Mutfak penceresinden disariya bakiyoruz... Bak yapraklar dokulmeye basladilar bile diyorum, belki degisik renklerde toplayip bana getirirsin birkac tane... Burnunu cekiyor.. Hava cok sicak.. Cok nemli.. Cok yapis yapis... Ama ruzgar var.. Gunes gokyuzunde ama, gokyuzu grimsi...
Anne bu mevsimin adi ne diyor.. Bu mevsimin adi Roma diyorum..

27 Nisan 2009 Pazartesi

3.HAFTA...





2 haftayi geride biraktik..

Sandiginiz kadar zor olmadi degil mi?
Zaman gecip, giysilerinizin belleri bollasmaya basladikca, daha da kolaylasacak hersey..
Inanmazsaniz Funda’ya sorun.. Oyle bir kontrol gelistirdi ki iki ayda, o kadar guzel oturttu ki yerine herseyi, oylesine bilincle seciyor ki yediklerini, herseyi yiyecek ve artik kilo almayacak..
İsterseniz ve kararli olursaniz siz de..

Kahvaltimiz asagi yukari ayni,
Hatirliyorsunuz degil mi, onemli olan yedigimiz ekmek dahil olmak uzere, hergun ayni kahvaltiyi yapmamak..
sut ve misir ya da yulafli gevrek
veya
1 kase corba ve 1 dilim ekmek
veya
Klasik peynir, zeytin, domates, biber, maydanoz, roka
veya
1 tatli kasigi tereyag, 1 tatli kasigi diabetliler icin hazirlanmis recel, 1 dilim ekmek
veya
1 dilim evde yapilmis en basitinden kek ve cay
diye gidiyordu seceneklerimiz..
Ve iste yeniligimiz,
Bu hafta 1 gun yarim simit, ufak bir parca peynir ve cay ekliyoruz kahvaltiya.

Ekmek secimimiz daha cok cavdar, arpa, bugday olmali ama arada yulaf veya tam taneli bugday veya beyaz ekmek te yiyebiliriz. Onemli olan cesitlilik unutmayin bunu.. Ekmekleri cesir cesit alin, dilimleyip buzluga koyun, aksamdan ne yiyeceginize karar verip cikartin buzluktan..
Peynir seciminiz daha cok yagsiz beyaz peynir, lor, cokelek, edirne peyniri olmali. En az da krem, kasar, gravyer, rokfor, cheddar yiyin..
Siyah zeytin yerine bu hafta yesil zeytini tercih edin..

Ara ogunlerde bu hafta daha cok yogurt-biskuvi, yogurt –meyve, meyve-biskuvi tercih edin.. Armut yerine elma ve portakali, eger ciktiysa cilegi tercih edin..

Oglen yemeklerimiz ve aksam yemeklerimiz ayni kaliyor. Ancak besin seciminde sadece bu hafta daha kati davranacagiz..

Ogunleriniz sakin gecistirmeyin.. is yerinizdeki yemekler uygun degilse, evden tavuk gogsu haslayin, salata yapin ve goturun..
Zor geliyorsa tavuk gogsunu yesil biberle, maydanozla sandvic yapin..
Hic olmadi, ayran esliginde, bir adet domatesli tost yiyin. Ama mutlaka bir seyler yiyin..
Kizarmis tavuk almayin..

Corba en az 1 ogunde icmege calisin. Tercihen kremasiz domates corbasi, 1 kasik bulgur eklenmis sebze corbasi, yayla ve ezogelin corbasi, daha az olarak tarhana, bezelye, yulaf ve iskembe corbasi icin. Tavuk suyuna corba yapacaksaniz, tavugun derisini mutlaka soyun.

Et olarak balik, tavuk ve hindiyi tercih edin.

Balik seciminde de bu hafta biraz daha dikkatli davranin. Kalkan, uskumru, palamut, somon gibi yagli baliklar yerine, levrek veya dil baligi gibi daha az yagli olanlari tercih edin (tabii balik bulabiliyorsaniz)

Sebzelerden bu hafta lutfen ispanak, kabak, bamya, karnabahar, kuskonmaz, pazi, lahana, broccoli, yesil biberi tercih edin.. ispanakli yumurta yapin ornegin..

Bezelye, enginar, kereviz, bruksel lahanasi, bakla, yer elmasi, havuc papates ve kirmizi biber grubundan sadece birini veya ikisini bir kez pisirin..

Bu hafta avokado yemeyin.

Yogurdu mutlaka az yagli ve kaymaksiz olandan tercih edin. Bir kaseden fazla yemeyin.

İkinci ara ogunde de badem, ceviz ve findik miktarini azaltip, yogurt ve meyve, meyve ve biskuvi yiyin. Yada 1 bardak az yagli sut icin

Kahvenize lutfen sut tozu koymayin. Sut ekleyin.. Aspartam grubu tatlandirici kullanin..

Eger ilk iki haftada zorluk cektiyseniz, ara ogunlerinizi ayni miktari ikiye bolerek daha yakin araliklarla yapin.

Ada cayi yerine ihlamur icin.

Size soyledigim herseyin bir nedeni olduguna inanin ve lutfen simdilik listeyle cok fazla oynamayin..

Su icmeyi, mutlaka ve mutlaka fiziksel aktivite yapmayi ihmal etmeyin..

LUTFEN TARTILMAYIN...

