Mutfak penceresinden disariya bakiyoruz... Bak yapraklar dokulmeye basladilar bile diyorum, belki degisik renklerde toplayip bana getirirsin birkac tane... Burnunu cekiyor.. Hava cok sicak.. Cok nemli.. Cok yapis yapis... Ama ruzgar var.. Gunes gokyuzunde ama, gokyuzu grimsi...
Anne bu mevsimin adi ne diyor.. Bu mevsimin adi Roma diyorum..

11 Mart 2009 Çarşamba

ROMA USULU ENGINAR (CARCIOFI ALLA ROMANA)

Niyetim, artik oglen yemegi ve aksam yemegi ile ilgili bilgileri vermek ve genel anlamda, size anlatmaya calistigim Italyan-Akdeniz diyetinin, su anda internette de cok bulunan, Akdeniz diyetinden hangi konularda ayrildigini anlatmakti aslinda..

Ustelik bu isin uzmani olarak, benim de kendime ait bir gorusum ve uyguladigim bazi ufak sirlar var size verecegim..

Araya guzel seyler girdi, cok yogun bir donem yasiyorum ama bu “ara” size kahvalti ve gunun ilk ara ogununu uygulama firsati vermistir umarim..


Bugun cok cabuk yapabileceginiz, lezzetli ve saglikli bir enginar tarifi vermek istiyorum.. Enginar, cok lezzetli, bir o kadar da yararli bir besin.. Denemeye deger.. Tijen’in blogundaki "Yasasin enginar !"yazisina da bir goz atin derim bu arada..

Aslinda bazi Romalilara gore, asil Roma usulu enginar; yumurtaya bulanip, kizartilarak yapilan.. Ama benim hic tarzim degil.. O nedenle, belki benim yapmadigim bir menude varsa yerim, 40 yilda bir, degilse ne kendime ne de enginara boyle bir haksizlik yaparim.. Bizim babaannemiz Diana da, enginarla bol permesanli ve eritme peynirli, cok lezzetli ve bir o kadar da kalori bombasi olan bir omlet yapar.. gercekten lezzetlidir ama, babaanenin gelisinde yenecek ve o yokken yapmaya tesebbus edilmeyecek kadar coktur kalorisi..

Iste tarif;

Kucuk ve ince tip enginarlari uclarindan kesin..

Sert yapraklarini ayiklayin..

Saplarini uzunca birakip, ortalarindan uzunlamasina ikiye bolun. (butun olarak da birakip, icine dogrudan sarimsak, mentuccia veya maydanoz da koyabilirsiniz..)

Ortalarindaki tuylu kismi temizleyip, limonlu buzlu suya koyun..

Yayvan bir celik tencereye enginarlari dizin..

Her yarim enginara 1 tatli kasigi olacak kadar sizma zeytin yagi, tuz, sarimsak, bulabiliyorsaniz mentuccia (bir cesit limon tatli nane) ya da maydanoz ile bir kahve fincani su ile kisik ateste, enginarlar yumusayincaya kadar pisirin.. Ben cok az beyaz sarap ta eklerim..

Ilik olarak servis yapin.. uzerine taze cekilmis kara biber eklemek se sizin damak zevkinize kalmis..

Hepsi bu..

Enginarlar, buyuk canaklar cikartilabilecek olan tiptelerse, tabii ki, patatesli, bezelyeli havuclu harc ile o muhtesem gorunuslu yemegi de yapabilirsiniz.. Ya da baklali enginar da cok lezzetlidir..
Roma usulu enginar ise, kalorisi cok daha az, enginari enginar olarak yiyeceginiz bir tariftir. Yanina bir parca izgara et ile harika bir oglen ya da aksam yemegi olabilir.


Enginariniz yoksa, yarin oglen yemegi icin cok renkli bir salata, kucuk bir izgara balik ya da bir parca tavuk ile yine saglikli bir ogun hazirlayabilirsiniz..
(gram vermek cok anlamsiz olur, kilolarinizi bilmiyorum)

Benim salatamda roka, radicchio, havuc, elma, maydanoz, iceberg marulu, haslanmis bugday var iki kasik.. onun icin ekmek yemedim..

Afiyet olsun..

*
P.S: Cafefernando benim somon tarifime ovgu yazdigindan beri, kendimi “hic bilmeyenler” grubuna dahil etmiyorum.. :-))

Ama tariflerim, basitliklerine ve kolayliklarina bakilinca, hala siz “hic bilmeyenler icin” olmaya devam edecek..

P.S2: Benim enginarlarim zeytinyaginda yuzuyor gibi duruyorlar. Servis tabagim, bu yaz aldigim bir Pasabahce tabak ve alti cok duz. Onun icin oyle cikmis.. zeytinyagi olcum, yazdigim gibidir..

