Mutfak penceresinden disariya bakiyoruz... Bak yapraklar dokulmeye basladilar bile diyorum, belki degisik renklerde toplayip bana getirirsin birkac tane... Burnunu cekiyor.. Hava cok sicak.. Cok nemli.. Cok yapis yapis... Ama ruzgar var.. Gunes gokyuzunde ama, gokyuzu grimsi...
Anne bu mevsimin adi ne diyor.. Bu mevsimin adi Roma diyorum..

9 Nisan 2009 Perşembe

HER SORUNUN CEVABI VAR MI HAYATTA?


“Seninle niye program yapmiyor bu televizyonlar” diyor Demet telefonda.. Benim doktor olarak basarim, unlu olarak pekissin istiyor.. Guluyorum.. “Bak ben seni 16 kilo zayiflattim.. Sen unlu olsaydin, Demet’i zayiflatan muthis doktor diye ana haberlere bile cikardim” diyorum.. “Hepsi senin kabahatin..”

Ben bir ic hastaliklari doktoruyum.. Hastalarin eline tutusturulan numarali diyet kagitlari sinirime dokundugu icin, bir insan hayati boyunca sadece 7 gun icin programlanmis A1 diyeti, C4 diyeti yok bilmem ne yaparak yasayamiyacagi icin, boyle bir liste ile hasta taburcu edilmesine karsi ciktigim, bunun icin hastanede kapismadigim diyetisyen kalmadigi icin, hic de hosuma gitmeyen bir konuyu ogrenmek zorunda kaldim..

Artik hosuma gidiyor..
Ama ben kan hastaliklari alaninda calisiyorum.. O konuda da meshur degilim..
Demet cok uzuluyordu.. Kendimi televizyona ben cikarttim.. Ustelik arkamda Italya’nin kan ve beyin hastaliklari alaninda en unlu adli tipcisi ile birlikte ciktik programa..
Programin adi, “yeriz de veririz de” olsun diyecegim, rusvet sanacaklar..
Yeni cikan reklamdaki gibi, “yiyos, iciyos, kilo almiyos” desem, ciddiyetimle bagdasmaz..
Simdilik isimsiz ve saatsiz programim, mevsimlerdenroma kanalinda, bu gece saat 3 civarinda en son sarsintidan sonra yayinlandi.. Hala ellerim titriyor..
Gelecek program insallah cok yakinda, diyorum ve sorulara geciyorum..

Beslenme, ucu bucagi olmayan bir bilimdir ve benim sizlere bunu, mutevazi bir blog araciligi ile her yonuyle anlatmam mumkun degil tabii ki.. Ama akmasa da damlar diyecegiz ve en azindan soylediklerimin bilimsel gerceklere dayali oldugundan emin olacagiz..

Metabolizma nasil hizlandirilir diye soruyor Brajeshwari, Canan, Berrin, Derya, ve Agro;
Oncelikle neden metabolizmanin yavasladigini anlamak gerekir. Tiroid bezi hastaliklarini bir kenara birakirsak, metabolizmayi yavaslatan en onemli neden, kalori aliminin asiri kisitlanmasi ve duzensiz yemek yeme aliskanligidir. Vucut, gereksinim duydugu kalori azaldikca, kendini yavaslatarak, enerji harcamamaya, zor zamanlar icin kalori biriktirmeye baslar. O nedenle aclik diyetleri (!) yapanlarda, bel cevresinde kotu gorunumlu bir yag birikmesi olur. Ustelik birey kendini halsiz, isteksiz ve enerjisi dusuk hisseder.

Metabolizmayi hizlandirmak icin, duzenli araliklarla, degisik besinler yemek onemlidir. Yani ogun atlamamak, her gun farkli bir seyler yemege calismak, monoton beslenme biciminden kacinmak, mutlaka yuruyus yapmak veya yuzmek, bol su icmek metabolizmanin hizlanmasina yardim eder. Ayrica diyetler sirasinda cokca karsilasilan kilo vermenin durmasi durumunda, 1 veya 2 hafta, haftanin 3 gunu sadece 1 ogun olmak uzere, sadece yesil sebzelerle, 1 yemek kasigi zeytin yagi ve 1 yemek kasigi bulgur, princ veya makarna ile pisirilmis yesil corba icilmesi faydalidir.
1 elma, 1 limon, 1 cubuk tarcin, 1 tatli kasigi tane biber, 2-3 karanfil ve 3 litre su ile , su 1.5 litre kalana kadar pisirilerek hazirlanan cay da, yemeklerden once icilirse istahi kontrol eder, yemek aralarinda metabolizma hizlandirici etkisi vardir.

Tatli krizleri (ruzgarin Kizi, Zehra ve Ozlem sormuslar), ozellikle regl donemlerinde basa bela olur. Ama erkekler de tatli krizi yasarlar. Bu durumlarda iki kuru erik veya 5-6 adet badem yemek,, o an icin yardimci olabilir. Bu krizin aslinda daha cok psikolojik oldugunu dusunurseniz, ve her yememeyi basardiginiz tatli icin bir kagida “almamayi basardiginiz” kalorileri yazarsaniz cok faydasi olur.
Ornegin;
1 dilim cheescake yaklasik 300 kalori civarindadir (280) . Kaydedin bir kenara..
2 kurabiye yaklasik 100 kaloridir (en sadesi). Kaydedin bir kenara
100 gram irmik helvasi 300 kaloridir. Kaydedin bir kenara
100 gram fistikli kadayif 285 kaloridir Kaydedin bir kenara..

