Mutfak penceresinden disariya bakiyoruz... Bak yapraklar dokulmeye basladilar bile diyorum, belki degisik renklerde toplayip bana getirirsin birkac tane... Burnunu cekiyor.. Hava cok sicak.. Cok nemli.. Cok yapis yapis... Ama ruzgar var.. Gunes gokyuzunde ama, gokyuzu grimsi...
Anne bu mevsimin adi ne diyor.. Bu mevsimin adi Roma diyorum..

21 Nisan 2009 Salı

DERTLESELIM BIRAZ...

Bir gazeteci arkadasim ugradi bugun.. Iki hasta arasinda ikiser dakikalardan sohbet ettik biraz.. Sicilyayi anlatti.. Bana aci biber sosu ve makarnada kullanmak uzere sam fistigi sosu getirmis.. Bir de nar eksisi.. Biraz kitaplardan soz ettik, benim sevdigim sairlerden, “kentli yalnizliginin sairleri onlar” dedi.. Benim icin sadece “benim sevdigim sairler” .. Birgun yemege gel bize dedim.. Dolma saramam, borek yapamam ama cok guzel corba pisiririm..

Bir ara blogumdan bahsettim.. Henuz “neredeyse gunde 2000 kisi okuyor blogumu” demistim, bitirmeme firsat vermedi.. “Diyet tabii cok okunur” dedi.. “eminim sana yazanlarin %98’i kadindir” diye de ekledi.. Asil soylemek istedigim sey bogazima dugumlenip kaldi..

“Hayir” dedim.. Bana aciktan yazanlarin % 99’dan fazlasi kadin.. Sadece bir kez Kara Kalem hafiften dokundu ve gecti.. “Birak Mehtap ya, insanlar rahat rahat yesinler yemeklerini” dedi... Hepsi bu..

Evet, kilo daha cok kadinlarin sorunu.. Herkesin zaten bildiklerini mi tekrarlayalim simdi..?

Yani hormonlardan, genc kadinlari her ay deliler gibi tatli, cikolata, sekerleme yemege neredeyse “mecbur” birakan fizyolojik olaylardan, ortalama 3.5 kilo bir bebek dunyaya getirmek icin, alinip verilemeyen onlarca kilolardan, daha cocukken bicilen rollerden, oglan cocuklarina toplar alinirken ellerimize tutusturulan minik cay takimlari, firinlar, pasta takimlarindan, bir cok ulkede ozgurlugun ve yaraticiligin tek sorgulanmadigi yerin evi mutfagi oldugundan, ostrojen hormonunun yag tutmayi kolaylastici etkisinden, menapoza girince acimasizca emekliye ayrilan metabolizma hizindan, bilinen ve onaylanan tek sosyal hayatin pasta, borek, 5 caylari olan yasam bicimlerinden, yuruyus yapin dedigimde, “abim izin verse yuruyecegim, evde masanin etrafinda yurumeye calisiyorum” diye bana gizlice yazan 24 yasindaki kucuk kadindan mi soz edelim?

Evet kilo ve guzellik daha cok kadinlarin sorunu.. Ama saglikli beslenmek hepimizin sorumlulugu.. Daha zor kilo alma sansliligi, erkek ya da kadin, dogru ve duzenli beslenmeyen herkesi, goruntuleri daha guzel olsa da, hastaliklardan korumuyor mu diyelim..?

Bunlari herkes biliyor.. Biz tekrar etmeyelim.. Kimseye hicbir seyin aciklamasini yapmiyacagiz.. Karar verdik ve uygulayacagiz..

Soylemek istedigim, bogazima dugumlenip kalan, baska bir seydi aslinda..
italya’da 17-24 yas arasi genclerde, ciddi beslenme bozukluklari, olum nedenleri arasinda 1. sirada..

Ben simdi susayim biraz siz bu cumleyi tekrar okuyun ve dusunun.. Benim derdim guzellik mi acaba yoksa bir sekilde basimi buz gibi bir suya daldirdim ve aysbergin urkutucu buyuklugunu mu gordum?

Biz karar verdik.. Yasadigimiz ulkenin aliskanliklarini koruyarak, mutfak kulturumuze sadik kalarak, zengin, cesitli ve keyifle yemek yemek icin once kilo verecegiz, bu arada daha dogru beslenmeyi ogrenecegiz ve dogru olmayan aliskanliklarimizi degistirmek icin caba gosterecegiz..

Katilmasaniz da izleyin.. Bu 70 kadin ve geride 200 kadar benim adimi yazmayin diyenlerle birlikte, hep birlikte cok ozel bir sey gerceklestirecegiz..

Sonra birgun, dunyadan yavas yavas elini etegini ceken kestane agaclarini korumaya karar verirsek, onu da basaririz.. Eminim.. (Bugun Yeryuzu Gunu.. Ben kucuk bir nar agaci diktim.. Ideal zaman degilmis ama olsun.. Bugun icin diktim.. Yeryuzu icin diktim.. Zayiflamaya kararli sizler icin diktim..)

Buradaki varliginiz, cok genc insanlarin da dikkatini cekmeye basladi.. Onun icin ayrica kiymetlisiniz siz.. Cesaretinizi kaybetmeyin.. Aranizda 5 kilo fazlasi olan da var, 35 kilo fazlasi olan da.. Ayni sureyi harcamiyacaksiniz ama ben sizin ihtiyaciniz oldugu surece, 35.kilo verilene dek yaninizda olmayi surdurecegim..

Bana da, kendinize de guvenin..

Gelelim son sorulara.. Eski yaziar icin bile olsa, sorularinizi en son yaziya gonderin lutfen.. Yoksa dikkatimden kaciyor.. butun sorulari ve cevaplari okuyun.. Akliniza gelmeyen birseyi, bir baskasi sormus olabilir ve bunun size de faydasi dokunabilir..

Acemi Sef; hos geldiniz.. yureklendirici sozleriniz icin cok tesekkurler.. Ben de etrafimda bana inanan, karali insanlar oldugu icin sansliyim..
Nalan; cekmismiydim gercekten firca? Yapmisimdir.. Siz kusura bakmayin.. gercekten basladiginizda haberim olsun.. sizi izleyeyeyim.. bir de Funda’nin oldugu yaramaz kizlar grubuna koymayayim sizi...

Tijen; bize diyetinizden, yasadiginiz zorluklardan ve bu zorluklari nasil astiginizdan bahsedebilirmisiniz? Eminim hepimizin isine yarar..

Canan; yasamin rengini kaybetmemek icin sucluluk duygusunu tamamen kaldirmak gerekiyor. Bir gun rotadan cikmakla hicbir sey olmaz. Bir gun sonra tekrar normal duzene gecilir.. veya o gun bazi ogunler daha hafif olarak secilebilir. Onemli olan bize kilo aldiran yanlis beslenme bicimlerine geri donmemek.. Ac kalarak kilo vermek cok zararlidir.. Yemeye baslaninca butun kilolar geri doner.. Ustelik yasami zorlastirir, sinirleri bozar.. Az az herseyden yemek, su icmek, fiziksel aktivite yapmak, cok yenen gunlerin arkasindan iki gun, bir tek ogunde metabolizma hizlandirici corba icmek uygundur.

Tekrar Canan; Bu yil bir derste iki kadin fotografi gosterdi profesor. Biri ebru Salli gibi “0” beden, oburu hafif balik etinde bir kadindi.. ikisi de bakimli ve guzel yuzlu kadinlardi. Erkekler ve kadinlar ayri ayri oylasinlar dedi.. Ben donup anfideki erkek kalitesine soyle bir baktim.. oyle ya.. Hemen hemen hepsi hos, bakimli, profesyonel doktorlar.. Ve hepsi ama hepsi, balik etli kadina oy vermislerdi.. Kadinlar da “0” bedene.. Bilmem anlatabiliyor muyum?
8 ogun yenebilir. 3 ana, 5 ara ogun yapilir. Ogunler arasi yaklasik 1,5 saat kalir.. O arada da spor yapilir (herhalde) Insanin dusunecek bir tek kendisinin olmasi gerekir bu tarz yasamlarda.. ya da arkasindan gelen 30 tane yardimci..
Yemekten korkarak yasayamazsiniz.. Yemek yemek keyif isidir.. Mutfak, bir kulturdur.. Korkmayin.. akillica yemeyi ogrenin..
Meltem, ben bu tarife 1,5 yemek kasigi bulgur da eklerdim.. Siz bize yazmaya devam edin lutfen.. Vejeteryan okurlar var epeyce burada da.. tesekkurler..

