Mutfak penceresinden disariya bakiyoruz... Bak yapraklar dokulmeye basladilar bile diyorum, belki degisik renklerde toplayip bana getirirsin birkac tane... Burnunu cekiyor.. Hava cok sicak.. Cok nemli.. Cok yapis yapis... Ama ruzgar var.. Gunes gokyuzunde ama, gokyuzu grimsi...
Anne bu mevsimin adi ne diyor.. Bu mevsimin adi Roma diyorum..

27 Haziran 2009 Cumartesi

ONCE ADA TATILE GIDECEK....


Once ADA'yi tatile gonderelim diye dusundum.. Sonra da biz tatilde nasil davranmamiz gerektigini ve hedef kilosuna ulasanlarin bunu nasil koruyacaklarini konusalim..

ADA 12 yasindaymis.. Annesiyle birlikte bu programa kayitli..
Size gore biraz daha farkli bir beslenme programi uyguluyor.. Yaklasik 400 kalori daha fazla almasi gerekiyor.. Biraz daha ozgur..
Babannesine tatile gitmek uzereymis.. “ADA ne yesin acaba?” diye soruyormus babannesi..

Neler yapacak ADA? (akilli bir cocuk oldugu icin, bilincli oldugu icin, getirdigi elbiselerin hepsini babannesine birakip, seneye tumu yeni elbiselerle, daha fit bir genc kiz adayi olarak donmeye karar verdigi icin..

Ada herseyi yiyecek..Mutlaka 5 ogun yiyecek..Sabah kahvalti yapmadan sadece gazete ve ekmek almaya gidecek.. Engec saat 9’da uyanmis olacak..

Aldigi kalori miktari, harcadigindan cok cok fazla olmayacak.. Onun icin ADA, hergun mutlaka hareket edecek bir bahane bulacak.. Yuzecek, yuruyecek, dans edecek, bisiklete binecek, ip atlayacak, merdivenleri inip cikacak, top oynayacak.. Ama mutlaka hareket edecek

Mutlaka kahvalti yapacak.. Ve mutlaka yeterli ve cesitli bir kahvalti yapacak.. Haftada iki gun yumurta yiyecek.. Yumurtayi ya kahvaltida ya da oglen yemeginde menemen veya omlet olarak yiyecek.. Coregin, boregin icinde yemeyecek.. Zaten cok da fazla borek, corek yemeyecek.. Yerse de evde yapilanlari tercih edecek..Hergun degisik ekmek yiyecek.. Ekmege surulen cikolatalara, tereyagina pek fazla yuz vermeyecek.. Hep tost yemeyecek.. Hep cay icmeyecek, bazen sut icecek.. Bazi gunler sut ve misir gevregi, bazi gunler yogurt ve meyve, bazen meyve suyu ve evde yapilmis kek yiyecek..

Protein almak icin sadece et ve peynir, karbonhidrat almak icin sadece patates, meyve suyu, ya da cips, kraker benzeri ivir zivir tuketmeyecek.. Sebze, baklagil ve balik yemege ozen gosterecek..

Dolma, etli ya da zeytinyagli fasulye, patlicani kizartilmadan yapilmis karni yarik gibi butun ev yemeklerinden dolu dolu olmayan 1 tabagi, 1 dilim ekmek ve yogurt ile genellikle oglen ogunlerinde tuketecek.. Pilav ve makarnayi da, mutlaka her yemegin yaninda degil, hafta 1 veya iki kez daha cok oglen ogunlerinde en fazla 4 yemek kasigi kadar tuketecek..

Gunde enaz iki porsiyon meyve, 3 porsiyon da sebze tuketecek.. Meyvelerin ve sebzelerin kurularini degil, taze ve mevsiminde olanlarini isteyecek..

Nadiren hamburger yiyecek.. Cok cani cekerse, arkadaslariyle oyle bir program yapildiysa kenardan bakmayacak yani.. Ama “Big” “Double” “Chees” degil, daha basit olanlarini tercih edecek, buyuk menu istemiyecek.. Kolali iceceklere pek yuz vermeyecek..

