Mutfak penceresinden disariya bakiyoruz... Bak yapraklar dokulmeye basladilar bile diyorum, belki degisik renklerde toplayip bana getirirsin birkac tane... Burnunu cekiyor.. Hava cok sicak.. Cok nemli.. Cok yapis yapis... Ama ruzgar var.. Gunes gokyuzunde ama, gokyuzu grimsi...
Anne bu mevsimin adi ne diyor.. Bu mevsimin adi Roma diyorum..

23 Haziran 2009 Salı

TATILDEN ONCE...

Evin oglu babasiyla karne tatiline gidiyor.. Aslinda daha karne alinmamis ama hem anne hem de baba, butun ogrencilik yasamlari boyunca aldiklari iyi karnelerin, hayatta ne kadar onemi olabilecegini anlayacak kadar deneyime sahip olduklarindan, karne konusu evde sadece tatilin gelmesi olarak algilaniyor, bazen anne ogluna sinavdan kac aldigini soracak olsa, bu konuda babanin politikasini cok iyi anlayan cocuk, “iyi not aldim” demekle yetiniyor.

Bir heyecan valiz hazirlaniyor, hava durumunu bulutlar kapladigi icin, kitaplar, masa basi oyunlari, hirkalar ve tatil odevleri valizin bir kenarina sokusturuluyor.. Son tenbihler yapiliyor, “baban arabayi cok hizli kullanirsa hemen bana haber ver, ben de polisleri ararim diyor anne”. Cocuk bunu ciddiye aliyor (anne cogunlukla birseyi soyleyince yapan cinslerden cunku).. Babaya tenbih yapmaya gerek yok, o kalkmiş sag kaşin ne demek oldugunu artik biliyor, "merak etme sadece 200 km hizla surerim" diyor.. Anne parmagini havaya kaldiriyor, yanagina bir opucuk konuyor, "tabii ki dikkatli kullanirim diyor baba" hemen....
Kapi gulumseyerek kapatiliyor, herkes gozyaşini gizlice siliyor ..

Annenin pazar programi dolu.. Evde huzunlere kapilmasin diye arkadasi Claudio ile program yapilmis.. Claudio’da 1 haftaligina Viana’da bir kursa gidecek, yani anne hem evde, hem de hastanede kendini biraz yalniz hissedecek..

"Ne yapmak istersin" diyor..Claudio telefonda.. "Pazar gunu karar veririz" diyorum.. Roma'da yapacak hicbir seyiniz yokken bile yapacak cok sey bulursunuz.. "Havaya gore mi havana gore mi karar vereceksin?" diyor gulerek.. Federico guzel bir tatil yapacak diye mutlu, ama gittigi icin uzgun olacagimi biliyor cunku o da bir baba..

"Bilmiyorum ama ne yapacagimiza ben karar verecegim" diyorum.. Ne yapmayacagimizi biliyorum, hayattaki genel kuralim gibi, herseyi yapabilirim hayatta, istemedigim seyler haric.... Sinemaya gitmeyecegiz, antika pazarina gitmeyecegiz, alisveris merkezlerinin yakinindan bile gecmeyecegiz ve sandvic yemeyecegiz.. Bugun bunlari istemiyorum..

Eski usul bir erkeksin diyorum telefonda, illaki gelip beni almak icin israr edince.. Giyiniyorum, annemlerle, Federico ile, Antonio ile konusuyorum, elime bir fincan kahve alip televizyonun onunde oturuyorum.. Hava durumuna bakacagim..

Kanallardan birinde bir gezi programi var.. Roma'dalar.. Gozumun ucuyla bakiyorum.. Programin sunucusu, sadece Roma'nin ve Italya'nin degil, eminim dunyanin sayili guzel meydanlarindan birinin ortasindaki havuzun kenarina oturmus, "bu meydanda ne yapilir ? " diye soruyor..

Bu meydan dedigi yerin adini da soyluyor elbette.. Bir kez degil ustelik, bir kac kez..
PIZZA NOVARA.. PIZZA NOVARA'da kafelere oturup cayinizi kahvenizi icersiniz, Italyanin en unlu ressamlarinin tablolarini alabilirsiniz, gelene gecene bakarsiniz diyor.. PIZZA NOVARA cok guzel bir meydan diyor..

Yeni bir cesit pizza olmali bu "Novara" dedigi.. Yok eger meydandan bahsediyorsa, ismi her yere yazilmis hatta kazilmis PIAZZA NAVONA.. Basini kaldirsa tabelalari gorecek, Italyan oldugunu anladigimiz kameramana sorsa herhalde soyleyecek..


Siradan turistler bile baska bir sehre gitmeden once, o sehirle ilgili en onemli yerler hakkinda biraz bilgi edinirler, internete bakar, bir iki brosur filan okurlar.. Hele o sehirle ilgili bir program yapiyorsa biri, hicbir sey hazirlamadiysa, ozensizligi ve duzeysizligi anlasilmasin diye, tanesi 5 euro'ya satilan Roma kitaplarindan birini alir, resimlerine bakip, ismini ogrenir hic degilse..

Bu meydan sadece guzel, Barok sanatinin onemli bir ornegi degil Bernini ve Borromini uzerine anlatilan guzelim oykusu ile de cok ozel, cok ilginc, cok anlatmaya deger.. Meydandaki ressamlara gelince, kimbilir neler verirlerdi italya'nin en unlu ressamlari olmak icin, ama hemen her kentte rastlayabilceginiz, bazilari gercekten de iyi resim yapan, sokak ressamlari hepsi..

