Ama benim anladigim anlamda iyi yemek pisirmekten bahsediyorum... Yani ayni lezzeti elde ederek, ayni kalorinin yarisini alacak sekilde yemek pisirmeyi… Italya’da bunun icin benim de uyesi oldugum “wellness kitchen” herbiri kendi alanlarinda unlu, cogu Michelin yildizli seflerle calismalar yapiyorlar, ev kadinlari, calisan kadinlar, yanliz yasayanlar ve cocuklar icin ayri ayri kurslar duzenliyorlar, ayni lezzeti farkli malzemelerle yakalayabilmek icin gece gunduz calisiyorlar… Ama yine de oncelik, basit, cabuk, lezzetli, saglikli yemekler pisiribilmekte...
Bizim evde, Italyan-Turk karisik bir yemek kulturu vardir. Ustelik yasadigimiz cok uluslu hayat nedeniyle, arkadaslarimdan ogrendigim, Fransiz usulu somon baligi , Cezair usulu erikli tavuk, Norvec usulu patatesli omlet filan da pisiririm.
Hep hayiflanirim, keske annemden daha cok sey ogrenseydim diye… Federico Turk yemeklerine ozellikle corbalara bayilir, risotto yerine pilavi tercih eder, her cocuk gibi izgara kofte, pilav, patates kizartmasi, ya da buyuk bir dilim margherita pizzaya da asla hayir demez.
Ben evde yalniz oldugum gunlerde, basitin de basiti yemekler yaparim kendime. Iste bu Cumartesi, isten doner donmez, yalnizligi firsat bilip, oyle bir yemek hazirladim kendime… Biraz da yaramazlik yaptim, firsattan istifade…
KARAMELIZE PORTAKAL KABUKLU ve SOGANLI BONFILE
Yagsiz tavada 2 tatli kasigi sekeri eritin. (cok cabuk yanar, dikkat edin)
Cok ince dogradiginiz portakal kabuklarini, hizla karamelize edin (ben dogal tadini cok sevdigim icin, suda bekletmem, secim size kalmis) Karamelize portakal kabugu, brokkoli corbasina da cok yakisiyor, iki uc tel halinde koyunca, goruntusu de cok guzel oluyor.
Portakallari kenara alip, ayni tavada halka halka kestiginiz beyaz soganlari da karamelize edin.
Soganlari da kenara aldiktan sonra, bonfileyi pisirin, portakalin suyunu piserken uzerine ekleyin. Ben cok az, zahter koyuyorum ete, cok hosuma gidiyor.
Ayri bir yerde, brokkolileri ya da istediginiz herhangi bir sebzeyi haslayin.
Cekirdek hardali, biraz cevizle karistirip tabagin yaninda servis yapin.
Ekmek yerine haslanmis patates ile de servis yapabilirsiniz, ben ikisini de yemedim.
FIRINDA KOLAY ELMA TATLISI
Bir buyuk elmanin icini oyun. Kabuklarini cizgili olarak soyun.
Elmanin icini, bir bucuk tatli kasigi seker, ceviz ve kuru uzumle doldurun , cok az su ilavesiyle firinda ustu kapali olarak pisirin.
Elmanin uzerini hafifce kizartin, varsa icine krem santi ya da biraz muhallebi koyarak servis yapabilirsiniz.
Ben ilik yemegi seviyorum… Ama siz soguk servis yapin, daha guzel oluyor.
Afiyet olsun…
2 Kasim 2011’Roma
Afiyet olsun…
2 Kasim 2011’Roma
11 yorum:
Canım doktorum
içimizin çok sıkıldığı şu günlerde ;böyle güzel,neşeli eğlenceli yemek tariflerinin olduğu bir yazı hazırlamanız beni çok mutlu etti.İçimdeki kuşlar uçtu.Teşekkür ederim çok size...