Yemeginin tadina bakmadan tuz eklemiyecek..

Bol bol su icecek..

Yemek yerken tv seyretmeyecek, tabagina bakacak, masadakilerle konusacak, yedigini control edecek..

Ara ogunlerini unutmayacak.. Yogurt, meyve, ceviz, badem tuketecek..

Buyudugunu, gelistigini, bunun icin bedenine yardim etmesi gerektigini bilecek ve ;

Yeteince demir almak icin; (buyume cagindakiler de demir eksikligi ve buna bagli kansizlik cok kolay gelisir, cunku kan volumu ve kas kitlesi cok hizla artmaktadir) ve genc kizliga adim atanlarda da kayip ta baslamistir. Oyleyse ADA, Yagsiz et ve balik, baklagiller, butun koyu yesil yaprakli sebzeler ve bazen de bir avuc kabak veya ay cekirdegi yiyecek (bir avuc, bir paket degil)

Yeterince Kalsiyum almak icin; (10-14 yas arasi, vucuttaki kalsiyumun en buyuk deposu olan iskeletimiz hizla buyur), aldigimiz kalsiyumun sadece %30’unu vucutta tutabildigimizi de goz onune alinca ADA, sut, yogurt ve peynir yiyecek. Ama hareketsiz bir kemik yapisi, siz ona ne kadar kalsiyum yuklerseniz yukleyin, yeterince iyi gelismez. Onun icin ADA, mutlaka ama mutlaka yuzecek veya yuruyecek veya kosacak, veya ip atlayacak veya dans edecek, veya voleybol oynayacak .. Yani kendine uygun bir hareket etme bahanesi mutlaka bulacak.. Ustelik gelisme cagindakiler, hormonlarin kafasi karisik oldugundan biraz parlamaya hazir, biraz sinirli, biraz sivilcelerden yorgun, biraz kilolardan bezgin olabilirler.. ADA spor yaparak uzerindeki bu negatif enerjiyi, pozitif bir guce ve gulumsemeye dondurecek.. Gunde ne yapip edip enaz 60 dakika hareket edecek.. enaz 60 dakika..

Bu arada dislerine de cok iyi bakmayi ihmal etmeyecek.. Sekerleme yemeyecek..
.
ADA bu sene okula cok “fit” ve keyifli donecek..
.
Ustelik ADA, fiziksel gelisimini dusunken, aklin da beden gibi calismasi gerektigini bildiginden, tatilde beynine “tatil” vermeyecek ve okuyacak.. Kitabi eline alip, sayfalarini cevirip, kokusunu duyarak okuyacak..
.
Akli gelismis bir cocuk oldugundan "0" beden olmak gibi sacmaliklara, zayiflamak icin alinan ilaclara, insanin kendi kendine ettigi kotuluklere "geri zekali bunlar" disinda yorum yapmayi bile zaman kaybi olarak bulacak..

Iyi tatiller ADA.. Nek bu sarkiyi sana soyluyor..

Babanneye selamlar..
.
.
.
27 Haziran 2009'Roma

27 yorum:

Halime dedi ki...

Mehtap Hanım ;
Ada için yazdıklarınız aslında tüm beslenme programımızın özeti gibi :).Geçen yazınızda sormuşsunuz ya hani neler yapıyorsunuz diye ? Yeni bir liste gelene kadar ben hayvansal proteinlerden uzak beslenme programımızı yapıyorum. Size bir sorum olacak gece nöbet tutanlar ne yapmalı? sizde nöbetçi kaldığınız için soruyorum sorumu :) nasıl davranmalıyım ?

Adsız dedi ki...