Bu liste uzar gider.. Kaydettiniz mi kalorileri.?. Eger yediyseniz de uzulmeyin..
Caresi var..
Bir dilim cheescake icin 65 kiloluk bir bireyin sadece 3 saat kosmasi yeterlidir. ne olacak kosarsiniz..
Ya da 4.5 saat basketbol da oynayabilirsiniz..
4.5 saat aerobic te bir dilim cheescake’i hic yememissiniz gibi yakar..
Secim size kalmis..
Dayanip ta yemezseniz, o zaman haftada 3 gun, gunde 40 dakika yapacaginiz tempolu bir yuruyus bile yaniniza kar kalir.. Zayiflarsiniz..

Ustelik ya hep ya hic kurali diye cok tehlikeli bir mekanizma vardir. Bir kosesinden yemege baslarsiniz, nasilsa kural bozulmustur. Once bir kenar gider, sonra oburu.. bakarsiniz tepsinin dibi gorunur.
Ustune bir de sucluluk duyarsiniz..
Aslinda en iyisi ozellikle diyete basladiginiz donemlerde etrafta tatli bulundurmamak olmali.. bir de krize girecegim diye dusunurseniz, akliniz hep tatlilarda olur ve krize girersiniz. Kendinizi mesgul edecek seyler bulun.. kek pisirirseniz, cocuklarin payini ayirip, kalanini komsulara dagitin..

Banu, 2.5 ayda hem de diyetisyen yardimiyla sadece 1 kilo verildiyse, mutlaka yanlis olan bir seyler var demektir. Ya soylenenleri yapmadiniz, ya da size uygun seyler soylenmemis olabilir. Ama en kotu diyetlerde bile, 1 ayin sonunda 2 kilo verilir..

Zehra, eger butun gun ac durursaniz, tabii ki tatli krizine girersiniz. Onemli olan ana ve ara ogunleri yemek, sekeri hizla yukselten glisemik indexsi yuksek besinleri, yanlarinda yogurt veya tam tahilli bir biskui ile birlikte tuketmektir.

Pamuk Prens’in annesi, sigara birakmak istahi acar, dogrudur. Biraz da el aliskanligini doldurmak icin, insan yemege sarar kendini.. o nedenle cok rastlanir bu duruma.. Ama 2005’ten beri sigara icmediginize gore siz artik “sigara icmeyen” bir insansiniz ve o nedenle ivir zivir yemeyi birakin derim ben size. Gunde sadece 100 kalori daha az alsaniz bile, vucudunuza faydasi olur.

Yass ve Hilal sormasa da NuNu, hipotiroidi metabolizmayi yavaslatir. Eger kanda hormon olcumleriniz duzgunse, size uygun bir spor yapmak cok yararli olur. Kendi basiniza degil, profesyonel yardim alarak zayiflamaniz sagliginiz acisindan daha dogrudur.

Buyukkedi, sizin 6 kilo dediginiz nedir ki.. Gozunuz kapali verirsiniz.. Gercekten kilo fazlaniz var mi, yoksa aynaya bakip, kendisini iki beden buyuk goren genc kizlardan misiniz? Bloga yazin bir gunde neler yediginizi, boyunuzu, tam olarak kilonuzu, hep beraber gozden gecirelim..

Belgin, Gulen bana yazdi mi?
Sema, ablaniz beni okuyor mu?

Nazli, cikolata yemezsem bayilirim diyorsaniz, en incelerinden 1 tane madlen cikolata atin agziniza.. Birsey olmaz.. ama iki tane yerseniz birsey olur.. Sadece 1 tane, en incesinden madlen.. Firsat bulur bulmaz vejeteryanlar icin ve cikolatasiz yapamam diyenler icin diyet ornekleri verecegim..

28 yasinda 3 cocuk annesi adsiz, 2 ay once dogum yapmissiniz. Eger emziriyorsaniz, zaten kilo kaybedersiniz. Su ani cin rijid bir program size uygun olmaz. Ama kilonuz cok fazla.. ekmegi gunde her ogunde 1 dilime indirin, pilav makarna sadece oglenleri 5 yemek kasigi, eger pilav makarna varsa ekmek yenmeyecek, kurabiye, borek corek mumkunse sadece tebrige gelenlere ikram edilecek, emziklisin ye diyenlere tesekkur ederim, ogunlerde yiyorum denecek.. Sut, rezene cayiyla cok artar. Siz saglikli beslenirseniz, duzenli ve hafif yerseniz bebek de daha saglikli olur..
Sorun bana akliniza takilanlari..