Pelin; basladiniz mi programimizi uygulamaya? Bana 1 gun icinde ne yerdiniz, ne kadar yerdiniz yazin lutfen..

Funda; kararlilik hayatta basarmanin en onemli asamasi.. hos geldiniz..


Defne; kisa bir sure icinde bu konuda yazacagim.. Siz de bu arada hangi donemlerde bu krizlere girdiginizi bana yazin lutfen..








Kagittan Gemiler, cok odemi veya gazi olanlar ilk haftada fark hisseder.. yoksa 1 haftada zayiflarsiniz diyen yalan soyler.. hic korkmayin ve bana 1 hafta once nasil besleniyordunuz, bu hafta nasil beslendiniz yazin lutfen.. elbetteki zayiflayacaksiniz..

Suspect; kisi basina yaklasik miktar 1 kasik.. ne kadar az koyarsak o kadar iyi aslinda--

Zarpandit; elmanin yaninda mutlaka tahilli iki biskuvi veya 3-4 ceviz veya 1 kucuk kutu light yogurt yiyin.. zorlaniyorsaniz az lifli yiyorsunuz demektir.. yesil salata miktarini artirin.. Moralinizi de bozmayin.. aliskanliklar kolay degismez..
Deniz, pco (poly cystic over mi?) neyin kisaltilmisi acaba? Ben artik italyanca, ingilizce ve turkce arasinda ayirim yapamiyorum.. Eger oyleyse gercekten zor sizin icin ama imkansiz degil.. Insulun direnci bakildi mi? Yuksek tansiyonunuz var mi? Yani acaba X sendromu komponenti de olabilir mi? Aksam yemegini 19 civarina aktarin, ara ogun yapin, aksam cayinin yaninda simdilik bir sey yememeye calisin.. Mutlaka harcadiginizdan fazlasini aliyorsunuz ki, kilo veremiyorsunuz.. Ne yiyorsunuz birgun icinde?
Beyza; hos geldiniz.. Persembe gunu soyleyin bana ilk gununuzun nasil gectigini..
Sultan, belki de artik caniniz istemiyecek aksam yemeginden sonra hamur isi yemeyi.. olamaz mi dersiniz?
Superisi; simdilik makarna ve pilav disinda hersey uygun.. ilk iki hafta havuc yememek gerekir.. Ama cok isterseniz tamamini olmasa da yiyebilirsiniz biraz.. Salataniz yok ama sebzeniz var ve o yeterli..
TuBiKKo, aksam ogununuzde protein eksik.. 1 kasik yogurt var ama, 1 kucuk parca izgara et eklesek? Dogum gununuzde pastanizi afiyetle yiyin, hatta parmaginizi bile yalayin.. kendi dogum gunu pastanizi yemiyeceksiniz de, ne yiyeceksiniz.. Ama sadece o gun, ona gore.. yoksa sizi Funda’nin sinifina yollamak gerekir, ona gore..

Beste; siz de anneniz de hos geldiniz.. bana bir mail adresi verin.. yayinlamam ama size yazarim.. yurtta istediginizi yemek zordur ama olanlardan seceriz biz de--

Sevil; eski yazilarimda kahvaltiyi cok ayrintili bir sekilde vermistim.. ilk iki hafta organizmayi alistirma haftasidir.. Lutfen bizim programimiza baslayin.. sonra bazi ufak degisiklikler yapariz birlikte..Bir de gunluk programinizi tekrar yazin, cok iyi anlamadim.. Aperatiften kastiniz nedir? Yani ne yiyorsunuz?

Nukhet; soda icebilirsiniz.. fazlasi gerekli degil.. kilonuzun fazla oldugu konusunda dogruyu soylemisim ama verdiginiz kilolari hatirlayip gulumseyecegimiz zamanlar cok uzak degil J)

Sevil; soylesi daha uygun
½ yumurta degil 1 yumurta ama 2 dilim ekmek degil, 1dilim ekmek
Oglen ogununde protein eksik.. yani sebze+az yogurt+ 1 porsiyon tercihan izgara veya haslanmis et.
Ara ogun musli degil, yarim bardak sut veya 1 meyve, 3-4 ceviz, veya yogurt+biskuvi veya 2-3 kasik musli ve yarim kase yogurt
Protein eksik alirsaniz, yag degil kas kaybedersiniz ve hep aclik hissedersiniz..

Canan, bu cay ne kadar isterseniz, sevdiginiz surece icebileceginiz bir caydir. Arada icine ihlamur filan da eklenebilir. Ac durmaya aliskin birine verilenler cok gozukur haklisiniz.. Yemeye calisin.. hareket etmeyi ihmal etmeyin lutfen. Bu beslenme bicimi, normal protein icerir. Protein diyetinde kiloya gore bireysel hesap yapmak gerekir.

Delfina; mailini almadim..yine yaz lutfen..

Sevgili Adsiz, siz bana boyle tatli tatli ablacigim dersiniz de ben size uygun bir program yapmaz olur muyum? Spor yapiyor musunuz? Nasil besleniyorsunuz? Nelerden, ne kadar yiyorsunuz? Bana yazin..

Su perisi, burdayim.. burada olacagim..

Zarpandit, aclik hissi proteini yeterince yemediginizi, lifli besin almadiginizi gosterir. Bu duygunun tamamen kalkmis olmasi gerekir ikinci hafta.. ne yiyorsunuz bana yazin.. yolunda gitmeyen birseyler var.. ara ogunler?

Zehra, peynir aksam yemeginde simdilik olmasin.. Birgun balik, birgun cilbir, birgun tavuk olsun.. peynir yaglidir.. sabah kahvaltisina kalsin.. Bir haftada degisiklik gorulmez.. hatta iki haftada da gorulmez. Moral bozar ama sonra bir baslar, siz yersiniz ve kilo verirsiniz.. onun icin dayanin.. Moralinizi bozmayin ve dayanin.. Barsaklariniz icin pismis elma, seker eklenmeden yapilmis erik hosafi (adi hosaf, tadi degil ne yazik ki) onerebilirim.. Ara ogunleri no’lur atlamayin.. yarim elma, gonul alma..

Buradayim.. Aklim sizde, sakin vaz gecmeyin.. bunu kendiniz icin basarin..




Bu arada yeni gardrobunuz icin yeni gozlukler secmeye baslayin derim..

gunduzden degil de , geceden baslayacaksaniz, iste pijamalar..

Bu kadin pijamasini giymis anladik ta, elini cantasini almis nereye gidiyor diyorsaniz onu ben bilmem.. Komsusu kimdir bir bakmak lazim.. :-))


22 Nisan 2009'Roma

51 yorum:

ferulago dedi ki...

Arkadaşınız haksızlık etmiş bence. Diyet yazıları olmadan da zevkle okuyordum ben blogunuzu. Söyleyin ona,ya da adresinizi verin, o da okusun yazılarınızı :)

SUPERİSİ dedi ki...

Günaydın:) gazeteci arkadaşınız erkek galiba onlar bizi ne zaman anlayabildilerki zaten. Biz sizinle istediğimiz için, SAĞLIKLI olmak için varız başkaları için değil. Şimdiden merdivenler, yokuş çıkmak kolaylaştı bile, sırtımdaki yükler azaldı sanki. Bizim asıl amacımız sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzımız haline getirmek diye düşünüyorum ve bunu sıfça başaracağız değilmi SEVGİLER......................

zarpandit dedi ki...

canım sanırım 1 haftada oldugumdan bu durumlar..dun yazılarından okudugum kadarıyla bişiler yedim..öğlen geldiğimde cok yorgundum çantamda elmalarım kuruyemişlerim bakıyordu..yurtta öğlen yemeği yok bnde yogurt sut vs almayı unutmusum 1 buyuk elma ve 1 vauc badem ceviz fındık karısımı yedim.. garip geldi doymam sandım ama doydum hatta 2 gibi yediklerim beni 5e kadar tuttu ki normalde imkansız bu:)


dun biraz dengesiz bir dönemdi ama bugunden itibaren evdeyim(diet için tatil diyorum:D) yazdıkarını cıktı alıp dolabıma asacagım o zaman yanlıs yediklerim olmaz sanırım..

ara öğünler için yogurt, meyve, kuruyemiş koydum değiştirerek/ birleştirerek yiyorum..metabolizma hızlandırma çayınıda inşallah bugun eve gidince yapacagım..

metabolizma cayını gunde 2 bardak ve hergunmü içilecek?? bunla ilgili bir yazıya rastlayamadımda :(


ya sana ne desek boş cooooook tesekkur etsek yeter mi ?

zarpandit dedi ki...

birde birşey danısmak istiyorum fırınlanmıs simit dilimlerini peyniri zeytini salatamıza koyabilirmiyiz?

