Mutfak penceresinden disariya bakiyoruz... Bak yapraklar dokulmeye basladilar bile diyorum, belki degisik renklerde toplayip bana getirirsin birkac tane... Burnunu cekiyor.. Hava cok sicak.. Cok nemli.. Cok yapis yapis... Ama ruzgar var.. Gunes gokyuzunde ama, gokyuzu grimsi...
Anne bu mevsimin adi ne diyor.. Bu mevsimin adi Roma diyorum..

9 Eylül 2013 Pazartesi

Dr. HALIL OZBAYRAK KONUGUM


Halil'den ve Nilgun'den defalarca bahsettim bu blogda... Yillarin dostlugu var arkamizda... Simdi ben susacagim, Halil anlatacak ve bu konuda meslektaslarimin dusuncelerini dinleyecegiz hep birlikte...
 

 
BIYOLOJIK TEDAVI

ALS tanısı almıs erkek hastalarda, kok hucre ıle tedavı metodunda yenı bır yol:

Fızık bedenın komutanı olan beynımız, aslında aklımızın emır kuludur. Bu nedenle; Butun hastalık deneyımlerının olusmasında, aklımızın urettıgı dusunce ve duyguların dırek rolu vardır. Bu rol mekanızma soyledır. Insan vucudunda bır kac trılyon hucre vardır. HER hucrenın beynı DNA’sıdır ve gorunen 2 sarmallı 46 kromozomlu DNA, bedende kı her hucre’de aynıdır. Ancak; bu hucrelerın her bırının farklı farklı gorevlerını organıze eden de bu aynı DNA’dır. BU durumun bır tek acıklaması olabılır. O da; gorunen 2 sarmallı DNA’nın dısında, gorunmeyen ,bılımın henuz tanımlayamadıgı, 2’den fazla sarmallı DNA’nın oldugu ve bu tanınmayan bulunmayan DNA bolumunun de gorev emrını, ınsan aklına benzer sekılde calısan hucre aklından aldıgı seklındedır.
Geleneksel medıkal TIBBIN basarılı oldugu tedavı yolu, her hangı bır hastalıgın sonucun da bozulan dokuyu, kımyasal veya cerrahı ıslemlerle restore etmektır. Bılınen o kı; bu yol her zaman sonuc vermıyor. Hucre bılıncı –aklı duzelmeyen hasta ve vakalar, ya nuks eden veya kronık seyreden hastalıklar gurubunda yer alırlar. Bu 2 guruptakı hastalarda medical tıp, gercek anlamda basarısızdır .
Hucre aklının ısleyıs mekanızması basıttır. Benım ongorume gore; normal sartlarda 7/24 her an, hucre aklı, bılınc altından aldıgı emırle, hucrenın saglıklı gorev yapmasını saglar. Bu emır mekanızmasın da, mukemmel bır bılgısayar olan organic beynımız sadece aracıdır. Bu tıpkı, bılınc altı emrıyle tıkır tıkır calısan, saglıklı kalp ve nefes rıtmıne benzer bır mekanızmadır.
Patolojık durumlarda ıse hucre aklı, ınsan aklının yarattıgı olumsuz dusunce ve duygulardan, bılınc altı veya dırek yolla aldıgı mesajları, DNA’ya ıletır. Hucre beynı DNA’da , ınsan beynı gıbı, emrın geregını yapar. Bu gorunmeyen emrın gorunen yuzu, genellıkle, gen bılımınce tesbıt edılen DNA mutasyonudur. Bu mesajların olumsuz oldugu durumlarda; ıcerıgı, suresı ve dozu, hastalıgın adını, dozunu ve seyrını belırler. Olumsuz ıcerık; kronık hastalık deneyımı sırasında; ozellıkle hastalıgın adından dolayıdır. Bu DURUM: kısının hıssettıgı ve yarattıgı kronık olumsuz duygu ve dusuncelerden kaynaklanmakta ve her gun guncel kalmaktadır. Unlu dusunur Mevlana’nın: “Her uzuntu olume bır adım yaklasmaktır’ sozu bu yuzden cok manıdardır.
Kendımı ornek gosterıyorum. ALS gıbı kronık seyırlı noro-dejeneratıf hastalıklarda durum aynen boyledır. Bılınen hıcbır farmokojık urun yarar saglamıyor. Ayrıca buyuk umutlarla denenen ve bırcok patolojık durumda cok basarılı olan kok hucre tedavısı, soz konusu bu kronık noro-dejeneratıf hastalık olunca beklenenı vermemektedır. Kok hucre naklınde: Kısının kendı kemık ılıgınden alınan mezensımal kok hucreler, once ozel yollarla cogaltılıp, kaba anlatımla ,bılahare noral hucre transformasyonuna tabı tutulur. Daha sonra bu noral donusume tutulmus hucreler, ALS’lı hastaya ıntra tekal ve ıntra muskuler yolla gerı verılır. BU bıyolojık tdv ıslemınde, defalarca denenmesıne rağmen, ALS’de bır turlu basarılı olunamasının nedenı; cogaltılıp donusturulerek nakıl edılen mezensımal hucreler aynı kısıye aıt oldugundan, onların bılınclerının de aynı olumsuz ıcerıgı tasımasıdır. Yanı; tanı hıpnozu ıle kronık olarak sersemlemıs bılınclı, yenı nakıl hucrelerın hastaya bır yararı olmamaktadır.