Programi sonuna kadar izlemeye sinirlerim dayanmiyor. Gercekten bu kadar capsiz bir program nasil yapilir, bu kadar kapasitesiz nasil olunur, insan yaptigini hic mi izlemez, hic mi kendini elestirmez bilmiyorum.. Bir sehir ve zaman ancak bu kadar ziyan edilebilir diye dusunuyorum. Birinin eline mikrofonu verip, hadi gez keyfine bak, sonra da yapabilecegin kadar geyik yap demis bile olsaniz, geyik yapmanin da bir stili, bir olcusu, bir tarzi vardir herhalde..

Ama iste hersey mumkun.. Bu programin bir adi, bir butcesi, ona reklam veren zavallilari ve seyredenleri olmali ki, bu program var diye dusunuyorum..

Kahvemi tazeliyorum.. "saygi" diye bir kavram var hayatta diye geciyor aklimdan.. Neye gosterdiginiz degil, gosterdiginiz saygi onemli olan.. Ne yapiyor olursaniz olun, kim icin yapiyor olursaniz olun, saygi gostererek yaptiginiz hersey sizi degerli yapar.

Annemi dusunuyorum.. Bircok guzel ozelliginin yani sira cok da iyi yemek yapar. Bazen arkadaslariyla yemek uzerine sohbet ederken, en iyi bildigi yemegin bile yapilisini sorduguna sahit olmusumdur. "annecigim derim, sen bu yemegin kitabini yazarsin, neyini soruyorsun hala? " .. "Herkesten ogrenecek birsey vardir" der, "bakalim onlar nasil pisiriyorlar.."

Onun icin, porsiyonlari yazmadan once, yine de soyle bir dolanayim internette dedim.. Keske demeseydim..

Televizyondaki programin klonlanmis hali olan geyik muhabbetleri, desteksiz atislar, kontrol edilmeden bir yerlerden tasinmis satirlar seriliverdi onume..

Herkes konusuyor bu konuda.. Hergun postama yaklasik 15 siteden on-line zayiflama onerileri, diyet kitaplari tanitimlari, program haberleri yagiyor.. Inanilmaz bir karmasa..

Herneyse.. “Bu kadar lafi, sadece 3-5 porsiyon yazmak icin mi soyledin ? “ diyorsaniz, cevabim evet.. Ben Italyan Ulusal Beslenme Enstitusunun ve Italyan Ulusal Beslenme Derneginin 8500 besin uzerine verdikleri listeleri temel olarak aldim. Sadece meyveleri veriyorum, simdi farkli olarak yaz meyveleri ciktigi icin..

Ortalama 1500 kalorilik bir beslenme modelinde;


Meyve Elma 150 g (1 orta boy elma)

Kayisi 280 g 3 buyukce kayisi (cekirdegiyle tartilmis)

Ananas 150-200 g (1 dilim ) * en yuksek kalorili meyvelerden biri oldugunu hatirlatayim..

Muz 120 g (yarim muz veya 1 kucuk Turkiye'de yetisen muzlardan)

Kiraz 210 g (25-30 adet sapiyla tartilmis )

Karpuz 400 g (100 graminda 16-20 kalori var, olgunluguna gore)

Erik 200g (6 tane )

Kiwi 180 g (1-1,5 adet)

Yaz kavunu 200 g (cok olgun olmayan cinsten)

Incir 170 g (1-2 tane buyuk incir)

Uzum 150 g (30 adet)



Birseyi unutmayin, kaloriler ve gunluk gereksinim, Italyan toplumu baz alinarak ve burada yetisen veya satilan meyvelerin ozelliklerine gore hazirlanmistir. Italya’da yedigim kayisilar Turkiye’dekinden daha az tatli, incirler de (bu aralar cikan buyuk beyaz incirler) neredeyse tatsiz.. Ama bence bu olculeri esas almanizda hicbir sakinca yok (baska bir saglik probleminden oturu kisitlamaniz yoksa)

Bu arada hani isleri baskalarina laf yetistirmek olan ya da uzmani olmadiklari alanda egitimini almadiklari halde “doktorculuk oynayanlar” biraz kipirdasalar ve Turkiye’de yetisen her besinin su, protein, lipid, karbonhidrat, amid, cozulebilir seker, total lif, sodium, potasyum, demir, kalsiyum, fosfor, tiamin, riboflavin, niasin, A vitamini, C vitamini, E vitamini degerlerini, o besinin yenebilir miktarlarina gore (armudu sapsiz, uzumu çòpsuz olarak yani) bize soyleseler, biz de onlarin bu konuyu avuclarinin icleri gibi bildiklerine inansak da, parmak izlerimizi tespit etmelerine izin versek.. Mesela…

Mesela kansizligin nedenleri ile ilgili filan konusmak, hani olur da birilerini yaniltirabilirsiniz diye, sadece tip doktorlarinin isi olsa, siz bize sadece hangi besinlerde emilebilir demir var, hangi besinin folik asit degeri en yuksek, hangi iki besini yan yana yersek, emilebilir demir miktarini azaltmis oluruz faslini filan anlatsaniz .. Mesela…

.
.
Ya da doktorluk yapmayi o kadar cok istiyorsaniz, universite sinavina tekrar girseniz, tip okusaniz, uzmanlik sinavlarina girseniz, kazansaniz, bitirseniz ve ondan sonra “ustunuze vazife olan islere burnunuzu soksaniz” .. mesela…

.
Mesela diyorum..

.
Oylesine..


Bu arada Italyan Ulusal Beslenme Enstitusunde calisan arastirmacilarin sadece beslenme bilimcileri ve diyetisyenler olmadigini, hemen tum sektorlerde hic de azimsanmayacak sayida tip doktorunun calistigini, bunlarin buyuk cogunlugunun da ic hastaliklari uzmani olduklarini da ekleyerek, bu upuuuzzzun yaziya burada noktayi koyuyorum..