Vejetaryan, hipertansiyonlu, 47 yasindaki adsiz, yuruyus yapmaya calisin. Muhtemelen su tutuyorsunuz. Tuzu azaltin ama tamamen kesmeyin. Sebze yemeklerini kisi basina 1 kasik yag hesabi ile pisirin. Ekmek, pilav ve makarnayi azaltin.. Kurabiye, borek, corekten en azienda bir sure uzak durun..

Guler, blogunuza bakip yazacagim size, eger bildigim bir konuysa..
Daglar Kizi, olsun kirmizi et yemeseniz de, balik, tavuk, hindi eti yersiniz. Onemli olan nasil pisirdiginiz. Sebze sevmek bir sanstir. Hic et yemiyorsaniz, baklagil yiyeceksiniz ki, hem protein ne yazik ki hem de karbonhidrat alinir onlarla..

Kursun Kalem, yazdiklariniz sizde metabolik sendrom oldugunu dusunduruyor. Mutlaka onlem almali, bu kisir donguyu, ciddi hasarlar yaratmadan kirmalisiniz. Seker problemi olan birine 3000 kilometre oteden, oneriler vermem dogru olmaz. Mutlaka bir uzmana basvurun..
Arzu , Gezi Cini diyete basladik aslinda.. kahvaltiyi verdim.. ara ogunleri de.. bu hafta oglen ve aksam yemeklerini de yazarim.. siz su icmeye, duzgun bir kahvalti yapmaya basladiniz mi?

Emel, geceleri kalkip yemek yemek pek iyi degil.. Tutun kendinizi.. Midenize de , bobreklerinize de, kendinize de yazik..

Mutlaka gozumden kacan sorular olmustur. Hatirlatin siz bana..
Bana mektubumu yayinlamayin diye yazan hanimlar ve tabii ki beyler.. Sizlerle de konusacagiz.. Ustelik bence orada durum cok daha ciddi.. Benim soylememe gerek yok, siz de biliyorsunuz..


Oglen ve aksam yemeklerini de anlatip, akdeniz-italyan diyetini kapatacagim..
Sonra, neden besinlerdeki renklere taktim, onu anlatacagim..

Bir de vejeteryanlar icin diyet ornegi vermek var aklimda.. ama yavas yavas.. cunku cok yogun bir doneme giriyorum ve asla ihmal edemiyecegim programlar var onumde..

o zamana kadar kendinize iyi bakin..

P.S: yukardaki fotograf gecen hafta, kan hastaliklari ve adli tip meetinginde cekildi.

9 nisan 2009' Roma

37 yorum:

yass dedi ki...

cook tesekkur ederım cevabınız ıcın.. cuma gunu randevu aldım eskı dıyetısyenımı bırakıp yenı bırıne baslayacagım.. ısım cok zor.. hem hıpotroıdı hem vejetaryan hem de yuruyus yapamayacak bır doktora ogrencısı.. malum yeterlılıge calısıyorum.. yakında deneylerım baslayacak.. vakıt buldugum fırsatlar uyumak en guzelı..

nalan dedi ki...

Çok ama çok teşekkür ederim.Emeğinize,yüreğünüze sağlık.Siz nasıl bir meleksinizki o korku dolu anlarda bile hala birilerine yardımcı olayım diye çabalıyorsunuz.Günümüzün maddiyatçı dünyasında sizingibilerin olması mutluluk ve umut verici.Allah sizi ve sevdiklerinizi korusun.Sevgiyle.

Kağıttan Gemiler dedi ki...

Merhaba Mehtap hanım,
Haftabaşında İstanbul' da idim, yeni döndüm. italya' da deprem olduğu haberini aldığımda ilk siz geldiniz aklıma, meraklandım. Bugün ilk işim sizin sayfanıza bakmak oldu. Çok şükür iyiydiniz. Çok geçmiş olsun, umarım bir daha yaşamazsınız.
Ayrıca verdiğiniz isimler arasında kendimi de aradım ama bulamadım. Sıranın bana da gelmesi ümidiyle bekliyorum. Selamlar

Adsız dedi ki...

sevgili mehtap yine döktürmüşsünüz binlerce teşekkürler sana metabozlima hızlandırıcı çayın tarifini biraz açıklarmısınn benim bloğum yok sana ulaşmak istiyorum nasıl yapayım adresim " sarikizsulama@ttnet.net.tr" bekliyorum

selma susan dedi ki...

selamlar..bu yoğunlukta ve durumda hala bizimle ilgilendiğiniz ve bu güzel bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler size..iyi ki varsınız..
(yorumum tek sizin içindi)

Delfina ; dedi ki...

Mehtapcım,ne duru bir güzellik bu maşallah...

Önerilerini tek tek not alıyorum,iyi ki varsın...2.günümdeyim bugün,ne dersen ihmal etmiyorum..

Sevgiler,

serpil dedi ki...

Mehtap, böyle bilgilerinizi paylaşmanız, yardımcı olmanız, tüm bunlara zaman ayırmanız büyük incelik.
Ben de faydalanıyorum, yanlışlarımı görüyorum. Size çok teşekkür ederim, sevgiler yolluyorum.

Adsız dedi ki...