Benım buldugum yenı yontem; hucre bılıncını dıkkate alarak basarılı olacak kok hucre tedavısıdır.
Bu yontemde; alınan kok hucreler ınvıtro hazırlanır. Ilk adımda, kan uyumu, hatta mumkunse doku gurubu uyumu olan bır dısıden alınan bır yumurta, ALS’lı erkekten alınan saglıklı sperm ıle laboratuar ortamında dollenır. Amac; doku uyuşmazlığından onemlı olcude kurtulmakdır. Dollenmıs ve bolunerek buyuyen bu yumurtadan, yanı embıryodan, en uygun zamanda,muhtemelen BLASTOSIST halınde ıken, cogaltılacak ve sonra noral donusume tabı tutulacak mezensımal kok hucreler alınır. 2. Asama aynıdır. Donusturulmus hucreler, artık dıferansıye hucrelerdır. Bunlar, gereken sıklıkta ve dozlarda ıntra tekal ve muskuler yollarla, ALS’lı kısıye gerı verılır. Bu yolla verılen yenı hucrelerın bılınclerı, artık temız oldugundan, greft tutacak ve yenı 1.ve 2. motor noronlar gorevlerını basarıyla yapacaklardır.

Bu yontemde; hastanın spermı ıle yaratılan embıryodan alınan mezensımal kok hucrelerın, var olan : bölünme, immuno-supresıf, antı-apoptotık ve antı-ınflamatuar potansıyellerı, erıskındekı mezensımal kok hucrelerden en az 2-3 kat daha fazladır.
Ben aslında; ALS’lı kısının spermı ıle olusturulan fotusten alınacak fotal noral kok hucrelerın, bu tedavıde esas basarıyı yakalıyacagına ınanıyorum. BU hucrelerın plastısıte ozellıklerının olması buyuk avantajdır. Hatta bu tedavıye, mezansımal kok hucrelerın katkısı da ılave edılebılır.
COK daha emın yol ıse ; once cekırdegı cıkartırılarak boşaltılan, sonra hastanın  ornegın derı hucresınden alınan cekırdegı yerlestırılerek doldurulan, embıryonık kok hücre ıle yola cıkmakdır. Boylece dıger yollarda her zaman ıhtımal olan doku uyuşmazlığı tehdıdı ortadan kalkacakdır.


Ilk bakısta, bu soyledıklerım; yasalar ve etık acıdan muhalefet yaratacak bır gorus olarak degerlendırılebılır. Ancak hemen bır karsı yanıt soylemek ısterım. Bır kere ; dunyadakı tum gelısmıs ulkelerde 10 haftaya kadar kurtaj yasaldır. Ayrıca erıskın saglıklı bır ınsan, kendı arzusu ıle bır hastaya tedavı amacıyla bır bobregını verebılmektedır. Sosyo ekonomık nedenlerle, her gun bınlerce fotusun feda edıldıgı bır dunyada yasıyoruz. Bu kadar basıt nedenle yapılan bınlerce kurtajı, yasal bıle olsa, ben de etık bulmuyorum. Ancak; en basında, tedavı amaclı planlanan bır fotus ıcın yapılacak tek bır kurtajı etık bulmayanları, cok degıl 10-20 dakıka sureyle, kendılerını benım ya da yasayan Eınstaın kabul edılen Stefan Hawkıns’ın yerıne koymalarını, lutfen rıca edıyorum. 

