Mutfak penceresinden disariya bakiyoruz... Bak yapraklar dokulmeye basladilar bile diyorum, belki degisik renklerde toplayip bana getirirsin birkac tane... Burnunu cekiyor.. Hava cok sicak.. Cok nemli.. Cok yapis yapis... Ama ruzgar var.. Gunes gokyuzunde ama, gokyuzu grimsi...
Anne bu mevsimin adi ne diyor.. Bu mevsimin adi Roma diyorum..

16 Haziran 2009 Salı

BOSUNA UGRASMAYIN.. GERI ALACAKSINIZ HEPSINI..diyenlere BAHAR cevap versin..




"Bosuna ugrasiyorsun, nasilsa geri alacaksin verdigin kilolari" diyorlar degil mi?

Dogru soyluyorlar, kizmayin..

Eger sizi kilo fazlasi ya da obez olan bireyler haline donusturen aliskanliklariniza geri donerseniz tabii ki geri alirsiniz, hatta asarsiniz verdiginiz kilolari..

Yani kimse bilmedigimiz birsey soylemiyor bize.. Yazmistim.. "Kilo veren bireylerin % 70'i ilk yilda...." filan diye.. Tekrar yazmayacagim.. Cunku siz o gruba dahil olmayacaksiniz..

Kilo vereceksiniz ve geri almayacaksiniz....
Funda anlatmisti.. Bir bakalim Bahar ne durumda..

Bu arada sizin icinizden de basari oykuleri olusmaya basladi.. Iki ayda.. Cesaret verici, guclendirici, ornek oykuler olusuyor.. Onlari da ara ara yayinlamak istiyorum..


Persembe gunu porsiyonlari hem gram hem de "kasik, bardak, ev olcusu" olarak verecegim..


Besin piramidlerini konusacagiz.. Renkleri ve besinleri bitirmedik daha.. Ben ilk aylari bitirmeden, siz master yapmaya basladiniz.. Hiziniza yetisemiyorum ve bu beni cok ama cok mutlu ediyor..

Bahar'in yazisini cok dikkatle okuyun lutfen.. Hepimizin dikkate almasi gereken seyler soyluyor..


Adriano Celentano'dan "confessa" ise Nukhet Z.nin basari oykusune ufak bir armagan..


Diger basari oykulerine ise, kucak dolusu sevgilerimi yolluyorum.. Bu bir profesyonel meydan okumaydi ve beni mahcup etmediniz.. Harikasiniz.. Gercekten harikasiniz..




-------------------------------------------------------------------------------------------------


"Ben Bahar , yine merhaba herkese,

Funda’nın yazısını okuduktan sonra bende tekrar birkaç satır yazmak istedim. Sevgili Mehtap’ın sitesini izliyorum. Çok zaman harcayarak bence kimsenin kolay kolay yapamayacağı bir şey yapıyor. Sanırım uzmanlar gözünün önünde bile toplu bir diyet programı uygulatamaz bu kadar çok kimseye. Ancak Mehtap insanları çok güzel motive ediyor. Çoğunuz sanırım onunla karşılaşmadınız ve tanımıyorsunuz. Uzaktan bile bu kadar hissettirdiğine göre, ah bir de tanısanız ne kadar pozitif bir kişiliğe sahip olduğunu o zaman daha iyi anlarsınız.

Ben 25.ocak.2008 tarihinde diyete başlayıp sekiz hafta sonra bırakmış ve Mehtap’tan özel ders almış bir öğrencisi olarak sizlere bir yıl sonraki halimi biraz daha anlatmak istedim. Geçen yıl haziran ayında 49-50 kiloydum. Bugün 29.mayıs.2009 bir gram bile fazlam yok. Hatta arkadaşlarım ‘’Bahar bu aralar biraz daha kilo verdin sen sanki’’ diyorlar. Aslında kilom aynı ama geçen yıl Mehtap’la mavi’den baktığım ve ‘’ bunun içinde rahat değilim çok sıkıyor’’ dediğim ama bir beden büyüğününde bol geldiği ve sonra dayanamayıp gidip aldığım 27 beden kot pantolonum şu anda bol geliyor bana. Sanırım bu yılda biraz daha vücudum toparlandı.

Ne mi yapıyorum bunun için?

Açıkcası çok fazla bir şey yapmıyorum artık. Herşeyim düzene girdi çünkü. Yaşantım boyunca hiç kahvaltı etmeden evden çıkmadım ben. Yine sabah sekiz gibi kahvaltımı yapıyorum. Normal bir sabah kahvaltısı işte. Sonra eskiden atladığım öğlen yemeğimi artık atlamıyorum. Akşamları da dikkat etmeye çalıştığım tek şey var. Ekmek, pilav,makarna gibi karbonhidratları yemiyorum.

Bu arada ara öğünler nerede derseniz, artık o kadar alıştım ki ara öğünlere sabah 10-11 ve akşamüstü 16-17 saatlerinde nerede olursan olayım mutlaka karnım acıkıyor, hatta kazınıyor. O anda ne bulursam atıştırıyorum hemen. Kuru meyve, taze meyve, dondurma, pasta, börek, kek, simit, çikolata vs. aklınıza ne gelirse yani. Bunları yerken de hiç korkmuyorum ve vicdan azabı duymuyorum artık. Çünkü zaman içinde porsiyonlarım küçüldü ve ben artık az yemekle de doymaya başladım farketmeden. Artık canım iki-üç porsiyon tatlı istemiyor örneğin.

Geçen haftasonu Antakya’ya üç günlük bir lezzet turu yaptık. Üç gün boyunca her öğünde kebap, tatlı ve künefe yedim ama inanın künefenin tamamı çok geldi. Her öğünde yedim ancak eşimle paylaştım.. Evimize döndüğümde birkaç gün yüksek kaloriden uzak durdum sadece o kadarcık işte.