Adsız dedi ki...

Ahhh Mehtap Hanım,
her gün yeni bir post görünce heyecanlanıyorum, müthiş bir mutlulukla okuyorum yazdıklarınızı, gerekli notları alıyorum.
Bu ikinci hafta içerisinde gerçekten her şey çok çok normale döndü. sanki yıllardır böyle besleniyormuşum gibi keyifliyim, mutluyum, rahatım. artık aynaya daha bir mutlu bakıyorum. aylardır ihmal ettiğim bakım ayrıntılarını uygulamaya başladım. inanın önceden kendim için bir şeyler yapmak gereksiz gibi geliyordu. sen zaten şişko ve mutsuz bir kadınsın bunlar ne işine yarayacak diyordum. dün üçü bir arada temizleme losyonu aldım kendime. bu sabah onu yüzüme sürerken aynada başka birini gördüm sanki. gözlerim öyle umutla bakıyordu ki o yansımaya. oysa ben hala bendim ama ümitliydim, heyecanlıydım, istekliydim. yüzümü temizlerken eskilerin tüm tortularını da temizledim sanki beynimden. bu defa sizin desteğiniz nasıl bir büyü ve anlam kattı hayatıma bilemezsiniz.haddimi aşarak skype'de sizi aradım. tabiki bulamadım ama bulsam emin olun arayacak gözyaşlarıyla size minnettarlığımı belirtecektim. ama bu satırlarla yetinmek zorundayım şimdilik. bu işe öyle kendimi öyle adadım ki bir blog bile kurdum kendime :)
bu son yazılarınızın benim için en önemli noktası portein + lif yeterliliği. bunu uyguladığımda gerçekten çok daha az zorlandığımı farkettim.
protein için bazı akşamlar yeşil mercimek salatası yapıyorum. gerçekten çok lezzetli ve tok tutuyor. herkese tavsiye ederim. hem lif hem protein alınca insan acıkmak nedir bilmiyor. :)))

nükhet z.

Belgin dedi ki...

Mehtap`cim, simdilik iyi gidiyor benim beslenmem, ama biraz kabizdan sikayetciyim bende. Ilik suyun icine bi yemek kasigi elma sirkesi koyup onu iciyorum yemeklerden önce, birazcik faydasi oluyor. Hepimizin basaracagini biliyorum:)) Bu arada sinif baskani Delfina SIKI bir denetleme yapiyor ona göre:))
Kucak dolusu Sevgiler

TuBiKKo dedi ki...

Mehtap Hanım,

Öncelikle cevabınız için teşekkürler.Ben size kısacık birşey daha sormak istiyorum.Akşam öğününde protein eksik demişsiniz ya hani anladığım kadarı ile her öğüne mutlaka protein eklememiz gerekiyor? Ya da ben mi yanlış anlıyorum acaba? Et yemeyi çok fazla sevmediğim için bazı öğünlerde bu açığı yoğurtla kapatsam olur mu acaba onu merak ettim.Ama yok illa olmalı derseniz yiyeceğim ve çıkmayacağım sözünüzden :) sadece o kısmı çok iyi anlamadım aydınlatırsanız sevinirim.
Şimdiden teşekkürler...

Zamandan Sızan dedi ki...

gözlük tamam,yola devam Mehtap.
zira yüzüm küçülecek bir miktar bildiğin üzere ;) zorunluyum yani :)
bu enerjin beni asıl yoldan çıkar.

TuBiKKo dedi ki...

Hımmm öğretmenim bir de şunu da söylemeden edemeyeceğim.Doğumgünüm dışında söz yaramazlık yapmayacağımm :) beni funda'nın sınıfına koymayın noolur bu sefer çok azimliyim başarıcammm ve bunu yapamayacağımı düşünenlerin yüzlerini gördüğümde keyiften gülücem :)))

nymphea dedi ki...

Meltem, gec kaldim ama bende gecmis yazilarini okuyarak bugun itibariyle (Carsamba ama olsun) basladim saglikli beslenmeye. Ben 25 yasindayim, 1,5 yildir evliyim. Hem universiteden sonra is hayatinin vermis oldugu miskinlik -surekli bilgisayar basinda oturuyorum- hem de evlilik bana son 2,5 yilda 7 kilo olarak yansidi. Su anda 59-60 kiloyum ama ortalama kilom 53 idi:( Aslinda 2 yildir duzenli spor yapiyorum. Haftada 3 gun spor salonuna gidiyorum.1 gun de pilates yapiyorum.Sadece yazlari ara verip yuruyus yapmaya calisiyorum.Benim en buyuk sorunum, seker pasta cikolata yemeden yasayamamak. Yoksa o kadar harekete ve spora kilo verirdim ama yiyorum. Su anda bu kilom da distan kotu durmadigi icin de ciddi bir diyete girmemistim ancak kiyafetlerim olmuyor, aynaya bakinca kendimi iyi hissetmiyorum o yuzden bu harekete ben de katildim. Dun aksam metabolizma cayini pisirdim. Tadi harika, her zaman yapmayi planliyorum. Bugun de isyerime termosla getirdim. Bizim isyerimizde yemek olmuyor, ya siparis veriyoruz ya da evden yemek getiriyoruz. Ben genelde evden getiryordum ama yemeklerin yaninda pilav-makarna oluyordu hep. Bugunden itibaren sebzeyle devam edecegim.

Ama benim en buyuk sorunum, haftada 3 gun is cikisi spora gidiyorum ve eve gelmem 9.30 u buluyor. Tabii midem kaziniyor.O yuzden de hep ne bulursam yiyordum. Simdi o saatte o kadar ac sekilde gelip izgara yapmam cok zor gorunuyor. Ama onun da bir caresini bulmaya calisacagim.

Bu kadar zaman ayirdiginiz icin ve desteklediginiz icin tesekkurler.Insallah sizin sayenizde yaza hepimiz zayif girecegiz:)

nebahat dedi ki...

sevgili mehtap
ben senin sağlıklı beslenme yazılarını yazmaya başlamandan itibaren 4 kilo vererek 3 yıl önceki doğum öncesi kiloma dönebildim şimdi 38 bolca olacak bir de sağlıklı besleneceğim diye fanatik takipcinim
ayrıca branş ftr olunca malum sık sık "kilo vermeniz gerekli" demek zorunda kalıyorum bazı hastalarıma senden ilhamlı tiyolar verirken bazılarına da seni takip etmelerini öneriyorum
etrafımda erkek ve bayan birkaç kişinin takip ettiğini biliyorum erkekler çok güzel ama uyulması zor derken, bayanlar başladılar senin ekipteler şimdi
sevgi ve saygılar

crocus dedi ki...

Şimdilik çok iyi gidiyorum.Ara öğün sayısını arttırınca diyabetimle ilgili sorunlarım da ortadan kalktı.Pek fazla salata yiyemiyorum mideme dokunuyor.Onun yerine haşlanmış sebze, zeytinyağlı yemek tüketiyorum.
Bu arada blogunuzu arkadaşlarıma da söyledim.Çığ gibi büyüyoruz.Birlikte, paylaşarak diyet yapmak çok keyifli.
Tüm yardımlarınız ve motive edici yazılarınız için çok teşekkür ederim.
Sevgilerimle
Çiğdem

funda dedi ki...

Yaramazkızların öncüsü ben şunu hatırlatıyım dedim. Küçük bir anne kurabiyesi yemeyi haketmek için 5 kilometre yürüdüğümü hatırlıyorum ben.. Ve kulaklarımda senin sesin " dondurmanın üzerine 2 defa fıstık batırın diyceksin sen ve arkandaki tombul bayanlar şaşırarak izliycekler " şeklinde :)

beenmaya dedi ki...

ben gecikmeli öğrenciyim kabul değil mi :)))

nuralp dedi ki...

sevgili mehtap hn. ben 29 yaşındayım. 160 boyum var. 61 kiloyum. ama 44 beden giyiyorum. hamilelikten kalma basen ve göbek sorunum var.oğlum iki yaşında. hamilelikten önce bu kilomdayken 40 beden giyebiliyordum. bu konuda ne yapmamı tavsiye edersiniz? kendimce sizin verdiğiniz öneriler gibi beslenmeye başlamıştım kulaktan dolma bilgilerle. evde aurobik hareketler yapıyorum. az ve sık yiyorum. tatlıyı hamur işini hayatımdan çıkardım. az yağlı yiyorum. sizden habersiz başladığım diyetime sizinle devam edicem. sanırım bende ödem sorunuda var çünkü parmaklarım yüzüm falan şişiyor. tavsiyelerinizi merakla bekliyorum. herşey için, bunca bayana aynı anda verdiğiniz muhteşem terapi için, güç için, irade için teşekkür ediyorum.

