istemistim..
Hatta bence onemli olanlar, sirada bile degiller..
Yoksa dunyada iyi seyler olduguna, bardagimin bosken bile ne kadar dolu olduguna inanmak icin, haberlere ihtiyacim yok ki benim..
:-))

Sevgili Zehra, Italya'da Turkiye'den cok farkli degil.. aslinda, kotu seyler oluyor, kapatin gozlerinizi demek istemiyorum.. tam tersi acin gozlerinizi acabildiginiz kadar diyorum..

Sevgili Brajeshwari, ben ilgileniyorum aslinda.. Dunyada neler oluyor bilmek istiyorum.. ulkemde, yasadigim sehirde neler oluyor. doga'ya neler oluyor.. Insan sagligina neler oluyor bilmek istiyorum.. ama mumkunse "gudulmeden" dogruyu bilmek istiyorum...

sufi dedi ki...

6.mart 2009 tarihli yazınız "valizlerin sevinçleri hüzünleri arasında" başlığıyla 19.3.2009 tarihli habertürk gazetesinin 20. sayfasında web günlüğünde yayınlanmış.Haberiniz ola dedik.sevgilerimizle.

durutarifler dedi ki...

Ben de küsüm haberlere. Benim nedenim de sürekli olumsuz ve gereksiz haberler.
Haberim olması gerekenlerden de algıda seçicilikle herhalde bir şekilde haberim oluyor. Bu da bana yetiyor

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Sufi, haber verdiginiz icin tesekkur ederim. bana da cok hos bir supriz oldu.. Gazeteyi bulursam, babama ve anneme yollayacagim..

sevgili Nilay, "algida secicilik" cok hosuma gitti.. Aklima gelmemisti daha once.. Kusmekten daha akillica... :-))

Adsız dedi ki...

MEHTAP HN BENDE SİZE KÜSECEĞİM HABERİNİZ OLA:((
MERAKLA BEKLEDİĞİM,HATTA GÜNDE 1518 KERE ZİYARET ETTİĞİM BLOGUNUZDA HALA SİHİRLİ DİYETİNİZLE İLGİLİ BİLGİLERİ PAYLAŞMADINIZ.BİR BİLSENİZ DURUMUM NE KADAR VAHİM.BUKADAR BEKLETMEZDİNİZ.
SELAMETLE..fatoş

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Fatos, haklisiniz.. Soz bu hafta sonu yazacagim.. siz ne yiyip ictiginizi yazdiniz mi bir koseye?

Tijen dedi ki...

Bugüne kadar dayanmana şaşırmalı Mehtap. Ben çoktaaaan "boz" demiştim haberlere... Hoş böylesi ne kadar iyi onu da bilmiyorum ya. Doğada,
onun ritimlerini izleyerek yaşasam neyse de...

Adsız dedi ki...

Bugün öğrendim ki guguk kuşları yok olmuş. Yani bir cins daha gitmiş dünyadan. İÇim acıyor günden güne. Yine de kendi cennetimizi, kendi köyümüzü yaratmalıyız içimizde, evimizde. Tek yol bu diye düşünüyorum. Öyle günler geldi ve gelecek ki belki de sağır ve kör olmak için dua edeceğiz. Yine de herşeyin vardır bir sebebi diyorum ve sevgilerimi yolluyorum size. Özgür aile kararlarınıza da bayıldım ayrıca.

lemur dedi ki...

sadece haberimiz olmasını istedikleri kadar haberdar oluyoruz....çok doğru.
etrafımız kadar sayarsak dünyayı mutlu olabiliriz .engelleyemeyeceğimiz kötülükten haberimiz olupta boşuna dert edinmeyelim kendimize dimi ama.

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Tijen, ben bu yaziyi yazdigimda "aaaaaaaaa, ne ayip" denecek diye bekliyordum.. yalniz degilmisim..

sevgili Ozgur, guguk kuslarina cok uzuldum.. cocukken yasadigimiz sokakta, her sabah oterlerdi.. otusleri saymaya calisirdik, kac yil yasayacagimizi bulacagimiza inanarak.. Otusleri kendi omurlerine yetmedi demek ki.. uzuldum gercekten.. zavalli doga..

sevgili lemur, haberimiz olsa engelleyebileceklerimiz var aslinda.. ama onemliler sinifina giremiyorlar bir turlu..

Adsız dedi ki...

Merhaba,bende o küsenlerdenim ama bu siralar yine seyretmeye basladim.Cünkü sanirsam birileri bunlarin tekerine comak sokacak.Yok oluslarini seyretmenin zevkine varmak icin olan bitenden haberim olmali diyorum.Hayatimin hic bir döneminde bu kadar mutsuz olmamistim.Ama simdi yeseren umudumuza sarilip cezalandirildiklarini görmek dilegim.Bu kötü gidisin bir sonu olacak ve yine huzuru bulacagiz.Gerci Türk halki bunu ne kadar sürdürür bilemiyorum.Cünkü cok unutkaniz.
Yazdiklariniz mesela beni cok mutlu ediyor okudugumda.Benim gibi kücük seylerle mutlu olan güzel insanlar var hala deyip seviniyorum.Iyi bir evlat,iyi bir anne ve es oldugunuz belli.Sevdiklerinizle hep mutlu ve saglikli yasayin.Gülsen

Almanya Münih

K®HAN dedi ki...

televizyona küskünlerin bu beklenmedik toplantısı üzerine
buraya bir delik açıp herkesi konuya tuz biber olacak bir yazıya akıtmayı uygun buldum.
sizce de uygunsa tabii :)

:)den dedi ki...

Siz haberlere küstünüz ama size küsmeyen gazeteler de var:)
yayın hayatına yeni başlayan Haber Türk Gazetesi blog tanıtımlarına yer verdiği bir sayfada sizin ve benim blogumun haberi var, haberiniz ola:)
Gazete ben de mevcut isterseniz size internet aracılığıyla tarayıp gönderebilirim.
Sevgiler...

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

sevgili Gulsen, yazdiklariniz da cok haklisiniz.. gercekten artik yeter bu kadar diyorum ben de..
benim icin yazdiklariniza cok tesekkur ederim.. gunumu aydinlattiniz..

Sevgili Korhan, baglantiyi kurduk bile.. keske ilk yorumunu yazar yazmaz acsaydin o deligi..

sevgili :)'den.. tesekkur ederim.. hos birsey olmus.. Bakarsin boyle baslariz, hatta birgun bir kosemiz olur, gazeteleri elestiren yazilara kizariz... :-))

Oya Kayacan dedi ki...

Ne olursa olsun dünyanın hallerine küsemiyorum çocuklar. Mutluluğu azı ve özüyle bu kadar 'bariz' yakalamama iyi~kötü dengem sebep diye karar verdim.

parka dedi ki...

Düşlerime çadırlar gerili bu memleket havarilerinde.
Sonra düşündürdükleri yorar adamı
İki renkli kara bülten, beş puntaya dikişli bir kaç yazı okudunmu, işinin ehli fizyoterapistler bile esnetemez bilirim sinir ucu tellerini. :) Gel sen şarkımı söyle. Önce bahar, sonra kış, hayat böyle sürüp gider.

Mehtap; sevgilerimle

Ahmet