Funda kontrolümü kaybetmiyorum demiş. Geçen yıl bende bu cümleyi kullanıyordum. Şimdi kendimi hiç kontrol etmiyorum ben çünkü artık beslenme alışkanlığım değişti. Sizlerde bir süre sonra yeme tarzınızın değiştiğini farkedeceksiniz. Artık canımın istediği herşeyi tüketiyorum ben ama çevremdeki herkes çok kontrollü yediğimi söylüyor. Bunun için çaba sarfetmiyorum artık. Bunu ben nasıl başardığımı farketmedim bile inanın. Mehtap’ın söylediklerine harfiyen uymak yeterli oluyor. Sadece diyet sırasında ve sonraki birkaç ay. Sonra bir bakıyorsunuz isteseniz bile, dikkat etmeseniz bile kilo almıyorsunuz. Mehtap bana iki yıl kilomu korumamın önemli olduğunu söylemişti. Bir yılı geçti ben farketmedim bile nasıl geçtiğini. Sadece yeni giysilerimden anlıyorum. Çünkü eskiden giyemediğim ve geçen yılda tekrar kilo alırsam kaygısıyla fazla tercih etmediğim modelleri de birkaç aydır alıyorum artık. Bol, belden veya robadan büzgülü elbiseler mesela. Meğer bunları giymek içimde ne kadar kalmış,hep onlara bakıyorum şimdi.

Gelelim aktivitelere. Bu yıl çok yoğun bir kış geçirdim ben, dolayısıyla geçen yıl yaptığım düzenli yürüyüşlerimi yapamadım. Sadece Pazar günleri kimi zaman 25 km yi bulan doğa yürüyüşlerine katılmaya çalıştım. Ama o da ortalama ayda iki pazar olmuştur. Bunun dışında evimizin ihtiyaçları için veya gezmek amacıyla hergün çarşıya kadar yürüdüm geldim sayılır. Çarşıya kadar yürümek Aydın’da çok kolay. Evimden 15 dakikada çarşıya yürüyüp biraz gezip 15 dakikada dönüyorum. Çarşıda biryerlere uğruyorum, kahvemi içiyorum vs. Yani yüksek tempolu olmuyor bu yürüyüşüm artık. Kısacası günlük aktivitelerim bana yetiyor artık. Fazla bir çaba harcamıyorum yani .

Sizler şimdi acaba tekrar alırmıyım korkusu içindesinizdir eminim( ben de öyleydim çünkü). Sadece çok küçük şeylere dikkat ederek hiç kilo almayacaksınız. Bu küçük şeylerin zaman içinde ne olduğunun siz bile farkına varmayacaksınız. Çünkü artık sizin yeme alışkanlığınız tamamen değişmiş olacak. Örneğin akşam yemeğinde canınız makarna istemeyecek. Benim hiç aklıma gelmiyor. Sadece bir davetteysek pilav, makarna varsa o zaman aklıma geliyor ama birkaç kaşıktan fazla yiyemiyorum. Beynimden doyma sinyalleri hemen geliyor herhalde.

Sevgili Mehtap’ın sınıfındaki öğrencilerle ben mezun olmuş bir öğrencisi olarak bunları paylaşmak istedim. Umarım sizlerde önümüzdeki yıl neler yaşayacağınızı anlamışsınızdır. Dişinizi sıkın , bu vakitten sonrası çok ama çok kolay. Lütfen kendinizi bırakmayın sonuç çok keyifli.

Sanırım önümüzdeki yıl Mehtap’ın sitesinde birçok zayıflama hikayesi yer alacak. Mehtap’ın yazdığı güzel yazıların bu sitede kaybolmaması dileğiyle sevgiler . . .

16 haziran 2009' Roma




46 yorum:

Adsız dedi ki...

Umarim ben de bugünleri görebilir ve bir basari hikayesi olabilirim! Bahar Hanim paylasiminiz icin tesekkürler.

Mehtap Hanim, yanimizda oldugunuzu bilmek cok güzel. Sayenizde tekrar kendime geldim. Yarindan itibaren kacamaklara son ve yola eskisi gibi aynen devam. Cok tesekkürler Iyi ki varsiniz.

Barisbasakyilmaz dedi ki...

Hayati, isi-gucu, akli-fikri, hobisi YEMEK olan bir hatundan cooooooooook ufacik (nacizane!)bir hatirlatma; Karsiniza cikan, akliniza gelen veya onunuze getirilen yiyeceklerin hepsiyle bir daha karsilasacak, pek cok kere tadlarina bakacaksiniz, dolayisi ile bazen yemeyerek veya az yiyerek aslinda hic birsey kaybetmiyorsunuz. Istedigini yiyebilmek gibi bir ozgurlugunuz var, bunu istediginiz gibi kullanabilirsiniz, yalnizca kendinize bir program yapip ona gore yiyeceksiniz, kim karisabilir isinize:-) mehtap'in anlatmaya calistigi sey diet degil, yasam tarzi, bir cogumuzun bildigi ama nasil uygulamaya koyacagimizi bilemedigimiz bir yasam tarzi. Sakin birakmayin, kendi kafaniza gore baslayin, arada SIKISTIKCA gelin burayi okuyun, moral bulun, gulun en onemlisi bu kadar insandan yardim alin. Burada yazilanlar kadar icten, samimi ve duyarli yardimi hic bir yerde, bir arada bulamazsiniz. Hepimiz coook guzeliz, insanoglu doganin bir mucizesi ve dusunun siz o mucizenin bir ornegisiniz, kimsenin sizin moralinizi bozmasina izin vermeyin. Ben yasam tarzimi degistirdigimde 46 (sanirim!) bedendim, simdi 42 (sanirim! olculer karisti bende!) bedenim, iki sene evvel 42 beden iken cok yakin bir arkadasim bana sismansin, kilo ver diyordu, dusundum ve dedim ki ona "sen ben 40 bedenken de kilo ver diyordun, demekki sen beni oldugum gibi goremiyorsun!" Haklisin dedi! Bu insan benim en samimi arkadasim, ama kendisi kilo takintisi olan birisi oldugu icin beni, en sevdigi arkadasini bile sisman goruyordu. Yani diyecegim odur kiiii, bazen en sevdiginiz insanlardan bile (size olan sevgilerinden, sizi yonlendirmek istemelerinden dolayi) yanlis tepkiler alabilirsiniz, uzulmeyin. Devam edin, hic alakasi olmasa bile bu hayatta ne zorluklar astiginizi, ne buyuk zorluklar atlattiginiz dusunun, kendi kendinizin kahramani olun. Eger buraya yaziyorsaniz, siz kilo vermeyi akliniza koymussunuz demektir, Mehtap'in dedigi gibi baslamasaniz bile okumaya devam edin. Ben hepinizi cooook opuyorum...

durutarifler dedi ki...