Artik bu kadar uzun aralar vermeyelim, cunku coz az vaktimiz var.. Ada babannesine tatile gidecek… Elimizi cabuk tutmamiz lazim… Sonra Nukhet endiseleniyor, cok sessizlik olunca.. Delfina’nin sesi solugu cikmiyor, kendine yeni elbiseler aliyor ama daha kilo vermeye devam edecek.. NuNu kutlama filan derken, Tijen yolculuktu, imza gunuydu derken sizi ihmal ederler diye korkuyorum..
.


Burada olanlar bir ses verin.. Kacinci haftadasiniz, nasil gidiyor bir daha soyleyin.. Lutfen..
Sonra tatilde ne yapacagiz, onu konusalim artik, gecikmeden diyorum..
.

p.s: Bu arada Urfa'da ve Tekirdag'da yasayan kelebekler.. Bizim agaclardan ne haber? gittiniz mi, baktiniz mi, bizim icin onlara biraz su, cokca sevgi biraktiniz mi hic?
.
.

23 Haziran 2009'Roma

39 yorum:

GZNTPSEDA dedi ki...

Mehtap hn,
Paylaştığınız her satır arasında o kadar özenli ve saygılısınız ki , bunu hissetmemek , saygı duymamak mümkün değil.

Herşey gönlünüzde olsun.
Sevgiler,
Seda

suspect dedi ki...

Selam, burdayım ben, bugün 72.günüm. artık farkında olmadan düzgün beslneiyorum, hala hiç kaçamak yapmadım, kilo vermeye devam ettiğimin farkındayım, her sabah iyi dileklerimi yolluyorum sana kendimce. Allah yardımcın olsun her zaman, her yerde. Bu arada temmuz ortasında urfa'ya gideceğim ben, ağaçları görme şansımolabilir sanırım, oralardan istediğin birşey varsa lütfen yaz bana. sevgiler.

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

canım benim evet yaz geldi tatil planları falan derken benimde aklımı kurçalar oldu tatilde nasıl olacak bu diyett işi diye..
urfa'daki ağaçlara gelince misss gibi buram buram kokularını görderiyorlar sizlere:)geldimi hissettiniz mi?
sevgiler selamlar

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

:))
burdayız biricik hocamız BUR-DA-YIIIIIZZ.
Aman gözünü seveyim canım hocam :)
tam 5 hafta bitti evin tadilatıyla geçen !!
AZICIK GÖZ YUM NE OLA :)
zaten ödümüz kopa kopa bir iki kutlama :) yaptık, doğdum, doğurdum da ayıptır söylemesi :)
valla burdayız.
hemde ağustosun başına kadar burdayız. yani yola devam.
başkan yardımcım tatile gidecek,
tijencim kulaç atıyor burhaniyelerde,
bende İstanbulun neminde , HAVADA YÜZENLERDENİM :)))))))))
Sen anlat güzel hocam,
SABAHLARA KADAAARRRRR
BİZ BURDAYIZ !!!!!!

çok sevgiler.. özlemler mehtapcığım..

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

bu arada sevgili federicomuza iyi tatiller dilemeyi unuttum !
tabbii babasınada.
eğer hızı aşarsa ben radara yakalatırım,
seen hiiiiiiiiççç üzülme emi.
( hoşş.. sen kaşını çoktan kaldırmışsın bile :)))
:)))))
valla ben bile hazır ola geçtim :)

Leylak Dalı dedi ki...

Mehtap hanım,
geçen yazılarınızdan birinde Mehmet Saraç'ın "Canlarına Değsin" kitabından söz etmiştiniz. Tam tarzım diyerek hemen aldım ve aynen sizin yaptığınız gibi soluksuz okudum. kimi zaman gülerek, kimi zaman hüzünlenerek. annenin ölümünden bahsedilen bölüm çok etkiledi itiraf edeyim. arkadaşınızla konuşma imkanınız olursa benim adıma tebrik edin. son derece içten bir anlatımdı, bilgilendirdiğiniz için size de çok teşekkürler. sevgiyle kalın...
Nurşen

Adsız dedi ki...

selam mehtap hanim ben 6 haftami bitirdim hic tartilmadim siz ne derseniz harfiyyen yapiyorum faydasi cok sagoul gorenler yetr artik diyorlar ama ben saglikli beslenmeye devam edecegim hersey gonlunuzce olsun 6. haftadan sonrada 4. haftaki beslenme programiyla devam ediyorum bilmem iyimi yapiyorum gurbet37 selamlar

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Seda, sizin de hersey gonlunuzce olsun..

Sevgili Suspect, cok tesekkur ederim yazdiklariniza.. urfa'ya selam, keyfini cikartin.. Bol bol cikifte yeyin, benim yerime de..

Sevgili Neseli Gunler, once ADA icin (o 12 yasinda) sonra hepimiz icin yazacagim vakit gecirmeden tatil planini..

NuNu'cugum, iyi ki varsin, iyi ki bu sinifin baskanisin.. Butun kutlanacak seyleri de hak ediyorsun..

Sevgili Leylak Dali, yorumunuzu dun gece Mehmet'e yolladim.. arkadasim diye degil, gercekten kitabi begendigim icin yazmistim, sizin de benzer seyler dusunmenize sevindim..

Sevgili Gurbet 37, cok dogru yapiyorsunuz.. isin sirri dengede.. hepsi bu.. isterseniz tartilin artik bir kez..

Beyza dedi ki...

Mehtap Hanim,
benim haftalarim birbirine karisti son zamanlarda. Uyarinizla kendimi toparladim biraz ama yine de ilk baslardaki hevesim yok ne yalan söyleyeyim. Ne olur arayi bu kadar uzatmayin. Yazilarinizi okumak cok iyi geliyor bana.
Sevgiler

Unknown dedi ki...