Gelelim sorulara;
Zarpandit, bu hafta yarim simidiniz var ama kahvaltida yiyebilirsiniz. Metabolizma cayini gunde 3 fincan icmek uygundur.
Nukhet, lif alimi barsaklar, kolesterol ve tokluk hissi acisindan cok onemlidir.
TuBiKKo; Eti yogurtla degistirmeyin. Etin yaninda ayran icebilirsiniz. Haftaya baklagiller gelecek, o zaman daha az et yersiniz. Bu arada funda artik sinifin en caliskani. Cani irmik helvasi cekiyormus. Mektubunu gormemisim. 3 gun dayanmis. İstersen yiyebilirsin artik dedim, yok o kadar da cok cekmiyormus megerse canim dedi.. caliskan otesi o artik..
Nymphea; saat 21.30 aksam yemegi icin cok gec. Onceden tavuk haslasaniz, yaninizda sandvic goturseniz? Ya da yumurtali sandvic?
Nuralp, fazla mayali besinler tuketmek siskinlige neden olur. 1 pizza yediginizin ertesi gunu 1,5 kilo fazla kiloyla uyanirsiniz. Et suyu tableti kullanmayin, fazla mayali besin tuketmeyin ve bol su icin..
Halime, 1 meyve orta buyuklukte adet olarak elma, armut, portakal, yarim muz, 10 adet cilek vs. Haklisiniz porsiyon olculerini vermem gerek.
Canan, aksam yemeginde sadece salata uygun degil. Protein grubu bir sey de yemeniz gerekir. Onun icin salataniza 1 kutu, eger varsa yag icinde degil de su icinde hazirlanmis ton baligi koyun ornegin. Ya da yumurta haslayin. Evde onceden haslanmis et bulundurun, soguk sandvic yapin.
Ayse, metabolizma cayini mutlaka icmeniz gerekmiyor. Sevdiginiz baska bir cay icin.. Kendinizi kotu hissettiren hic birseyi yapin istemem..
Nagihan, Dilek, Merve; siraya koyun hergun biriniz birsey getirsin salatanin yanina. Birgun haslanmis yumurta, bir gun haslanmis tavuk veya hindi eti, birgun zeytinyagli bir yemek.. olmaz mi? 6 cilek cok az, 1 biskuvide.. iki katina cikartin..
Afilli, lutfen kendinize acimayi birakin. Sisman olup cok hos olan bir suru kadin var. Oncelikle bakimli, piril piril, isil isil olun.. siz hayata gulumsemezseniz, hayat size gulmez.. saclarinizi guzel yaptirin, yeni bir bluz etek filan alin, sonra diyete baslayalim.. saat 21 aksam yemegi icin cok gec ama olsun. Kosullara uyacagiz, bir cozum yolu bulacagiz. Biraz daha ayrinti verin yalniz.
Adsiz, kahveye sut tozu koymayin. Cok gereksiz yuksektir kalorisi. Pazar gunu filan diyetten sapmak yok simdilik.. olmaz oyle sey, cocuk orucu gibi.. siz yetiskin insanlarsiniz.. ac durmuyacaksiniz ki.. yenecek cok sey var listenizde..
Zehra, tatli krzilarini yazmistim.. eski yazilara bir goz atin lutfen..
Zehra Gurgen, ara ogunler kontrolden cikmis. Musliyi kaldirin. Cok fazla peynir var diyetinizde. Peynir kalorili bir besindir. Biraz sabir lutfen.
Defne, mantar, fasulye, mercimek, nohut tuketin ama az yag ile pisirin. Sut icin, yogurt yiyin.
Izmir’den Yasemin, kiziniz oglen yemeklerinde iki kasik kadar makarna ve pilav yesin.. bu hafta Cumartesi gunu ara ogunde dondurma da yesin ama ustune krema veya findik koymadan ve en buyuk boyundan olmasin.
Simay, bu diyet normal protein icerir. Yine de kolesterolu yuksek olanlarin kirmizi etten, yagli peynirden kacinmalari, bol lifli besin tuketmeleri uygundur.
Derya, yazilari funda’nin oykusunden itibaren okuyun lutfen. Listeler ve onemli bilgiler orada..
Nane Sekeri, listeniz cok uygun..
Sevil, ara ogunlerde meyvenin yanina ceviz, badem veya biskuvi ya da yogurt koyun lutfen.
Sibel, ara ogun sayisini ikiye cikartin. Yediklerinizi ikiye bolerek tabii..
TuBiKKo, olmasi gerekn budur. Aclik hissi varsa kas kaybediyoruz demektir. Korkmayin.
Neseli gunler, sucluluk duymaniza gerek yok tabii ama yine de ogun atlamayin..
Devam edecegim...

27 Nisan 2009’Roma

37 yorum:

Özlem Mertler dedi ki...

Sabah daha gözlerimi ovuştururken 3. hafta ile ilgili önerileri okumaya koşunca anladım ki, başarmamak imkansız.
Tekrar teşekkürler, sevgiler.

banu dedi ki...

Günaydın...
Bir yumurta,domates,salatalık ve peynirle kahvaltımı yaptım.Birinci ara öğünümde az yağlı yarım bardak sütle kahvemi içerken bu gün neler varmış diye bakıyordum birazdan işe gideceğim ikinci ara öğünümde 5-6 siyah kuru üzüm, öğlen için az yağlı yoğurt,bir dilim çavdar ekmeği ve yağsız domatesli tavuk hazırladım.Öğlenden sonra ki ara öğünlerime yine sütlü kahve,2-3 kuru kayısı ayarladım.Akşama yumurtalı pazı, yoğurt,ekmek..Gece de yarım elma olabilir.Su içmek en zor gelen ama gayret ediyorum iki litreyi tamamlıyorum.Haa hiç mi ipin ucunu kaçırmadım kaçtı kızım Ankara dan geldiğinde bir pazar ama çok da abartmadım...İyi gidiyor iyi...Mehtap hanım desteğiniz için çok teşekkür ediyorum hepsinin başı motivasyon siz de bunu en iyi biçimde bizlere sağladınız. selamlar...

Adsız dedi ki...