Ben de aynı şekilde kilomu koruyorum. Daha doğrusu koruyordum. Ama yaşım 40 oldu şimdi. Aldığım iki kiloyu tam 2 aydır veremiyorum.
Yaşam şeklimi değiştirmek istemiyorum. Çünkü az da olsa tatlıdan uzak duramıyorum.
Kısaca yaşlandıkça metobolizma hızı yavaşlıyor ve daha fazla dikkat etmek gerekiyor.

Adsız dedi ki...

Merhaba,
bende isimsiz olarak takip edenlerdenim.Öğünlerim düzene girdi
hiç acıkmıyorum ve kendimi daha zinde ve enerjik hissesiyorum. İyi ki varsınız.Şunu belirtteyim eskiden çok hastalanmama rağmen şubat ayından bu yana hiç girip nezle bile olmadım
iyi ki varsınız

Adsız dedi ki...

Sevgili Bahar, sevgili Funda; yüzlerce kişiye idol oldunuz, en umutsuz anlarda motivasyon kaynağı oldunuz, harikasınız.. Ve Mehtapcım, yaptığın tez konusu olur inan, bence yüzyılın zayıflama hareketi.. :))

İlerleyen zamanda bir başarı hikayesi de benden çıkar mı bilmiyorum, ama şimdilik şunu söyleyeyim ki ben de kilo veriyorum. 10. haftadayım, sadece 3kere yürüyebildim, bütün gün oturarak çalışıyorum,o yüzden biraz yavaş gidiyor ama gidiyor işte.. Geçen yıl giyemediğim elbiselerimi bu yıl yeni almış gibi sevinçle giyiyorum. :)

Hedefim 2.evlilik yıldönümümüzde gelinliğimin içine girmek, fotoğrafımı koyacağım bloguma :))

sevgimle kucaklarım herkesi..

Adsız dedi ki...

merhabalar;
sizdekş azme hayranım...ne desem az....bu sekılde topluca kılo programı duzenleyenlere bırde sıze bakıyorum acaba basarılı olan kımdır?sızın yaptıgınız tamamıyle emek.. emek... emek......baska bısı demıyorum....
basarı hıkayesını okudum ve benımde eklemek ıstedıgım bir iki şey var...bende bundan 1 ay once basladım sessızce sızın saglık yaşam aktivitenize...

söyle söylıyeyım;artık deli gibi yemıyorum acıkınca farketmeden ıradem yerıne geldi...tamam kılomda fazla bır degısme yok nerden bılıyorum dersenız kıyafetlerımden:) tartılmıyorum cunku:) ama ıradem eskı halıne dondu..tabaga koydugum 5-6 kasık z.yaglı yemek bıle fazla gelmeye basladı..yasamak ıcın cok yemek yemek degıl yerınde yemek önemlıymıs vucudumada hakettıgını verdım kanaatındeyım...oda benden memnun:)mıde okadar calısmıski zamanında suan derın bır nefes aldı:)dıyebılırım:)

benım sıze bır sorum var nacızane eger cevaplarsanız cok memnun olurum..basladıgım 1 aylık saglıklı yasama programının son 2,5 haftasında sınavlarım vardı oyle boyle degıl ayrı katogorılerde 5-6 sınav dıyebılırım..ve sınavlara gıttıgımde (sınav yerlerım uzaklardakı okullara vermıslerdibu sebele )bazı zamanlar akrabalarımda, bazı zamanalar annemde kaldım cok duzensız bır 2 hafta gectı benım ıcın ve ne ıkram ettılerse onu yemek zorunda kaldım;bana sunu yap bunu yemem dıyemıyorsunuz malaesef....ama soyle bır yola basvudum;eger makarna verıyorlasa tabagımdakı porsıyonu bucakla 2ye ayırarak yarısını yedım yarısını bıraktım,ekmeklerım hep tahıllı,kepeklı seklındeydı..corba 1 kepçe yedim..ama sıcak dıye bol bol ayran ıctım:(cacık yedım..tahmınım yagsız yogurt degıldır:( aşırıya kacmadım kararında yedım ama kılo vermedım dıye tahmın edıyorum fakat almadıgımada emınım cunku hafıflık hısedıyorum...

sorum;ılk ıkı haftalık dıyete tekrarmı baslamalıyım yanı sıl bastan yoksa 3.haftadan devam mı etmelıyım? lutfen cevap yazarsanız cok sevınırım ve yoluma devam edebılırım..

İstanbuldan en ıcten sevgılerımle....

şefika erozan

beybii dedi ki...

Bahar harıka seyler yazmıssın,tebrık ederım senı ve Mehtap hn,ı tabıkı,bunları uygulamaya baslıyorum,neden olmasın belkı bende bıttı artık?kontrol etmıyorum,rutıne gırdı yazabılırım?sevgıler

Adsız dedi ki...

MEHTAP HNM BENDE BU GÜNLERİ GÖREBİLECEKMİYİM.o kadar zor bir dönem geçiriyorumki bütün dertler üst üste geldi. tabi bu arada olan diyetime oldu ne kadar da mutluydum aa ne kadar zayıflamışın diyenleri duyunca.çok pişmanlık yaşıyorum en baştan başlamam lazım herşeye.bahar hnm gibi olmak istiyorum bana da yardım edin lütfenn sevgiler afilli

Zerrin dedi ki...

Bir çok kişiden duymaya başlayacağız yakında biz kilo verdikçe ama yolumuza sağlıklı bir şekilde devam edip onları da şaşırtarak üstelik :)))

Ben artık asla eski kiloma dönmek istemiyorum.Dikkat ettiğim halde kilo alıyordum. Tiroidim var zor veriyorum ama verebiliyormuşum onun arkasına saklanmayacağım artık :))))
Belim kalınlaşmaya başladıkça kendimi kötü hissediyordum.Oğlum tontişim dediği zaman üzülüyordum.Şimdi ise harika görünüyorsun anne demeye başladı :)))

Artık aynada kendimi beğeniyorum. Farkedilmeye başlandı bile...
Bu benim için diyet değil sağlıklı bir yaşam haline geldi.

Aysonu tatile gideceğim orada da devam edeceğim. Ben tatilden genelde kilo verir veya hiç kilo almadan gelirim. Hem yürür,hem bol bol yüzerim.Yediklerime dikkat edince de gerisi kolay :))) Bütün pantalonlarım bol gelmeye başladı.

Bahar hanım ve Funda hanım gibi bizimde yazılarımız olacak inşallah...

Sevgili Mehtap sana ve sınıfımıza kucak dolusu sevgiler gönderiyorum.

zarpandit dedi ki...