Gerçekten Harikasınız... Kitap okumak hepimiz için önemli olmalı...
Hele bu kadar az okuyan bir toplumda...Bu arada önerdiğiniz kitabı(Canlarına Değsin) okudum, gerçekten çok güzeldi.Açıkçası önyargılı olduğum bir yemek kültürüydü Urfa'nın yemek kültürü; kebaplar, et, hamur...Kitabı okudukça ne kadar köklü ve zengin olduğunu anladım bu kültürün.
Ama en güzeli bütün bunları bir çocuğun gözünden okumaktı.Her sayfa ,bazen
hüzünlü bazen komik çoğu zaman zor ama hoş zamanların yaşandığı siyah beyaz bir film tadındaydı.Yazar lütfen yazmaya devam etsin, o kadar duru ve sürükleyici bir anlatımı var ki...
Sevgiler Sibel

meleginmarifetleri dedi ki...

Selam..
Çocuklar için çok çok güzel bir anlatım olmuş ama inşallah sizin anlattıklarınız kulk arkası edilmez.
Benim oğlumda biraz kilolu ama ben onu yeme alışkanlığından vazgeçiremiyorum babası ile bir olup zararlı gıdaları tüketiyorlar. sizden bu konuda yardım istesem..
Aslında kendiminde 3 kilo fazlası var ama bir türlü kendimi tutamıyorum ben çok düzensiz beslenen biriyim şu saat(13.43) oldu daha kahvaltımı yapmadım birşey yemedim. daha sonrada elime ne geçerse ayak üzeri atıştırıyorum işte böyle bir beslenmem var.
52 kg olmuşum aslında hep 49-50 olurdum boyum 1.59 yaşım 38önerinizi bekliyorum.
Sevgiler.

hilal dedi ki...

Sevgili Mehtap benim kilo yerinde saymaya başladı bir de 5 gün troid ilacımı içemedim piyasada kalmamış.(tefor hipotroidi için kullanıyordum )bulamayınca mecbur eşdeğerini aldım ama ilacı içmediğim o bir kaç günde hemen ödemleştim tekrar kilo alıyorum diye çok korktum ama senin önerilerinle çabuk toparladım.ben şuan itibariyle 50 kiloyum.Hedefim 48 ama yerimde sayıyorum sınıfın ilk öğrencilerindenim,artık hafta saymıyorum,o yüzden kaçıncı haftadayız bilmiyorum:)Haftaya tatile gideceğim,kilomu korumak için ne yapmam gerek? Kucak dolusu sevgiler....

Saliha dedi ki...

merhaba mehtap hanım...ben kayıt olmadıgım halde sızın programa baslamıstım ve 2 yazı once bır yorum bırakmıstım..yogunlugunuzdan dolayı goremedıgınızı dusunerek musadenızle buraya tekrar yazıyorum ve sizden kısacık bır cumle dahi olsa cevap beklıyorum:) birde Ramazanı Şerif geliyor bunun içinde bizi bilgilendirirmisiniz acaba....sevgıler...;


^^merhabalar;
sizdeki azme hayranım...ne desem az....bu sekılde topluca kılo programı duzenleyenlere bırde sıze bakıyorum acaba basarılı olan kımdır?sızın yaptıgınız tamamıyle emek.. emek... emek......baska bısı diyemıyorum....
basarı hıkayesını okudum ve benımde eklemek ıstedıgım bir iki şey var...bende bundan 1 ay once basladım sessızce sızın saglık yaşam aktivitenize...

söyle söylıyeyım;artık deli gibi yemıyorum acıkınca farketmeden ıradem yerıne geldi...tamam kılomda fazla bır degısme yok nerden bılıyorum dersenız kıyafetlerımden:) tartılmıyorum cunku:) ama ıradem eskı halıne dondu..tabaga koydugum 5-6 kasık z.yaglı yemek bıle fazla gelmeye basladı..yasamak ıcın cok yemek yemek degıl yerınde yemek önemlıymıs vucudumada hakettıgını verdım kanaatındeyım...oda benden memnun:)mıde okadar calısmıski zamanında suan derın bır nefes aldı:)dıyebılırım:)

