23 Kasım 2008 Pazar

PASTA FAGIOLI

Yemek bloglarina bakiyorum bazen.. Cafe Fernando'yu ve Berrin'in iIahi tatlar'ini yazdiklari tariflerin otesine gecen kalitelerinden oturu surekli okuyorum.. Cafe Fernando'nun fotograflarini donup dolasip tekrar seyrediyorum buyuk bir begeniyle..

Cok guzel yemek bloglari var.. Cok guzel yapilabilir tarifler verenler, yaptiklari her yemegi inanilmaz bir kalori bombasina cevirenler, Urfa Mutfagi gibi aklima dusup, neredeyse beni yollara dusurecek olanlar da var..

Cok acemiler icin tarif verenler de vardir belki.. Gormemis olabilirim.. Ben kotu yemek pisirmem.. Belirli bir saglik cizgisini izledigim, duzgun beslenmeye ozen gosterdigim de soylenebilir.. Son yillarda yasadigimiz yogunluk, beni: pratik, kisa surede hazirlanan, dengeli beslenmeyi goz ardi etmeyen yemekler ogrenmeye yoneltti..

Arada bir yazacagim bunlari.. Cok acemilere.. En acemilere.. hani omlet yapmak icin, yumurtayi kirin ve kabugunu cope atin demeniz gerekenlere..

ilk tarif sevgili balerin arkadasim Maria Grazia'dan ogrendigim, Federico'nun ve annemin cok sevdikleri, Ilkay ve Senol'un yorgunluk uzerine yedikleri icin, anlata anlata bitiremedikleri, Roma usulu "pasta fagioli".. Yani fasulyeli makarna.. Burada cok sevilen, ozellikle kisin cok tuketilen bir giris yemegidir.. Herkes icine patates koymaz.. Ben cok sebze sevmeyen Federico icin fikir danistigim cocuk doktoru arkadasimin tavsiyesi ile, patates ekliyorum yemeklere..
Iste malzemeler..


-Haslanmis barbun fasulye

-1 orta boy sogan

-1 kucuk havuc

-1 patates

-kucuk boy makarna

-domates konsantresi veya suyu

-biberiye, tuz, biber

Sogani zeytinyaginda kizartmadan pisirin. fasulyelerin 1/3'unu , 3-4 igne biberiyeyi, bir kucuk havucu ekleyip az suda iyice pisirin (fasulyeler tabii ki onceden hafif haslanmis olacak).

Havuclar pisince hepsini blendirda sulu bir krema haline getirin. Gerekirse sicak su ekleyip, patatesleri kup kup keserek, domates konsantresini, tuz-biberini ekleyin.

Patatesler pismeye yakin, makarnasini ve kalan fasulyeleri ekleyin (kisi basina 1 yemek kasigi makarna yeterli olur). Makarna kutularinin ustunde yazan sureye saygi gostermeye calisin. Yani cok haslamayin "al dente" birakin.

Arzuya gore uzerine cok azicik zeytinyagi gezdirerek servis yapabilirsiniz. Ozelligi kivamli olmasidir. Ama sakin cok fazla makarna koyup, kuru bir yemek haline getirmeyin.

Cocuklar icin, proteini, karbonhidrati ve vitamini icinde olan tek tabaklik kurtarici bir yemektir.

Pilavla beraber servis yapilan etli kuru fasulyenin, yaninda acili bir tursunun, yumrukla kirilmis soganin yerini tutmaz ama, gene de duygusu sicak bir yemektir (benim yemekleri siniflamam, gercek isilarina gore degildir)

Afiyet olsun..


26 yorum:

  1. Sevgili Mehtap Teyze'cigim,
    Senin yaptigin bu yemegi yedigimden beri hep snifta arkadaslarima anlatiyorum.Ikinci sinif ogretmenim Italyandi.O'nada anlattim.Birde annem yapsa.Yapiyorda hic Onun yaptigini yemedim.Senin yaptigin patates kizartmalarindan da yapamiyor.

    Jon

    YanıtlaSil
  2. Benim sevgili, bir tanecik tatli canim Can'im.. Sen soz verdigin gibi italya'ya gel, ben sana "chicken noodle soup" tan baslayip istedigin her yemegi pisirecegim..
    Ben de annenin yaptigi kofteleri yapamamiyorum ama.. Olsun, patates kizartmalari benden, kofteler ondan.. Canim Can'im Jon'um..