şimdi ben sar baştan başlıyorum mehtapcım :) dun gece kara kara dusundum..ne yapalım ucunu kacırsamda devam etmek zorundayım..ama bir sorum var çorba tamam ama metabolizma çayı için ara versem en azından şu tedavim bitene kadar sorun olrumu ? kullandıgım bitki arslan pençesi...

Belgin dedi ki...

Mehtapcim, ben iki ayda 5 kilo verebildim, ama önceden de 40 kilo vermis oldugum icin, tartida kilo eksilmesi yavas oluyor. Ama giysilerimden farkina variyorum ki, hacimden kaybediyorum, yani vücudumun kendini toplamak ve SIKILastirmak icin zamana ihtiyaci var.
Onun icin yilmadan devam ediyorum. Baharin da söyledigi gibi, yeni beslenme aliskanligi oturduktan sonra neyi, ne kadar yiyecegimi düsünmeme gerek kalmadi. Eskiden cok sevdigim pilavi, makarnayi, patatesi artik aramiyorum. Canim dondurma bile cekmiyor, inanmasi güc ama gerekten öyle:))
Önümde daha verilmesi gereken 20 kilo var, senin sayende onuda basaracagimi biliyorum. Simdi verdigim kilo toplam 45 buldu:))

SIKILDIM diyen arkadaslara, vazgecmeyin, devam edin, sonuc cok güzel demek istiyorum:))

Sana da cok tesekkür ediyorum:))

Ebru dedi ki...

Merhaba,

Ben çok uzun bir süredir çok meşguldüm mevsimlerdenromaya uğrayamadım belki bu bizi artık kendi başımıza bıraktığınızı söylemenizden de kaynaklanmış olabilir yani 'çobansız koyun' gibi hissettim kendimi :) ama 3 hafta sonra tekrar girdiğimde siteye tekrar çok mutlu oldum. Yaş kaç olursa olsun demekki bazı konularda insan dış faktörler tarafından motive edilmeye ihtiyaç duyuyor. Ne kadar meşgul olursam olayım yakın takipte olacağım, en azından kendime saygımı kaybetmemek amacıyla... Bu arada Türkiye'ye gelinmiş galiba???? Nasıl kaçırdım ben bunu...Umarım bir gün bir yerlerde karşılaşırız, tanışmayı çok istiyorum sizinle...Yüreğinize sağlık. Sevgiler
Ancient

Malla dedi ki...

Mehtap hanım ben diyeti körü körüne yapmadım ama sizin dediğiniz ufak bir kaç değişiklik bile yetti. Sadece onlara dikkat ediyorum .61.5 kiloydum 59.5'um şimdi. Belki 2 kilo daha versem iyi olur o kadar da önemli değil.Kahvaltıda farklı ekmek ve seçenek,hergün en azından 15 dak. yürüyüş, ara öğün, öğlen yemeği bu kadar bile fayda etti teşekkürler.Çok öpüyorum:))

FATOŞ dedi ki...

Merhaba Mehtap Hanım;
İki yazı önceki yazınıza yorum olarak yazmıştım sorularımı fakat gözünüzden kaçmıştır diye tekrar yazdım umarım çok yer işgal etmez.

Benim de merak ettiğim birkaç konu var.Ben de sitenizi sonradan keşfedenlerdenim. Geriden de olsa listeleri takip ediyorum.Fakat aklıma takılan bazı sorular var.
İlk olarak Funda Hanım'ın ve Bahar Hanım'ın hikayelerinde de okuduğum kilo vermenin yavaşladığı hatta duruduğu durumlarda özel birşeyler yapmamız lazım mı?
Bu tip durumlarda vücudun kilo verme direncini kırmak için ne yapmak lazım ?
Ayrıca diyetin 6 haftasında tatilde olacağız ve eminim pek uygulayamayacağım.Acaba tatil dönüşü kaldığım yerden mi yoksa baştan m listeleri uygulamak daha doğru olur?
Zaman ayırıp sorularımı yanıtlarsanız çok sevinirim.
Tekrar babanıza çok geçmiş olsun.En kısa sürede sağlığına kavuşması dileğiyle

Sevgiler

Fatoş

Halime dedi ki...

Herşeyi yoluna koyup tekrar bizimle olmanıza sevindim.tenefüs uzun sürdü evet ama biz kendi kendimizi idare ettik.en azından kendi adıma idare ettim.dikkat ettim ölçüyü hiç kaçırmadım.okul yemeklerinde çıkan tatlıları arkadaşlarım yedi, pasta hakkımı onlar paylaştı.Kızartmanın koksu bile ağır geldi közledim sebzeleri tatları muhteşem oldu.yürüyüşlerimi aksatmadım suyumu içmeye çalıştım.Metabolizma çayı yerine yeşilçay içtim sıklıkla.İlk defa diyet yaptım hayatımda listeler beni sıkmadı diyet deyince yemeklere saldırmak gelmiyor aklıma.Keşke daha öncesinden başlasaymışım diyorum ama olsun.13 nisanda sizinle diyete başladığımda bilmiyordum bir hafta sonra tartılmıştım ancak o zaman yüzleştim tartıyla 87.4 kilo çıktı.en iyimser halimle 88 kiloyla başladım dedim.15 Haziran da tartının üstüne çıktığımda 76.3 kiloyu gördüm.Nasıl sevinçliyim anlatamm.Üzermdn 10 kilodan fazla gitti.Artık omuzlarım daha dik yürüyorum kendime güvenim geldi, yapabileceğimi biliyorum çünkü.Yediklerimi içtiğimi ve yürüyüşümü kaydediyorum.eksiklerimi buluyorum.Ama gelmenize çok sevindim.uzun yazdım biliyorum ama diyetten sıkılanlar var biliyorum benim gibi verecek çok kilosu olanlar içn yazdım haddim olmayarak.Hadi gelsin listeler :)

Terazi dedi ki...

"sağlıklı ve normal insan" modunu terkedip, "kronik obez ve iflah olmaz diyet insanı" moduna geri dönüş yaparsak verdiğimiz kiloların katlanarak geri geleceği kesin...

ben bu sefer köprüleri yıkarak yürüyorum bu yolda.. çünkü geri dönmeye hiç niyetim yok!

aysegul dedi ki...

Sevgili Meltem Ablacığım,
Harika olan sizsiniz.Güzel yüreğin
dışa yansımasına sadece bakıyorum.
Sevgilerrr...