Mehtap Hanım,
ısrarla, bıkmadan, her gün tekrar ve tekrar sizi okuyarak başlıyorum güne...ucundan kıyısından bir şeyler kapsam, hiç olmazsa küçük tek bir beslenme hatasını bile düzeltsem kardır diyorum. İnanmak istiyorum, her zamankinden de fazla bu defa...
Bir kaç sorum olacak size:
-ilki funda ve bahar hanımın "sağlıklı beslenme programına" başlamadan önce yaptırdığı tahliller nelerdi? ben de yaptırmak ve sonuçları sizinle burada paylaşmak istiyorum

-ikincisi metabolizma çayı ile ilgili. yapımı hakkında bir kaç detaya daha ihtiyaç duydum. örneğin elmayı ve limonu kabuklu ve dilimlenmiş mi kullanıyoruz, tane biber dediğiniz karabiber mi ve en önemlisi bu çay yapıldıktan sonra taze mi tüketilmeli ki bu çok zorgibi 1,5 litre çayı ne kadar süre kullanabiliriz?

her şey için teşekkürler, titreyen ellerinizi elimde hissediyor ve onlara sımsıkı tutunuyorum.
sevgiyle kalın...

nükhet z.

berrin dedi ki...

ben bu yazıyı birkaç kez daha okurum:)
öncelikle geçmiş olsun mehtap
fazla kilom olmasada
hayatımın geri kalan bölümü için doğru beslenme ile alakalı verdiğin faydalı bilgiler için teşekkür ederim
anladımki
abartmadığım sürece
istediğim herşeyi yiyebilim - biraz spor
aslında söylediğin normal olanı yapmamız
ve
italyan müzikleri eşliğinde yazılarını okumak çok keyifli
sevgiler gönderiyorum

agro dedi ki...

Mehtap Hanım çok teşekkür ederim. Sorunumun tiroid ile ilgisi olmadığını biliyorum. Aralık ayında tahlillerim yapıldı (ablamda nodüller olduğu için kendimden de şüphelendim ve doktora gittim)değerler normal sınırlar içinde, ultrasonumda da önemli birşey yok. 1,5 yıl sonra tekrarlanacak. Biz akşam yemeğini 7 kişilik gayet iştahlı bir aile olarak yiyoruz ve masada birkaç çeşit oluyor.Ben de dayanammıyorum ve onlarla birlikte yiyorum.Kahvaltıda bir dilim peynir 5 adet de kepekli diyet bisküvi, öğle yemeğinde işim nedeni ile mutlaka tavuk etli bir yemek, 15:30 gibi bir meyve yiyorum. Akşam yemeği 19:30 civarında(etli bir yemek, bir zeytinyağlı sebze ve salata ekmek ve pilav vs. yok), 21:30 gibi meyve ya da çok az fındık yiyorum. Diyet de değil her zaman böyle yiyorum. Gün içinde çalışırken masamdan pek kalkamıyorum. Bu aralar haftada 3 akşam 35-40 dakika yürüyorum. Bir de sürekli kabızlık çektiğimden sabahları aç karnına 3 adet kuru kayısı yiyip su içiyorum. Bu da bazen çare olmuyor. Regl dönemi öncesi 1 hafta kadar bu sıkıntıyı kesinlikle yaşıyorum.Boyum 1,65 cm. 61,5kg.'ım ve 41 yaşındayım. 38 bedenim ama kilolarım karın ve göbekle yukarıda toplanıyor. Sorun da kilolar olunca benim çenem açılıyor da açılıyor.Demiştim ya kronikleşmiş bir sorun benimki diye. Ben bile gençliğimde anoreksik veya blumik olmadığıma şaşıyorum. Sizi daha fazla sıkmak istemem. Verdiğiniz bilgiler için de çok teşekkür ederim. Metabolizma çayını mutlaka deneyeceğim. Soğuk olarak da tüketebilir miyim? İşyerinde ısıtmak zor olabilir de. İyi günler dilerim.

Ebru dedi ki...

Mehtap Hanım Merhaba,

Öncelikle herşey için çok teşekkürler...Paylaştıklarınız gerçekten oldukça değerli benim için. Ben de şu anda diyetisyen takibindeyim. 165 boyunda 80 kiloluk irice bir bayanım :) 10 aylık bir bebeğim var, kilolarımın vazgeçilmez güzel kaynağı...:) 1,5-2 aydır diyetisyene gidiyorum, ancak yaklaşık 2 kilo vermiş bulunuyorum. Hani elektriğiniz tutmaz birileri ile ya da inanmazsınız bazı şeylere ya, benim içinde aynı şey sözkonusu (ki çalıştığım diyetisyen başarılı biri, haksızlık etmek istemem)...Listeme uyduğum, öğün dışı yemediğim (kaçamak) halde olmuyor. İç motivasyonum da yüksek, tek eksiğim egzersiz bu aralar, bebeğin küçük olması ve çalışma temposu bu aralar izin vermiyoryeteri kadar egzersiz yapmama. Ben ilk bebeğimden sonra da 80 leri bulmuştum, yine diyetisyen danışmanlığında (başka biri bu kez) 60 lara inmeyi başarmıştım, ancak bu kez olmuyor, olmuyor,olmuyor...Size platonik de olsa :) bir enerji var...Sizinle olursa başarabilirim... Biliyorum çok yoğunsunuz ama sadece kilo ve boy endeksine göre kalori miktarları ve bu kalorinin öğünlere dağılımını söylerseniz benim için oldukça motive edici bir başlangıç olur... Çok uzun yazdım galiba, zamanınızı fazladan çaldığım için özür dilerim...Sevgiyle, sarsınıtısız en önemlisi sağlıklı günler dilerim.