Mehtap, sizin onerileriniz ve benim uygulamalarimla beraber sanirim 10 hafta gecti, son iki haftaya kadar duzgun kilo veriyordum ama cayimda, corbamda ve ara ogunlerimin hepsi alt ust oldu, kilo almadim fakat bu hafta itibariyle tekrar duzene sokuyorum kendimi. Insan kendi vucudunu bilir, ben duzeni bozunca sevgili metabolizmam kiziyor:-) Ben inatla tarti almiyorum, o yuzden tam bilgi veremeyecegim ama herseyi duzene sokar sokmaz tekrar yazacagim. Kacamak? Evet, aksamustu kahvesiyle beraber ev yapimi biscotti!!! Bir taneeeee! Sabah kahvaltisinda bir avuc taze uzum! Aslinda kacamak degil de erken basladim gibi hissediyorum! Herkese sevgiler...

FATOŞ dedi ki...

Merhaba Mehtap Hanım;
daha önce de yazdım ben de sitenizin sessiz takipçilerindeyim.5. haftadayım .sonuç fena değil.Gerçi çok kilo veremedim ama olsun yine de inatla beslenme düzenimi değiştirmeye,dediklerinizi uygulamaya çalışıyorum.Fakat aklıma takılan bazı sorular var.En önemlisi Funda Hn'ın ve Bahar Hn'ın yazılarında da okuduğum kilo vermenin yavşladığı hatta durduğu durumlarda ne yapmak doğru olur? Bahar Hanım'ın yazısında mesela belli bir süre sabahları yediği 2 adet yumurtadan bahsediyordu.buna benzer bişeyler yememiz mi lazım yoksa yeşil öorba yetrli midir?
Ayrıca 6.haftada tatilde olacağız.Pek uygulayamayacağımı düşünüyorum.Bu durumda tatil dönüşünde baştam mı başlamak yoksa kaldığımız yerden mi devam etmek daha doğru olur?

Yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler.

Sevgiler

Fatoş

Şehnaz dedi ki...

Günaydın Mehtap Hanım,

Bizde her şey yolunda. Ben bugün 8. haftayı bitiriyorum. Sabah tartıldım 69.2 kiloya inmişim. 6 ile başlayan kiloları göremeyeli çok ama çooook zaman olmuştu. Başlangıç kilom 79.8 di. Toplamda 10.6 kilo verdim. Hala hiç kaçamak yapmadan söylediklerinize harfiyen uyarak devam ediyorum.

Artık yemek konusunda tarzım değişti seçerek ve neyi ne zaman yemeliyimi bilerek besleniyorum.

Malum İzmir artık yaza iyiden iyiye girdi ve havalar ısındı. Bu nedenle yürüyüş saatlerimi değiştirdim. Artık akşam iş çıkışı değil sabah 05.30 kalkıp yürüyorum. Bu şekilde kendimi daha zinde hissediyorum.

Kardeşim Nur 7. haftanın içinde kaç kilo olduğunu bilmiyorum henüz tartılmadı. Size şunu söylemeliyim geçen hafta bana artık çok bol gelen 2 elbisemi, 2 pantolonumu ve 1 şortumu Nur’a verdim artık o da benim ( eski bedenimdeki ) kıyafetlerimin içine çok rahat girebiliyor. Gözünü kendime yeni aldığım 40 beden elbiseye dikti bunu da kısa zaman sonra senden alacağım diyor. ( başlangıçta 44 bedendim ve biliyorum 38 bol gelecek )

Beni uzun zamandır görmeyen tanıdıklarım görünce çok şaşırıyorlar. Bende her sorana sizin sitenizi anlatıyorum lütfen sizde katılın diyorum. Ben yaptım sizde yapabilirsiniz diye ekliyorum. Hedefim 65 kiloya inmekti ama bu gidişle daha fazla vereceğimi biliyorum.

Her şey ama her şey için sonsuz teşekkürler..
İzmir'den sevgilerimle

Şehnaz

Eya dedi ki...

Sevgili Mehtapcigim...

Benim 8. haftam bitti. Ama itiraf etmeliyim gecen hafta düzen gitti...gitti ama bu hafta hemen geri getirdim :)
Neticede 6 kilo verdim.Arsivdeki kiyafetlerimi giymeye baslarken hem sasiriyorum hem de inanilmaz bir sevinc yasiyorum.Bu arada heniz yazlik bir alisveris yapmadim sanirim bu yaz alisveris yapmadan da gececek.Begendigimi alip zayiflayinca giyerim deyip kenara koyanlardan oldugum icin arsiv müsait...Haftaya TR´ye ucuyorum ve hic endiseli degilim. Artik dengeli beslenmeyi ögrendim gibi.HAtta seviniyorum, o güzelim meyve ve sebzelerin tadina bakma imkanim oldugu icin.Ama biraz da endiseliyim cünkü kilo vermem durdu. Sanki hic kipirdamiyor? Önerilerini merakla bekliyoruz...sevgiyle kalman dilegiyle...

ZEHRA

Adsız dedi ki...

Mehtap Hn. öncelikle Federico'ya ve eşinize iyi tatiller diliyorum. Her gün sabah işe başlamadan, Mehtap bu gün vakit bulupta birşeyler yazmıştır inşallah diyerek sitenize giriyorum. Eğer yazmadıysanız hemen öncelikle nuray hn., delfina ve tijen hanım ve diğer arkadaşların sitelerine yöneliyorum ve o günkü sanal gezimi her gün güzel şeyler öğrenerek sonlandırıyorum. Akşamları hiç vakit ayıramıyorum. Onun için yazılarınızı ertesi günü görüp yorumu gecikmeli yazıyorum. O kadar güzel yazıyorsunuz ki yazılarınız terapi gibi geliyor bana. Ben 8.haftadan sonra 10 kg. vermiş olarak 15 günlük tatil yaptım. Tabii gittiğim yerlerde diyetime pek sadık kalamadım ama yine de ölçüyü kaçırmadan beslenmeye çalıştım. Bu arada kilomu da korumuş oldum. Ben meyveyi ara öğün dışında, daha önce alışık olduğum üzere akşamlarıda yeme ihtiyacı duyuyorum.Onun için gün içinde yediğim miktarları biraz azaltıyorum. Mesela 8-10 kiraz, 2-3 erik veya kayısı, yarım muz vb.gibi. Akşam yemekten 2 saat sonra meyve yememin bir sakıncası varmı. Özellikle karpuzu günde ne kadar yemeliyiz? Çok yazdım herhalde şimdilik bu kadar, hoşçakalın.
Size iyi çalışmalar dilerim.
Gülsüm

Adsız dedi ki...