Adsız dedi ki...

Çook imrendim bende böyle olcam ve bende başarı hikayemi yazcam...
Silveric

agro dedi ki...

Sizin öncülüğünüzdeki grubumuz sosyoloji öğrencileri için tez konusu bile olur. Ben yalnızca 4,5 kg verdim çünkü gereksinimim o kadardı. Almayacağım kararlıyım. Önümüzdeki hafta tatile gideceğim bu nedenle motivasyonunuza daha çok gerek duyacağım. Çok sevgiler,sağlık ve mutluluklar.

Güngör Ekinci Saglik dedi ki...

Merhaba Mehtap hanım.
Sevgili Delfina'cığım sayesinde öğrenciniz oldum. 1 mayıs itibari ile diyete başladım. Bugün
itibari ile tam 6 kilo verdim.Ömrümün en rahat diyetini yapıyorum, yazılarınız sayesinde motivasyonum hep en üstte. Allah iyiki sizi karşımıza çıkardı.
Teşekkürlerimi sunuyor, sevgilerimi gönderiyorum.

Ballı Cimcime dedi ki...

Bu başarıdan etkilenmemek imkansız tebrik ederim Bahar Hanım. Mehtap hanım size de bu güzel sayfa için çok teşekkür ederiz. Beni sorarsanız doğumdan sonra mavi jeans'in 27 beden pantolonlarını giyinirken artık neredeyse 31 oldum en acilinden 5-6 kilo vermek istiyorum çünkü belli bölgelerde takılıp kaldım Önce azim kazanmalıyız galiba:)) Sevgiler..

agro dedi ki...

Evet Mehtap Hanım ben de herşeye dayanıyorum da bu taptaze yaz meyvelerine dayanamıyorum. Her istediğimde bulamayacağım için mevsimi geçmeden yemeliyim diyorum ve biraz fazlaca yiyorum. Programımızda olmamasına rağmen akşam yemeğinden sonra otururken de yiyorum.Diyetlerde verilen porsiyonlar gözümü hiç doyurmuyor. Bize sizin ölçüleriniz lazım. İşte size bir itiraf. Ben bu yoruma bu amaçla başlamamıştım ama bilinçaltı böyle birşey.

gulidem dedi ki...

Merhabalar, ben de kayitlari kacirmis olsam da diyete basladim sayenizde. Iki hafta cok guzel gecti ve cok dikkat ettim, neredeyse hic kacamagim olmadi. Ve 3 kilo verdim. Iki hafta once giyip, hemen cikarmak zorunda oldugum gomlegimi giyebildi :-)
Dresden'den istanbula geldigimde herkes farketti degisimi.
Ama su an tatildeyim, tamam yuzuyorum, tatli ve hamur islerine hic dokunmuyorum. Ama zeytinyaglilara pek dayanamiyorum. Bugun oglen hem bir adet lahmacun, hem biraz zeytinyagli yedim. Hevesim kirilmadi ama midem biraz genislediyse diye korkuyorum. Sevgiler......

Ferat dedi ki...

Merhabalar,

Kilo kaybedipte koruyabilenlerin haberlerini gormek guzeldi. Bugun itibari ile esim ve ben 9'a kilo vermis durumdayiz. Evet, kilo vermemiz yavasladi ama sanirim artik ideal kilomuza yaklastigimiz icin oluyor. Arkadaslarin dedigi gibi aslinda Mehtap hanimin sistemini anlayarak uygulayinca insan o yiyecekleri yemek bile istemiyor. Ayrica istenilen herseyin yenebilmesi mukemmel bir olay. Tekrar tekrar tesekkurler Mehtap hanim. Insanin 6-7 sene onceki pantolanlarina ve tisortlerine girmesi mukemmel bir duygu. Tekrar tekrar tekrar tesekkurler. Bu yaz uzun sure Turkiye'de olacagiz ama inanin orada kilo almaktan bile korkmuyorum cunki neler yapabilecegimi biliyorum artik. Bu arada ben yesil corbaya bayiliyorum. Onu gereginden fazla tuketmenin zararli olabilecegini dusunerek cok fazla abartmiyorum. Bence bizim sizden ogrendigimiz kendimizi kontrol etmek degil. Bizim ogrendigimiz yediklerimizin vucudumuza neler yaptiklari ve yapacaklari. Ellerinize, gozlerinize, ve yureginize saglik. Bu arada bir cok arkadas nasil kilo kaybettigimi soruyorlar ama malesef onlara sizin sayfanizi veremiyorum cunki sayfaniz Turkce. Insaallah ileride Ingilizce'si de olurda daha cok insan sizden saglikli olmayi ogrenir. Eger boyle bir seye karar verirseniz yardimci olmak isterim. Sevgiyle kalin
Ferat
Rochester, USA

Ebru dedi ki...

Tekrar merhaba,

Konu başlıklarına baktığım için anlayamamışım kusura bakma, gecikmeli de olsa çok çok çok geçmiş olsun...

Bir deeeee

Ben sansli bir insanim.. Boylesine zor bir zaman dilimi, sayenizde kolaylasiyor.. Paylastiginiz, anladiginiz, yakin oldugunuz icin..

Duygusal kaliteleri yuksek insanlarsiniz cunku.. Arkadassiniz.. Gerceksiniz.. Sahicisiniz.. Sahidensiniz.. Varsiniz..

Benim icin sizin degerinizi anlatacak bir olcu yok.. Tanimlamaya yetecek kelimeler de..

Yasamin, yasanilirligi artiyor sayenizde.. Bulutlar aralaniyor kendiliklerinden..
Butun bilyeleri kazanmis cocuklarin mutlulugu doluyor hep yuregime sizlerle birlikte..


bu satırlardan kendime de pay çıkarıyorum nedense ama hiçbir güzel sözü henüz senin kadar haketmediğimi düşünerek. Nasıl bir yürekki bu???? Çok muhteşem insanlarla tanıştım hayatımda ama böylesine güzel olabilir miydi yürekleri bunca mil uzaktan ve hiç tanımadan! Sağlıkla...yüreği güzel ve engin kadın...hep bir yerlerde birilerine ışık olman dileğiyle...


Ebru (Ancient)

Unknown dedi ki...

