Mutfak penceresinden disariya bakiyoruz... Bak yapraklar dokulmeye basladilar bile diyorum, belki degisik renklerde toplayip bana getirirsin birkac tane... Burnunu cekiyor.. Hava cok sicak.. Cok nemli.. Cok yapis yapis... Ama ruzgar var.. Gunes gokyuzunde ama, gokyuzu grimsi...
Anne bu mevsimin adi ne diyor.. Bu mevsimin adi Roma diyorum..

9 Temmuz 2008 Çarşamba

ROMA'DA "SALDI" GUNLERI

Italya’da indirim dendiginde oyle gidim gidim, gizli gizli, ufak ufak, %20’ler, %30’lar, sonra bos askilar kaldiginda kimsenin almayacagi seylere yapistirilan %50’lik indirimler anlasilmaz.. Indirim tarihi cok onceden bilinir. Beklerseniz, dunyanin heryerinden buraya akin akin gelenlerin ya da modaya duskun Italyan’larin sizinle birlikte bekleyeceklerini dusunurseniz, belki indirimde beklediginizi bulursunuz.. Ya da hic birseye onceden karar vermeden cikip, binlerce secenekten kendinize uyanlari ihtiyaciniz olsun olmasin alip, askilariniza dizersiniz.

İndirimden yaklasik 15 gun once, iyi magazalar hatirli musterilerini asla ve asla indirimin adini agizlarina almadan(yasaktir cunku), gardroplarini gozden gecirmeye davet ederler. Gidersiniz, mektubunuzu sessizce kasaya birakirsiniz ve alisverisin o sizi ele gecirmeye hazir seytansi buyusune kendinizi birakirsiniz..

Siradan magazalar da, yaklasik bir hafta onceden kim magazaya girerse, birseyler uygulayabileceklerini soylerler ihtiyatla.. Bu birseyler, yaklasik %30 civaridir ve iyi bir indirimdir.

Indirim sabahi magazalar kepenklerini 50% ile acarlar. Heryil oldugu gibi gazeteler hemen ertesi gun sahte indirim fotograflarini 1.sayfadan basmaya hazirdirlar. Eger dikkatli bir tuketici iseniz, begendiginiz seylerin fiatini aklinizda tutar ve bu aldatmacadan kurtulabilirsiniz.

Bu yilki indirimli satislardan beklenen gelir 4 milyar euro.. Ilk gun Roma’da magazalar bos sokaklara bakip durdular.. Hava cok sicak oldugundan, herkes denize kactigindan degil, siradan bir cift ayakkabinin fiati 1 haftalik mutfak masrafini coktan astigindan.. Euro ortalama italyanlarin yasam standartlarini bas asagi etmeye devam ediyor ve herseyi 5 euro’ya dusuren, sentetikten bile sentetik urunler satan teen age magazalari disinda magazalar hala raflari tika basa dolu duruyorlar.

Iyi urunler cok. Cok guzeller, cok kaliteliler ama ortalama bir Italyan maasi belki oyle bir ceketin sadece 1 kolunu ve birkac dugmesini almaya yetebilir.

Bazen oyle magazalarin onunde durup bakarim. Iceride hicbir guvenceleri olmadan, daha dogrusu gecici kontratlarla calisan tezgahtarlar, ne dusunurler aksamlari evlerine donerken, yorgun baslarini kirli otobus camlarina dayayip.. ?

Yine de Italya, pazarda satilan urunlerle bile insanlarin hos giyinebildigi, modadan anlayan, modayi sevenlerin ulkesi.. Soyle bir cikiyorsunuz carsilara, gozunuz gonlunuz aciliyor.. Bir de guzel kahve molasi alisverisin sonunda, cantanizdaki sadece bir corap bile olsa..


P.S:
1.fotograf Dolce&Gabbana
2.fotograf G.Armani
3.fotograf S.Ferragamo

2 yorum:

Zamandan Sızan dedi ki...

Merhaba
Ankara'nın yeni AVM lerinden birinde mağazası olan bir ahbabımızın diğer mağaza çalışanları ile olan ilişkileri sayesinde zaman zaman müşteri gibi değilde ahbab ilişkisi ile daha samimi ve sıcak temas kurabiliyoruz çalışanlarla..Önemli bir saat firmasının bir çalışanın söylediği cebimde 25 lira vardı balık aldım yeşillikler aldım elim kolum dolu akşam hanımla güzel yemek yaptık yedik ertesi gün mağazaya geldim havada milyarlarca liralar konuşuluyor ben o saatlerin onda biri kadar bile para alamazken sanki kulanıcısıymışım gibi çok normal fiyatlarmış gibi telaffuz ediyor ve hayatıma bakıyorum dedi..şöyle bir baktım kapıdan içeri adım attığınızda bambaşka bir dünya dışına çıktığınızda bambaşka bir dünya..ama asıl şaşkınlık orada çalışanların yaşadığı sanırım..

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Cok meshur bir saat markasinin henuz piyasaya cikmamis modelinin fiyati yaklasik 10.000 euro civarinda ve bekleme listesinde bile yer yokmus. satiliyor ki yapiyorlar.. dusunsenize..