Halime dedi ki...

Mehtap Hanım;
Ben hala sizdeyim mevsimlerden Roma'dayım.Diyetim hala devam tatlı krizlerim geldi geçti bile hata dün okulda fıstıklı baklava vardı yüzüne bile bakmadım.Eğer şişmanlamama sebep olacaksa o iyi birşey değildir dedim.Es geçtim almadım baklavadan :).Kaçamakta yapmıyorum diyetimin dışına çıkmıyorum hayalimde hep zayıf mutlu halim var algılarım kapalı.Ama size sormak istediklerim var.Ara öğün 1 meyve diyorsunuz -bizde uyguluyoruz :)- fakat 1 myve =1 çilek=1 erik mi? Meyvelerin miktarlarını yazarsanız çok sevineceğim.1 muzun 2 meyve ettiğini biliyorum peki ya diğerleri ? Şimdiden cevap için teşekkürler.Ben bu sınıfın en çalışkan öğrencisi olacağım :).Tüm ödevlerimi yapıyorum.
Sevgiyle kalın...

agro dedi ki...

Sevgili Mehtap,
Siz diyet yazılarına başlamadan önce Pinomino'dan yola çıkarak sizi okumaya başlamıştım.
Ben buna benzer diyetleri de bundan ağır saçma sapan diyetleri de yıllarca yaptım.Fakat artık gücüm ve sabrım kalmamıştı ki siz yazılarınıza ben de doğru dürüst diyete tekrar başladım. Sizin motivasyonunuz ve diğer arkadaşlarla birlik olmanın verdiği güçle. Arkadaşınız kadınların diyet yazılarını tabii ki okuyacağını söylemiş, kendine göre haklı ama aklımıza yatmayan yazıları da okumayı sürdürmeyiz biz kadınlar. Ah bu erkek efsaneleri ve önyargıları.

Adsız dedi ki...

Ne yani bu bloğun sahibesi onca işinin arasında bu hizmeti herhangi bir maddiyat beklemeden mi yapıyor,birkaç post okuduğumda bunun ücrete tabi bir koçluk proğramı diye düşündüm ve verilecek kiloların hesabını yaparak başlamaya karar verdim ama öyle olmadığını naladığım zaman gerçekten çok ama çok şaşırdım.Bu menfaatçi dünyada böylesi iyi yüreklerin olması ne şans.Gerçekten tebrik ediyorum sizi ve kolaylıklar diliyorum.

Gelelim bana ben nasıl ve nereden başlayacağımı henüz bilmiyorum ama tüm bloğu okuduğumda anlayacağımı umuyorum,yanlız bir yerde,siz başta yapılması gereken tahlillerden sözetmişsiniz?Onları bulamadım postlarda,yardımcı olabilir misiniz?

Tekrar kolaylıklar diliyorum.

ESRA.

Adsız dedi ki...

Mehtap hanım selamlar,
bütün sorularıma ayrı ayrı cevap yazmışsınız ellerinize sağlık, en çok ben soruyorum gibi :) O bütün Canan'lar aynı kişi :) Yüz buldum ya yine sorucam. Dün bir spor salonuna kayıt oldum.(Her sabah erken kalkıp ayrıca yürüyorum) Haftada 2 akşam 18:30-19:30 arası egzersiz-aerobik v.s.öğleden sonra ara öğünümü 15:30'da yiyorum, spor 18:30'da başladı ve 15:30'dan eve dönene kadar (20:00)bişey yemedim. Eve dönüncede acaba bu vakitte ne yenir diye düşünüp sadece salata yedim. Salona gittiğim günler beslenme konusunda ne gibi önerileriniz olacak. Aslında bir soru daha vardı aklımda ama unuttum :) Yine yazıcam gibime geliyor :)
bu arada haddime düşmez belki ama bizim de sizin için yapabileceğimiz bişeyler olabilir mi acaba? Sanki sorunu olan sadece bizmişiz gibi davranıyoruz.

ordasınız işte hayal değilsiniz, ama hayallerimizi gerçekleştiriyorsunuz :)

sonsuz teşekkürler

Canan

*Ayşe* dedi ki...

Metabolizma çayını 4 gün boyunca günde 3 kez içtim
Son gün tansiyonum düştü, pek oynamaz tansiyonum normalde.
Doktor olduğunuz ve gerçekten doğru beslenmeyi öğrettiğiniz için size danışmak istedim, aynı şekilde içmeye devam edersem ve yine tansiyon düşüklüğü yaşarsam ne önerirsiniz? Daha az içmek mi tamamen kesmek mi?

Bu arada yazdıklarınız öyle güzel motive ediyor ki. Okurken karşımda tatlı bir ses tonuyla gözleri gülen biri canlanıyor.

Adsız dedi ki...

merhaalar,

blogunuzu uzun zamandır takip ediyorum ve dıyetınızı de ben ve ofıstekı calısma arkadaslarım ıkıncı haftadayız.işin doğrusu daha önce de aldıgımız kıloların kontrolu için bı suredır öğle yemeklerımızı kontrol altında tutmaya calısıyorduk ama sızınle daha duzenlı bır rejıme gırdık.verdıgınız emek ve ayırdıgınız vakıt ıcın cok tesekkur ederım.

ben 28 yaşında bir çocuk annesıyım oglum artık 2,5 yasında dogumdan sonra fazla kılolarımı attım denebılır .hamıle kaldıgımda 50 kıloydum doguma gıderken 69 :) dogum sonrasında 64 kıloyla eve geldım hıc dıet yapmadım zaten sut problemım vardı ama her ay bır kılo verdım emzırme sayesınde sanırım uzun sure 54 kıloda sabıt kaldım.bu arada boyum 165 . kılom normal sınırlar ıcınde sanırım ama benı ınanılmaz rahatsız eden bır göbegım var :) uzun sure 54 kıloda kaldıktan sonra ofıste ıpın ucunu kacırınca bırden 57 kıloya kadar cıktım....tam bu donemde sızın de dıet programınız basladı.gonlumden gecen 52 kıloyu gorebılmek .işin dogrusu daha onceden hıc kılo problemım olmamıstı hatta cok zayıftım ama artık bıraz kılo vermek ıstıyorum.ben normalde de sık sık ve az az yıyen bı ınsanım ara ogunler ya da verdıgınız ana ogunler benı hıc zorlamıyor.
sabah kahvaltısını aynı verdıgınız programda takıp edıyorum sıkıntı olan ogle yemeklerı ...ofıste kendı ımkanlarımızla salatalar yapıyoruz ama ızgara et temın etmemız zor ...etrafta olan bıkac lokantanın yemeklerı cok saglıksız.
ama bazı gunlerde cevırme ızgara tavuk ya da tonbalıklı salata yapıyoruz .her ogun bol salatamız oluyor bazı gunler yogurtlu salatalar yapıyyoruz yanında kepek ekmegı .ama her gun gereklı olan ızgara tavuk balık eti tuketmıyoruz.salata agırlıklı bır oglen yemegımız oluyor .ıkı ara ogun yıyoruz. genelde ılk ara ogunde 6 fındık 15 kuru uzum tuketıyoruz.dıger ara ogunde yarım greyfurt yıyorduk yenı yenı mevsımı basladıgı ıcın cılek yemeye basladık ( 6 tane )yanında bır tane dıet bıskuvı.ya da bazı gunlerde meyvalı yogurt tuketıyoruz. aksam yemeklerınde evdekıler epısen yemekten ufak bır tabak yıyorum yanında yemege uygun olarak salata ya da yogurt oluyor.( evde bı ufaklık oldugu ıcın pısırme yontemlerıme hep dıkkat ederım mumkun oldugunca soganı bıle kavurmadan duduklu tencerede ya da fırında pıser genelde yemeklerım ).metabolızma cayını da duzenlı olarak ıcıyoruz fakat hıcbırımız yesıl corbaya baslamadık...ısın dogrusuu hıc ıstah acıcı gelmedı bana :(
egzersız maalesef yapamıyorum :( mimar oldugum ıcın butun gun ofıste masa basında hareketsız gecıyor. evle ıs arasında yuruyus yapmam da mumkun degıl ıse arabayla gelıp gıtmek zorundayım.aksam da spora ayırıcak vakıt bulamıyorum maalesef...sadece benı rahatsız eden gobegım ıcın zayıflama kemerlerınden kullanmaya basladım.henuz duzene oturtamasam da enazından onu kullanmak ıstıyorum sızce faydası olur mu ?