Merhaba Mehtap,
o kadar akıcı ve okunası anlatıyorsun ki herşeyi, bir çok defa okuyorum yazdıklarının hepsini.
hafta hesabı filan yapmıyorum artık, mart ayında başladığım bu serüven artık tam rayına oturmuş olarak devam ediyor, çünkü biliyorum ne yememem gerektiğini, hangisinden ne kadar yemem gerektiğini.
Eşim dün gece ilk defa, bu kadarını ben bile beklemiyordum, çünkü sende o azim yoktu dedi. Ama artık var bunun adı azim değil ayrıca sağlıklı beslenmek..
Kilo vermeye devam ediyorum, 50 li kilolardayım artık sonlarına daha yakında olsa :)) bu beni çoook mutlu ediyor..
haftaya tatil var 15 günlük, orada arkadaşlarla neler olur bilmiyorum ama döndüğümde herşey eskisi gibi olacak onu biliyorum...
sevgiler
sinem
bu arada her gün sana defalarca teşekkür ediyorum, duymasanda :)

...Aslı Cadısı... dedi ki...

Sınıfın kayıtlı öğrencilerindenim hep birlikte başladığımızdan beri devam ediyorum. Sizin yokluğunuzda bir iki kaçak yaptım ama telafi ettiğime inanıyorum. Bol su içip, öğünlerimi atlamamaya çalışıyorum. Düzenli ve sağlıklı beslenmeye devam...

Tartılmıyorum. Ayırdığım pantalonuma sağlıklı beslenmeye başmaladan evvel giremiyordum, daha sonra girdim içine ama düğmelerini zorluyordum, pantalonun kendi düğmesinin yanına düğme dikip idare ediyordum kiiiii..Artık rahat rahat içine sığıyorum, normal kendi düğmesine geçiş yaptım, hatta bol gelmeye başladı:)

Size bir kere daha çok teşekkür ederim kendi adıma ve sınıf arkadaşlarım adına.
Sevgilerimle...
Aslı

beenmaya dedi ki...

bende hala buradayım ve ist. sıcağından erimekteyim :))

duruma gelince 10.haftanın içindeyim ve ilk 8 haftada 8 kilo verdim. ayda 1 tartıldığım için şu an ki durumumu bilmiyorum ama ben aynen devam ediyorum :))

Adsız dedi ki...

Merhaba Mehtap hanım, ben 8. haftama başladım ama spor yapamadığım için kaçamak yapmadığım halde ancak 3 kilo verebildim. çok üzgünüm 6.haftadan beri metabolizma çayı içmiyorum bu hafta tekrar başlayacağım metabolizma çayına. öğünlerim ilk haftalardaki gibi yani makarna pirinç bulgur gibi yiyecekler hiç yok. beyaz ekmek hiç yok. şeker hiç yok. sadece 7.haftanın pazarında 1 tane kalburabastı var ama aynı gün 1 saatten fazla yürüyüş ve çeşitli spor aletleriyle çalıştım. belki sizin yazdıklarınızdan daha az yemek zorunda kaldığımdan belki fazla su içemediğimden yada fazla hareket edemediğimden bilmiyorum 3.haftada 70.80 kiloydum, 7. haftada kilom 67.70. ne yapmam gerektiğini bilmiyorum üzgünüm bu konuda biraz.
herneyse yinede devam ettiğimi ve devam edeceğimi bildirmek istedim.

bu arada düşüncelerinize hayran olduğumu ve size ne kadar saygı duyduğumu söylemek istedim. internetin bana böyle her yönüyle bilinçli saygılı dosdoğru bir insanı tanımama yardımcı olacağını hiç düşünmemiştim. sizi tanıdığım için mutluyum. tüm kalbimden sevgilerimle.

Ü.A.A.

Adsız dedi ki...

Merhabalar Mehtap Hanım, ben artık haftaları saymıyorum. 6 hafta bittiğinde 7 kg vermiştim. Bu arada İstanbul'a gittiğimde herkes çok zayıfladığımı söyledi. Tabi ki bu şekilde beslenmeye devam ediyorum. Çünkü kendimi diyette gibi hissetmiyorum. Sağlıklı ve doğru beslenme uyguluyoruz bizler artık. Sizin sayenizde oldu tüm bunlar. Herşey için sonsuz teşekkürler. Size sevgilerimi gönderiyorum. Herşey gönlünüzce olsun. İzmir'e ya da yakınlarına gelirseniz ve haberim olursa sizi ağırlamaktan, tanışmaktan çok mutlu olacağımı tekrar yazayım. Sevgilerimle. Dilek

Adsız dedi ki...

mehtep hnm merhaba ben afilli dediğiniz gibi tekrar baştan başladım.artık yaramazlık yok
ama ben nedense fazla kilo veremiyorum daha öncede bahsetmiştim.masa başı çalışıyorum sadece eve giderken yürüyerek gidiyorum ve en büyük problemim akşam yemekleri en erken 20.30-21.00 gibi yiyebiliyorum.dikkat etmeye çalışıyorum daha 1.haftamdayım inş. bu defa başaracağım.yazılarınızla motive oluyorum her sabah önce sizin sayfanızı açıyorum. yeni yazılar göremeyince hafif burukluk yaşıyorum size o kadar alıştımki tabiki herşeyi bırakıp 24 saat bizle ilgilenemezsiniz saygı duyuyorum sadece özlem benimki çok uzattım galiba özür sevgiler..