Yahu arkadaslar, Ferat'in yazisini okuduktan sonra bende bir yanlislik olduguna karar verdim. Ben yesil corba yapiyorum ama icerken halimi gorseniz yerlere yatarsiniz! Herkes cok begeniyor, kesin ben birseyleri yanlis yapiyorum :-)))) Tijen'in sayfasindaki corbaya (her ne kadar resim guzel degil diye soylensede bence cok istah acici duruyor!) melun melun bakiyorum hehehehe. Herneyse, ben sebzeleri cigden dograyip uzerine sarmisak koyup yiyorum! Hani taze taze olsun diye :-)))))

Efsun dedi ki...

Selam dün cayla ise basladim hemen, isyerinde bir kac büyük fincan metabolizma cayindan ictim. Yanlizca alerjik bir bünyem oldugu icin, cayada alerjik reaksiyon gösterdim. Benim vücudum "pseudo allergen" lere reaksiyon gösteriyor ne yazikki, listedeki yiyecekleri deneyecegim ama bir cogunu yiyemeyecegim galiba:( Peynir gibi mesela... Onun disinda elimden geldigince uymaya calisacagim kurallara:) Sevgiler

kekik dedi ki...

Mehtap hanım size teşekkür etmiş miydim?? İyilik perisi ilân ediyorum sizi! 13 Mayıs'ta başladım sizi takip etmeye, 87 kiloydum. 19 Haziran itibariyle 82 kiloyum. İnanılmaz bir şey ama artık rejimdeyim psikolojisi yok üzerimde.. Otomatikman benim için doğru olduğunu düşündüğüm yiyecekleri seçiyorum, ölçülü yiyorum, bir öğün fazla yediysem diğer öğünde onu telafi ediyorum, bazen (haftada bir) kendime ödül veriyorum. Haftada bir kilo gidiyor.. Yürüyüşleri daha düzenli yapabilirsem daha da fazla verebilirim.Zor olan başlamak ve sürekliliği sağlamakmış. Beynimi zayıflamam lazım diye şartlamadığım sürece bu düzende çok rahat ilerleyeceğim. Artık kaç kilo vermem gerektiği önemli değil, önemli olan bunu sürdürebilmek.Tekrar tekrar teşekkürler!

Tijen dedi ki...

Başak çok alemsin! Yeşil çorbayı yerlerde sürünerek içmek... Aslında hepimiz bu çorbayı kendi zevkimize uygun şekilde yapabiliriz, yapamaz mıyız? Gerçi senin yöntemin de harika bence. Hem böylece -çiğ yediğin için- sebzelerin tüm vitamin değerlerinden de yararlanıyorsun, pişmeden dolayı besin kaybı olmuyor. Hele de organik sebzelerse bunlar, daha ne ister gönül?

daimamutfak dedi ki...

Çok umutsuzda olsam buğün ciddi ciiddi başladım..bakalım ...sevgilerimi yolluyorum mehtap hanımcığım..

Unknown dedi ki...

Mehtap hanım, cok tesekkurler.
Ben de motivasyon eksikligi ve hayata bosvermislikle kilolari koyvermistim. 3 hafta once sitenize girip yazilarinizi okumaya baslamamla herseye dikkat eder oldum. Yonlendirdiginiz sekilde yiyorum, hafta 3 -4 gun 5.5km yuruyorum -ki daha once ev ve ofis arasinda arabadan bile inmezdim. Tek bir sorum var, ben bir tatli bagimlisiyken beslenmemi degistirince düsük kalorili bir sey yaratma ihtiyaci hissettim ve soyle bir sey yapip her aksam kucucuk bir kap yemeye basladim, dogru mudur?
Toplam 5 aksam icin:
2 yemek kasigi krema -biliyorum krema berbat ama-
1.5 su bardagi light yogurt
1 su bardagi cilek
5 adet minicik beze
ve bazen de 1 kahve fincani nesfit
bunları mikserle karistirip kaplara ayirip buzlukta donduruyorum. Her aksam cilekli dondurma niyetine 1 tane yiyiyorum.
Kotu bir sey mi yapiyorum?

Dikkat! biyo var ! dedi ki...

Sevgili Mehtap,
Seni sanal dostum Kıymet'ten tesadüfen bulduğumda "amaaaan bir diyet listeli blog daha,boşversene allasen"diye hemen çıkmıştım.Kıymet yazıyorsa bir sebebi vardır diye yine geldim.Uykusuz bir gecemde sabaha kadar tüm arşivini okudum ve özümsedim.Kendi ajandama notlar aldım ve 8 Haziran'da bende size katıldım,bakın "SİZE KATILDIM"diyorum,"diyete başladım"demiyorum.Çünkü ben bunu bir diyet olarak değil harika bir insanla ve ona inanan harika bir toplulukla beraber gerçekleştirilen bir "yaşam biçimi değiştirme eylemi"olarak görüyorum.Nedeni basit:Ciddi kilo problemi olmayan ama kolay kilo alabilen bir bünyeye sahip bir kadın olarak şimdiye dek denemediğim,yapmadığım hiçbir diyet,proğram kalmadı.Atkinsinden tutta isveçine kadar amerikan kalp vakfından tutta kozmik detoksa kadar dünyada ne kadar diyet varsa uyguladım ben,lida bile kullandım ayol ben var mı daha ötesi:)

Hayatımda ilk kez AMA İLK KEZ DİYETTE OLDUĞUMU HİSSETMEDEN KİLO VEREBİLDİĞİMİ HİSSEDİYORUM!Ne bir yiyeceğe saldırasım geliyor ne de bir toplantı yada davette"eyvah ben ne yapacağım şimdi,işte gitti diyet!"diye düşünüyorum.
Ben ne yapacağımı çok iyi bildiğimden besinlerimi de yanımda götürüyorum"bakın önemli olan benim sizinle bu ortamda bulunmam mı yoksa homini gırtlak yemem mi daha önemli?"diye soruyorum arkadaşlarıma ve asla başladığım yoldan dönmüyorum.Siz kararlı olursanız inanın kimse sizi yolunuzdan döndürmeye,diyetinizi baltalamaya uğraşmıyor.Yeter ki siz kendinize saygılı olun,diğerleri zaten otomatikman saygı gösterip hayran oluyor,taktir ediyorlar:)

Şimdiye kadar sessiz takipçilerinden biriydim.Henüz 2.haftamdayım.Bu haftasonunu atlatınca 3.haftama gireceğim.Detayları blogumda yazdım,fırsat bulursam da yazacağım.