İyi haftalar arkadaşlar ve sevgili hocam
Biraz geç katıldım aranıza o yüzden benim ikinci haftam.
Geçtiğimiz bir hafta boyunca tartılmadım ama belimde ve üst bacaklarımda bir incelme farkettim giydiklerim sayesinde.Ayrıca farkındayım ki kendime güvenim gelişiyor , saçıma başıma daha bir özen gösteriyorum :))Bu bile çok büyük umut veriyor bana güne dair,yarına dair...
Okuduklarımdan bir düzen oturttum geçen bir haftada şöyle ki;
Kahvaltının her gün değişik olmasına özen gösteriyorum.Öğleye doğru ara olarak bir meyve ve yanında 1/4 bardak yağsız süt.Öğlen evden getirdiğim yemeği yiyorum...Bu; yağsız pişirdiğim karışık sebze ve yanına biraz yoğurt+bir dilim esmer ekmek ya da haşlanmış et/tavuk +salata ve bir dilim ekmek.Akşam da öğlen neyi eksik yediysem onu yiyorum,ya sebze ya da et.Öğlen ve akşam arasında genelde diyet büsküvi yiyorum çayla birlikte.
Öğlen ve akşam yemeklerimi önceden hazırlıyorum ki annemin pişirdiği şeylere muhtaç olmayayım diye,çünkü öyleyken gözüm dönebiliyor özellikle akşam iş dönüşlerinde.
Yalnız şunu söylemek zorunda hissediyorum kendimi;dün akşam balık ızgara vardı yemekte ve ben yanında bir bardak kırmızı şarap içtim dayanamayıp.Hani sık sık değil ama nadiren böyle durumlar olsa bu tür durumları ertesi günlerde telafi etmek adına bir şeyler yapmalı mıyız yoksa aynı yolda devam etmemiz daha mı doğru,diyetimizin selameti açısından?
Örneğin ben battı balık yan gider ikincisini de içsem ne olacak ki diye düşünürdüm ama ikinciyi içmedim. Yana yanıla doğruyuda buluruz zamanla bunu sayenizde öğreneceğiz , tekrar teşekkürler sabrınız ve öğrettikleriniz için...
Elif Nur

Ilknur dedi ki...

Zayiflama konusundaki yazilarinizi ilk gunden beri heyecanla izliyorum. Tatil vs gibi nedenlerle ben programiniza ancak bugun baslayabildim. Sinifa kayitlarin dun aksam kapandigini yazmissiniz, ama beni de almadan kayitlari kapatmayin lutfen. Soz veriyorum, iyi bir ogrenci olacagim ;)

...Aslı Cadısı... dedi ki...

Dün ufak bir dışarıya taşma yaşadıysamda eskisi gbi suçluluk duymadım.(Saklamak yerine itiraf edeyim dedim) Biliyorum ki iradem zamanla kuvvetlendi ve kuvvetlenmeye devam edecek ve biliyorum ki kendime söz geçirebiliyorum. Bir öğün taşırdım ama diğer öğünde onu dengeledim ve o kaçamağı yaşadım bitti, tekrarı olmayacak ve ben yeni bir haftaya DOĞRU beslenme düzenimle devam ediyorum:)

Yeni önerileriniz için ve bizlere inandığınız için tekrar tekrar teşekkürler:)

sevil dedi ki...

günaydın günaydın mehtapcım harikasın haftaya senle başlamak cok guzel yorucu bir hafta sonundan sonra iş yerine gelincxe yazınla nesem yerine geldi evet siz 3. haftadasınız bense 2 ama olsun daha iyiyim aclık krizlerim bitti .. hafta sonu uzun yürüyüşler yaptık eşimle eminönüne gittik harika idi aman burdan sınıfa ve tüm okurlara ileteyim orda emin önundeki büyük caminin orda oturp bir bardak çay içmeyin bogazınızda kalır nedenmi bir bardak çay 3 tl resmen adamları kazıklıyorlar hele birde yemek yerseniz atıyorum canınız gözlemne falan cekerde şurda yiyeyim derseniz herhalde 100 lira bırakıp çıkarsınız hehehe
neyse biz çayla kurtardık..
mehtapcım canım son hızla diete devam ediyorum ..inş. seninde kendiminde yüzünü kara çıkarmıcam bu sefer başaracagım..
sevgiyle kal tatlım..

Adsız dedi ki...

sevgili Mehtap hanım, Ben daha önce bir kere size yazmıştım (Akdeniz kıyısında küçük ve çok şirin bir beldede yaşayan olarak tanıtmıştım kendimi). Ne yazık ki henüz bir sitem yok, ama bir site sahibi olmayı çok arzu ediyorum. İnşallah o da olacak. Şimdi esas konuya geleyim,ben yaklaşık 2 aydır sizin sitenizi "bir dut masalı" adlı sitede gezerken buldum.İyiki bulmuşum o gün bugündür sabahları bilgisayar başına geçtiğimde baktığım ilk sizin sitenizoluyor.Bu güne kadar vaktim olup yazamadım ama bu güne kadar ZAYIFLAMAYA BEN DE VARIM" da bende vardım.Ben ki hiç bir yiyeceğe git demiyen birisi olarak bu işe gönül verdiysem; bu size olan sonsuz güven ve sevgiyle bağlantılıdır inanın.Eşim hala inanamıyor.15 gündür yaklaşık 4 kilo kadar verdim(bu arada bu gün sabah tartıldım, söz bundan sonra tartılın diyesiye kadar tartılmak yok)sizin sözünüzden çıkmamaya gayret gösteriyorum. Ama arada bir iki kaçamak olmadı dersem yalan olur.Size sonsuz teşekkürler. Duygularımı genelde iyi ifade edemem, onun için fazla uzatmadan tekrar tekrar teşekkürlerimle sevgilerimi gönderiyorum.kıymetli zamanınızı bizlere ayırdığınız için de ayrıca teşekkürler. Gülsüm

Adsız dedi ki...