Su anda dunyanın sadece batı yakasında, tanısı kesınlesmıs 100.000’nın uzerınde ALS deneyımı yasayan kısı var. Dunyayı butunuyle dusunursek, henuz tanı konmamıs vakalarla bu sayı rahatlıkla 500.000’ı bulur. Bılındıgı gıbı ALS klınık seyrı, hem hasta, hem de yakınları ıcın cok acımasızdır. Benım de 30 yıl aktıf uyesı oldugum geleneksel tıp, kendısıne basvuran bu ınsanlara bugun caresızce –henuz ALS hastalıgının tedavısı bulunamamıstır der ve ekler,- ALS ıle bırlıkte ortalama yasam suresı 3, en fazla 5 yıldır.
Su an kendımı tum dunyadakı, ALS’lı kısılerın ve tahmınen yılda en az 30.000 olan yenı ALS adaylarının elcısı olarak goruyorum. Icıme bır anda dogan ve yukarıda ana fıkrını anlattıgım projeme hem guvenıyor, hem de hepımız ıcın bır mılat, bır umut ısıgı olduguna ınanıyorum. Tum dunya halklarından; buyuk bır arzu ıle, projenın onunde engel gıbı duran yasal ve etıklık konularında, 100-300-500.000 kısı adına ızın talep edıyorum. Onlardan, ayrıca destek ve hayırlı dua enerjılerını beklıyorum, Bunlar olsun kı; tum dünyada bılım yola cıksın, henüz ham olan bu projem olgunlassın ve lütfen bır an once, acelesı olan bızlere uygulansın.

NOT: Genetık bılımıne hakım olmadığım ıcın uretemedım. Ozur dılıyorum. Kadın hastalar ıcın, bu gunlerde cok ılerı seviyeye gelen genetık bılımın destegıyle, donor olmak uzere, uygun bır embıryo veya fotus yaratılabılır.
Saygılarımla
Dr. Halil Ozbayrak

 

 

13 yorum:

Adsız dedi ki...

Neural crest hucreleri in vitro olarak deneysel olarak uretiliyor... Ama sizin konunuz pozitif bilim anlaminda cok bilinmeyenli denklem gibi henuz. Yapilacak her sey fazlasiyla ampirpk ve yanlis olur. Bu demek degildir ki... dedikleriniz olamaz.. Ancak zamanla bilinmeyenlerin sayisi azalirsa insanda uygulanabilir dusuncesindeyim..
Soner
Pediatrik Norosirurji

Adsız dedi ki...

halil bey,hastalığınıza derman bulmanız için tüm kalbimle acil şifalar diliyorum. hastalar üzerinde denenen ilaçlar,yöntemler hep kanuni izinle mi oluyor? yok mudur araştırma hastanelerinin özel bölümleri?
julya17

zeynebb dedi ki...

Umarım yolunuz açık olur ilk bakışta insanı irite eden bir proje gibi gözüksede üzerinde düşünülmeli heleki insanın çok sevdiği birinin yaşamı söz konusu olursa size ve tüm hastalara şifalar diliyorum...

arzum dedi ki...

Hastalığın ne olduğunu anlamaya çalıştım ve sonuna kadar okudum,tıp terimlerini algiılayabilmek i!çin bir kaç defa okumam gerekti.
Yinede sonuç hüsran verici.Elbetteki sizin yerinizde olmuş olsam sizin gibi düşünebilirdim ama belkilerim var.Kürtaj kötü bir kelime.Yaşam hakkı elinden alınmamalı hiç bir canlının.
Allah sağlığınıza kavuşmanızı nasip etsin.Acil şifalar

Arzum Günay Yılmaz ( Agyılmaz )

SERAP dedi ki...


ALLAHIM DERDİNİZE DERMAN VE ACİL ŞİFALAR NASİP EYLESİN.
EN KISA ZAMANDA ÜMİTLERİNİZİN TÜKENMEDEN,HER ŞEYİN GÖNLÜNÜZCE OLMASI DİLEĞİYLE.

guliz dedi ki...