Sana teşekkür edip ne kadar olağanüstü birşey yaptığını bir kez daha farketmen için yazdım.
Sevgi ve içtenlikle
Biyo

Dikkat! biyo var ! dedi ki...

Yine ben

Bir soru:Bir oturuşta yarım karpuz,1 kilo kiraz yiyebilen meyve canavarı olan beni en çok sıkan meyvelerin sınırlı verilmesi.Meyveyi artırıp diğer hangi besini kısabiliriz,böyle bir alternatifimiz var mı?Kiraz mesela ne kadar kiraz?Bir avuç,bir kase,yarım kilo?Ve yeşil çorbayı hangi haftada yapacaktık.

Bir rica:Bahar bana mail yazabilirse çok sevinirim,kendisiyle iletişime geçmek istiyorum.Bahar duy sesimi,blogumda mail adresim mevcut.

Tekrar teşekkürler

Ferat dedi ki...

Merhaba Barisbasak,

Vallahi sen cok yasa. Yesil corbayi icerken yerlere yatisin beni de cok guldurdu!

Senin anlattiklarindan sonra benim neden yesil corbayi sevdigimi dusunmeye basladim. Bence birinci sebep Tijen'in dedigi gibi organik sebzeleri kullaniyor olmamiz. Ikinci en onemli sebep ise normal yemek gibi sogan katiyor olmamamiz cunku Selhan ilk yaptiginde sogan katmamisti ve o yesil corbayi daha zor yemistik. Son olarak belkide lezzet acisindan en onemlisi olan nokta, yesil corbayi yemeye baslamadan once uzerine biraz deniz tuzu, biraz karabiber ve agiz tadiniza uygun miktarda limon katmak. Inanin muhtesem bir lezzet oluyor. Bence yesil corbaya bir sans daha ver!

GZNTPSEDA dedi ki...

Merhaba Mehtap hanım, merhaba yol arkadaşları,
Mehtap hanım'ın gücü ile grubun azmine hayranım ve saygı duyuyorum.Hepinize kucak dolusu sevgiler.Özellikle Nükhet Z.yi de azmi, inancı ve kararlılığı için tebrik ediyorum.
Siteye girdiğimde sağ tarafta Burcu'dan armağan köşesinde dönen slaytlarda sizin resminizi gördükçe sessiz mesajlarınızı alıyor ve huzur buluyorum.
Geçen hafta biraz suçluluk psikolojisi içine girdim. Özelde yurt dışından gelen misafirlerimizi gezdirirken, işte de şirket dışı toplantılara katılırken biraz (değil galiba çok) programımın dışına çıktım. Bugün tekrar 1. hafta programından başladım umarım hemen telafi ederim.Şu an metabolizma çayım pişiyor.Bu hafta yeşil çorbamı da yaparım.
Bahar hanım ve Funda hanıma da çok teşekkür ediyorum. Bizlere cesaret veren öyküleri ile hep destek oldular, olmaya da devam ediyorlar.
Bu arada birşey sorsam, sitenizi cümle cümle okuyan biri olarak Bahar hn.ın ilk başarı öyküsünde her sabah 2 yumurta yediği bir dönemden bahsetmişti.Bu Bahar hn.'a özel bir uygulamamıydı? Çok mu meraklıyım:)

Size artık teşekkür etmeyi bıraktım, sözler yetersiz biliyorsunuz değil mi?
(Bugün Mehmet Bey'in kitabını alıyorum.)
Sevgiler,
Seda

TuBiKKo dedi ki...

Merhaba Mehtap Hanım,
Umarım iyisinizdir.Benim size diyet harici danışmak istediğim bir konu var.

Özellikle öğle yemeklerinden sonra inanılmaz bir uyku ve tatlı yeme isteği bastırıyor benim üzerime. Öyle böyle değil ama yani deli gibi tatlı bişeyler yemek istiyorum.Sanki kan şekerim yerlerde sürünüyor ya da feci tansiyonum düşmüş gibi oluyorum. Bir de öyle bir uyku bastırıyor ki sanki bütün gece uyumamışım.Şaka gibi...Acaba diyorum şekerle ilgili falan bişey mi var ki? Bizim ailede rahmetli babannem,rahmetli amcam falan hep şeker hastasıydı.Geçenlerde babada da çıkmış.

Böyle bir durumda nasıl bir yol izlemeliyim ve hangi uzmana başvurmalıyım bilemedim.Daha önce şeker var mı diye kontrol ettirmiştim yaklaşık 1 yıl önce kadar. O zaman alt sınıra yakın çıkmıştı yanlış hatırlamıyorsam.
Sizin önerileriniz benim için değerli.Ne yapmamı tavsiye edersiniz?

Adsız dedi ki...

Merhaba
Okudum hepsini, harikasınız !
Ben de size katılmak istiyorum.
Ramazan ayında oruç tutacağımı varsayınca önümde 9 hafta var. Başlayacağım bu beslenme programı sekteye uğrayacak. "9 hafta yapayım verdiğim kilo yanıma kar kalır" diyorum ancak bizlere öğrettiğiniz beslenme şeklinin kısa vadeli olmadığının da farkındayım. Bu konuda nasıl bir öneriniz olur? Çok vaktinizi almayacaksam eğer cevabınız beni çok memnun edecek.
Teşekkürler verdiğiniz emek için.
Mercan

suspect dedi ki...

Sevgili Mehtap, Mercan'ın mesajı üzerine bir sorum var benim de.Oruç tutmak düzgün beslenmeye engel değildir sanırım değil mi?

Adsız dedi ki...

Ne güzel bir armağan oldu bu henüz "bitmemiş" başarı öyküme...

Bazen "başarı öyküsü" demek garip geliyor buna. Başarı sanki imkansızlar için geçerli bir deyim belki... Oysa zayıflamak, hafiflemek imkansız değilmiş ki.. Bunu sizinle öğrendik biz :)

"zamandan sızan" o "kıymet"li blogda fotoğrafınızı gördüm tesadüfen... Öyle güzel, öyle zarifsiniz ki.. umarım biz de bir gün sizin kadar "sağlıklı" (güzel değil çünkü biz böyle de güzeliz :) ) bir görünüme kavuşacağız.
O günleri iple çekiyorum ve çok da uzak olmadıklarını hissediyorum.

Sevgiler..

Nükhet Z.

Adsız dedi ki...