Ebru

banu dedi ki...

sevgili mehtap cevaplar için çok teşekküler yanlış bir şeyler var mutlaka.şimdi kendime inanarak sizin moral desteğinizle başlıyorum :))dualarımız italya ve sizinle birlikte..

Zehra Gürgen dedi ki...

henüz düzenli beslenme denemelerim sonuç vermedi.Her seferinde bir fire verdim.
Bugün kararlıyım düzen gelecek...

çok teşekkür ederim..yazılarınız beynime kazıdı..

Gülen Tezer dedi ki...

Merhaba;
Yiyos içiyos kilo almıyos adiyooos :))
Bu uzun, özenli, hiç kimseyi atlamayan önemli yazınız için çok teşekkürler.
Evet ben de size yazanlardanım.Perde Arkası başlıklı yazınıza

'Tünaydın;
İzinizi sağlık sorunlarımdan söz ettiğim arkadaşım Belgin'den (Cadılar Kampı) buldum.Akşamdan beri beni çok heyecanlandıran yaşam ve başarı öyküleri okudum bloğunuzda.Bu ilginiz için başarmış arkadaşlar adına ben de teşekkür ederim.
Ciddi bir sağlık sorunum var ve acilen diyet önerildi, (göz atmak isterseniz bloğumdaki son yazımda anlattım)Zamanınız var mı bilemem ama yardımınıza ihtiyaç duyuyorum.
Sevgiler.Kolay gelsin.' yorumunu bırakmıştım.Yoğunluk ve o çok üzüldüğüm deprem afeti nedeniyle gözünüzden kaçmış olmalı.
Sevgilerimle..

Belgin dedi ki...

Mehtap`cim, kilo vermem su an da durdu, senin önerdigin metabolizmayi hizlandirma yöntemlerini denemek istiyorum. Degisiklikleri yazarim sana:))
Verdigin bilgiler icin cok tesekkürler.
Kendinde, oglunda cok güzelsiniz, cok tatlisiniz, hele oglunun gamzelerine bayildim:))

Sevgilerimle

H.UZUN dedi ki...

Hayata dair çok fazla tecrübenizin olmadığı zamanlarda ya da zamanın size getireceklerinden haberdar olmadığınız günlerde, hayatın değişik odalarını gören insanlara hep başkasıymış gibi bakılır. Mesela çocukken, büyük insanlara onlar başka bir gezegenin insanıymış gibi bakılır taa ki büyüyüp o yaşa gelene kadar. Ya da kendisini aldatan sevgilisini- kocasını cesaret edip terk edemeyen kadınları izlerken aklımızdan geçen ben olsam anında koyarım kapının önüne düşüncesiyle garipsemek gibi. Bırakamadığınız aşkınızı eve gelmediği gecelerde cam kenarında beklerken aklınıza gelir daha önce aklınızdan geçenler, utanır sıkılırsınız kendinizden ama yine de gidemezsiniz. Netice de siz de hayatın farklı odalarından geçiyorsunuzdur ve o odalardan geçerken her zaman dik duramazsınız, kimse duramaz.
Zayıf-kilolu ikileminde de yukarıdakine benzer şeyler yaşanır çoğu zaman. 36 beden 50 kilo bir afet olduğunuz zamanlarda kilolu insanlara bakıp ‘Boğazım benden davacı mı ya, yemem olur biter.’ Dersiniz, ama vakti geldiğinde yersiniz. Onlara benzediğinizi gördükçe moraliniz bozulur daha çok yersiniz. Denemelerinizden sonra yakalayamadığınız başarıyı düşündüğünüzde veya kısa süreli yakalayıp birkaç ay içerisinde kaybettiğiniz başarıyı düşündüğünüzde bu sefer çaresizlikten yersiniz. Yedikçe de bir zamanlar garipsediğiniz başkalarından olduğunuzu fark edersiniz.
Neredeyse 25 yaşıma kadar 1.70 boya 52-54 kilo arasında yaşarken, zaman zaman yaptığım aslında bir anlamı olmayan ama bir iki kiloluk diyetler haricinde sıkıntım olmadığı zamanlarda bu günlerin geleceğini doğal olarak hiç hesaba katmamıştım...
Zaman aynada her giydiğimi kendi içimden de çok beğendiğim, gerçekten kendimi çok güzel bulduğum ve bu güzelliğin herkes tarafından onaylandığı zamanlardı. Hareketli bir iş, çalışkan bir metabolizma, güzel bir aile hayatı, harika bir sevgili... Tek kusur içilen sigara, o da hamilelik kararı verildiğinde bırakılacak...
Çok güzelim, çok mutluyum, çok zayıfım, her sabaha bir dolu aşkla kalkıyorum. Herkesi çok seviyorum, herkes beni çok seviyor...Derken...
Bütün odalarımız yıkılıyor...
Önce adam çekip gidiyor... Verdiği sözü ve yüzüğü unutarak... Üstelik en yakınımdakiyle beraber gidiyor...
Sonra birden bire babam gitmeye karar veriyor. Ama o asla dönülemeyen bir yere gidiyor...
Sonra ben 15 milyonluk bir şehirde yapayalnız kalıyorum, herkes kendi hayatına devam ederken...
Aylarca görülen tedavi sonrasında, öğrenilmiş yalnızlık...
Aradan 4 yıl geçti...Bu 4 yılda bir insanın olabileceği kadar yalnız, mutsuz ve sıkıntılıydım... Değişen bir şey yok hala öyleyim...
Şu yeni bir reklam çıktıya hani, uzaktan bakınca kat ettiğin yol işte bu kadar diyor... İşte o benim hayatım aslında...
Son bir sene de verdiğim tek karar sigarayı bırakmak oldu. Onda da tam başarıyı 8 ay sağladım... Sonra bir mutsuzluk anında tekrar başladım...Şimdi tek tük içiyorum...
Son 3 yılda aldığım kilolara sigarayı bırakmak ve bununla beraber gelen kabızlık da eklenince neredeyse 15 kilo aldım. Yediğim abur cuburu anti-depresan olarak görmemin yanı sıra, deli gibi hamur işi pişirip oturup hepsini yiyorum...
Gittiğim diyetisyenler maaşımın üstünde fiyatlar isterken, hiçbir zaman yüzümü güldürmediler. Kilo vermek bir yana, maaşımın 2 katı fazla bir rakamı isteyen ve gıdalara verdikleri numaralarla beni zayıflatmayı öneren diyetisyen en son zayıflattığı 130 kg’lık adamla beni kıyasladı. İçine düştüğüm bunalımı siz düşünün artık...
Ben yazılarınızı uzun zamandır sessizce okuyordum. Son başarı hikayelerinizden sonra belki bu sefer başarabilirim diye düşündüm...
Son 4 yıldır hayatımda ilk defa bir şey yapmak istiyorum, belki hayata bir kez daha eskisi gibi bakabilirim...
İlgilenebilirseniz bir başka başarı hikayeniz olmaktan çok mutlu olurum...
(Tabi bir de bu mutsuz mektubu yayınlamazsanız...)
Hacer UZUN
haceruzun@yahoo.com