benım sıze bır sorum var nacızane eger cevaplarsanız cok memnun olurum..basladıgım 1 aylık saglıklı yasama programının son 2,5 haftasında sınavlarım vardı oyle boyle degıl ayrı katogorılerde 5-6 sınav dıyebılırım..ve sınavlara gıttıgımde (sınav yerlerım uzaklardakı okullara vermıslerdibu sebele )bazı zamanlar akrabalarımda, bazı zamanalar annemde kaldım cok duzensız bır 2 hafta gectı benım ıcın ve ne ıkram ettılerse onu yemek zorunda kaldım;bana sunu yap bunu yemem dıyemıyorsunuz malaesef....ama soyle bır yola basvudum;eger makarna verıyorlasa tabagımdakı porsıyonu bucakla 2ye ayırarak yarısını yedım yarısını bıraktım,ekmeklerım hep tahıllı,kepeklı seklındeydı..corba 1 kepçe yedim..ama sıcak dıye bol bol ayran ıctım:(cacık yedım..tahmınım yagsız yogurt degıldır:( aşırıya kacmadım kararında yedım ama kılo vermedım dıye tahmın edıyorum fakat almadıgımada emınım cunku hafıflık hısedıyorum...

sorum;ılk ıkı haftalık dıyete tekrarmı baslamalıyım yanı sıl bastan yoksa 3.haftadan devam mı etmelıyım? lutfen cevap yazarsanız cok sevınırım ve yoluma devam edebılırım..

İstanbuldan en ıcten sevgılerımle....

şefika erozan

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Halime, gece nobetlerinde bir bardak sut ve bir dilim kek yenebilir. Veya cay, esmer ekmek, biraz peynir de acligi bastirir. ac kalmayai hic onermem. Sizin nobetinizde yiyebileceginiz seyler neler? Yani hazir mi geliyor, evden mi goturuyorsunuz ve nobet saatleriniz neler?

Sevgili Sibel, Mehmet Sarac'in Canlarina Degsin kitabindan daha cok soz edilecege benziyor.. Umarim baska kitaplar da yazar..

sevgili Meleginmarifetleri, oyleyse kabahati sadece babaya bulmayin.. Ozellikle cocuklara yemek aliskanligini anneler verir, unutmayin..

Bence kilonuz gayet iyi, kendinizi zorlamayin. sadece daha cok hareket etmeye calisin derim ben..

Sevgili Hilal, artik tekrar ilk haftalara donebilirsiniz.. kilo koruma diyetini bu hafta yazacagim zaten..

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

sevgili Sefika, hayir sorunuz gozumden kacmamisti ama uygun bir zaman bekliyordum cevaplari yazmak icin araya cocuk beslenmesi yazisi filan girdi..

Ben herseye yeniden baslayin derim.. aslinda bu program dengeli bir beslenmeden baska hicbirsey degil, yani dikkat edilecek bazi noktalari goz onunde tutmak ve ona gore ozgurce yemek yemek firsati veriyor..

Ramazan ayinda oruc tutanlar icin, hemen onerilerimi yazmaliyim.. hatirlattiginiz icin tesekkurler..

agro dedi ki...

Bugün bir haftalık tatilimi bitirip eve döndüm ve doğruca tartıya çıktım. Yaşasın kilo almamışım. Çok mutluyum. Ben de canım kızımı annemle birlikte yazlığa bıraktım bu nedenle buruk bir dönüş oldu ama önemli olan onların mutluluğu, bütün kış çalışıp bu tatili hakettiler. Bize de onları özlemek kaldı. Bazen çalışan anne olmak daha da zor geliyor. Çok sevgiler Mehtap Hanım. Aramızdaki bağ gittikçe güçlensin dilerim.

evteek dedi ki...

merhaba...
10-12 gün önceydi...yolum önce tofugruba düştü...
Beni yıllar öncesine,zorunlu hizmet yıllarıma götüren yazılarınızı okudum...
evet,ben de bir hekimim...yıllarca aktif olarak hastane,muayehane koşturmasından sonra,son 8 aydır emekli olup,bir tıp merkezinde çalışan emekli bir hekim...