@GZNTPSEDA,

güzel dileklerin için teşekkür ederim, bu başarıysa eğer buraya yorum yazan, bu yola çıkan ve bizi yüreklendiren herkese ait diye düşünüyorum..

Nükhet z.

Unknown dedi ki...

Ben buldum arkadaslar nerede hata yaptigimi!!! (Ferat ve Tijen,yorumlariniza cok tesekkur ederim bu arada!) Bence ben bildigim yesillere sadik kalarak yapmaliyim bu corbayi!!! Adini sanini burada duydugum sebzeleri alip sirf yesil diye corbaya katarsam sonuc iskence oluyor tabii:-)))))) Simdi nasil olsa yaz, ben cig yemeye devam edeyim, yaz sonu Turkiye'ye gelince anniskoma bir iki deneme yaptirip tarifleri araklarim!
Bu arada kisa bir not duseyim, ben halk pazarindan alisveris yapan bir ailenin uyesiyim, o yuzden organik (eski dilde koylu teyzelerin getirdigi seyler diyorduk :-))) olmayan seyleri yiyemiyorum. Yaniiii, suc corbaya giren sebzelerde degil, hangi sebzeyi koyacagini ogrenemeyen Basak'ta! hehe:-)

Adsız dedi ki...

Yasemin ve Ada'dan merhabalar,
Başarı hikayeleri muhteşem, biz Ada ile verdiğimiz kilo itibariyle henüz kendi hikayemizi yazamadık ama yola aynen devam ediyoruz.
En başından beri sizlerle beraberiz. İlk beş haftamız harfiyen uygulayarak geçti ve 5'er kg verdik. Sonrasında ev taşıma, SBS hazırlığı, bir hafta tatil derken programı harfiyen uygulama olanağımız olmadı. Ama şunu fark ettim, listeyi harfiyen uygulayamasak bile deli gibi yemedik. Zeytinyağlıların yağını süzüp aldık, ekmekleri tam ekmek seçtik, porsiyonları küçülttük, sık sık önümüze tatlı çıktı tabiki (özellikle açık büfe tatilde), çoğunu pas geçtik, yediğimiz zaman da sütlü tatlı yedik, bol bol yüzdük, yürüdük, sonuçta kilo veremedik belki ama bu programsızlık ve karışıklıkta kilo da almadık. Bu benim gibi hayatı boyunca durmadan diyet yapmış ve diyetten çıktığı anda da deli gibi yemeklere saldırmış bir insan için bir milat.
Bugün itibariyle programımıza ve düzenimize geri dönmüş bulunuyoruz. Ada SBS'sini atlattı ve tatiline girdi. Devam etme konusunda çok istekli. Hatta dün akşam bizimle birlikte programda olan ve morali biraz bozulmuş benim bir arkadaşıma (yani annesi yaşında bir insana) "ben neler başardım ve devam ediyorum siz de yapabilirsiniz" diye moral veriyordu.
Sevgili Mehtap, sizden birşey rica etsem çok mu yüklenmiş olurum: Ada şimdi babaannesinin yanına yazlığa gidecek, gerçekten hevesini kırmak istemiyorum. Okula 3 ay var, yeni dönemde bu göbeğim kaybolmuş olacak diye heves ediyor. Ama heryerde karşısına çıkan dondurmalar da onu çok zorluyor. Ona uygun (12 yaşında-sanırım bu grubun en genci) bir program verebilirim demiştiniz, eğer o gitmeden bu programı alabilirsek muhteşem olacak. Ama zamanınız olmazsa da sorun değil, biz alıştık. Babaannemiz de çok bilinçli bir insan, bu program üzerinden de devam edecektir Ada. Sadece başlamışken başarısızlık deneyimi yaşamasından korkuyorum ve elimizden geleni yapabilmek istiyorum.
Herşey için tekrar çok teşekkürler, yürekten sevgiler.
Yasemin-Ada

EBRU dedi ki...

Merhaba,

Benim de güzel bi haberim var. Sizinle verdiğim kilolardan sonra içine zor da olsa girmeyi başardığım pantalonum da bol gelmeye başladı. DUYURULUR :)

Ebru Ancient

Tijen dedi ki...

Programına -gerçi benimki biraz programsız program ama- dönmüş biri olarak nasıl kıvançlı, rahat ve huzurlu olduğumu bir kez daha söyleyeyim dedim. Yürüyüşler günde ikiye çıktı, deniz ve güneş, tabii bir de bahçe işleri (şimdilerde patır patır yere dökülen kayısıları topluyoruz günde on posta) eklenince, meyve, sebzenin hasına dönünce ağzım kulaklarımda yaşıyorum. Kimse moralini bozmasın ne olur. Birlikte başladık, birlikte götüreceğiz bu işi. NE yapalım, sapmalar olmasa iyi ama tatil var, yolculuk var, insan her an kontrollü olamıyor ki. Onun için vazgeçmeden, bunalmadan akışa bırakmalı ve Mehtap'ın dediği gibi tartıları kaldırıp yolculuğa devam etmeli. Başarı öykülerini okudukça ben yaşamışcasına seviniyorum. Hepiniz harikasınız dostlar!

Tijen dedi ki...

Programına -gerçi benimki biraz programsız program ama- dönmüş biri olarak nasıl kıvançlı, rahat ve huzurlu olduğumu bir kez daha söyleyeyim dedim. Yürüyüşler günde ikiye çıktı, deniz ve güneş, tabii bir de bahçe işleri (şimdilerde patır patır yere dökülen kayısıları topluyoruz günde on posta) eklenince, meyve, sebzenin hasına dönünce ağzım kulaklarımda yaşıyorum. Kimse moralini bozmasın ne olur. Birlikte başladık, birlikte götüreceğiz bu işi. NE yapalım, sapmalar olmasa iyi ama tatil var, yolculuk var, insan her an kontrollü olamıyor ki. Onun için vazgeçmeden, bunalmadan akışa bırakmalı ve Mehtap'ın dediği gibi tartıları kaldırıp yolculuğa devam etmeli. Başarı öykülerini okudukça ben yaşamışcasına seviniyorum. Hepiniz harikasınız dostlar!

Adsız dedi ki...

aslında amacıma çok yaklaşana kadar bi şey yazmamaya karar vermiştim ama sizi merak ettim umarım iyisinizdir. geçen haftadan beri sürekli bakıyorum yeni yazı yazmadınız belki işleriniz yoğundur ama merak ettim işte.
sevgilerimle.
Ü.A.A.