Mutfak penceresinden disariya bakiyoruz... Bak yapraklar dokulmeye basladilar bile diyorum, belki degisik renklerde toplayip bana getirirsin birkac tane... Burnunu cekiyor.. Hava cok sicak.. Cok nemli.. Cok yapis yapis... Ama ruzgar var.. Gunes gokyuzunde ama, gokyuzu grimsi...
Anne bu mevsimin adi ne diyor.. Bu mevsimin adi Roma diyorum..

13 Mart 2013 Çarşamba

BESTE'DEN BIZIM ICIN...


Bir cogunuz Beste'yi zaten taniyor. Beste'nin Naneleri isimli, cok keyifli bir blogu,

Leonardo isimli dunya tatlisi, resme yetenekli, doga sevdalisi bir oglu

, hepimizi hayran birakan fotograflari var...






















Guzel, becerikli, akilli bir hukukcu... Fransa'da yasiyor, guzel yemekler pisiriyor ve guzel yazilar yaziyor... Bugun konugum... Fotograflari ve tarifleri ile

Tesekkurler Sevgili Beste, konugum oldugun, katkida bulundugun, bizlrle yasamindan kesitler paylastigin icin. Sana ve yakisikli Leonardo'ya Roma'dan kucak dolusu sevgiler yolluyorum.. Ne iyi ettin de geldin...
------------------------------------------------------------------------------
Beste'den ...



Yemege, beslenme biçimlerine, bahçeye ve fotografa olman ilgim nerede basladi hatirlamiyorum bile. Cocuklugumda babamla yaptigimiz Asterisk pastalari ve buyukce olan ailemizde neseli sofralar yemege duskunlugumu, bos arsalarda tirmandigimiz agaclar, dedemin bahce sevgisi minicik bir domates tohumundan ilk domatesim bahceye duskunlugumu aciklar belki benim mutlu cocukluk anilarim hep dogaya iliskindir.


Babam ressamdi boyalarin icinde buyudum ben. Kendimi bildim bileli birseyler cizdim, boyadim. Okumaya ve sanata olan ilgim mukabilinde fotograf cekmekten buyulenmekte bir uzanti oldu acikcasi.  Butun bu sevdigim seylere vakit ayriabilmeye Fransa’da minik bir koye tasindiktan sonra basladim. Hayatimi efendisi benim butun bu degisiklikleri yapma gucunu oglumun dunyaya gelmesi ve akabinde hastalanmama borcluyum.


Minik bir koydeki tas evimizde mutlu mesut yasarken ikinci kere hastalandim. Yine beklemedigim bir anda demekki sadece kendi yetistirdiklerimi ve organic gidalari yemek disinda yapmam gerekenler var.














Onlarin pesine dusmusken birkac seyrettigim belgesel  ile cig beslenmeye denemeye karar verdim.  2000 yilinda yoga yaparken  çig gidalarla beslendigim donemde kendimi çok enerjik hissetmis ve rejim yapmadan kilo vermistim.  Benim denedigim kadariyla yemek yedikten sonra agirlik cokmuyor, gaz problem olmuyor.  Pisirilmeyen gidalar canli kaliyor ve vucudumuz her turlu vitamin mineralden faydalanabiliyor. . Son seyrettigim uc belgesel tekrar cig gidaya donmemi sagladi.

Belgesellerden bir tanesi bayagi eski Gerson yontemini anlatiyor. Gerson isimli nazilerden kacan ve Amerika'ya yerlesen bir doktorun kendi kizini iyilestirmek icin gelistirdigi bir yontem. Esas olarak vucudumuza deterjanlar, dis dolgulari ve flor vsvs ile giren zehirlerin bizi hastalandirdigini iyilesmek icin cig gidalarlar beslenerek sut urunlerinden vazgecmemizi ve kahve ile kolon temizligi oneriyor.