Mehtapcığım, Funda'nın bloguna da yazdım demin, onun ve Baharın başarı hikayeleri hepimizi nasıl da hareketlendirdi, gaza getirdi değil mi :) Ben de evlilik sonrası "o yemeği de yapayım, bu pastayı da deneyeyim" diye diye aldığım kiloları vermeye başladım, bugün 15.gün.. Ne diyeyim, bütün sınıf için "Allah tamamına erdirsin" :))))

sevgimle kucaklarım herkesi..

Ilknur dedi ki...

Mehtap Hanim, bugun beslenme programinizda ilk gunum. Baslarken hemen bir durum raporu vereyim: Yasim 37, boyum 1.63, kilom 65. Gecen yil diyetisyen kontrolunde sizin programiniza cok benzeyen bir diyet yaparak 6 ayda 8 kilo vermistim. Beslenme duzenini de gayet benimsemistim ve rahatlikla uyguluyordum. Ancak diyete basladiktan yaklasik 8 ay sonra birdenbire uzun suredir agzima surmedigim yiyecekleri (pizza, borek, kizarmis balik,vs) deli gibi ozleyip, once yavas yavas, sonra sinirsizca yemeye baslayinca diyete baslayisimin yildonumunde verdigim kilolarin 6'sini geri aldim. Simdi yeni bir heyecanla, yeni bir Mehtap'la (diyetisyenimin ismi de Mehtap'ti) yeni bir diyete basliyorum.

Gecen yil uygulamis oldugum diyetle sizinki arasinda (en azindan ilk haftalar icin) ciddi bir farklilik gorunmuyor. Aslinda cok fazla zamaninizi almaktan cekinmesem bu diyeti de sizinle paylasip fikrinizi almak isterdim. Belki de benimkindeki problem ornegin kahvaltilarda (iki ince dilim ekmek, iki ince dilim peynir, bol yesillik) bir sure sonra bazi yiyecekleri (ornegin zeytin) cok ozlemeye baslamam oldu.

Her neyse, araniza katilmaktan mutluyum. Sinif icinde bilgi paylasimi blog'unuza yazilan yorumlar uzerinden mi yurutuluyor yoksa baska bir kanal var mi? Benden istediginiz baska bilgiler var mi? Yoksa baslangic icin bu kadar yeterli mi?

Bir de bugune kadar yazilarinizda alkolle ilgili bir aciklamaya rastlamadim. Acaba bu "aklinizdan bile gecirmeyin" mi demek, yoksa haftada bir bir-iki kadeh sarap iznimiz var mi?

Bugune kadar paylastiginiz butun bilgiler ve verdiginiz motivasyon icin sonsuz tesekkurler.

Filiz dedi ki...

merhaba mehtap hanım yoğunluğunuzun farkındayım. geçen hafta yazdım ama sizde uyarmışsınız atlamış olabilirim diye ben yine şansımı denemek istedim. yaptıklarınız gerçekten çok motive edici,yararlanan herkes için teşekkür ediyorum.
ben 45 yaşında bir dişhekimiyim.20 yaşında bir oğlum var.4 yıl önce boşandım. yaklaşık 3 yıl psikolojik yardım aldım.artık beni yenin mutlu ettiğini neyin etmediğini ve bunları dillendirebilmeyi öğrendim.
2008 ağustosda haşimoto tanısı kondu bana.ve şimdide insülin direnci ve obesite. 1500 kalorilik bir diyet verildi.sizin verdiğiniz diyete göre daha fazla yemem gerekiyor.6 öğüne alıştım.sizide takip ediyorum.haşimoto bana ters geldi. insanın kendi vucuduna karşı düşmanca davranması.??? ve bunun kronik bir hastalık olduğu geri dönüşünün olmadığı söylendi. ben bunlara karşı ne yapabilirim.merak ediyorum.gerçekten tiroid bezlerim harapmı olacak.bildiğiniz herhangi birşey varmı?sizce beslenmeyle etkileyebileceğim bir durum var mı?şimdiden teşekkür ederim. filiz

nevriye dedi ki...

hipotroid hastasıyım levıtıron kullanıyorum değerlerim normal ve nodüllerim var.Ayrıca 2004 yılında hisektomi ameliyetı oldum.boyum 1,53 kilom 68 başından beri yazılarınızı okuyorum.bu sabah 1 dilim ekmek 1/2 kibrit kutusu peynir ve 3 zeytin yedim ara öğün 4 fındık 2 badem 1/2 ceviz (kavrulmamış)öğlen peynirli tost ayran

Ancient dedi ki...

Merhaba,

Ben Perşembeden beri şehir dışındaydım, oralarda internete girmeye vaktim pek olmadı, yine uğraşmışsınız bizler için çok teşekkürler yani bizim sınıf için... Şehir dışındayken dengeli beslenme listeme pek düzgün uyamasam da, zararlı hiçbirşey yemedim desem yalan olmaz :) Bu arada 23 Nisan yazınıza gözlerim sağanak bütün yüreğimle katılıyorum. Ahh söylemeyi unutuyordum, eski pantalonlarımdan birine zor da olsa girebildim, yani doğumdan sonra aldığım pantalonlarımın beli de 1-2 parmak bollaştı bile... Gönülden teşekkürler...Kolay gelsin...

Bu arada sınıfımızın bir ismi var mı şöyle en şıkından, en motive edicisinden...? (Zayıflamaya var mısın? biraz kampanyamsı(ticari) bir isim distress etkisi yaratabilir bazı bünyelerde)Sadece bir fikir, açizane paylaşmak istedim.