P.S3: Harika bir sarki eslik ediyor bugun oglen yemeginize.. "Bana yaz" diyor Pausini.. "Ruzgar, agaclari ciplak biraktiginda, digerleri sinemaya gittiginde.. Sen bana yaz.. Sakin beni unutma"

*

12 Mart 2009'Roma

25 yorum:

parka dedi ki...

Enginar, kereviz, kara lahana, pırasa, karnıbahar gibi bitkiler yemek salına geçince yanan ocaktaki tencerenin içinden gelen koku dayanılmaz itici oluyor. Bu yüzden sağlık kısmını es geçip baba kız biz çoğunlukla soyuyoruz patatesleri, kalın kalın dilimleyip, yanmaz poşetin içine atıp, fırında yağsız tutsuz kızartıyoruz. Ben biberleri ve domateside bu şekil yapıyorum. Kendi buğusunda pişen mucizeler diyorum onlara:). Miroş patateslerine ketçap döker ama ben sarmısaklı yoğurt tercih ediyorum.

Yani anlatmak istediğim sağlıklı ne varsa çocuklar ve büyümeyen çocuklara hem itici geliyor, hemde kokuyorlar be arkadaşım :) Yaişadığımız dünya bir deneme tahtası ise istemez kalsın. Babakız biz almayalım. :)

Sevgilerimle

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

enginara tapanlardanım. öyleki abartarak hemde hemsiviminde.
her salatamda öğlen mutlaka var.
her akşam yemeğimde mutlaka var.
doyamam hiç somon ve enginara.birde semiz otu salatasına !
*
şu hiç bilmeyenler sınıfına kendini koymaı '' zaten hiç kabullenmemiştim.
kendine yapacağın en büyük haksızlıktı zaten.
*
ARTIK İÇİM RAHAT.
SENİNLE YARIŞACAĞIZ DESENE :))))
YAŞASIN !!!!!!!!! :))
ELLERİNE SAĞLIK..TŞKRLR.

Belgin dedi ki...

Sevgili Mehtap, resimlere bayildim:)
Verdigin bilgiler icin cok Tesekkürler.

Sana bir sey sormak istiyorum, bu aralar kan sekerim bir inip, bir cikiyor. Ne yapacagimi sasirdim. Ilac falan kullanmak istemiyorum. Bir bilgi verebilirsen sevinirim. Kan sekerimi, her gün düzenli olarak kontrol ediyorum, bir de böyle rahatsizlanirsam, hemem bakiyorum.
Sevgiler

funda dedi ki...

enginarı hiç sevemedim ben, kereviz desen uçar gelirim ama enginarı da sevesim geldi bu yazıyla :)

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

sevgili Kara Kalem; pirasa, lahana, karnibahar konusunda haklisiniz.. Ama yine de o kadar faydalilar ki, oyle guclu anti oksidan ozellikleri var ki, barsak kanserinden korunmak konusunda o kadar cok oneriliyorlar ki, hic yememek yazik bence..
enginara gelince, oyle kokulu degildir ama yine de hicbirseyin zorla, "ilac" gibi yenmesi taraftari degilim ben..

Sagliga cok yararli olmayan besinlerin daha lezzetli oldugu konusuna gelince.. Katiliyorum.. Ben donere, kolaya, barbekude pisen ete, sucuga, patates kizartmasina bayilirim.. onlari da yiyorum.. Ama kendimi tutuyorum biraz.. hepsi bu..

Lahana dolmasini da mi yemiyorsunuz kokuyor diye yoksa?

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili NuNu'cugum, somonu cok sevdigini biliyordum.. damak tatlarimiz uyusuyor..
Bu arada ne ahcilik konusunda, ne de misafir agirlamak konusunda senin eline su dokebilirim ben..
Yazmistim daha once de, iki yumurta kirip bir kek pisiremem.. nerde oyle hindistan cevizliler filan.. :-))

Sevgili Belgin, bana daha ayrintili bilgi vermelisin.. bu arada bir insulin-glukoz testi yaptirmani oneririm.. yuksek insulin duzeyleri hem asiri kiloya, hem yuksek tansiyona neden olur.. Polikistik over denen hastalikla birlikte gorulebilir. Bir uzmana danismakta fayda var.. sonucta beslenme bicimini duzenleyerek, bu rahatsiz edici semptomlari onlemek mumkun..

Funda'cigim.. Asla yemem dedigim besinler, simdi en sevdiklerim arasinda.. Sen yine de dene derim ben..

parka dedi ki...