    YanıtlaSil
  3. ilk fırsatta deneniz bu tarifi yiyeyen yer yemeyen de ayazda kalır.

    sağlıkla...

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Babis, bir de tuttum corba tarifi yolladim è-mailinize.. :-)) Mutfakta kucuk babisten baska gizli bir baska ahci yoksa eger, ben kim size tarif vermek kim..?
    Dusununce bayagi bir gulumsuyorum..

    YanıtlaSil
  5. Ahh Mehtap abla kokusu da tadı da buraya kadar geldi. Ne kadar mutlu oldum tarifi yazmanıza, bir fırsat olsada istesem diyordum. Hiç o akşam yediğim lezzette olmayacağını bilsem de yarın yapacağım ve her kaşıkda sizi anacağım. Elinize sağlık.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Ilkay'cigim, o yemegi oyle lezzetli yapan sizin gelisiniz ve o guzelim sohbetti.. :-)) Keske bu kadar mesafeler olmasa arada.. sana da, can'a da pisirirdim arada sirada.. (hep degil, arada sirada :-)))

    YanıtlaSil
  7. Mehtap'cığım, barbunyayı da makarnayı da çok severim ve ikisi birarada müthiş cezbedici görünüyor... anlatımın ve yorumlar da cazibeyi arttırıyor, ilk fırsatta deneyeceğim :)
    Ben de bu akşam, bir arkadaşımdan öğrendiğim İtalyan usulü patatesi yaptım ama ekstra baharatlar katıp, biraz da abartınca Hint usulü patates oldu :)))
    güzel oldu, sevdim, zevkle tüketildi ;)

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık Mehtap..
    Ben de bazen çoşuyorum bloguma yaptıklarımdan koymalıyım diyorum sonrada düşünüyorum asıl işi yemek blogu olanları ve hemen vaz geçiyorum..ama şimdi düşündümde e bir iddiam yok ki sadece ben de karnımı doyuruyorum zaman zaman takdir de alıyorum bir şeyler yapıp hem belki birilerinin hoşunada gidebilir değil mi neden olmasın..

    YanıtlaSil
  9. barbunya seven biri olarak ilk fırsatta deniycem bunu, içimdeki oburcuk sabırsızlanıyor. diğer mutfakları da çok merak ediyor ayrıca, ne iyi olur farklı tatlarla tanıştırman bizi. sevindim :)

    YanıtlaSil
  10. Mehtap Teyzecigim,
    Is this your private email isnt it?If my mom see what i write here,i dont want to think about it.Is it prive it isnt it?

    Jon

    YanıtlaSil
  11. Eveet, ne oluyor şimdi..Bu, artık Mehtap'ın sitesine bakarakta doyacağız demek oluyor..

    Mehtapcım, içine sevgi katılan her tarif lezzetlidir..O yüzden, senin yemeklerinin tadından ve güzelliğinden de hiç şüphe etmiyorum..

    çok açım...

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Nilambara, eger patateslerine curry koyduysan, "super" sinifina giren bir baharati kullaniyorsun demektir.. Eminim cok guzel olmustur.. Ben de tarifleri degistirmeden duramam nedense..

    Sevgili Kiymet, Neden tarif vermeyesin ki? Sonucta herkesten ogrenilecek bir puf noktasi vardir degil mi?

    Funda'cigim, ben Italyan mutfagini kitaplardan degil, yasayan halinden ogreniyorum.. Kasapta ya da pazarda hep yasli hanimlara sorarim, "siz bunu nasil pisiriyorsunuz?" diye.. en iyi tarifleri onlar verirler..

    Brajeshwari'cigim.. Bazen yenilmez seyler icat ettigim de oluyor.. O gunler de pizzacilar sag olsun..

    YanıtlaSil
  13. Can'cigim, bu benim "privet e-mailim" degil.. istersen annene veya babana sor benim mailimi.. Onlar verirler..
    Seni cok ozledim biliyor musun?

    YanıtlaSil
  14. cok begendim mutlaka deneyecegim. kolay pratik bi yemek. diger tariflerinizi bekliyorum.