Hep çok zayıfsın denilen ben,son 1 yıldır kilo ve özellikle göbüşümden yakınıyordum...ve neredeyse durumu kabulenmiş,gardrop yenileyecektim ki kendimi sayfanızda buldum...hiç bir şey tesadüf değildir!
bir süre yazıları,yorumları okudum ve gardrop yenilemekten vazgeçtim...

hatalarımı anladım...öğün atlamak,düzensiz beslenmek,az su içmek...

49 yaşında ve 1 yıldır menapozdayım...yakın zamanda(hadi itiraf edeyim sayfanızı okuduktan sonra)rutin tetkiklerimi yaptırdım...hepsi normal...
1.50 boy,55 kg...

son 1 haftadır diyetinize başladım...harfiyen değilse bile dikkatlice uygulamaya başladım...kahvaltı yapmaya başladım ki,unutmuştum ben kahvaltıyı...daha şimdiden göbüşümde fark var...henüz tartılmadım...devam edeceğim...

herşey için çok teşekkür ederim...
size kolaylıklar ve güzellikler diliyorum...H.G.A.

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Agro,
dinlenmenize sevindim.. eminim tatilde de abartmadan dikkatlice yediginiz icin kilo almamissinizdir. Lutfen bugune kadar getirdiginiz aliskanliklariniza devam edin.. Unutmayin, cocuklarimiz beslenme modelini encok evlerinden ve annelerinden aliyorlar..

Sevgili hatice, hosgeldiniz.. Bu programi izleyen birkac meslektasim daha var ve bu beni cok mutlu ediyor. Kahvalti aliskanligini ben de cok gec edindim ama enazindan edindim.. inanin cok ise yariyor.. Zaman zaman kendinizden haber yazin bize..

Eya dedi ki...

Canim Mehtapcigim... tarti durdu ama ben durmamaya kararliyim. Aynen senin önerdigin gibi bol sebzeli, ara ögünlü ve hareketli yeme sistemim devam ediyor. Tarti uykuya dalmis olsa da kiyafetlerim yeni bir uyanista ve eskiler terk edilme yolunda cünkü bedenim artik onlari istemiyor.Bugün 4 haftadir görmedigim arkadaslarla kahvaltiya gittik...bana genclik iksiri mi citin dediler, sana bir enerji gelmis, bir parlaklik gelmis yüzüne...dedim ki bunun adi saglikli beslenmeyi ögrenmek...sirri MEHTAP ve SINIFIM...Sinif baskanim ve baskan yardimcimiz...birlikte yasadigimiz büyük sevgi yumagi...paylastigimiz enerji...iyiki varsin ve tüm güzellikler seni bulsun Mehtapcigim...

sevgiyle...

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Eya, butun iyi dilekler icin tesekkurler.. Dogru beslenmenin isaretleri ciltte de goruluyor ustelik fazla karbonhidratin daha dogrusu mayali besinlerin sabahlari odem yaptigini da yazmistim daha once.. tartinin durmasina aldirmayin, dogru yoldasiniz..

Halime dedi ki...

nöbet saatleri 16-08 ya da 20-08 . Evden de getirebilirim sorn değil.ama gece için kahvaltılık bırakıyorlar.İnce bir dilim peynir -zeytin- domates - ekmek gibi . Yada tereyağ bal gibi :). Bunları yemeyeceğim tabi :).Güzel kek tarifleri buldum hafif kekler bunlar dediğiniz gibi en sadesinden. Sevgilerimle !

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Halime, tereyagi bilmem ama, ekmek peynir domates, zeytin yenebilir bence..
nobetci oldugunuz aksamlar aksam yemegini erken ve hafif yemege calisarak dengeleyebilirsiniz..