Sevgiyle...

Ebru (Ancient)

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Ben, işin alışamam dediğim az yağ kısmına alıştım. Beni en zorlayan sosyal etkinlikler. Örneğin dün sabah Amerika'dan ziyarete gelmiş kuzenimle bir açık hava kahvaltısına gittik. Normal peynir, ekmek,domates kahvaltımıza ek olarak domatesin üzerindeki zeytinyağı ve dayanamayıp yediğim bir ince dilim sucuk eklendi. Diğerlerinin yediği bal-kaymak, sahanda yumurta gibi şeyleri bunları yiyeceğim günler de gelecek diyerek geri çevirdim.
Bir de hafta sonları kahvaltının gecikmesinden kaynaklanarak öğünler kayıyor. Onun dışında çok problem yaşamıyoruz Ada'yla. Metabolizma çayını çok sevdik, ama akşam evde içiyoruz yani günde 1-2 bardak oluyor.
Ada, dondurma haberini akşama aldığında çok sevinecek. Dayanamamış cumartesi sabah tartılmış, yasak diye çekine çekine söyledi, 3.5 kg vermiş.Çok sevinçliydi. Benim de kot pantalonumun beli bollaşmaya başladı. Herşey için tekrar teşekkürler.
Yasemin-Ada

beenmaya dedi ki...

kahvaltıya eklenen çayı zaten şekersiz olarak içemiyor muyduk biz???

Adsız dedi ki...

Şimdi listemizi bir daha okuyunca fark ettim, yoğurdu 1 kaseden fazla yemeyin demişsiniz,günde 1 kase mi? Ben bazen bir ara öğün ve bir ana öğünde yoğurt yiyorum.
Yasemin-Ada

Gülen Tezer dedi ki...

Mehtap hanım, diyet yapmak isteyenlere emek ve zaman ayırmanız ne güzel.
Ben başlamadım.Şimdilik arkadaşlarımın başarılarıyla gurur duymayı yeğliyorum.Diyet yapan bütün arkadaşlar güveniyor size de bu ilginizden dolayı teşekkür ediyorum..

Adsız dedi ki...

Mehtap hanım;
"Esra, ilk iki hafta onemlidir. diyete gecis ve metabolizmayi hazirlama donemidir. sizin gibi yeni baslayanlar var nasilsa.. kaldiginiz yerden devam edin"

Demiştiniz,ben bugünü ilk hafta sayarak başladım,yalnız aklıma bir şey takıldı,tarifini verdiğiniz yeşil çorba ilk hafta yenilecek mi?

İlk günün diyetinde söyle demişsiniz;"1 tabak (5-6 kasik) evde pismis sebze yemegi (ilk haftalarda , kisi basina 1 kasik yag ile pisecek, havuc, pancar, patates, princ, bulgur eklenmeyecek)"
Ama yeşil çorbada 1 yk kaşığı bulgur(makarna,prinç)var.Ben mi bir şey kaçırdım?

İlk haftanın özellikle üzerinde durduğunuz için bu ayrıntıyı kaçırmak istemedim.

İyi çalışmalar..

ESRA..

selma susan dedi ki...

mehtap hanım ve sınıf arkadaşlarım merhabalar,
buradaki mesajlaşmaları rahat izleyebilmek için bir forum ortamına taşınsak nasıl olur acaba?
sevgiler

deryah dedi ki...

merhaba ben de sınıfın bir üyesiyim. profil sayfanızda baktım ancak e-mail adresinizi göremedim. size e-mail ile ulaşmam mümkün mü?

sevgiler

deryah

Adsız dedi ki...

Selamlar,
satıraraları yine çok önemli mesajlarla dolu." Açlık hissi varsa kas kaybediyoruz demektir" Aç gezdiğim günler geldi aklıma:)
seni ne çok yoruyoruz, 10 üzüm, 3 ceviz, 1 kap yoğurt. Acaba biz zayıflarken senin insanlara karşı olan töleransın (özellikle hastalarına karşı) bizim tarafımızdan şuursuzca katlediliyor mu? Kendi adıma daha az sorucam, hatta sormıcam, sorgulamıcam, hiç olmazsa hayatımın bu kısmını. Öyle ya herşeyi sorgulayarak yaşayamayız, ne diyorsan öyle yapıcam, amacım zayıflamak uzman olmak değil.
Herşey için, yaptıkların ve yapacakların için, hatta vazgeçsen bile yapmayacakların için de :) sonsuz teşekkürler.

herkese iyi haftalar

Canan

Özlem F. dedi ki...

Artık tamamen karar verdim Mehtap Hanım. Bundan sonra yazdıklarınıza harfiyen uyucam.Söz veriyorum.Burdan herkese duyurulur. Arkadaşlar DİYETTEYİM. Ama ne olur beni de sınıfa alın. Şu kayıtları bir gün daha uzatsanız. Olur mu acaba? Bu gün söylediklerinize harfiyen uyuldu, büyün yazılarınız yeniden okundu, evdeki bütün atıştırmalıklar eşimin işyerine gönderildi. Yarından itibaren yürüyüşe de başlıycam.Evet kararlıyım bu defa başarıcam. Başlangıç kilom 60, boyum da 160 cm.Hedef kilo 54. Şu kayıt olayını da bir kere daha düşünürmüsünüz... Sonsuz teşekkürler. Siz bizim için bizden daha çok çaba sarfediyorsunuz.Buralardan, İzmir'den, kordondan ılık rüzgarlar,güzel çiçek kokuları, mis gibi Türk kahvesi kokuları, birde neşeyle konuşan, gülen insan sesleri istermisiniz? O zaman hayal edin buralarda, Türkiye'de olduğunuzu.Sevgilerle

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

MEHTAPCIĞIM BENDE HAŞİMATO VE TİROİTLE İLGİLİ AYRINTILAR VEREBİLİRMİSİN DİYE SORACAKTIM NE ZAMANDIR.
GÜZEL BİR TESADÜF OLMUŞ VE BUGÜN ARKADAŞLARIMIZ BUNA İLİŞKİN SORULAR YÖNELTMİŞ.
BU ARADA SINIFIMIZA BİR İSİM BULMA ÇALIŞMALARIM DEVAM EDİYOR....