    YanıtlaSil
  15. Ben hiç makarna sevmem.

    İzmir Atatürk Lisesi'ni yatılı olmuştum.

    Akşamları ya makarna ya yeşil mercimek ya da nohut olurdu.

    Sabahları tahin pekmez.

    O yüzden bunları yiyemem.

    Sevgili eşim Gamze'ciğimde makarnayı çok sever.

    Yazık benim yüzümden hep hevesi yarım kalıyor.


    Bunu Gamze için yapacağım. Bakalım beğenecek mi ?

    Beğenmezse Roma'ya kadar gelir sizin yaptığınızı alırım...


    Ankara'dan sevgilerle....

    YanıtlaSil
  16. önce pişir sonra yorum yaz diye düşündüm...
    ve
    şiddetle tavsiye ediyorum
    çok lezzetli...
    ellerine sağlık mehtap devamını bekliyorum

    YanıtlaSil
  17. berrincim
    bir de önce bloğunda yayınla, sonra hepsine kargoyla yollayı denesen :)

    YanıtlaSil
  18. Elbette Mehtap'cığım, currysiz olmaz :)
    hem curry, hem zerdeçal ve ayrıca pul biber, kimyon, tarçın diğer baharatlarıma ilave olmazsa olmazlar... :)

    ve Berrin'in yorumu da iyice iştahımı kabarttı, ilk fırsatta mutlaka denenecek bu güzel yemek :)
    birara İtalyan yemekleri dersleri almıştım, lazanya hamuru - gnocchi yapmaya kadar öğrendim ama bu güzel tarifi öğretmemişlerdi :)

    YanıtlaSil
  19. közlenmiş kırmızı biber ve cevizle yapılan makarna sosu tarifinide
    yazmalı mehtap diyorum - kendimce
    hala yapıyorum

    YanıtlaSil
  20. Sevgili Nilambara, elbette yemek kurslarinda yemekleri en orijinal halleriyle ogretirler. Bu o kadar gundelik bir yemek ki Italyanlar icin, kurs programina alacaklarini sanmiyorum.
    Berrin'cigim, kozlenmis biberli tarifi senin yaptigin haliyle bekliyoruz o zaman..

    YanıtlaSil
  21. Neyseki tok geldim sayfana:) artık bir karar almıştım zira, yemek bloglarına açken girilmeyecek diye. sonra çok fena oluyor, bütün gün yutkun yutkun. üstelik de evde de çoğu zaman yutkunmama neden olan o şahane yemeklerden olmuyor.
    demek bundan sonra sen de tok okunacaklar listesindesin:) makarna harika görünüyor. Babam benim makarna sevgimi anlatmak için genellikle şunu anlatır: "4-5 yaşlarında falandın ve annenle oturup çok rahat bir paket makarnayı bitirirdiniz.":)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  22. Mehtap bu tarifle beni Cenova'ya götürdün! Orada Elisa yapmıştı bu tarifi. Ne güzel günlerdi. Dört günde tattığım yiyecekleri, tanıdığım güzel insanları düşünüyorum da, yeniden gidebilirim.

    YanıtlaSil
  23. Tamam gel.. genovamiz yok ama Roma verelim.. Elisa yerine de, Mehtap var.. Roma usulu enginar da yaparim.. Bir de Cabernet acariz.. :-))

    YanıtlaSil
  24. Merhaba. İltifatlar için çok teşekkür ederim. Makarna tam benlik görünüyor. Mutlaka deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  25. Sevgili Cenk, iltifat degildi yazdigim hicbirsey.. Bir insanin kalitesi, yaptigi herseye yansiyor..
    Deneyin bu tarifi.. Soguk gunleri isitan, kolay bir yemektir..

    YanıtlaSil
  26. Sevgili mehtap ankaradan sevgiler romaya..
    zevkle okumaya başladım her sayfayı.
    bende katılmak istiyorum diyet günlerine..listeye alın diyeceğim ama dolmuş kayıtlar..attı dışarı beni zalim sayfa..
    olsun bende okumayla yetinirim.
    yaptığım kadarıyla kalmak istemiyorum.Sayfaları didikleyip durmak kaldı bana burda..sevgiler romaya

    YanıtlaSil