Adsız dedi ki...

Deprem için çok üzüldüm.
o kadar sıkıntının içinde gerçekle bağınızı koparmayıp bizlere ayrı ayrı cevap yazmanızı taktir ediyorum haddim olmayarak. Yüzlerini hiç görmediğiniz belki de asla göremeyeceğiniz insanlar için yapılan iyilik gerçek iyilik bu olsa gerek. Temiz yüreğinizle onun gittiği yere kadar gitmeniz dileğiyle, teşekkürler

Canan

hilal dedi ki...

çok teşekkür ederim ilginiz için.sağolun...

funda dedi ki...

ben de bi soru sorabilirmiyim
sen nasıl bir kadınsın, yada sen gerçekmisin

canan dedi ki...

Yaklaşık 1,5 ay önceydi. Okumaya başladım sizi. Tam bu beslenme üzerine yazmaya başladığınız zamana denk geliyor. Bebeğim 7 aylık olmuştu ve ben hala 60 kiloydum. Zayıflamak için hiç bir girişimde bulunmamıştım o zamana kadar. Bazen kendi çapımda ev içi sporları yapıyordum. Hayatımda daha önce hiç yediklerimden kısmamıştım. Sonra okudukça dediklerinizi yapmaya başladım. Kahvaltıda böyle yiyin dediniz ben de öyle yemeye başladım. Ara öğünlere dikkat ettim. Çok katı kurallar koymadım. Koyamadım. Sizin yazdıklarınızla kendi çapımda bişeyler yaptım işte. Ve şu an itibariyle 55 kiloyum. Bunları iletmek bir de teşekkür etmek istedim.

DİLEK dedi ki...

mehtap hanım merhaba
yazılarınızı yakında takip ediyorum.bu sefer zayıflayacağıma bende inanıyorum.sabısızlıkla diyetin bitmesini bekliyorum.