beslenme programımız ıcın yanlıslarımızı ya da eksıklerımızı soylersenız cok mutlu olurum.
bu arada ofıstekı dıger arkadasların da olculerını yazayım bıraz farklıyız bırbırımızden

dılek yaş 34 kılo 69 boy 160 evli bir cocuk annesi
merve yaş 19 kilo 65 boy 170 bekar henuz ergenlık donemını tamamlayamadı hala boyu uzuyor :)


ben iş ev ve cocuk arasında spor yapmaya bıle vakıt bulamazken sızı bukadar yogunlugunuzun ıcınde hıc tanımadıgınız ınsanlara vakıt ayırdıgınız ıcın cok cok tesekkur edıyorum .inanın spor yapmaya vakıt bulamıyorum yazarken utandım sızden :)sıze calısmalarınızda bıze de dıetımızde basarılar dılıyorum .verdıgınız destek ıcın tekrar cok tesekkurler ...
sevgıler ....

nagihan
dilek
merve

afilli dedi ki...

merhaba ben 1.52 boy 59 kilolu evli bi bayanım.zayıflamak istiyorum bana da yardımcı olurmusunuz.siteyi yeni gördüm ve bugün yürüyüşe başlıcam.çalışıyorum ve akşamları ancak 21.00 yemek yiyebiliyorum.kendşmş mutsuz ve çirkin hissediyorum.alışverişe gidemiyorum banada yardım lütfen ne yemem gerekir.

Adsız dedi ki...

mehtap hanım su tuketımımız yazmayı unutmusum.gunluk 1,5 kıtreyı tamamlıyoruz.cay kahve sekersız tuketıyoruz.

kahveyı sutlu ya da sut tozuyla tuketebılırmıyız ?mıktarı ne olmalı ?

bır de haftanın 6 gunu calısan ınsanlar olarak pazar gunu sadece kahvaltıda :) resımı sabote etme sansımız olamaz mı :) sabote dersek dıger ogunlerde nasıl telafı edebılırz :) bu arada gecen pazar kahvaltıda rejıme uymadık hıcbırımız ...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

AAA ...Ama bu bana aleni haksızlık.
ben ne diyeeett...
ne listeler olmadanda valla ne güzel okuyordum bloğunu aylardır.
söyleyin hanımefendiye,
üşenmesin girsin,
girsinde baksın eski ayların yorumlarına. (söyleyen bayanmıydı ? :)unuttum.
:))))))))))))))))))
EN GÜZEL MEVSİMLERDEN BİRİDİR ROMA !!
SİZEDE HAKSIZLIK YAPILMIŞ BENCE.
Bu da yağ çekmek falan değildir tabii. sevmem öle şeyleri :)

ayrıca şu son pijama satırlarına çok güldüm...
Gözlükler ise enfes gerçekten. Fakat tek tek arkasından bizlere baktığını biliyorum :))
VALLAHİ DAİMA RAPDA VEDE ZAPTAYIM :)
SEVGİLERRRRRRRRRR.....

suspect dedi ki...

Eğer arkadaşınız bir erkekse anladığım gibi yukarıda ki pek çok yorumun söylediği gibi farklı bakıyoruz onlarla hayata diyeceğim :)
En son diyetisyene gittiğimde -bundan 2-3 ay önceydi- bana bu kapıdan girdiniz ya bu sizin için bir başlangıç demişti. Ben de kendisine ben o kapıdan defalarca girdim demiştim. Kapıdan çıkarken benden sonra da kilo alıp başka diyetisyene giderseniz kendimi öldürürüm demişti. Ertesi hafta kontrol için zorla randevu aldım, içeri girdiğimde beni tanımadı ve çok acelem var deyip kilomu ölçüp sorularımı cevaplayamayacağını söyledi. tabi ben de bir daha gitmedim oraya. gitmediğim gibi üstüne sanırım 2-3 belki de 3-4 kilo daha aldım, çünkü tartıdan nefret eder olmuştum. Sizin sözünüze sadık kalabilmemin en önemli sebebi her ne durumda olursanızı olun, bir karşılık beklemeden bizleri hatırlıyor olabilmeniz :) Üzerimde sağladığını z motivasyon yemek bozukluğu problemimi aşmakta bana çok yardımcı oluyor. dün bir psikiyatristle görüştüm bu konuyla ilgili, baan bir takım ilaçlar verdi, bunların diyete zararı olur mu sizce? bir de kendisinin kilo takibimi yapması için beni tarttı :( İki haftadan önce tartılmış oldum ama iyi bir sebep için diye seviniyorum. Bu arad atartıda gördüğüm rakama inanamdım laf aramızda :) Bir sonraki randevum 14 mayıs'ta o zamana kadar yine tartılmayacağım ben, kuralları çiğnemiş sayılmam değil mi :) Burda olduğunuz için çok teşekkür ediyorum size, Bütün ama bütün işleriniz, hayatınız huzurlu geçsin dilerim.
sevgiler

Adsız dedi ki...

sevgili mehtap, bir iki haftadır takip ediyorum seni. gerçekten harika bir iş yapıyorsun. seni tebrik ediyorum ve şimdiden teşekkür ediyorum.
ben 5 ay önce sigarayı bıraktım. o zaman 52 kilo idim. 3 ay öncede tiroid ameliyatı geçirdim ve tiroidimin tümü alındı. ilaç kullanıyorum. şu anda 56 kiloyum. inanılmaz abur cubur yiyorum. sigarayı bırakmamla ilgili olduğunu düşünüyorum. tatlıya aşırı düşkünüm malesef. yarından itibaren bende seninle birlikte zayıflayanların arasına katılacağım. fakat tatlı krizleriyle nasıl başa çıkacağımı bilmiyorum:(

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Merhaba,

Uzun zamandır takip ediyorum yazılarınızı,hatta birine yazmıştım da:)

Ben 6aydır doktor kontrolünde diyet yapıyorum.
3,5ayda 12kg verdim. Bu kısımdan sonra doktorum değişti,ilki Amerika'ya eğitime gitti. İlk başladığımda 86kgdum.(boyum 1.62 ve 25yaşındayım)
Doktorum beni bıraktığında 74 kgya indim. Ama şuan 75 oldum. geçtiğimiz 2,5süresince iki kere aldım ,iki kere kilo verdim. Mehter takımı gibi bi ileri iki geri .
Bu duruma çok canım sıkılıyor. Yeni doktor sürekli bu duruma bahaneler buluyor. Bi keresinde grip oldum,ona bağladı. Geçen hafta tartıldığımda ise o hafta verdiği liste beni kabız yapmıştı. O yüzden kilo almışsındır dedi.

Bugün öğlen yeşil çorbadan yaptım,içine teretohumu,zencefil filanda ekledim biraz.
Çok lezizdi içtim. Akşamda içsem,yani bugün bir nevi şok günü gibi yapsam olur mu? Yoksa illaki tek öğün mü içmem gerekli.

15günlük listemde ise:
sabah
iki dilim ekmek
iki dilim peynir
3-4 zeytin
çiğ sebze
bitki çayı

11de: bir meyve

öğlen:
6kaşık sebze yemeği
2yumurta büyüklüğünde et
salata
veya etle sebze yerine 8kaşık etli sebze yemeği
bi dilim ekmek

15.00 ve 17.00da: birer meyve

akşam :
8kaşık sebze yemeği
salata
yarım bardak yoğurt
bi dilim ekmek

21.00 bir meyve

Bundan sonra doktorum siz olur musunuz:(

birde yorumumu yayınlamayın olur mu

beyazpapatyaaa@gmail.com

Zehra Gürgen dedi ki...