Adsız dedi ki...

sevgılı mehtap abla bugun ılk defa ben kendım cevap yazıyorum bu nedenle tekrar merhaba ben ada.su ana kadar her ne kadar saglıklı beslendıgımı ve kılo vermeye calıstıgımı dunyaya duyurmasam da bılen tum arkadaslarım benı tebrık edıyor ancak tebrık edenlerın yarısı da yazın ne yapacagımı,dondurmayı nasıl unutacagımı soruyordu her ne kadar onlara unutmayacagımı soylesem de ben de hafıften korkmustum ben bu yaz ne yapacagım dıye.ama yazdıklarınızı okuduktan sonra ıcım cok rahatladı.her ne kadar bılıyor olsam da okuduktan sonra YEHUU dedıgımı bılıyorum tabıı ıcımden su ana kadar bes kılo verdım arada yeter dıyıp bıraktıgımı sonra yazılarınızı okuyup ya da annemden duyup tekrar basladıgımı,arkadaslarımla bulusup ıpın ucunu kacırdıgımı ve ona benzeyen bırcok pes edısımı bılıyorum ancak yazılarınızla bızı en azından benım moralımı yuksek tutup basarabılecegınızı gosterdıgınız ıcın cok tesekkurler.uzun yazdıgımı en azından bana oyle gelıyor bılıyorum ama ben bıraz gevezeyımdır belkı geveze degıl de konusmayı seven bırı oldugumdan cok anlatırım.her neyse sıze tekrar tesekkur edıyorum ve gevezelıgım ıcın ozur dılıyorum

Adsız dedi ki...

Sevgili Mehtap,

Ada'ya yazdığın yazı ne kadar motive edici genç bir kız adayı için. Eminim programını keyifle uygulayabilecek Ada.

Hepimize zaman ayırdığın için tekrar teşekkürler.

Sevgiler
Emel (asia)

Unknown dedi ki...

Merhaba Mehtap Hanim,
Oncelikle bizimle paylastiginiz cok degerli bilgiler icin sonsuz tesekkurler.Ben blogunuzu sonradan kesfedenlerdenim.Yorumlardan okudugum kadariyla daha once Ramazan ayinda oruc tutarken saglikli beslenme ile ilgili sorulmus ancak su siralar mubarek uc aylar icinde oldugumuz icin arada oruc tutmak istedigimiz oluyor.Bu yuzden bu konu ile tavsiyelerinize cok ihtiyac duyuyoruz.simdiden cok tesekkurler...
(sinifinizdaki ogrencilere tavsiyelerinizi dikkate aldim ve tam kan testi yaptirdim.hersey normal sadece d vitamini takviyesine ihtiyacim oldugu soylendi.onu da tablet olarak hergun almaya calisiyorum.)
fatma

Efsun dedi ki...

Sevgili Mehtap hanim, daha öncede yazmistim size. Programinizin önce büyük bir hevesle ciktisini alip, sonra yine büyük bir motivasyonla onu uygulamaya basladim. Ne yazikki, daha öncede yazdigim gibi, caya alerjik reaksiyon gösterdigimden icmem mümkün olmadi. Hadi programa yinede devam edeyim dedim ama, peynir, tam tahilli ekmek gibi süt icerikli (laktozlu) besin maddelerini yiyemiyorum ne yazikki. Sadece laktozsuz beyaz ekmek tüketebiliyorum ve süt hic yok listemde:( Simdi hevesle ciktisini aldigim programiniza ancak bakmakla yetiniyorum ve bu duruma cok üzülüyorum:( Bu arada boyum 1.67 ve kilom 73. O kadar isinizin arasinda bana vereceginiz hertürlü öneriye simdiden cok tesekkür ederim. Sevgiler ve kolay gelsin...

Ebru dedi ki...

Merhaba,

Ada için yazdıklarınızı hayranlıkla okudum. Ben de o yaşlara dönüp o abla edasıyla yazılan ergen psikolojisini gözönünde bulunduran mükemmel düzene uymak istedim. Adaya da sevgiler... Size bol enerji ve sağlık...

Ebru

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Emel, ben de size tesekkur ederim..

Sevgili Fatma, bugun bu konuyla ilgili onerilerimi yaziyorum, birazdan blogda olur sanirim..