Biz baba kız makarnayı çok seviyoruz. Sizden ricam Türkiyede kolay bulunacak malzemelerden farklı bir lezzete sahip, bilindik olmayan bir spagetti tarifi vermeniz. Ama lütfen sebzeli olmasın. Rica ediyorum. :) eğer sitenizde yayınlamak istemezseniz klan.1905@hotmail.com adresime tarifi yollayabilirsiniz. Yok ben kendim yapim kargoyla yolarım derseniz buna daha çok seviniriz :))

Güzel bir akşam diliyorum.

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

sevgili kara kalem, ben mutlaka sizin "kara gozlu, bal peteginizin" sevecegi sebzesiz bir tarif bulurum da.. Bari salata filan yiyor musunuz onu soyleyin?
Turkiye'de bilindik olmayan diyorsunuz.. Artik hersey her yerde biliniyor..
Tipik bir Roma usulu "spaghetti alla carbonara" yumurtali ve bacon'lu,
"spaghetti con le vongole", kum midyeli, nefistir
"spaghetti alla salsa dei noci" ceviz soslu
Siz sorun ben soyleyeyim..
Bu arada her sosun makarnasi ayridir.. illaki spaghetti mi olacak?
Bu arada sizin kilonuz ne durumda?

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Kara kalem, sorumu geri aliyorum.. Yardimci docent yapimi yarim tepsi su boregini, yiyebilmis size, kiloda da salatadan da bahsedilir mi hic simdi? ne diyelim.. Afiyet olsun...

parka dedi ki...

:)))))))))) birinin üzerine oturmadığım sürece tehlike arz etmiyorum merak etmeyin. kilomla aram iyidir. Bu arada kum midyeli iyi bir fikir gibi geldi. Sonuna enfes eklediğinize göre ve denizle muhabbetimden dolayı. Bu olabilir, yani "spaghetti con le vongole". Siz ne dersiniz. Ama ayrıntılı tarif istiyorum sizden. Böyle tane tane, özellikle sos olayını çok merak ediyorum. Heyecanla cevabınızı bekliyor olacam.

Ahmet

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

italyan mutfaginin temel esaslarina uygun olarak, tatlari cok karistirmayan, basit ama gercekten lezzetli bir tariftir.. hele deniz kabuklularini sevenlere.. Yollarim ya da yayinlarim.. biraz sabriniz var mi?

parka dedi ki...

Sabır en iyi bildiğim bir edinimdir. Şimdiden teşekkürler.

Saygılarımla

Nilambara dedi ki...

Mehtap'cığım, enginar benim de eskiden "asla yemem" dediklerim arasında idi, son yıllarda ise en sevdiklerim arasında, özellikle de enginar kalbi...

bu tarifin de çok lezzetli görünüyor ama itiraf edeyim ki yarım enginara bir tatlı kaşığı üstelik sızma zeytinyağı gözümü korkuttu... çok fazla gibi göründü bana... sızma zeytinyağı özellikle salatalarda ya da kahvaltıda baharat ile favorim ama pişerken sanki biraz ağırlaşıyor, biraz daha az ölçü riviera ile deneyeceğim tarifini, izninle :)

buarada bugünlerde salatama haşlanmış pancar da ekliyorum ve roka ile harika bir lezzet oluyor :)

diğer tarfilerini de sabırsızlıkla beklemekteyim, sevgiler

Adsız dedi ki...

gunaydın paylaşımınıza teşkkürederım engınarı yedıremezdım oğluma ve kızıma geçensene bılmeden dolmasını yedırdım üç gun önce zıyaretıme geldığınde engınar ıstedı çok sevındım faydal
teşekkürederim arını öğrenınce

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Nilambara, yarimlardan biri fazla kacmis. ya da bir yarim eksik olmus.. Duzeltiyorum.. Bir de ustelik olcu, verdigim gibidir diye de israr ediyorum..
Bir enginara bir tatli kasigi olmali olcu..
Ben zeytinyagini o kadar seviyorum ki, ustelik italyan dayilarimiz, zeytinyagi urettiklerinden, en hasini buluyorum ve onun icin sizma zeytin yagi bana agir gelmez.. Acirim biraz pisirmek icin kullandigim zaman..
enginar pisirdigimde, icinde sadece enginar, sarimsak ve maydanoz oldugundan, o yagi daha sonra yagsiz olarak pisirdigim etin uzerine dokerim..

sevgili Belguzaranne, enginar dolmasina ben de bayilirim. Bir de annem kuzu etiyle pisirir, bol limonlu.. suyunu kasikla icerim, o kadar lezzetli olur.. Enginar, ve onun bir cesit yabani turevi olan akkiz, cok faydali sebzelerdir.. umarim bir gun, ben de ogluma yedirmeyi basaririm..

Berceste dedi ki...

Saat sabahin 4'u, bizim Pon pon hanim uyumamakta kararli, sizi ziyaret edeyim dedim ki, enginara takildim kaldim. Simdi canim enginar istiyor hem de sizin pisirdiginizden, ne yapacagiz??? Elinize saglik...