Adsız dedi ki...

benim bir isteğim, nacizane bir fikrim var Mehtap Hanım,
bizim gibi kilolarından muzdarip insanların size sorullar sorabileceği bir mail adresi olsa ne güzel olurdu.
Elbette özel mailinizi isteyemeyiz ama sadece bu sorulara özel bir mail adresiniz olsa. biz buraya mail adresimizi yazsak. siz bize boş bir maille adresinizi bildirseniz. oraya merak ettiklerimizi, ümitsizliklerimizi, başarılarımızı yazsak. siz sadece vaktiniz olduğunda o maillere baksanız bize cevap yazsanız. belki bir kaç cümle, belki günler sonra bile olsa bizi daha da motive edecektir diye düşünüyorum. bu isteği yardım etme isteğinizin samimiyetini yazılarınızda hissederek yazdım. haddimi aştıysam kusuruma bakmayın :)

belki bir çok cevabı burda yada kendi bloglarımızda paylaşsak, bu değerli bilgiler daha çok insana ulaşsa. olur mu acaba?

nükhet z. (powasus@gmail.com)

Adsız dedi ki...

merhaba mehtap abla.ben 3 cocuk annesi 28 yasinda olan kisiyim,adim gulhanim.teker teker herkese cevap vermek eminim sizin gibi biri icin cok zaman alici ve cok zordur,okadar iyisinizki karsiliksiz yardim ediyorsunuz,sizi bir kere daha takdir ettim.ama bu maili yazarken mahcup olarak ve cekinerek yaziyorum acaba sikilacakmi yinemi yazdi diyecekmi diye.haziran sonuna kadar 10 kilo vermek istiyorum yani her hafta 1 kilo,bunu cok istiyorum emziriyor olsam bile,yazdiklariniza uyacagim fakat dogum kontrol hapi kullaniyorum acaba bunun hizli kilo almamda bir etkisi olabilirmi,dolaptaki kiyafetlerimin hicbiri olmuyo,almakda istemiyorum,alisverise dahi cikmak istemiyorum bu kiloyla,sizden ricambana 10 haftalik bir diyet programi yazabilirmisiniz,tabiki bunu karsiliksiz istemiyorum size olan borcumuda odemek istiyorum bu kilo kaybi sonunda,cunku diyetisyene gitmek istiyordum fakat sizin gibi bilgili birini gorunce sanki sizden daha iyisi yok gibi geldi bana,bu sadece bir soru,egerki vaktiniz yoksada yapamam diyorsaniz anlayisla karsilar biraz kendime kizarim,sadece sansimi denemek istiyorum ve samimiyetinize guvenerek bu istekte bulunuyorum,bunu yayainlamassaniz cok sevinirim ama cevabibinizi adimi yazarak cevapliyabilirsiniz yada mail atabilirsiniz,cok ama cok tesekkur ediyorum simdiden yazacaginiz cevap icin,iyiki varsin mehtap abla iyiki buldum seni,adresim nursima_02@hotmail.com

Bir Kadın dedi ki...

Bende bana ait yorumu gormek isterdim ama yokk :( Neyse mail adresinizi goremiyorum size mail atmak istiyorum verebilirmisiniz?Benim hakkimdada bilmeniz gerekenler var ..Bu ARADA BEN sizin dedikleriniz uygulamaya basladigimdan beri 8 kilo verdim geriye kaldi 35 kilo biliniz Rabbim sizi de sevindirsin isleriniz kolaylastirsin ..Ve Resminizi yeniden gordumde cok zarif ve masallah guzelsiniz sevgilerimleee..

kurşunkalem dedi ki...

Teşekkürler...

Brajeshwari dedi ki...

öpücük..

rüzgarın kızı dedi ki...

resmin inanılmaz güzel pozitif bir duruşun var çok zarifsiniz
tatlıların kalorileri beni korkuttu ya ben 900 kalori yakmaya çalışıyorum koşu bandında ama ne zorluklarla verdiğin öneriyi dikkate alacağım faydası olacağına inanıyorum bunun dışında haftada kaç gün kaç dilim yemek lazım acaba tatlıları ama ben bir dilim ile tadına bile varamıyorumki :((
birde önerdiğniz çayı hazırlarken limon ve elmanın kabukları ile berabermi kaynatılacak
hepimize doğal afetsiz bir hayat sunulması dileğiyle geçmiş olsun diyorum
sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Hem yazınızda adımı görmekten hem de TV programına davet edilmenizden mutluluk duydum.

42 yaşındayım. Boyum 164-kilom maalesef 75 oldu. Dediğim gibi son aylarda 8-9 kilo aldım. Düzene gireceğime inanıyorum. Tüm önerilerinizi not aldım.

Teşekkürler.
Sevgiler
Emel

Nilambara dedi ki...

Sevgili Mehtap, bir kez daha geçmiş olsun... böyle küçüle küçüle bitsin, ellerinin tiremesine neden olan...

Vejateryan diyetini ben de merakla bekliyorum ve tabii ki tüm bu yorgunlukların arasında bir nefes olacak güzel haberlerini de :))

büyük kedi nil dedi ki...