'adsız-Gülsüm ' hanımada teessüf ederim.
artık bloğuma gelmiyormuş :) !
ilk sizin sayfanıza giriyormuş..

AAHHHH NE KADERSİZİM :((((
:)

Unknown dedi ki...

Teşekkür ederim hemen okuyorum sımsıcak sevgiler...

bir demet feslegen dedi ki...

Mehtap Hanım merhaba :)
3. haftadan sınıfa ben de yeni kayıt oldum..
3. haftadan itibaren mi başlayayım, yoksa geçmişe yönelik mi takip edeyim :)
Emekleriniz için çok teşekkürler..
Sevgiler kocaman..

GZNTPSEDA dedi ki...

Mehtap hanım bende bugün diyete başlarken tesadüfen çalışmanızı görmüş ve çok heyecanlanmış biri olarak hemen kayıt oldum.
Yalnız olmadığımı bilmek beni daha da motive edecek eminim.Kayıt olurken de yazdığım gibi diyeti bozma krizlerinde emeğinize saygısızlık olacağını ve artık sadece kendime değil size de sorumlu olduğumu düşünerek bu sefer yaza hep beraber başarılı olarak gireceğimize inanıyorum.Başlarken eğer vaktinizi almaz isem birkaç şey sormak istiyorum.
Boyum 1.60, kilom 67, 37 yaşında bir çocuk annesiyim.
Gönlümden geçen 54 kilo, bu hedef uygun mudur? Bir de başlarken takip etmem gereken tahliller var mıdır?Benim diyette en zorlandığım kısım (herzaman için)akşam yemek sonrası tatlı ihtiyacı hissetmem.Bunun dışında gündüz hiçbir sorunum olmuyor.
Neyse çok uzatmayayım, zamanınınz emeğiniz ve özveriniz için çok teşekkürler.Sevgiler,
Seda

Ada Deniz dedi ki...

merhaba. bende aranıza yeni katılanlardanım. bu haftadan başlanabilir mi yoksa ilk iki haftaya uymak önemli mi diye soracaktım. Teşekkürler

zarpandit dedi ki...

2.haftaya yeni girdim bende 1 hafta nasıl gecti anlayamayanlardanım..azcık kacırdıgım sabırsız davrandıgım noktalar oldu..hani dengemi şaştım desem yeridir..ama suan yurttayım toparladım..şuan metabolizma cayını yapamıyorum içemiyorum ama mayıs sonu itibari ile dönüşsüz evdeyim o zaman yapabilirim..ama yinede salmadım pür dikkatim yediklerimde..

birde 1 hafta yeni doldurdum biliyorum ama göbeğimin inmesi beni aşırı mutlu etti kıstan kalan kapanmayan düğmeleri ile sinirimi bozan pantalonumu kapadım cumartesi gunu :)

Berrin Haberveren dedi ki...

Merhaba ben gruba bugün kaydoldum ama nereden başlamam gerektiğini bilemedim :(
öncelikle şunları söyleyeyim...
Tiroid, hipoglisemi gibi bir sorunum yok ama kolestrolüm biraz yüksek. Total 223 HDL 52 LDL 159 çıktı... Bir de karaciğer enzimlerim; en üst değer 32 olmalıymış ama benimki 78... Doktor kolestrol nedeniyle yükselmiş olabileceğiniz söyledi. Bende et tüketimimi azalttım. (hergün iki öğün et yiyordum neredeyse)Bir de bel fıtığı başlangıcım var. Ayrıca kilolarımdan dolayı çok çok çok mutsuzum.
Çok uzattım lafı biliorum... Ama gerçekten zayıflamak istiyorum. İlk adımı attım spor salonuna yazıldım ilk hafta üç gün alışma devremdi, geçen hafta hocanın verdiği kardio egzersizlerine başladım. Yarın sabah erkenden yine spor salonunda olacağım. İkinci adımı da sizin grubunuza katılarak attım ama nerden başlayayım???
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Mehtap hanım meraba nalan ben hani şu fırçaladığınız:)hakketmiştim kendimi hatırlatayım diye tekrarlıyorum.Geçen hafta dikkat etmeye başladım hazırlık diyelim o haftaya.Bu günü başlangıç sayıyorum diğer arkadaşları 15 gün geriden takip edeceğim artık.Sabah 1 dilim ekmek peynir yeşil biber şekersiz çay.Ara öğün olarak 2 diyet büsküvi Öğlen köfte-cacık salata 3 tane çilek ara 1 diyet büsküvi 1 salatalık akşamda salata ve haşlanmış tavuk yemeyi düşünüyorum.Bu arada yaşım 36 boyum 1,56 kilom 78 hareketsiz bir işim var.Bildim bileli hiç zayıf olmadım, düğün koşuşturmasında 65 olmuştum sadece.(12 yıl önce)Ama bu zayıflıyamayacağımı göstermez değilmi,hemde sizi tanıdıktan sonra.:) Sevgiyle

Belgin dedi ki...

Mehtapcim, sinifimiza bir isim koyalim demissin Fundaya, ben buldum "Mehtabin Kelebekleri" olalim biz, hepimiz yillardan beri olusturdugumuz etten, yagdan kokonlarimizi yarip ciktiktan sonra, dünya güzeli Kelebekler olacagiz biz:))
Sevgilerimle

Tijen dedi ki...