Unknown dedi ki...

mehtap hanım burdayım bende herşey yolunda ve güzel etrafımdaki komşu ve arkadaşlarıma sizin programınızı anlatmaya dikkat edilmesi gerkenleri öğretmeye çalışıyorum sizi tanıtarak sizden bahsederek birçoğu internet kullanıcısı değil çünkü, artık tek başına yürümüyorum yürüşüyüşe çıkarken 3-4 zili çalıp hadi gidiyoruz diyorum benim için tek olumsuzluk tekrar antidepresan kullanmaya başlamam içinde kilo aldırıcı özelliği vardır yazısı beni çok rahatsız ediyor .türkiyede malesef orman yangınları başladı urfadaki ağaçlar umut kaynağı yeşili ve doğayı yaşatmak adına sevgilerimle

Belgin dedi ki...

Mehtapcim, ben iki ayda 5 kilo verebildim, ama önceden de 40 kilo vermis oldugum icin, tartida kilo eksilmesi yavas oluyor. Ama giysilerimden farkina variyorum ki, hacimden kaybediyorum, yani vücudumun kendini toplamak ve SIKILastirmak icin zamana ihtiyaci var.
Onun icin yilmadan devam ediyorum. Baharin da söyledigi gibi, yeni beslenme aliskanligi oturduktan sonra neyi, ne kadar yiyecegimi düsünmeme gerek kalmadi. Eskiden cok sevdigim pilavi, makarnayi, patatesi artik aramiyorum. Canim dondurma bile cekmiyor, inanmasi güc ama gerekten öyle:))
Önümde daha verilmesi gereken 20 kilo var, senin sayende onuda basaracagimi biliyorum. Simdi verdigim kilo toplam 46 buldu:))

SIKILDIM diyen arkadaslara, vazgecmeyin, devam edin, sonuc cok güzel demek istiyorum:))

Esine ve ogluna iyi tatiller diliyorum.

Sana da cok tesekkür ediyorum:))

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Merhaba Sevgili Mehtap,
Ben de buradayim, 5. haftamın içerisindeyim. Artik kendimi diyette gibi hissetmiyorum, hatta gectigimiz hafta dilediğimi yiyebiecegim pazar gününü unutmusum bile. Böyle olunca haftada iki öğlen makarna ya da pilav yemem gerektiğini de, yeşil çorbalarımı da atladim tabiki. Özetle ilk 2 hafta ne varsa programda hep oyle gidiyorum ben. Arada diyetimin dışına çıktıklarım oluyor tabi ama bunlar da 1 porsiyon extra meyve, ya da bir tabak daha salata şeklinde oluyor. Bugune kadar çikolata, tatlı, hamur işi gibi hiç bir yasakli yiyeceği değil yemek istemedim bile. Fiziksel aktivite ile su içme de tamamen hayatımın birer parçası oldular.

30 yaşındayım
Boyum 178,
Başlangıç kilom: 70,9
Şu an: 67,8

Bu hafta hiç kilo veremedim ve sindirim zorlugu yasiyorum, seninle programa başlamadan once de başka bir program ile 5 kilo verdiğim için olabilir mi?

Sevgilerimle,

fatma u. dedi ki...

burdayım hocam!
ve hiçbiyere gitmeye niyetimde yok.
sayenizde kendime olan güvenimi kazandım,teşekkür kelimesi çok az kalıyor biliyorum ama ben her aynaya baktığımda tanrıya şükrediyor ve her işinizin rast gitmesiiçinde size dua ediyorum,nekadar şanslıyımki sizi buldum.sağlıcakla,

kekik dedi ki...

Merhabalar Mehtap Hanım,

Ben 6. haftanın içindeyim, hızla incelmeye devam ediyorum, artık herkesten "çok kilo verdin" lafını duymaya başladım, kıyafetlerimden de anlaşılıyor. Yalnız arınma haftasına 6. haftada başlayamadım, 7. haftada uygulayacağım. Beslenme düzenim çok değişti. Herşeyden yiyorum ama dengeyi koruyabiliyorum. Eskiden çok tekdüze besleniyordum. Öğlen pilav, akşam pide vs. Yoğurdun bana ne kadar iyi geldiğini keşfettim. Ara öğünlerde genellikle az yağlı yoğurt-meyve ya da yoğurt bisküvi yiyiyorum. Çok tok tutuyor. Yalnız bir konuyu oturtamadım, yaz günlerinde akşam yemeklerim geç saatlere sarkıyor maalesef. Bir de bu aralar fazla yürüyüş yapamıyorum. İstanbul çook sıcak ve nemli! Temmuz'un sonlarına kadar buradayım, Ağustos'un ilk haftası mavi yolculuğa yelken açacağız. Tatilde tek sıkıntım akşam içilen rakıları dengelemek:)) Onu da hallederiz el birliğiyle! Sevgilerimle..
Candan

Nur dedi ki...

Ben de buradayım, 8. haftamdayım, arada sosyal ortamlara yemeğe falan gidince zorlanıyorum biraz ama genelde tehlikeli olan herşeyi tabakta bırakıyorum:) Geçen hafta annemin yaptığı yemekleri bile seçtim ki azmime ben de şaşırdım:) Şu an istediğim kilodayım, herkes yeter artık diyor ama biliyorum ki artık eski halime dönemem, zaten midem de küçüldü, az fala yesem hemen sıkıntılanıyorum. Yeni program ve posiyonları dört gözle bekliyorum. Bu aralar pek spor yapamadığım için 2 haftadır sabitlendim sanırım aynı kiloda bekliyorum.