Ikinci belgesel daha yeni 2008 tarihli Beautiful truth  yillar oncesinde ortaya surulen bu fikrin neden tipta devrim yaratmadigini ve metotu yeniden ele aliyor, uc bes ay omru kalmis kanser hastalariyla gorusup bu yontemle nasil iyilesildigini bu belgeselleri youtube’da bulabilirsiniz.  Ucuncu belgesel 30 gun cig yemek ile insulinden  kurtulmak uzeriniydi.  30 gun boyunca ne et  ne sut urunu ne de pismis gida tuketilmiyor ve sonuc çok sasirtici hastalar daha ilk haftalardan insiluni birakiyorlar.

Ancak ben herseyden once agiz tadina ve lezzete onem veren biriyim. Lezzetle cig gidaya donmek mumkun mu? Bazi doktorlar yuzdeyuz gecis zor olsa da yuzdeelli yapabilseniz bile kardir diyor. Bu tip beslenmeye geçeli birkac gun olmasinda ragmen kendimi iyi hissediyorum. Esim bana reflekjoloji yapar . Uzun zamandir ilk defa sindirim bolgesinde varolan ufak topcugun kayboldugunu soyledi.

Mehtap  yogun temposuna ragmen kendini insanlarin yani  bizim iyiligimze adamis bir degerli kadin. O bize yardim etmek icin burada ve sadece gonlunden boyle gectigi icin bir menfaat gozetmeden paylasimda bulunuyor. Bende ona yemek tarifleriyle yardimci olmak isterim.
Size kabak ve pancar ile yapabileceginiz çig yemek tarifleri vermek isterim.  Sorularinizi burada veyahut bloguma birakacaginiz mesajlarla yanitlayabilirim.

Kabak rulolar

Bir kabak
 50 gr taze keci peyniri veya badem puresi
 3 adet domates kurusu
 zeytin
 yesil otlar, maydanoz, frenk maydanozu  vsvsvs elinizde ne varsa
 biraz kirmizi toz biber , zeytinyagi
 yarim limon
 1-Kabaklari bir kabak soyucu yardimiyla incecik kurdele gibi boyuna dograyin.Uzerine limon sikip bir kenara alin beklesinler.
 2-domates kurularini dograyin, zeytinleri dograyin, taze otlari kiyin hepsini peynirle karistirin.
 3-Asagi yukari 15 dk da limonun icinde yumusamis olacak kabaklar. Iclerine bir kasik karisimdan koyup rulo olarak cevirin. Bir kurdanla fotograftaki gibi tuturun. Uzerine siyah susam serptim elinizin altinda olan bir kuru yemisten serpebilirsiniz.

Levrek tartar

çok taze levrek derisi ayiklanmis fileto cikarilmis ve kup kup dogranmis
 bir mango veya elma kup kup dogranmis
 kirmizi toz biber az deniz tuzu
 zeytinyagi
 sogan siçan disi dogranmis
 mutfak yesillikler elinizde ne varsa kiyilmis
 bir limon suyu
 Tum malzeme iyice karisitirilip servis anina kadar buzdolabinda bekletilir. Asagi yukari 15 dk da baliklar limon suyunun iicnde pismis gibi marine olacaktir. Son derece hafif ve lezzetli bu yemekleri bir meyve salatasi ile tamamlayin. Ben simdilik yiyemiyemiyorum ama rendelenmis zencefil meyve salatasina cok yakisacaktir. saglikli gunler sizin olsun.



 

 
 
 
13 Mart 2013'Roma
 
 
P.S: fast week'te bu yil ara ogun vermek istemiyordum ama kafanizi karistirdim galiba... Ara ogun dilerseniz olsun, gereksinim duyarsaniz olsun, 1 fincan sutlu kahve veya meyve + yogurt olsun. Yine aklimdayken, yogurt var mi demistiniz, ayran olduguna gore elbette var. Hepinize fast ama yerinde ve kararinda fast bir hafta diliyorum

23 yorum:

Adsız dedi ki...

selamlar ben zipircim BENNNNNNNN SAYFAMIZIN bağımlısı oldum gözümü açar açmaz hemen buradayım sağlıklı beslenmeyi öğreniyorum ve mükafatınıda alıyorum ÇOK ÇOK ÇOK ÇOK MUTLUYUMMMM yapılan açıklama için çok TEŞEKKÜRLERRRRRRRRRRR haftayı yarıladık lakin cevabı gördüğümde en azından geçen iki günde hatalı bişeyler yapmadığım için mutluyum ara öğün konusu çözümlendi emeği geçenlere teşekkürler herkese kolaylıklar diliyorum

Gulsen dedi ki...