Bayıldım benim için yazdığınız yorumun yanına yerleştirdiğiniz fotoğrafa,moralim düzeldi:)
6 kilo çok değil biliyorum ancak olmuyor beceremiyorum vermeyi. Aslında ben sorunun nerde olduğunu da biliyorum ama..işte..
Boy:166
Kilo:64
Kilonun yoğunlaştığu bölgeler:Evet hiç şaşırtıcı değil,kalça:)

Hafta içi hemen hiç kahvaltı etmiyorum,öğlene dek inanılmaz acıkmış oluyorum ve öğlen yemeğinde bir dolu yiyorum da yiyorum:)
Öğretmen olduğum için hemen her tenefüs elimde bir çay oluyor bazen bitiyor bazen bitmiyor,tatlandırıcı kullanıyorum.Aç karnın içtiğim bu çay midemi bulandırıyor , bazen tansiyonumu düşürüyor gene de bile bile bu hatayı yapıyorum.
Akşam işten çıkınca yine çok çok çok acıkmış oluyorum henüz akşam yemeği için erken olduğunu düşünüp birşeyler atıştırıyorum(bisküvi gibi)
Sonra akşam oluyor ve ben yine acıkmış oluyorum. Akşamları genelde dışarıda yiyorum ve sanıyorum dışarıda yenen bir yemeğin Türkiye'de ne kadar "az" kalorili olduğunu anımsıyorsunuzdur:)
Sanıyorum en büyük hatalarımdan biri de çok hızlı yemek yemem..
Velhasıl gördüğünüz üzere ben beslenmiyorum,yaptığımın başka bir ismi olmalı:)
Onu yemem bunu yemem aman şunda şu var bunda da bu var dyen bayanlardan kendim hoşlanmazken öyle olmak istemiyorum.Rakı-balığa devam edebilmek istiyorum ben.Yemek yemekten keyif alıyorum ama işte...Sanıyorum bir kaç yanlışı üstüste yapınca durum bu oluyor.
Ne kadar dolduysam artık bu konuda, beni dinlediğinz anladım ya döküyorum içimi size:)
Ayırdığını vakit çin çok teşekkür ederim..
Sevgilerimle..

Arzu dedi ki...

Herşeyden önce sizlere geçmiş olsun demek istiyorum.İnşallah herşey eskisinden daha iyi olacaktır.
Ayrıca sizi ne kadar çok sevdiğimi anlatamam. Siz ne kadar iyi kalplisiniz. Ne kadar zarif ne kadar içten bir insansınız. Çokkk teşekkurler. Blogunuzdaki muzikte bir harika. Beni bir yerlerden alıp götürüyor. Sayenizde hep tatlı bir tebessüm oluyor yüzümde.

Bu arada zayıflamak ile alakali değilsede ben size başka bir konuda danışmak istiyorum.
Acaba vaktiniz olursa bana mail atabilirmsiniz? (ki bende size sorunumu anlatayım)
mail : arzuzu73@yahoo.com.tr

Peşinen teşekkur ederim.

Bütün güzellikler sizlerin olsun

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

SEN ORADA TİTRERSİN :(
BİZ BURALARDA YÜREKLERİMİZİ TİTRETİRİZ ŞU HALİNE :(
Birde her şeye inat yazarsın tek tek hemde.. Çok teşekkür ederim kıymetli yön veren bilgilerine..
Hepimiz minnet ve sevgiyle takip etmekteyiz...
İYİ BİR HAFTA SONU DİLEMEK İSTİYORUM AMA NÖBETLER VARMIŞ..
ALLAH KUVVET VERSİN. SEVGİLER.

Adsız dedi ki...

benim de kollarım (pazular) ve göbek- mide kısmında fazlalığım var.. ne yapabilirim sıkı bir diyet yapacak 3 köfte bi ızgara kurallarına uymadan günlük beslenme modeline uygun bir diyet + egzersiz ile zayıflamak istiyorum... 159 boyum 53 kilom normalde 48 -50 kilo arasındayım 3-4 kilo fazlam var ve hayatımı etkiliyor inanın bedenim bu kiloyu taşıyamıyor.

K®HAN dedi ki...

seni kendine gelmiş görmek güzel depremden sonra...

her sorunun cevabı var mı hayatta demişsin
dur cevap vereyim diyorum
konu diyet muhabbetine boğulmuş :)

arayan bulur,
bütün soruların cevabı yazılıdır
tabii hayatı okumasını bilirsen.

diyet hakkında yazarsam bildiklerimi
ve uygularsa ihtiyacı olan
diyetisyenler aç kalır.
o yüzden yazmıyorum :)

televizyon yakışır belki ama
şöhret zehirdir :)

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

sevgili korham butun kis bilmedigim hersey hakkinda konustum.. artik biraz da bildiklerimden bahsedeyim diyordum.. toplu zayiflama programi gibi oldu..
une sohrete gelince.. o kadar severim ki meslegimi, ama o kadar cok ve gercekten severim ki, Bozkir'da 2. sinif defterine buyunce Doktor Mehtap olmak istiyorum diyen o kiz cocugunun hayatindaki sohretim yeter de artar bana..

Hadi sen de konus diyetlerden.. erkekler saklaniyor.. sen son yazilara yorum yolla.. Soyle olumlu olumsuz dusunduklerini..

K®HAN dedi ki...

önce sen...
bayanlar önden :)

уαѕємin... dedi ki...

bu yazınıza kadar merakla okudum veremediğim 5 kg belki de 8 kg :) da nerde hatalarım oluyor diye düşündümm. yazılarınızı anlatım tarzınızı çok beğendim çok sade ve akıcı insanı okurken yormuyor

başarılarınızın devamını diliyorum... şimdi kızımı kreşten almaya gitmem gerek, diğer yazılarınızı da okuyacağım dedim ya takipteyim

sevgilerr