Teşekkürler tekrar!

Delfina ; dedi ki...

Mehtapcığım,

Federico'ya mutlu tatiller olsun.Ahh o evin neşesi yavrularımız evden çıkınca ne kadar yalnız kalıyoruz değil mi?Ben de oğlumu yollamıştım geçen hafta :(

Tv'deki sunucular, para uğruna yalan söylemekten keyif alan reklamcılar yüzünden , tatilciler gittikleri yerden eli boş dönüyorlar çoğu zaman.Umarım bu kandırmacalar en kısa zamanda biter.

Aslında , Bahar'ın yazısından sonra ben bir süre sessiz sedasız görüleyim diye içimi geçirmiştim.Sonra 27 kiloyu nasıl verdim dye yorumları bastıracaktım :))

Şaka şaka henüz o kadar vermedim ama sayende bedeni terbiye ettim ya Mehtapcım bu muhteşem birşey.Herşeyi ayarlıyorum kendimce diğer arkadaşlarım gibi,dengeliyorum yani.

Tatil için de ilk başta korkmuştum ama kendime sürekli "tekrar mı kilolu haline döneceksin" diye emirler veriyorum :)

Nunucuğumuzun Aynadaki Kadın yazısını sürekli okuyarak motivasyonumu artırıyorum.Sen de hep yanımızda olduğun için salmıyorum kendimi...

Herşey için tekrar teşekkür ederim Mehtapcım...

Tijen dedi ki...

Mehtap'cığım,
NuNu da Arzu da muhteşem hatunlar. Daha iyi bir seçim düşünemiyorum. Senin güzelliğin onlardan akıyor hepimize. Tabii artık birer fıstığa dönüşmüş sınıf arkadaşlarımız, yakışıklı beylerimiz (beylerden bahsetmeyince alınıyorlar) da ışığı yansıtıyorlar birer birer. Bana gelince, bu aralar denizimiz pek dalgalı, bulanık. Öyle olunca yüzemiyorum. Oysa pek niyet ettiydim her gün yüzmeye. Rüzgarı boldur buraların, bilirsin. Güneşe çıkıyor, tatildeymiş gibi yapıp bir saat kitap okuyorum yere uzanıp. Ağaçtan patır patır kayısılar dökülüyor, günde yüz kere eğil, kalk, arada ot yol, bahçe sula... Bunlarla uğraşıyorum. Sabah akşam yürürken sitedeki ağaçları belliyorum. Hmmm şu ağacın dutları harika, yine geleyim diyorum. Kayısıları bizimkilerle karşılaştırıyorum, bahçelerde domates, biber falan görünce çocuklar gibi seviniyorum. Kilo veriyor muyum? Vallahi umarım veriyorumdur. Üç haftalık gezmelerin üzerine evde dikkat ediyorum yememe ya yakında bir kaç ufak gezi daha var. Hani diyorum, şu kursa kadar 2-3 kilo versem ne harika olur. Gözlerinden öper, baba oğula iyi tatiller, sana da iyi keyifler dilerim. Yalnız olmak da güzeldir, eminim sen de tadını çıkaracaksın sessizliğin. Hoş yalnız kalmıyorsun ki hiç, yüzlerce öğrencinin iyi dilekleri, duyguları sana eşlik ediyor her an.

Özlem Mertler dedi ki...

( başlangıcın bilmediğim için büyük ihtimalle ) 6 kg. da ben hafiflettim dünyayı.

Dondurma yemek istiyorum mesela çok sıcakta, bir top yetiyor.
Bu otokontrol için hem kendime güveniyorum, hem de bir yerlerden bana bakan öğretmenim Mehtap ve sınıf başkanım NuNu'ya :))

Hepinize sevgiler, iyi tatiller:)

Adsız dedi ki...

Mehtap hanım
Benim 7. haftam hiç kaçamak yapmadım dediklerinize uydum. İşyerimde başladığımdan beri evden kendi yaptığım yemekleri getirip yedim. Bugün ilk defa arkadaşımla dışarda yemek yedik orda da onla birlikte kurallara uyup yemek yedik. Herkes kuş kadar kaldın diyor. Keşke daha önce bu kiloda olsaydım tek pişmanlığım bu. Ben hep bu benim yapım diyordum annem bebekken sana serum verdiler ondan böylesin derdi. 58 kiloyum 7. haftanın içindeyim evdekilere söyleyemedim ben 58 kilo oldum diye herkes ne zaman bırakacaksın yeter artık diyor.

Adsız dedi ki...

teşekkürler
sevgiyle kalın

TuBiKKo dedi ki...

merhaba mehtap hanım;

ben de arada bir yerlerde kendimi kaybetmiş olsam da bu pazartesi itibarı ile yeniden başladım.Deli gibi her gün tartı tepesine çıktığımı farkedip eşime tartıyı saklattırdım ve sakın 3 haftadan önce verme bana yalvarsam da dedim :) Böyle daha rahatım tartısız :) Bu bıraktığım dönemde hiç bir şekilde aşırıya kaçmadım aslında yani bir nevi koruma dönemi gibi oldu.Listemizde olmayan şeyleri de yedim ama asla ölçüyü kaçırmadan.SAnırım bu bırakma dönemi de ocak ayından beri kilo vermeye çalışmaktan sıkılmam oldu.Bir nevi mola gibiydi ama toparladım işte.Şimdi yine yürüyüşlerime başladım.Şu an 62 kiloyum hedefim 58 ama belki de 55 bile olabilir bu hedef.Çok az kaldığına inanıyorum.SAnırım yaz sonunda istediğim kiloya ulaşmış olucam hatta belki de 38 bol değil de direk 36 beden bile olabilirm :) herşey için teşekkür ederiz..
Bu arada eklemeden edemeyeceğim sizin yazılarınız bizi gerçekten çok motive ediyor :)

sueyda dedi ki...

selam herkese ,
8.haftam ama proteinsiz zamanlara yeni başladım...
hele bi bitsin durum ve skor bildireceğim herkese...
gününüz güzel geçsin...