Çok seviyorum boyle tariflerinizi;(evdekilerin kırmızı kuru erik itirazlarına rağmen ) kuru erikli portakal sulu pırasanız
bayılıyorum....
Bunlarıda mutlaka deneyeceğim .Vakit varken önce sağlık...
Sizi seviyorum yazdıklarınızı da sevgili Mehtap
Sevgiyle kalın
Esma
Elma nefisss görünüyor. Taçınla da birbirlerine pek yakışıyorlar.
Ellerinize sağlık
merhaba mehtap. ben de bugün yaramazlık yaptım ve ders çalışırken bir büyük gofret yedim :-)
Ay ay ay en sevdiğim yaramazlık tarzı, ellerinize sağlık, afiyetler olsun:)
Mehtap hanım sizi çok seviyorum,çok ama çok çok teşekkür ediyorum.Geçen yıl diyetisyen yardımı ile 10 kilo vermiştim,
Yazdan bu yana 3 kilosunu geri aldım çünkü kaçamaklar oldukça fazlalaşmaya başlamıştı.Sonra dün bütün gün eski yazılarını okudum,hani funda hanımın hikayesi ile başlayan…İnanılmaz motive oldum yeniden.Metabolizma çayının tarifini yazıp akşam iş çıkışı gerekli malzemeleri aldım ve yaptım.Akşam bir bardak,sabah kalkıncada 1 bardak içitim,tadı gayet güzel.İşe getirmediğim için pişman oldum,bundan sonra getireceğim.İnsanı inanılmaz motive ediyor yazılarınız.Son aldığım 3 kiloyu sayenizde,önerilerinizi uygulayarak çabucak vermek istiyorum.Sağolun,varolun.Ve lütfen motive dolu yazılarınıza devam edin.
Sevgilerimi yolluyorum size.İstanbul’dan Burcu.
Mehtap hanım sizi çok seviyorum,çok ama çok çok teşekkür ediyorum.Geçen yıl diyetisyen yardımı ile 10 kilo vermiştim,
Yazdan bu yana 3 kilosunu geri aldım çünkü kaçamaklar oldukça fazlalaşmaya başlamıştı.Sonra dün bütün gün eski yazılarını okudum,hani funda hanımın hikayesi ile başlayan…İnanılmaz motive oldum yeniden.Metabolizma çayının tarifini yazıp akşam iş çıkışı gerekli malzemeleri aldım ve yaptım.Akşam bir bardak,sabah kalkıncada 1 bardak içitim,tadı gayet güzel.İşe getirmediğim için pişman oldum,bundan sonra getireceğim.İnsanı inanılmaz motive ediyor yazılarınız.Son aldığım 3 kiloyu sayenizde,önerilerinizi uygulayarak çabucak vermek istiyorum.Sağolun,varolun.Ve lütfen motive dolu yazılarınıza devam edin.
Sevgilerimi yolluyorum size.İstanbul’dan Burcu.
Mehtap,
bütün yazdığınız tarifleri bize de verin lütfen,
değişik mutfakları denemek en büyük zevkim inanın...
Bayramınız kutlu olsun ...
Ma che belle!!! Yemeğin sağlıklı olması tatsız tutsuz olması anlamına gelmiyormuş, artık yemekten daha keyif alır oldum, suçluluk duymadan:)
Harika görünüyor, bu menüyü kullanırım ben.
İçine bir parça sevgide katıldığından eminim lezzeti de harikadır.Eline sağlık.
Sevgilerimle,
Seda
Ellerine sağlık Mehtap'cığım. Afiyetler olsun!
Arkadasimin sayesinde, tam da beslenmeyle saglikla kafayi yemis oldugum bir donemde blogunuzu kesfettim. Soyle sakin sakin oturup butun yazdiklarinizi okumak istiyorum.
Elma tatlisi da cok lezzetli duruyor, pazar gunu kayinvalideme yapacagim hemen :)
Tesekkurler
Dudu
Yorum Gönder