Sevgili Mehtap,
Diyet listesi açısından iyi bir öğrenci değilim, daha önce de itiraf etmiştim ama bu işin düzenli hareket etmeden olmayacağını da deneyerek öğrendim, yaşayarak. Spor yapınca insan daha çok kalori harcadığı için daha fazla yemeye (sağlıklı ve dengeli olarak tabii) hak kazanıyor. En azından ben öyle yapıyorum. Çok az yiyerek değil boğazımdan biraz kesip biraz da harekete ağırlık verdiğimde diyet yapmak da kolaylaşıyor. Bu yüzden bugünlerde her gün en az bir saat, hatta 80-90 dakika, hızlı tempoda yürümeye çalışıyorum. Sizin de dediğiniz gibi, insan verdiği kiloyu her zaman tartıda göremiyor, hele de spor yapıyorsa. Diyetin 3. ayında tartıda belki sadece bir kilo eksilmiştim ama göğüs, bel ve kalça ölçülerim 4-6 cm incelmişti. Bu yüzden hemen kilo veremeyen arkadaşlarıma moral vermek isterim. Benim için diyet öncelikli hedef değildi, sağlıklı ve zinde bir bedene kavuşmak öncelikliydi başlarken, hala da öyle. Sınıftaki tüm kızlara bol şans!

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

ozlem'in dogasi; ben de iste onu soyluyorum.. Basarmamak imkansiz

Banu, bir ay kadar her turlu ipi tutsaniz da ucu kacmasa.. 1 ay sadece.. dayanin.. organizmaniz baslasin bir anlamaya artik cicim aylarinin bittigini..Sonrasi cok daha kolay olacak..

Elif Nur, batirmayin baligi duz gitsin simdilik.. Bunlar en kiymetli haftalar.. dayanin.. Hic bir besinin yasak olmadigi, sadece miktarlarinin kontrol edildigi bir duzene gececeksiniz ve bir gun fazla kacirirsaniz, ertesi gun kompanse edeceksiniz.. ama simdilik dayanin.. Baligin yaninda, birsey icmeyin..(su desem baliga ayip olacak..)bakimli olmak konusuna gelince, yiyecek kacamaklari affedilir ama bakimsiz bir kadin asla.. onun icin iyi yapiyorsunuz..

Ilknur, kaydoldunuz mu?

asli cadisi, yapmayin.. Tasmayin hicbir yere..yaramazlik yapmayin.. nedir ki birkac hafta.. dayanin..

Sevil, onemli olan kendi yuzunuzu kara cikarmayin.. Sizin yediklerinizin kalorisi bana yazilmiyor..

Gulsum, sonuc almaniza cok sevindim.. artik tartilmayin.. yanilirsiniz.. Bir iki kacamagi simdilik unutmus gibi yapalim ama siz tekrarlamiyacaginiza soz verin..

Cheetos, sevgimizi pisirerek ve yedirerek gostermeyi, guzel agirlamayi seviyoruz biz.. yine yapacaksin pisirmeyi sevdigin herseyi ama kendine fazla kilo eklemeden..

Ilknur, 8 ay boyunca hic pizza yemediniz mi? Borek biz ikinci ayda yiyecegiz.. sizin yaptiginiz da eminim cok guzel bir diyettir ama arada basinc subaplarini acmak gerekir, Yoksa hepsi birden acilir ve kotu olur..
Kahvaltida biz zeytin de yiyoruz, baska bir suru besin de.. Siz bana diyetinizi yollayin, memnuniyetle goz atarim.. alkol'u simdilik ama sadece simdilik aklinizdan bile gecirmeyin diyorum..

Filiz, Autoimmun hastaliklar insanda bir ihanete ugramislik duygusu yaratiyor, bu konuda haklisiniz.. biliyorum cunku cok ciddi bir tipini yasadim.. Muhtemelen hala yasiyorum da.. Immun sistemi rahat birakmak, hayati daha sakin yasamak gerekiyor. Bazi acilardan koruyucu kismini dusunup teselli olmak da bir cozum yolu.. Siz yasaminiza herkes gibi devam edeceksiniz. bunu yapmamaniz icin bir neden yok.. Cok gorulen bir hastaliktir. Rutin kontrollerinizi yaptirmayi ihmal etmeyin.. bizim diyetimiz de 3 asagi 5 yukari o miktara ulasir. Ben yaramazliklari dusunerek biraz rijid tutmaya calisiyorum, nasil olsa herkes bir kosesinden, bir kenarindan kaciriyor azicik..

Nevriye, gayet guzel.. sabaha biraz domates salatalik, ara ogune 1 meyve ekleyin lutfen.. Ve kararli olmaya devam edin..

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Ansient, sonuc almaniza sevindim, bir de duzenli yapsaydiniz siz dusunun artik.. yine de bilincli olmaniz cok onemli..Yani ne yaptiginizin ve yapmadiginizin farkindasiniz..

Yasemin Ve Ada; Ada'yi kutluyorum.. Pilav ve makarnayi da iki kasik yemesini soylediniz degil mi? Onun hepmizden cok enerjiye ihtiyaci var okuldayken..

benmaya, biz sadece yarim simit ekledik.. peynir ve cay, cesit varmis gibi olsun diye yazmistim.. yani onlar zaten vardi.. :-))

Yasemin ve Ada, yogurt porsiyonu 2-3 kasiktir. kalorisi yokmus gibi davranamayiz. Kiymetli bir besindir ama yine de miktara dikkat.

Gulen, siz bize katilmiyor musunuz?

Esra, bulgur 1 kasik ama 3.haftanin sebze corbasinda..