çok güzel bir yazıydı teşekkürler çok faydalandım

nugili hayat dedi ki...

Merhaba blogunuzu keyifle takip ediyorum. Zayıflamaya hiç ihtiyacım olmadı (şu zamana dek), her zaman normal kilomda hatta biraz zayıf oldum. hep dengeli beslendim, ara öğün mutlaka yaptım. ama bunu kural olarak yapmadım. vücudum kendi kendine istiyordu. hipoglisemi var birazda ondan. Evlendikten sonra yeme alışkanlıklarımda biraz değişim oldu tabii, sanırım ondan kilo aldım. Diyet yapmıyorum eski yeme düzenime döndüm ama biraz yavaş kilo veriyorum. Siz tamamen çiğ gıdalarla beslenmeyi önerir misiniz? benim bu konuya ilgim var ama tereddüt ediyorum, yine bozarmıyım vücudumun dengesini diye?!!

Esma dedi ki...

Sevgili Mehtap cım ve sevgili Beste
Ne güzel bilgiler böyle çok sevdim kabaklı ruloları hemen deneyeceğim ve her öğünde tüketebileceğim bir yemek gibi duruyor,ama çiğ levreği yiyebilirmiyim onu bilmiyorum..
İş sağlık olunca ben öğrenmeye ve uygulamaya hep hazırım,ekşi maya yaptım ve bu gün ekmeğimi pişireceğim,
Ben ara öğün yapmıyorum herkese kolay gelsin

Teşekkürler Mehtap cım,her yazında yeni ufuklar açtığın için,yeni yeni şeyler kattığın için bizlere ..

Sevgiler

Dudu dedi ki...

Canım Beste'm ne iyi yaptın da buralardasın. Masal okur gibi okudum. Seni çok seviyorum.
Size de çok teşekkürler Mehtap Hanım!

Adsız dedi ki...

Bu satirlar bana hic yabanci gelmedi daha önce okumustum :)
Bestenin nanelerini takipteyim.
tariflerin icin tesekkürler Beste.bizimle olduguna ,eski bir dostu görmüs gibi sevindim.selamlar.
Sule

Adsız dedi ki...

hafif ve lezzetli bir öneri:
Dünkü aksam yemegim,

Yesil kabaklari kabugunu soymadan dilimledim tost makinasinda kizartim hic yag sürmeden . Yanina garnelen(karides )buzunu cözdürdükten sonra 1 kasik z.yaginda tavada 3-4 dk.kizartim ustune maggi baharat sivisi,köri.karabiber ,tuz serptim
afiyetle yedim.nefisti öneririm alternatif yemek arayanlara. Cok kisa zamanda Hazir oluyor.Sule

Adsız dedi ki...

Beste ortadaki yulaf ekmegimi?
Herneyse güzel gözüküyor,ilgimi cekti.
Tarifinide yazarmisin,tesekkürler.Sule

Adsız dedi ki...

Cok guzel bir yazi tesekkurler! Slow week & Fast week motivasyonumu biraz dusurmustu dogrusu, bu yazi cok iyi geldi...
Esra K.

Adsız dedi ki...

Merhabalar sevgili Beste kabaklı rulolarını bende deneyeceğim ama levrek i yiyemeyeceğimi biliyorum. Slow Week iyi idi de Fast Week bana biraz zor geldi. O 30-40 gr. lık ekmek meğer benim hayatımda önemli bir yer tutuyormuş. Ama neyseki bitiyor. Antalyadan kucak dolusu sevgiler.... Çakır

Esma dedi ki...

Sevgili Mehtap cım

14 Mart tıp bayramı gününü kutluyor,çok mutlu ve sağlıklı nice bayramlara ulaşmanı diliyorum,çok hakediyorsun bunu..

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Teşekkürler Beste ,vermiş olduğunuz bilgiler ve tarifler çok güzel, kabak rulolarını mutlaka deneyeceğim, bu güne kadar gözümden kaçmış olan sitenizi bir çırpada okudum, çok güzel yararlı bilgiler var, bundan sonra takipçinizim.
Esma, benin de bir kaç kez ekşi maya denemelerim oldu ama hiç birinde başarılı olamadım. Mümkünse tarifini verirseniz sevinirim.
Şule, tarifin için teşekkürler, deneyeceğim.