Icinde etik olmayan hic bir sey gormedim ben doktor degilim mumkunlugu konusunda hic bir sey soyleyemem ama bildigim bir sey varsa bir cani yaratmak icin baska bir cana ihtiyac duyuluyor ise bebegin dogmasina izin verilerek de bu yapilabilir mi kurtaj gerekli mi? Cunku kronik hastaliklardaki akil ve bilinc durumumuzun hastaligi etkiledigi asikar temiz bir bilince ihtiyac oldugu belli.
Acil sifalar diliyorum umarim en kisa zamanda devasi olan rahatsizliklar arasina girer. Gecmis olsun.

GZNTPSEDA dedi ki...

Tıbbi hiçbir bilgim yok, o yüzden projeniz hakkında fikir yürütmem mümkün değil.

Ama okurken ilk aklıma gelen, acaba bu proje Tubitak ve/veya benzeri bir kuruluş ile görüşülebilir mi, destek alınabilir mi oldu.

Herşeyin gönlünüzce olmasını diliyorum.

Sevgilerimle,
Seda

Adsız dedi ki...

Acil sifalar diliyorum bende, dilerim bir an önce kavusursunuz sagliginiza!! Benimde birkac kez okumam gerekti bu cok anlamli faydali yaziyi, umarim projeniz her türlü istediginiz gibi sonuc bulur! Kendi basina veya yakininda birisinde olmayinca biraz daha yabanci kaliyor insan ama ates düstügü yeri yakar ve kim bilebilir ki bir gün bizimde ayni hastaliga yakalanmayacagimiz..
Acil sifalar diliyorum tekrar!
selamlar
nil

oyuncu dedi ki...

Sayın Halil Bey,

İnsanın başına gelebilecek en kötü hastalıklar, herhalde sizin ki gibi tedavisi henüz olmayanlar.

Size nasıl destek ve yardımcı olabileceğimi bilmiyorum.

Keşke dua ve iyi dilekler her şeyin ilacı olsa da hepsi sizin olsa.

Etik olan, embriyoları amansız hastalıklar için çözüm yolu olarak kullanmak değil de, dünyaya geldiklerinden sonra kötü şartlarda yaşatıp öldürmek ya da üzerlerinde çeşitli kimyasal silahlar deneyerek öldürmek mi?

Umarım çalışmalarınız karşılığını bulur. Kolay gelsin.
Saygılarımla...

Adsız dedi ki...

Halil Bey,
Mehtap Hanım'ın ir önceki yazısındaki yorumumu okuduysanız , annemin de ALS hastası olduğunu öğrenmiş olabilirsiniz.
İçinde bulunduğunuz durumu çok iyi biliyorum. Size kolaylıklar diliyorum.
İnsan hayatı ile ilgili karar vermek benim için çok zor ama bu kararı verebilecek bir çok kadın var ve bence kontrollü bir şekilde yapılırsa bu araştırmalar bir çok konuda çok yaralı olacaktır. Umarım gerekli izinler kısa sürede çıkar ve araştırmanız başarılı olur .
Selamlar,
Agro

Adsız dedi ki...

Johns Hopkins'de Dr Ahmet Hoke ile temasa gecin.
Robert Packard Center for ALS Research' de gorevli

ahoke@jhmi.edu
410 955 2227

Fikrini almak yararli olur sanirim

Unknown dedi ki...

sevgili mehtap hanım sizi takip ediyorum. fakat size ulaşamıyorum. başladığımda 104 kiloydum 4 ayın sonunda 95 kiloyum. yavaş ilerliyorum. anlayamadığım yolunda gitmeyen şeyler var. daha bilinçli hareket etmek istiyorum. sesimi duyup bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

eskişehirden Semra

Unknown dedi ki...

sevgili mehtap hanım.
ben Eskişehirden Semra. bundan önce size ulaşmayı denedim fakat başarılı olamadım. uzun yıllardır kilolarla mücadele veriyorum. artık bu durum bende mutsuzluk yaratmaya ve bu mutsuzluk kronik hale gelmeye başladı. 4 aydır sizin diyetlerinizi yapıyorum. 104kilodan 95 kiloya düştüm fakat çok ağır ilerliyorum ve yolunda gitmeyen şeyler var. bu konuda daha bilinçli hareket etmek istiyorum. umarım sesimi duyup bana yardımcı olursunuz. çok sevinirim..