Ebru dedi ki...

MERHABA HERKESE,

Ben kaçıncı haftadayım bilmiyorum, ilk kayıt olanlardanım. Bir ara ufak bir aksaklık yaşasam da artık kaçıncı haftada olduğumu saymıyorum çünkü bir yaşam biçimi olmaya başladı bu durum benim için... SAYENİZDE...ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.

Bugün yazınızı gözlerim dolarak okudum, tipik çalışan anne durumu...Umarım Federico doya doya eğlenir tatilde, zaten anne olarak istediğimiz ve bu yürek ezintilerini giderecek yegane şey değil mi bu..Sevgiler Ebru (Ancient)

Adsız dedi ki...

selam mehtap hanim sizin dediginiz gibi tartildim artik tabiki cikan sonuca once inanamadim indim tartinin ustunden bir daha tartildim yanlislik var diye ama yokmus sukur 69la yola cikmisdim bundan 7 hafta once simdi 62kiloyum sevincliyim benim rekorumu kirdim senin sayende mehtapcigim sagol cok degerli bilgileride paylasiyorsun hayatta her istedigin gonlunce olsun gurbet37

gulidem dedi ki...

Ben buradayım. Dun kızılay,da gezerken 40 beden kıyafetlere girebılmekten dolayı cok mutlu, ama bir aylık bir tatil dolayısıyla diyete tam uyamamaktan dolayı huzunluyum.
Diyete tam uyamıyorum ama abur cubur da yemiyorum yanlıs anlasılmasın.
boy :1.65
kılo :71
yas :29
hafta:4

Yeşim dedi ki...

Mehtap Hanım, yazılarınız çok hoş ve öğretici. İkinci haftayı bitirdim ve sonuç harika..Belim
3cm inceldi ve 2 kilo verdim. Çok merak ettiğim için tartıldım. Bundan sonra tartılmayacağım söz. Yazılarızdaki pozitiflik sayesinde başarabildim sanıyorum, çok teşekkürler. Size ve sevdiklerinize sağlıklı ve güzel günler....

Terazi dedi ki...

buradayım!

siz sorunca hesapladım: 7. haftadayım sanırım..

programın başında 52 bedendim, şu anda 48 bol gelmeye başladı diyebilirim.. Kilo olarak verirsem;

104 ile başladım,
97.4 idim 3-4 hafta önce...
boyum 168 cm.

her ayın 4'ünde tartılma kararım var..

2007'de kilo vermede yol arkadaşım olsun diye açtığım bloguma -ki sloganım "işin sırrı dengede" idi ama hayata geçirilemedi bir türlü- son yazımı Kasım 2007'de yazmış, sonrasında diyetleri de blogu da rafa kaldırmıştım.. kendimle ve yarım bıraktıklarımla tekrar buluştuğum için çok mutluyum..

teşekkür ve sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Mehtap Hanım,
biraz tatil hepimiz için iyi olacak değil mi? umarım siz de en kısa sürede dinlenebilme fırsatı bulursunuz.
benim bu yıl ki tatil planalarım 20 Temmuz'a ayarlı.. ama tatil diyince hemen sağlıklı beslenmeye paydos anlaşılmasın :)
eskiden tatil demek bir çok güzel şeyin yanında alınacak kilolar demekti benim için. Ne kadar acıyorum o zavallı düşünce kalıplarıma şimdi... Tatile kilo almak için giderdim yani ve alırdım da tabi, var mı böyle bişey ya :)))
bu sene zerre kilo derdim yok. Kilo verme programıma devam edeceğim tabi ki.. ama artık kilo verme amacını çoktan aştık bir çoğumuz. sanki yıllardır böyle besleniyor gibiyim ne tuhaf... Geçen o yana yakıla özlediğim kazandibi getirmiş eşim akşam gelirken... "biliyorum yiyemezsin sen şimdi ama belki yarın sabah bir kaşık almak istersin diye getirdim" dedi biraz da sabotajcı konumunda olmaktan utanarak :)
6 ay önce değil sabahı beklemek ellerinden kaparcasına alıyor olduğum o kazandibi tatlısı beni hiç heyecanlandırmadı. O güzel tadı da gelmedi ağzıma bu sefer. Yani canım istemedi resmen bu sefer. Benim kazandibi yemek canım istemedi :))) Gözlerim doldu birden, bu noktaya gelebilmiş olmam o kadar duygulandırdı ki beni...Artık yok öyle yeme krizlerim, porsiyonlarım çok çok küçüldü kendiliğinden... İşte bu mucize Sizin eseriniz benim olduğu kadar Mehtap Hanım...

Bu sabah duş almıştım işe gitmeden durmadan tartılmaktan korktuğum için komşuma verdiğim ve bir kaç hafta önce geri alıp bir kenara attığım tartıya takıldı gözüm. çıktım öylesine, meraksızca... ama ama ama gördüğüm rakama verdiğim tepki o kadar sakin olmadı:

15 KİLOGRAM

Yeni aldığım eteklerim de malesef bol gelmeye başladı ne fena :)
artık çengelli iğneyle tutturuyorum :)))) Tamamıyle kilo verdiğimde alacağım gerçek bedenimdeki giysileri...

Heyecanla 20 Temmuzu bekliyorum şimdi.

Kazandibi ne mi oldu ? Oğlum yedi onu afiyetle :))))

Nükhet Z.