Hamileligim sirasinda seker yuklemesi yapilmisti ve sekerim yuksek ciktigi icin doktorum Montignac diyeti onerdi. Kitabini aldim, internetten sitesini buldum. Glisemik indeksi yuksek olanlari kara listeye aldim ve hamilelik boyunca aldigim kilolarda7 kg'i gecmedim. Pon pon hanim da 3.4 kg dogdu. Ingiltere'ye gittigim sene, 1 sene icinde 10kg alip veremeyen, bir de uzerine ekleyen benim icin hamilelikte bu kiloda kalmak surpriz oldu! Diyecegim su ki, glisemik indeksi ogrenip, yiyecek secimini ona gore yapinca sanirim sorunlar ortadan kalkiyor. Simdilerde hamilelik sonrasi seker riski tasiyip, seker hastasi olur muyum ya da oldum mu endisesindeyim o ayri :(

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Berceste, glisemik endex gercekten de cok onemlidir. Cunku bu indexi yuksek olan besinler, cok hizla kana karisip, cok hizla insulin salgilatip, hem hizla acikmamiza, hem de yag depolamamiza neden olurlar.
O nedenle ara ogunlerde tek basina meyve degil, yaninda yogurtta oneririm en. cunku kana gecisi onemli oranda yavaslatir.
Hamilelikteki seker yukselmesi, daha sonra devam etmeyebilir. Ama yine de bir kontrol yaptirin derim ben..
umarim Pon Pon uyumaya karar vermistir artik.. :-))

Moonish (moonsun) dedi ki...

:)) Ellerinize saglik :)) Verdiginiz tuyolar sayesin herkes bilgilenecek :)

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

SEVGİLİ MEHTAP'cığım,
ÇOK MEŞAKKATLİ MESLEĞİNİ VE
TIP BAYRAMINIZI KUTLUYOR,
TÜM TIP CAMİASINA BAŞARILAR DİLİYORUM..
SEVGİLER..

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili NuNu'cugum, sen ne kadar sevgili bir insansin biliyor musun?
Cok ama gercekten cok..
Yurekten tesekkurler..

durutarifler dedi ki...

Eskiden annem yapardı tüm yaprakları ile birlikte enginar. Sıyırasıyıra yerdik. Şimdi Bursa'da öyle taze enginarı pazarda bulmak çok çok zorlaştı.
Allah'tan oturduğum çevre itibarı ile yetiştirenlere ulaşmak çok kolay. Tarladan alıyoruz taze taze
Sevgiler

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Sevgili Nilay, aslinda yapraklariyla birlikte pisirilen enginar, sadece yumusak, enginar kalbi diye adlandirilan canak kismindan cok daha faydali. hele kavanozlarda olanlari hic sevmiyorum ben..
Italya'da enginar cok tuketilir. Makarnayla, omlette, firinda et pisirirken, kalkan baligiyla vs vs.. cok da cesidi vardir. benim pisirdiklerim, en uzun sure bulunabilen ince, yumusak, kucuk cinsidir..
Siz nasil pisiriyordunuz enginari? Kuzu etiyle mi? Hani limonlu limonlu.. mmmmmm.... bayilirim..

Tijen dedi ki...

Mehtap,
Bergamo'da evinde kaldığım hanım bana harika bir enginar yapmıştı, seninkiler gibi mini enginarlarla. Ortadan ikiye kesip temizlemiş, önce sarımsak ve zeytinyağında biraz çevirmiş, sonra beyaz şarap ve biraz su ekleyip kapağını kapatıp pişirmişti. En son da galeta unumsu bir şeyler. Biliyor musun bu tarifi?

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

sevgili Tijen, hayir sozunu ettigin tarif bana hicbir sey hatirlatmadi. Italyanlar, sebzelerin uzerine galeta unu serpip firina surerler. Oyle bir sey miydi acaba? aklimda olsun, rastlarsam bir yerlerde yazarim mutlaka..

gökbör atalay dedi ki...

evvelki gün Roma dan döndüm ve giderken tek aklımda olan Trastevere'de enginar yemekti...hem de kızartılmışını...ancak orada kısmet olmadı ,gidemedim...Navona meydanında Roma usulu denilen şekliyle yedim..ve Roma'dan dönerken 10 adet ufak enginarla döndüm...şimdi Roma usulu nasıl pişirilir diye bakarken sizin yazılarınızı gördüm...çok sağolun...beni fazla araştırma yapmaktan kurtardınız....yarın çocuklarım gelecek onlara yapacağım....yalnız o dediğiniz yeşilliği belki bulamam ama maydanoz da olabilir demişsiniz...artık yapacak bir şey yok..teşekkürler