Selma, forumu izleyecek vakit bulabilecegimi sanmiyorum. 140 kisi civarindayiz sanirim..

deryah, bloga yazin, istemiyorsaniz yayinlamam. Postama hergun baska nedenlerele yuzlerce mektup geliyor, gozumden kacabilir..

Canan, simdilik dayaniyorum, sorun lutfen akliniza takilanlari :-))

Ozlem F, hergun ozluyorum Turkiye'yi zaten.. yazildiniz mi bugun?

NuNu'cugum, yazdim arkadasimiza da.. yasam normal olarak surdurulecek ve kontroller duzenli yapilacak.. isim onerilerini bekliyorum..

Eda, lutfen bastan baslayin..

GZNTPSEDA, genel bir kontrol yaptirmakta fayda var. kan ve biokimya testlerinden soz ediyorum. Diyet yapacaginizi soylerseniz, herhangi bir doktor size bu konuda yol gosterir eminim. 54 kiloya gelirsiniz.. Onemli olan zayiflik degil aslinda, armonik bir beden.. yani uyumlu gorunmek.. tatli krizleri icin onerilerde bulunmustum.. Eski yazilara bir goz atin dilerseniz..

Ada ve Deniz, sirayi takip edin lutfen.. Sizin gibi yeni baslayan cok kisi var.

Zarpandit, ben demistim diyeyim mi?

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Berrin lutfen enzimlerinizin neden yuksek oldugunu anlayarak baslayin. basit bir hepatit a virusu bile boyle az bir azalmayla seyredebilir. her ikisi de mi yuksek? Anlamlari farklidir cunku.. gamma Gt'de yuksek mi?
Once bir anlayin, ihmal etmeyin, diyete nasilsa baslarsiniz..biz buradayiz, bekleriz sizi

Nalan, ben yapmisimdir herhalde siz oyle diyorsaniz da, siz ne yapmistiniz acaba ?:-)) Yemek listeniz cok guzel.. Zayiflarsiniz.. Evlendiginiz kiloya da daha altina da inersiniz.. Merak etmeyin..

Belgin, isime de hep beraber karar verelim bence de..

tijen, elbetteki haklisiniz her yag kaybinda kilo azalmaz, kas yaparsaniz tonik bir vucudunuz olur. tesekkurler katkilariniz icin..

suspect dedi ki...

Merhaba, 15. günü rahatlıkla tamamlamış olarak karşınızdayım :) Kahvaltı yeniliği süpermiş, simit severim çok :) Bezelyeye kısıtlama getirmişsiniz, burda sultani denilen taze bezelye de dahil mi buna, hani tane tane olmayan, taze fasulyeye benzeyen? bir de çorba yediğimiz öğün ekmek kısıtlamasına gidecekmiyiz? ben bu öğlen 1/2 kepçe mercimek çorbası, 172 dilim ekmek olarak düzenledim öğünümü sebze ve yoğurtun yanıan ek olarak. Cevabınız için şimdiden teşekkürler, bugünnasıl içim içime sığmıyor bilseniz, kış boyu giyemediğim kotumu giyip gezinebildiğim ve kuş kadar hafif hissettiğim için :)

gülçe dedi ki...

merhaba mehtap hanım bende sayenizde kilo vermeye basladım ve 3. haftadayım.21 yasındayım boyum 1.68 kilom 59 gecen 3 haftada 2 kilo vermiş bulunuyorum benim hedefim 55 kiloya inmek belki öyle cok asırı bir kilom yok ama sağlıklı olmak ve yasım ilerledikçe hoş bir vucuda sahip olup onu koruyabilmek istiyorum annem oldukca kilolu ve bu sekilde devam edersem bende ilerde öyle olucam.spor olarak hergün düzenli olarak yarım saat pilates yapıyorum haftada bir kaç gün 1 saat yürüyorum.diyet boyunca beni en cok zorlayan yapıcak yemek bulamıyorum ailem istanbulda ben izmirde okuyorum ve haliyle kendime yapabileceğim yemekler bezelye,semizotu,kabak ve zeytinyağlı fasulyeyi gecmiyor ve doğal olarak belli bir süreden sonra bu yemeklerden sıkılıyorum.
ilk defa kendimi bu kadar kontrollü görüyorum evde arkadaslarım cok güzel yemekler,cipsler yerken bunlardan mahrum kalmak bir acıdan beni üzsede irademe hayran kalıp mutlu oluyorum ama verdiğim kiloyu az buldum 4-5 senedir 60 kilodan asağı inememiştim bu yüzden kilo vermem daha da zorlasıyor mu?
son bir sey daha benim sorunum bölgesel kilom genelde basende toplanmıs vaziyette sizce yaptığım diyet ve spor buna yeterli olur mu yoksa spora daha mı ağırlık vermeyliyim acıkcası bu seferde vücudum incelmezse kas olursa diye endişeliyim
yardımlarınız için tesekkürler..

Adsız dedi ki...

Merhaba..Ben de size katılabilirmiyim?Ben tam 9 senedir diyet yapıyorum.Bu artık diyet demiyeyim de yaşam biçimi oldu benim için.İlk başladığımda 76.600'idim.Şu an 57.5 kiloyum.Ben çok uzun yıllar kiloluydum.Çok uğraşıp ancak bu kadar indirebildim.Ama hedefime hala ulaşabilmiş değilim.(Hedefim 49 kg)Bu verdiğniz liste benim yaptığım diyete çok benziyor.Şimdi size sormak istediğim şu:Ben uzun yıllar diyet yaptığım için sizin liste benim içinde uygun mu?Çünkü vücudum artık bu sisteme alıştı beni çok zorluyor.Ben de 1. haftadan başlayayım mı?Yada benim için başka bir öneriniz var mı?Şimdiden çok teşekkür ederim.Bu arada ismim Mukadder.