Sevgili Efsun, neleri yiyemediginizi degil de, neleri yiyebildiginizi yazarsaniz, belki daha kolay olur oneride bulunmam..


Sevgili Ebru, dun televizyonda Amerika'da 10-15 yas arasi cocuklar icin acilmis zayiflama kamplarini izledim ve cok uzuldum.. Dunyayi bu anlamda zor bir gelecek bekliyor ve biz bunun icin once yetistirdigimiz cocuklardan baslayarak elimizden gelen herseyi yapmaliyiz bence..

Tijen dedi ki...

Ada'cığım,
İyi tatiller! Dilerim tatilde tüm arkadaşlarına örnek olursun Mehtap'ın önerilerini uygulayarak. Sadece yetişkinler değil, gençler de çevrelerindeki kişileri etkiliyor, dileğim hep olumlu yönde etkilemeleri. Bu yüzden sana büyük bir rol düşüyor Ada, hepimiz yanındayız unutma.
*
Mehtap'cığım,
Önce Ada'ya yazdım, sonra da adadan bahsetmek istedim. Belki senin de fırsatın olur bir ada kaçamağına. En son geçen yıl görmüştüm oradaki dostları, hepsi de seni çok iyi gördük dediler, ben de kırıtarak teşekkür ettim. Daha yol uzun ama olsun, ömür biter yollar bitmez (en azından sağlıklı beslenme yolu hiç bitmemeli). Her ne kadar o güzelim kahvaltı sofralarını methettiysem de ben ne reçellerden yedim ne de abarttım yemeleri. Her gün ne yiyorsam onu yemeye çalıştım. Bir gün tost yemek zorunda kaldıysam da zeytinyağlılar ve yoğurtla doyurdum karnımı. Adanın şaraplarını ise az miktarda ama keyifle yudumladım. Tatil demek abartmak demek değil, sabah yarım saat erken kalkıp yürümek bile ne muhteşem. Hala gelincikler vardı yol kenarlarında, altın dikeni, hindiba, sütleğen, büyümekte olan asmalar. İnsan sabah yürüyüşlerinde doğayı nasıl da içine çekiyor. Diyeceğim o ki tatilci dostlar, aynen Mehtap'ın dediği gibi, bol bol hareket etmeye devam, yüzmek, yürümek, dansetmek... O zaman programı sürdürmek hiç de zor olmayacak!

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Tijen'cigim, tam da soylemek istediklerimi yazmissin tatile gideceklere.. yani tatildeyken, isteyken, gezideyken belki biraz disina cikariz programimizin, bir daha gidemiyecegimiz yerlerden geciyoruzdur, cok ozlemisizdir filan ama temelde dikkat etmemiz gereken prensip degismez..

Ada'nin tatli mektubuna ayrica cevap yazacagim, sen benden once davrandin..

kisa zamanda ne cok yere gittin, ne guzel seyler biriktirdin dagarciginda.. Ne mutlu sana..

Adsız dedi ki...

Sevgili Mehtap
Ramazan önerisinden önce sırada biz vejeteryanlar var:)(çok mu yüzsüzlük yapıyorum acaba), eğer diyeti yazmaya vakit bulamıyorsanız,sizden ricam baklagillerin denkliğini vermek olabilir mi?Örneğin 1 çorba kaşığı haşlanmış nohut veya mercimek=1 köfte v.b gibi.Eğer mümkünse çok sevinirim.
Sevgiyle kalın

Meltem

Adsız dedi ki...