Basite indirgeyince olayı işler komikleşiyor. Sağlıklı beslenme ile zayıflama örtüşen ama çoğu zaman yolları ayrılan konular oluyor. Bilinçli insanlar sizin değerinizin farkında emin olun :)
Şimdi ben kahvaltıda bol yeşillik,1 domates,bir dilim peynir (ama peynire doyamıyorum.çok seviyorum ne yapayım) bir dilim ekmek ve yanında bitki çayı içiyorum.Zeytin yok çünkü ödemim artıyor.
Ara öğünde elma ve ince bir dilim ekmek bazen fırınlayıp kıtır kıtır yapıyorum .( bisküvi yiyemiyorum,çok tatlı geliyor.genelde de sevmiyorum bisküvi yemeyi)
öğlen yemeği ya salata ama yağ koymuyorum.(genelde salatamı yağsız ve limonsuz severim.)içine ızgara tavuk,yada bir parça peynir yada ızgara et dilimliyorum.yanında küçük bir yoğurt.
ara öğünde ya yine elma, ya salatalık yada müsli yiyorum.Ama burada sanırım hata yapyorum?
akşam sebze yemeği bir kaşık zeytinyağ koyuyorum.iki saat sonra yoğurt yiyorum..bilemiyorum doğru yoldamıyım?
Ama genel olarak Mehtap hanım zaten yağlı yemek olmaz bizim evde, salataya zaten koymam.Zeytin yemem,hamur işi yok,fırın yada ızgara yemek yapılır.bol sebze yemeği ama o da genelde diri kalacak şekilde yapılır.Peynir çok tüketilir,hatta ıspanağı kavururum az zeytinyağında içine tulum peynir koyarım,tabii pastaları unutmamalıyız o da çok tüketilir-di.Sanırım asıl sorunum öğün atlamamız, benim aç kalıp tatlıya dadanmam.
Yani temel konularda sınıfta kalmıştım.Şimdi sayenizde temelim kuvvetlenecek :))

Bende kendime güveniyorum.Hayatıma sporu soktum artık vazgeçemiyorum,kızımıda spora yolluyorum.O da benimle birlikte öğünlerine dikkat ediyor. Ama yinede yediklerimde hata varmış gibi geliyor?
Tekrar gözden geçireceğim yediklerimi.
Birde, söylediğiniz çorbayı daha yapmadım, yapayım mı? ben çayı yaptım yapıncada hemen bitiyor zaten.Hergün yapıp içmeye karar verdim, elma ve limonun posasınıda yiyorum.Sindirimimi düzenlediğini hissediyorum.
teşekürler tekrar :)


www.derininperievi.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Mehtap hanım, hangi zamanlarda tatlı ve karbonhidrat krizlerine girdiğimi sormuştunuz. Daha çok regl öncesinde oluyor ve genelde karbonhidratın ardından tatlı da yemek istiyorum. Vejetaryen olduğum için sık sık bakliyat tüketmeye çalışıyorum ama çok düzenli olmuyor. Nasıl bir yeme düzeni önerirsiniz? Günde 2 porsiyon süt ürünü tüketiyorum. Ayrıca her gün olmasa da sık sık yumurta yiyorum.
Defne

Adsız dedi ki...

Merhaba, perşembeden önce dayanamayıp döndünüz, çok sevindik:) Ada ile 10. günümüzü tamamlıyoruz. Yasak yiyeceklerden hiç yemedik (arada bazı normal yağlı peynir ya da yoğurt gibi kaçaklar oldu) ama bazı mecburen yaratıcı çözümler üretmek zorunda kaldık: akşam yemeğinde arapsaçına omlet, Ada'nın baklagil eklemesi için az nohutlu pırasası gibi. Ben işe yemek evden götürüyorum (önceden en üşendiğim şeydi, nasıl motive ettiyseniz artık bizi:))ama Ada okulda öğlen çıkanlardan yiyor. Sizin yaptığınız eleme gibi bir eleme yaptık: pilav, makarna, patates kızartması gibi ekleri almıyor. Tatlıları almıyor. Geriye kalan genelde çorba-sebze ya da çorba-et oluyor. Yalnız bir tek gün piliç şnitzel yemek durumunda kaldı öğlen. Ara öğünlerde problem yaşayabiliyor, çünkü sınıf değiştiriyorlar tenefüslerde, dolap ve sınıflar arasında koşuşmaktan zorla yiyorum diyor. Ama gayret ediyor. Su içme problemi yok, içiyor; kolalı içecek zaten sevmezdi allahtan. Fakat en sevdiği şey dondurma; şimdilik hiç adı geçmedi ama İzmir'e bayağı yaz geldi ve sonuçta 12 yaşında. Yalnız geçenlerde bir yazınızda ara öğünde dondurma yiyeceğimiz zamanlar da gelecek demiştiniz, o sözün motivasyonuyla duruyor galiba:) Bir de kendim hakkında bir bilgi eklemeliyim: akciğerimdeki endometriyosis nedeniyle (pnömotoraksa neden oluyor-geçen gün aynı hastalık meşhur dizi House'da vardı çok şaşırdım) ilaçla menapozdayım (hergün 200 mg Danasin alıyorum) ama devamlı kontolllerim yapılıyor. Belki kilo vermemi biraz yavaşlatır, ne dersiniz?
Diyetimiz konusunda yazıyoruz devamlı ama blogunuzun diğer köşelerinde seçtikleriniz, budizme ilginiz, diğer yazılarınız ile de kandimi size çok yakın hissediyorum. Zaten hayatımda ilk defa bir bloga yazıyorum. Hayatıma giren sanal arkadaşlığınız çok hoşuma gidiyor. Bunu da yazmak istedim. Sevgiler. İzmir'den Yasemin

Adsız dedi ki...

Mehtap Hanim,

Gazetecilerde boyle herkesi/herseyi belli genellemeler cercevesinde dusunme egilimi var. Bu da bir genelleme gerci, her ne kadar benim gozlemim olsa da...

Cok guzel bir yazi, biz de buradayiz, diyetli veya diyetsiz.

Sevgiler,

Beste

simayhobievi dedi ki...

merhaba mehtap hanım bloğunuzu neşeli günler vasıtası ile tanıdım ve ilgiyle izliyorum kayıt yaptırmadım ama tavsiye ve yorumlardan kendime göre menüler çıkarıp uygulamaya başladım
yalnız bir sorum var ????
ŞEKER KOLESTEROL VE TRİGLİSERİD benim gibi yüksek olanlar bu diyeti aynen uygulayabilirler mi
son olarak yoğun iş temponuz içerisinde blog kurup bizlere sağlıklarını geri kazanmalarına katkı sağladığınız için de kocaman bir teşekkürü borç biliyorum TEŞEKKÜRLER SEVGİLER

Adsız dedi ki...

Sevgili Mehtap,
Öncelikle bizlere verdiğin destek için çok çok teşekkür ederim. Sana diyetim ile ilgili uzun uzun yazmak istiyorum ama sitede mail adresini göremedim? Mail mi yazmalıyım yoksa buraya mı yazmalıyım bilemedim?

Sevgiler,

Zeynep

Adsız dedi ki...

mevsimlerden roma merhaba

Ben diyete geçen hafta pazartesi başladım.Hemen hemen sizin dediğinize yakın şeyler yiyorum.Metabolizma çayımıda düzenli olarak içiyorum.Bu haftada bitince haftaya tartılıcam.Benim tek sorunum biraz hareketsiz kalıyorum.Çünkü işim masa başı.Şu ana kadar kilo verdiğimi hiç hissetmiyorum ve canım çok sıkılıyor.Sadece sizinle paylaşmak istedim

Unknown dedi ki...

Canımm Mehtapcım bende sınıfına kay
doldum.İnşallah senin yardımlarınla ve tabii azimle üstesinden gelicem.Yalnız diyet lis
tesini ve ne yapmam gerektiğini kaçırdım.Müsait olduğunda bana mail atabilirsen sevinirim.Canım başkanım kızmasın bana:))Sadece ana detayları vermen yeter..Şimdiden teşekkür ederek sevgilerimi bırakıyorum...

Nane Şekeri dedi ki...