Adsız dedi ki...

yoruma adımı yazmayı unutmuşum.
butterfly-Eskişehir

Adsız dedi ki...

Sevgili Mehtap, tıp bayramınızı kutluyorum ve iyi dileklerimi yolluyorum, tanrı her zaman yardımcın olsun.
Sevgiler
Butterfly-Eskişehir

Adsız dedi ki...

Ben etin yanına garnitür uydurmak zor olur diye düşünüyordum.Pırasa mı pirinçsiz iğrenç olur diye düşünüyordum pırasayı çok sevdiğim söylenemezdi.Pırasa,brüksel lahanası,brokoli,karnıbahar hepsini tavada pişiriyorum 1 kaşık zeytinyağla üstüne de tuz ot atıyorum çok güzel oluyor.Karnıbaharı kıymalı kuşüzümlü ve tarçınlı yapıyorum güzel oluyor pişmesine yakın biraz kuşüzümü ve tarçın ilave ediyorum kıymayla ve etle yapılan yemeklere yağ koymadan pişiriyorum.Karbonhidratsız ve ara öğünsüzde acıkmadan durulabiliyormuş.Tomurcuk

Esma dedi ki...

Sevgili adsız

Ekşi mayayı tariflere göre yaptım ama ekmeğim kabarmadı,başarısızdı ama kararlıyım mayamı geliştirip güzel bir ekşi maya elde etmeyi umuyorum birkaç kere denedikten sonra güzel olabileceği söyleniyor yılmadan devam edeceğim ben..

Defne Koryürek geogle den anlatıyor bir izle istersen,bende onu izleyerek yapacağım..

Unknown dedi ki...

Beste hanımında takipçisiydim çok güzel fotoğrafları reçelleri meyveleri aman aman bakmalara doyamıyorum :)

Adsız dedi ki...

Sevgili Esma,
Devletsah adli blogta gün gün ve resimli anlatiliyor.(6gün).
Mayanin yapilimi ve eksi mayali ekmek tarifi bir göz gezdirebilirsin.Basarilar dilegiyle.Sule

Ekim dedi ki...

Beste, blogunun her zaman hayranı olmuşumdur. Seni burada da görmek beni çok mutlu etti. Tarifler de bence şahane görünüyor, özellikle sebzeleri benim gibi pişmiş sevmeyenler için günlük yediklerinin bir miktarını çiğ olarak hazırlama fikrini çok tuttum. Linkini verdiğin belgeselleri de haftasonu izleyip sorularımı hazırlayacağım.
Ne yalan söyleyeyim, ben çiğ balığı da severim ve levrek tarifi de günlerdir aklımdan çıkmıyor. İlk fırsatta deneyeceğim.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

ekşi maya hazırlamak isteyen arkadaşlara cafe fernando'ya da bakmalarını önerebilirim.
opoyraz

beste dedi ki...

Mehtapcim yayinladigin için çok tesekkurler. Umarim ihtiyaci olanlarin isine yarar. Pazartesinden beri elektrikler kesikti kar firtinasi ile evde mahsur kaldil anca gorebildim yazini. Sevgilerimle. Sule hayir o lavantali banyo sabunu alkanize eden. Bilgileri ve fotograflari tam veremdim elektrik kesintisi cok sIkIntI yaratti.

Adsız dedi ki...

Iskalamak bile degil yanina bile yaklasamamisim.baharatli yulaf Ekmegi sanmistim :)))))Sule

sare dedi ki...

Mehtap hanım, teşekkürler...
Beste'yi tanımak inanılmaz güzel bir duygudur. Onunla birlikte çevresindeki dost yumağıyla da birlikte oluyorsunuz.
Yaşadıklarını ve bilgilerini paylaşmaktan çok haz alan bir arkadaşımdır.
Seviyoruz Besteyi ve dostlarını...
Adana'dan sevgiler...