Mehtap Hanım,
çocuk beslenmesi her şeyden önemli aslında değil mi? O yaşlarda kazanılan sağlıklı beslenme alışkanlıkları tüm yaşam boyunca sürüyor. Ada'ya ve annesine kocaman tebrikler ve iyi tatiller :) fazlasıyla hakettiler..

yorumlardan okuduğum kadarıyla "to do list" ne kadar kabardı :)

-ramazan için beslenme önerileriniz
-Besinlerin porsiyon denklikleri (meyveleri not ettim)
-vejeteryan beslenenler için tavsiyeleriniz
-koruma dönemi önerileriniz.
-çok merak ettiğim şu sabahları 2 yumurta yenen protein diyetiniz :)

eşimin arkadaşı sanırım bu yarışı başarıyla tamamladı. 12 haftada 15 kilo vererek ideal kilosuna ulaştı :) korunma planını tatile gitmeden öğrenmek istiyor... Ne mutlu ona darısı başımıza.

Ben de programa aynen devam ediyorum. Artık sabah akşam karın hereketleri yapıyorum düzenli olarak. Biraz daha sıkılaştım.

Lenf dreaj masajı hakkında bilginiz var mı? Kan dolaşımını artırarak selülit problemleri için uygulandığını okudum. Bir de meşhur Tibet'in 5 hareketi var. budizm felsefesiyle ilgilendiğinizi biliyorum. Felsefe tabi çok geniş bir konu da acaba bu hareketler yorgunluk ve halsizlikte yararlı olur mu ? bilginiz var mı?

Sevgiler...

Nükhet Z. (İstanbul)

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

sevgili Meltem, sorun vakitten cok, benim cok ta taraftari olmadigim bir beslenme bicimiyle ilgili en dogru seyleri yazmaya calismak yuzunden ertelemek..
Yani ben hangi fasulyenin icinde daha cok protein var gibi, cok kolay ulasilabilecek bir bilgiyi yazarken, bu arada sizi karbonhidrat konusunda yanlis bir tuketime yonlendirmek istemiyorum..

sevgili Nukhet, esinizin arkadasi bana basari oykusunu yazarsa, mutlulukla yayinlarim..
Verdiginiz listeye gelince, porsiyonlar sadece meyveler icin sorulmustu ve ben o konuyu kapattim coktan..
Protein diyetini yazmayacagim.. kisiye ozeldi.. Bahar'i tanirim, butun ayrintiyla yapilmis tahlillerini gormustum, onu birebir takip etme firsatim vardi ama sonucta o da zayifladi, bu diyeti hic yapmayam ve buraya hic yazmayan Gulcin'de..
beni yeterince dikkatli takip etseydiniz, bu listeye, renkli besinleri ve besin piramidlerini eklerdiniz bence..uzun zamandir sirada ve yarim kalmis iki onemli konudur ikisi de..

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

sevgili ADA, Umarim ben de daha zayif ve fit bir genc kiz olarak tatilden dondugunde, herseyi yemis ama spor yapmayi ihmal etmemissen, senin gibi YEHUUUUUUUU derim.. Hem de sessizce degil, bayagi bagira bagira derim..
Bu arada ADA’cigim, mademki bana abla diyecek kadar yakin buluyorsun, sana kendi ogluma da hep soyledigim birseyi soyleyecegim izin verirsen.. Hayatta asla, gercekten bir nedenin yoksa, ozur dileme.. Yani suclu sen degilsen, yanlis yaptigina gercekten inanmiyorsan, ortada bir neden yoksa ozur dileme.. Sen belli ki canli civil civil bir cocuksun.. senin gevezeligin olsa olsa icimizdeki yasam enerjisini harekete gecirir, fazla fazla cok yakinindakiler, “uff Ada, sus artik, dinlen biraz, biz seni dinlemekten yorulduk” filan derler o kadar.. Ama kisacik ve cok sempatik bir yazi icin, sakin kendine haksizlik etme..

iyi tatiller ve sana inandigimi ve basaracagin konusunda sana cok guvendigimi sakin unutma olmaz mi?

sueyda dedi ki...

selam;
ben uzun uzun yazmıştım ama yorumlarda göremediğime göre sanırım bir problem olmuş...
neyse , 8.hafta raporumu vereyim.
başlangıç: 69
şimdi: 62 kilo boyum 1.60
mümkün olduğunca hareket ettim...
kaçamakta yaptım:-(

teşekkürler mehtap...