Merhaba Mehtap Hanim,

Oncelikle daha once yazmis oldugum gibi dietime basladim.
Halen su saat isini oturtamadim. Kahvaltiyi maalesef 2 gundur uyandiktan sonra bayagi bir gec ettigimi fark ettim.(Diyetisyen kulturu ile buyumus ben yediklerimi gramina kadar not alip yedigim saati dakikasina kadar yazmisim -ruh halimle birlikte)
Birde aksam toplam da 1 meyvemin 1 dilim ekmegimin eksik oldugunu :(
O kadar olur dedim bugun daah iyiyim ama diye sevinmekten baska bir sey yapamiyorum.
Kahvalti(09.00) : 1 dilim doymus kepek ekmegi (25 gr) 30 gr keci peyniri
2 dilim domates
1 bardak yesil cay(175 ml)
Ara(11.05) : 1 kepekli kraker (12 gr)
Ogle(12.15): 1 cup ispanak (1 tatli kasigi zeytinyag 1 sogan ile pisirildi)
1 dilim cavdar ekmegi
1 cup yogurt (200 ml)
Yesil salata (semizotuna benziyor)+ 1 tatli kasigi kadar balzamik
Ara(14.35) : 1 muz
Ara(15.20) : 1 fincan turk kahvesi
Ara(16:30) : 1 muslili meyveli hazir yogurt %0 fat 125 ml
Aksam yemeginde 120 gr kadar tavuk kusbasi+paprika
Yesil salata+ 1 bardak ayran
1/2 cup haslanmis mercimek (salata yapiyorum paprika nane nar eksisi vs)
Meyvemi aksama biraktim 1 yesil elma yemeyi planliyorum

Iyi gunler dilerim
Sevgiler Pinar

Sevil Şahin dedi ki...

mehtap merhaba canım sen süppersin ne diyebilirim ki
senin sayende bende zayıflıcam bugun ne yedin dersen
öncelik bu saat itibari ile 2 lt +0,33 Subardagım :) su bitti.. ay birde wc yw taşınma derdi olmasa daha fazla içicem hehehe
tatlım sabah kahvaltıda 1 dilim ekmek 5 zeytin az peynir domates salatalık yedim
11 de 1 meyva yedim
1 de semizotu yemegi valla ölçtüm 2 yemek kaşıgı yag ile pişirdim yanlız yemege 1 yemek kaşıgı pirinç attım onu yedim saaat 3 de 1 portakal yedim b8u kadar akşama banya ve yogurt yiyecegim 2 adette köfte umarım yanlış bir sey yoktur
mektap harika birisin sana tşk ederim motivelerin için
tabi NUNUYADA....

Beyza dedi ki...

Mehtap hanim, bugün ilk günümdü. Ilk günden tam uyamadim listeye ben. Bugün cok gec kalktigim icin öglen yemegi saatinde kahvalti yaptim :( Öglen yemegini de atladim oldum tabii. Kendimi cok suclu hissediyorum! Ögleden sonra 1 saat yürüyüse ciktim. Metabolizma cayini seve seve iciyorum. Arada 1 elma, yogurt ve tarcinla bir meyve salatasi yaptim kendime. Sonra cok aciktim 1 dilim de yeni pisirdigim ekmekten yedim! Aksam yemeginde de izgara et, bezelye (umarim yasak degildir) ve biraz yogurtlu salatalik yiyecegim. Umarim dogru yapiyorumdur.
Aksama dogru acikmamin sebebi kesinlikle ögün atlamam oldu biliyorum. Ama söz yarin bugünden daha iyi olacak. Görüsmek üzere :)

Turkuaz Deniz dedi ki...

Bugun markette alisverisimi yapmis cikmak uzereyken kasanin yanibasinda duran dergilere ve kapaklarina kaydi gozum ister istemez; hepsinde kadinlar vardi. Ince uzun, pijamali-pijamasiz:) "guzel" kadinlar, sadece birinde bol selulitli etine buduna dolgun bir kadini mayosuyla ve arkadan goruntulemis bir fotograf... Ve diyordu ki "Bigger the better"... Hah dedim, kime gore, alttaki kucuk puntolara baktim, o tombul hanimin kendisiymis bunu soyleyen. Deklansore basan bir erkek muhtemelen, kendinden hosnut oldugunu soyleyen bu kadin bu fotografini gordukten sonra ne kadar uzulmus olmali. Erkeklere bu noktada cok kiziyorum, hem de cok! Acimasizlar! Ama kilo sorunu olan sadece kadinlar degil, dertlerine derman arayan kilolularin cogu kadin sadece! Buyuk bir kararlilikla kilo probleminden kurtulmaya calisan hemcinslerimi ve sizi selamliyorum. Gobeklerini ve gidilarini sorun etmiyormus "gibi" gorunen erkeklere de uzun vadede sans dilemekten baska ne denebilir ki?

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Sevgili Mehtap, bu yazıyı diğer arkadaşlarıma motivasyon için yazıyorum. Normalde aile boyu metabolizmamız çok hızlıdır, şanslıyız bu bakımdan. Ama elbette doğum yapmış olmanın, dolayısıyla "yemeye hakkımız var" ideolojisinin kurbanı olarak kilo fazlaları yerleşmişti bende. Herkesin kilo fazlası farklı. Bendeki 5 kilo fazlalık benim için kabustu çünkü yıllardır gardrobumda hiç beden değişikliği yaşamamıştım. Geçtiğimiz hafta başında önce lahana diyetine başladım, amacım hızlıca kilo vermekti.(geri döneceğini bile bile) Ertesi gün açlık krizlerim tavan yapıp etrafımdaki en ufak çöp bile ulaşılamazlığı sayesinde değer kazanıca aynen bıraktım diyeti. Kendi kendime karar verdim, unlu mamulleri, şekeri, dondurmayı çikolatayı çıkardım hayatımdan şimdilik. Sonra hamileliğimde gebelik diyabetiyken nasıl beslendiğim aklıma geldi, ara öğünlerim vardı ve hiç acıkmıyordum, yeniden ara öğünleri ekledim listeme. Bu arada ilk iki gün lahana diyeti yaparken nasıl kabızlık çektiğimi de eklemeliyim. Herkes kendi vücudunu çok iyi tanır, eğer tuvalete çıkmada sorun yaşıyorsam biliyorum ki kilo vermem imkansız. Listeme ara öğünleri de ekledikten hemen sonra arkadaşlarımın tavsiyesiyle sitene geldim ve hatmettim. Doğru bildiğim yanlışlarımı düzeltip öğünlerimi tekrar düzenledim. Bugün senin önerdiğin beslenme tarzıyla geçirdiğim 9. günüm. Şimdiden 2 kilo verdim.Bu kadar hızlı kilo vermemdeki sebep benim metabolizma hızımın biraz yüksek olması olabilir, yapı olarak zayıfım zaten. Ama Bu arada her gün 30 dakika hızlı tempo yürüyüş yapıyorum iki elim kanda da olsa. Gözüm hiç açlıktan dönmüyor, pasta börek türevleri için de şöyle düşünüyorum, "daha önce yemediğim tadını bilmediğim bir şey yok ki? Birazcık uzak kalsam ne olur?" Sonuç olarak diyorum ki sabredin arkadaşlar, önceleri vermeyecekmişsiniz gibi olsa da mutlaka vücut söz dinliyor, nasılsa bana yemek geliyor aç değilim diye düşünüyor. Kendinizi aç bırakırsanız vücut kendini korumaya alıp depoları yakmamak için deliriyor.
Umarım herkes istediği sonuca ulaşır, herkese bol motivasyonlu günler diliyorum.
Esra

SEVİL dedi ki...

EVET YASASIN BUGUN İTİBARİ İLE AÇLIK KRİZİM SONA ERDİ ÇAYA DEVAM SUYA DEVAM BAKIN SAAT 12 VE BEN 1 LT SUYU BİTİRİDM BİLE EVET KIZLAR HADİ DEVAM BEN BAŞARICAM TIPKI ESKİ GUNLERİMDEKİ SEVİLE DÖNÜCEM BENDE EVLENMEDEN ÇOCUK YAPMADAN ÖNCE MÜKEMMELDİM (EŞİM ÖYLE DERDİ )
DEMEKKİ NEYMİŞ İSTEMEK YETERLİYMİŞ BEN İSTEDİM VE YAPIYORUM HEPİNİZDE YAPARSINIZ HAYDİ KIZLAR DİETE ...

Sedosh dedi ki...

Merhaba.
Ben de yeni katıldım aranıza. Daha başlamadım ama. Ne bekliyorsun derseniz önce bir okuyayım dedim. Hatalarımı tekrarlamamak için. Ama bu hafta çok yoğun geçti bitiremedim. Bendeki sorun iradesizlik. Her gece yaşanan pişmanlıklar :( Şimdilik haftada 3 gün yürüyüşle başladım. Ama bu iştah nasıl duracak bilmiyorum. Boy:1.69 kilo 71. Geçen sene 63 e kadar indim ama çok kısa zamanda hepsini geri aldım. Bu sefer kararlıyım ama kilolar gidecek ve geri gelmeyecek.
Bir de sabırsızım sanırım. Bir sabah uyanayım ve bunca senede aldığım kilolar 1 gecede gitsin istiyorum :)Hayalin bu kadarı da fazla evet ama artık fazlalıklar ağır gelmeye başladı. Gitsinler istiyorum. Zayıflamaya varım anlayacağınız. Herşey için çok teşekkürler. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhaba Mehtap,
Öncelikle ilgin ve desteğin için çok teşekkürler. Rejimde 4. günüm ilk gün dışında zorlandığımı söyleyemem tek sorunum sabahları erken güne başladığım için (saat 6'da uyanıyorum) kahvaltımı çok erken yapmam ve öğlen yemeğime kadar çok ara vermek zorıunda kalmam. Ara öğünümü elbette alıyorum ama hipoglisemi sorunum olduğu için tek ara öğün zorluyor.Ne önerirsiniz? Benim kendi çözümüm kahvaltıda tok tutması için 1,5 dilim ekmek yemek ve ara öğünüde zamana yayarak yemek oluyor. Yani 10 bademi ara ara yiyorum gibi.Çok uzun yazdım biliyorum, tekrar sonsuz sevgiler ve teşekkürler:-) Sibel

TuBiKKo dedi ki...

merhaba değerli öğretmenimiz;

Biraz önce akşam yemeğimi yedim ve kendimi cidden tok hissediyorum :) hatta belki de gereğinden fazla gibi geliyor bANA nedense.Çünkü normalde kilo verme sürecimde bu kadar bile yemiyordum sanki.Bugün yediklerim
Sabah: 1 dilim kadar iki farklı peynir,5 yeşil zeytin,yeşillik domates salatalık ve bir dilim tam tahıllı ekmek

Ara : 1 küçük kase light yoğurt ve yanında 2 kuru kayısı(hatta kayısıları küçük küçük içine doğruyorum meyveli yoğurt gibi oluyor ve daha bir keyifle yiyorum :) )

Öğlen : 5-6 kaşık patlıcan kavurma ( bütün tencereye sadece iki yemek kaşığı z.yağı koydum ve domates ve soğanla kavurdum patlıcanları) 1 kase cacık,1 dilim kepek ekmeği

Ara: 1/2 armut + 1/2 küçük elma ve yanında 10 adet badem

Akşam: 1 porsiyon ızgara tavuk ( hatta belki de bir porsiyon bile yoktur bir tavuk filetoyu ikiye böldüm ve ananemle yedik) yanında 3 kaşık sebze yemeği(içinde et yoktu sadece belirttiğiniz miktarlara göre yağ ile pişirildi) ve bir küçük kase kadar salata 1 dilim tam tahıllı ekmek...

İşte bugün yediklerim böyle.Nedense bana bunlar çokmuş gibi geliyor.Acaba yeterli proteini almaya bAşladığım için mi tokluk hissim arttı yoksa artık 4. günümü bitirmekte olduğum için açlık hissim mi yok oluyor bilemedim.Hep alışmışız ya aç kalınmadan kilo verilmez mantığına sanırım o yüzden ister istemez bunları yiyp de kendimizi tok hissedince biraz garipsiyoruz.

Bu arada her sabah düzenli olarak en az yarım saat en çok 40 dakika olmak üzere tempolu bir şekilde yürüyorum işe giderken.

Bütün bu sorularla sizi yoruyoruz biliyorum ama o kadar motive edicisiniz ki sizin sözünüzden çıkmamak için ve bu defa başarmak için herşeyi en iyi şekilde kavramaya çalışıyoruz.İyiki varsınız sevgili öğretmenim :)))emin olun bu emeklerinizi ben kendi adıma karşılıksız bırakmamak niyetindeyim hem bugün resimlerimi de çekildim öncesi sonrası için...

Yardımlarınız için tüm kalbimle teşekkür ederim size :)))

rüzgarın kızı dedi ki...

siteye ilk uğradığımda daha sonraları sağlıklı beslenmeye dair yazıların olacağını bilmeden çok sevmiştim ve hemen sık kullanılanlara eklemiştim arkadaşınız biraz haksızlık etmiş bence diyet sözcüğü etkilidr belki ama ben bu sitede diyetten ziyade sağlıklı yaşam tarzı hemde gerek zihinsel gerekse bedensel yazıların olduğuna inananlardanım herşeye genelleme yaparak yaklaşmak aradaki güzel şeyleri kaçırmamıza neden olur
benim sorum yemeklerde hangi yağı tüketmeliyiz fındık yağı kanolo yada mısır özü mü zeytinyağımı
birde soda yı günde kaç şişe içebiliriz faydası ne oranda yada bilmediğimiz zararları varmı
bu arada bir haftadır evimde çilekli pasta profiterol ve çilekli tart bensiz tüketildi:)) kendim yemeyeyim diye yapmamaya çalışırken çocuklarımı bundan mahrum etme hakkımın olmadığını fark ettim zaten onlar inanın bir dilim yiyorlarsa ben iki hatta üç dilim yiyordum eskiden tabi:))

TuBiKKo dedi ki...

biliyorum sorularım hiç bitmiyor ama ne olur mazur görün beni öğretmenim daha yolun başındayız :) ara öğünde az yağlı sütle yapılmış şekersiz kahveye izin var demiştiniz.Peki bunu sabah da uygulayabilir miyiz.Yani sabah kahvaltısındaki kahvemize de süt koyma hakkımız var değil mi?? hımm bir de ara öğünde kahvenin yanında mutlaka meyveyi ya da cevizi de yiyin demiştiniz.Onun yerine kahvenin yanına badem ya da iki bisküvimizi ekleyebilir miyiz yoksa eklemesek daha mı iyi olur?Teşekkür ederim şimdiden sayenizde hayatımda ilk kez bu kadar azimle ve yılmadan devam ediyorum sonuna kadar da devam edeceğim inanıyorum kendime :)))

Tijen dedi ki...

Sevgili Mehtap,
Ben kötü ve özgürlükçü bir öğrenciyim ne yazık ki. Hep burnumun dikine gitmek istiyorum. Diyet listelerini sevmiyorum. Et de yemediğim için kendimce dengeli bir beslenme yöntemi tutturmayı hedefliyorum. Evde ne varsa, mevsim ne diyorsa, bedenim ne seçiyorsa. Tecrübeyi sormuşsunuz, diyetin (ya da sağlıklı beslenme ve yaşamak diyelim) "kafada" başlayan ve biten bir şey olduğunu biliyorum. Bu yüzden geçen kasım ayında (24 Kasım 2008) bir anda karar verdim ve başladım. Neye mi? Hem spora hem sağlıklı beslenmeye. Beyaz undan yapılmış yiyecekleri çıkardım. Zaten ekmeğimi kendim yapıyorum, onu da sadece sabahları yiyorum. Öğlen koca bir tabak salata. İlk zamanlarda yağını azaltmak sorun oluyordu ancak 1 çorba kaşığı zeytinyağının kalorisi 120 olunca şimdi sadece 1 kaşık koyuyorum. Tadını elimdeki leziz karadut sirkesiyle dengeliyorum. Bu üç aydan sonra bir aylığına NY'a gidince orada diyeti boşverdim ama bol bol yürüdüm tabii. Kilo aldım zannederken 1 kg vermiş olarak döndüm! Şimdi spora gitmiyorum ama gün aşırı (her gün olsa daha iyi tabii) en az bir saat yürüyorum. Yazın da bol bol yüzersem iyi olacak. (Henüz okumaya başlamadım ama diyete bilimsel açıdan bakan bir doktorun (Harvard Tıp Okulu profesörlerinden, George L. Blackburn) "Break Through Your Set Point" adlı kitabını aldım. Diyor ki her seferde beden ağırlığınızın %10'unu kaybetmeyi hedefleyin. Sonra 3-6 ay bu kiloda kalmaya çalışın, beden alışsın, yola devam edin. Kalıcı kilo için en doğru yöntem budur. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? (Gerçekten ben %10'u verdikten sonra yavaşladım.)

gonca-pembe merdane dedi ki...

Biraz geç farkettim bu güzel organizasyonu ben de varım:) zaten 1 haftadır başlamıştım sağlıklı beslenme ve yürüşüşlerime sizinle devamı gelir inşallah çok beğendim yazıları da... Azmin elinden hiç birşey kurtulamaz bugün sabah yürüyüşünde de bunu tekrarladık hep karar vermek ve istemek çok önemli gerisi geliyor.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

mehtap abla(izninizle)merhaba,
yaklaşık ongündür verdiğiniz liste ile 4kg verdim,siz tartılmak yok demiştiniz ama dayanamadm herkes zayıflamışsın diyince,kilom74 boy 167 yaş 29idi başladığımda,burdayım demek vede teşekkur etmek istedim sadece...
devamını merakla bekliyorum.
fatma u.

berna dedi ki...

metabolizma cayini kacirdim galiba bir daha yazabilirmisiniz.cok tesekkür ederim simdiden.

berna dedi ki...

metabolizma cayini kacirdim galiba bir daha yazabilirmisiniz.cok tesekkür ederim simdiden